WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak wogóle to dzis zaczynamy 10 tydzien :)1/4 ciazy za chwile bedzie juz za nami :)

dziewussia, Malinkowe oczekiwanie, Lanusia93, jamniczakuchnia lubią tę wiadomość

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • dziewussia Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ameiva wrote:
    a tak wogóle to dzis zaczynamy 10 tydzien :)1/4 ciazy za chwile bedzie juz za nami :)

ja w niedzielę zacznę 11 tc ;)

200710183334.png

201604027450.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewussia wrote:
    matko jak ten czas zapitala, dopiero co robilysmy testy a zanim sie obejzymy bedziemy relacjonowac akcje z porodówki :)

Malinkowe oczekiwanie, dziewussia, Lanusia93 lubią tę wiadomość

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ehh ja w pierwszej ciąży miałam cały 2 trymestr zespół ciesni nadgarstka... wylam z bólu po nocach.. :-( boje się aby nie było powtórki! :/ :(

Jutro zabieram mamę na cały dzień do 3 miasta :) małż z synkiem zostaje my sobie babki dzień zrobimy , przy okazji zaopatrze szafę misia w jesienne/zimowe ubrania :-) no i coś dla siebie poszukam.. dziś nie dopielam swoich rurek :/ :( brzuszek ki się uwydatnil a na wadze -2kg :D
    Kładę się zmęczenie wygrywa dobrej nocy .

Trzymam kciuki za wszystkie wizytujace mamuśki! :-*

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewussia, ja na bank w Rydygierze. Teraz to prywatny szpital z kontraktem na nfz, więc warunki się poprawiły. A lekarze i położne świetni;)

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • dziewussia Ekspertka

Wysłany: 3 września 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w Tomaszowie Maz, jest tu szpital ale ma taką reputację, że nie chciałabym tu rodzić ;) Wiadomo jak wody odejdą i nie będzie czasu dojazdu do Łodzi to siła wyższa.
    Mój lekarz prowadzący pracuje z CZMP ;) Sama nie wiem czy będzie czas na dojazd (1 godz)
    Dziewczyny chciałabym wjechać kolejką linową na Kopę i na Szrenicę :)
    myślicie, że nie ma przeciwwskazań?

200710183334.png

201604027450.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 3 września 2015, 23:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do badań genetycznych, NIFTY to baaaardzo droga impreza, ale wykrywa już konkretne choroby.
    USG genetyczne + białko Pappa i beta hCG dają nam informację o prawdopodobieństwie wystąpienia choroby. Jeśli w badaniach wyjdzie wysokie prawdopodobieństwo choroby to robi się badanie inwazyjne, które stawia konkretne rozpoznanie. Co do wad serca- myślę, że bardziej USG połówkowe jest pomocne w ich wykrywaniu.
    Ja zamierzam zrobić badania genetyczne. Nie są one obarczone wcale tak wielkimi błędami- mają 95% czułość, czyli wykryją 95% dzieci z wadami genetycznymi (z. Edwardsa, Patau, Downa, Turnera). I wiadomo, że o ile urodzenie dziewczynki z zespołem Turnera to nie jest tragedia, to urodzenie dziecka z zespołem Edwardsa lub Patau to ogromna tragedia. Te dzieci nie dożywają nawet roku a ich życie to męczarnia.. Wolałabym wiedzieć o takiej chorobie.

Straciatellaa, Larisa lubią tę wiadomość

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • Larisa Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 07:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Triste ja w poprzedniej ciąży robiłam amniopunkcje.Jest to badanie inwazyjne i czekałam 6tyg na wynik,wiec nikomu nie polecam. Ja miałam skierowanie po usg w 12 tyg niestety. Jak juz wspominałam nastraszyli nas baaardzo. Miałam też robione echo serca płodu. Obydwie te imprezy na NFZ. W tej ciąży chciałabym zrobić test NIFTY ale porozmawiam z ginekologia, cena mnie zabije...ja mam niepełnosprawność w rodzinie i jednak chciałabym wiedzieć mniej więcej na 100% ,ze jest ok;)

f2w3ol2anio3j8u2.png
    mhsv15nmt1i18xj8.png
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewussia wrote:
    A ja dopiero rozpoczęłam 8, ależ ten czas się wlecze....

Ale do pierwszej wizyty już nieclaly tydzień.

Strasznie się boję dziś piersi prawie wcale nie bolą :/ każda zmiana zachowania mojego organizmu sprawia że umieram z niepokoju :/

Larisa lubi tę wiadomość

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • dichlieb Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Mam pytanie.
    14 września mam wizytę i usg ale aby zwolnić się z pracy to muszę przynieść L4. Czy dostane zwolnienie na badania?

Sunday lubi tę wiadomość

dqpr3e5eehj9ssyv.png
  • Wiolcia1405 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry dzień :)

U nas ogólnie po 30 roku życia zaleca się robienie badań genetycznych. Ja w 1 ciąży miałam usg genetyczne w tej tez będę miała ( zresztą każda wizyta jest bardzo dokładna wszystko jest sprawdzane trwa zazwyczaj 30 min z czego 25 na usg :-) multum zdjęć nagrywanie filmów 4d itp )

Lekarka mówiła ze wystąpienie wad genetycznych zmniejsza się z każdą ciąża :-) u mnie w rodzinie nikt nie chorował na żadne takie , u męża podobnie, w takich wypadkach wystarczy sprawdzenie przeziornosci karczku, potem też się coś sprawdza pamiętam ze kość nosowa się mierzy.
    Jeśli ktoś chce to może robić :-) ja nie zamierzam nawet lekarka mi odradzala bo mówi ze oczekiwanie na wyniki może wykończyć psychicznie :)

f2w39jcgyl35ko6r.png

mker2l4.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dichlieb wrote:
    Hej. Mam pytanie.
    14 września mam wizytę i usg ale aby zwolnić się z pracy to muszę przynieść L4. Czy dostane zwolnienie na badania?
    Ja nigdy nie miałam problemu z dostaniem l4 jak jechałam na wizytę do gina w klinice. Tyle ze wiedzieli tam ze mamy w 2 strony ok 500 km. Ale jesli masz umowę o pracę i twój lekarz pracuje tylko w godzinach kiedy jestes w pracy to możesz się zwolnić z pracy na ten czas bez konieczności l4 i jeszcze za te godziny pracodawca tobie zapłaci

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Malinkowe oczekiwanie Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale miałam sen dzisiaj. Śniło mi się że na kolejnej wizycie u gin okazało się że mam bliźniaki :)

Od wczoraj czuję się zupełnie normalnie. Nawet wzdęcie zeszło.

6344ea07d0.png
    Starania o dziecko od 2011 roku.
    Nasze aniołki:
    30.III.2011 [*]
    4.XII.2013 [*]
    17.IX.2015 [*]
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinkowe oczekiwanie wrote:
    Dziewczyny ale miałam sen dzisiaj. Śniło mi się że na kolejnej wizycie u gin okazało się że mam bliźniaki :)

Miałam dziś dokładnie taki sam sen! :D I że jeszcze jedna dziewczyna na naszym forum dowiedziała się o ukrytym bliźniaku :P
    Miłego dnia wszystkim, za 2 godziny wizyta...

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dichhlieb ja tez slyszalam ze nawet prawo gwarantuje ciezarnej mozliwosc wczesniejszego wyjscia z pracy- bez l4, na wizyte u lekarza ale wczesniej trzeba dostarczyc do pracodawcy zaswiadczenie o ciazy od gina prowadzacego. Niestety nie kazdy pracodawca pozwala z tego prawa korzystac. U nas niestety nie bylo takiej mozliwosci. Jesli nawet zgodziliby sie z łacha zebym wyszla wczesniej to pozniej musialabym odpracowywac te godziny.

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malinkowe oczekiwanie wrote:

a ja ciagle wzdeta jak bąk... wygladam jakbym w 6 miesiacu ciazy juz byla

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia93 wrote:
    Miałam dziś dokładnie taki sam sen! :D I że jeszcze jedna dziewczyna na naszym forum dowiedziała się o ukrytym bliźniaku :P
    Miłego dnia wszystkim, za 2 godziny wizyta...
    Lanusia ciekawe czy sen bedzie proroczy :) moi znajomi spodziewali sie bliźniąt, dopiero podczas porodu okazalo sie ze beda mieli trojaczki... gdybym ich nie znala to bym w ta historie nie uwierzyla, jak w dzisiejszych czasach przy obecnej technice mozna nie zauwazyc trzeciego sedruszka...na szczescie cala 3 jest zdrowa :)

Lanusia93, monia_em lubią tę wiadomość

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Sunday Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc Mamuski!
    A mi sie snil moj porod, ale byl wspanialy bo szybki i nic mnie nie bolalo. Pamietam, ze bylam zachwycona. A potem karmilam dzieciaczka piersia i bardzo mi sie podobalo :-D
    Ale teraz duzo o tym myslimy i chyba bedziemy miewaly takie sny :-)

Milego dnia wszystkim!

"Miłość jest pragnieniem, by komuś coś dawać - a nie otrzymywać."

4z4sijb.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 4 września 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ameiva wrote:
    a ja ciagle wzdeta jak bąk... wygladam jakbym w 6 miesiacu ciazy juz byla
    ja od popołudnia do nocy tak wyglądam :/. Rano wszystko pięknie, a popołudniu niespodzianka :/

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co za sny! ;D u mnie na szczęście koszmary się skończyły (odpukać).
    Dlatego ja zdjęcia robię rano bo po południu i wieczorem jestem strasznie wzdęta, a jak zjem sobie jakiś bigosik czy coś to już tym bardziej ;D

‹‹ 47 48 49 50 51 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ