X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalka189 wrote:
    Lanusia a jak u Ciebie już Zostaniesz w swoim rodzinnym mieście? Jak malutka? Karmisz jeszcze piersią bo nie pamiętam..

Tak, zostaję. Zobaczymy jak się wszystko ułoży. Malutka dobrze, dziękuję :) Jeśli chodzi o zdrowie :P Bo z zachowaniem z dnia na dzień coraz gorzej, mam wrażenie że całymi dniami jęczy. Nie wiem co się z tym moim dzieckiem dzieje, chyba trójki się szykują :(
    Nie, ja już dawno nie karmię, nad czym ubolewam, ale przy kolejnym maluchu postaram się duuuuużo dłużej, zakładam 2 lata.

natalka189 lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Kawuszka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Pytalam Was o sposoby domowe na przeziębienie, ale skończyło się na lekarzu i wczoraj i dzisiaj większą część dnia leżałam. Oczywiście lekarz nic nie przepisał poza syropem i tabletkami do ssania Prenalen, chociaż i tak to jest bez recepty. Jakby któras z Was potrzebowała to te specyfiki możemy spokojnie brać. Wyciąg z malin, czosnku, propolisu, takie sprawy.

Fabdorota, najważniejsze że jesteś pod kontrolą lekarzy. Skoro masz leżeć to cóż, trzeba tak zrobić dla dobra maluszka i już. Wytrzymała na pewno. Oszczędzaj się i lezakuj.

Idę się kąpać plus pedicure, który będzie wyzwaniem dla mnie :) bo idzie mi coraz gorzej z koordynacją ruchów :)

zi133e3k7xw895tv.png
    atdc2n0azl7ch4oo.png
    Starajcie się naprzód o królestwo Boże i o jego
    sprawiedliwość, a wszystko będzie wam dodane.
    (Mt 6,33)
  • mania Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    Dzięki dziewczyny :) to muszę o to badanie czy nie wytwarzam przeciwciał też się dopytac :)
    Ja robię co miesiąc bo mam za sobą poronienie i łyżeczkowanie po którym dostałam zastrzyk z przeciwciałami i może dlatego mój dr mi to częściej sprawdza. Wiem, że w pierwszej ciąży ryzyko przeciwciał jest mniejsze.

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia a jak wczorajsze farbowanie na czerwono wyszło?? :)

Lanusia93 lubi tę wiadomość

w57vyx8do68si190.png
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    Ja robię co miesiąc bo mam za sobą poronienie i łyżeczkowanie po którym dostałam zastrzyk z przeciwciałami i może dlatego mój dr mi to częściej sprawdza. Wiem, że w pierwszej ciąży ryzyko przeciwciał jest mniejsze.

No ja jestem w pierwszej wiec może dlatego moja ginekolog nic szczególnego nie mówiła jeszcze, ogólnie zauważyłam ze malo konkretnych rzeczy mi mówi a bardziej slodzi, no ale w sumie zaleceniami badan zajmują się pielęgniarki w rejestracji a z nimi to jest różnie :)

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawuszka, Prenalen jest ekstra, tzn mi bardzo szybko pomógł przy kłopotach z gardłem. Nie spodziewałam się wiele po specyfiku z takim składem, ale to działa:D Po ciąży też będę stosować.
    No właśnie Lanusia, dawaj fote w czerwieni;D

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mania wrote:
    Lanusia a jak wczorajsze farbowanie na czerwono wyszło?? :)

Nieskromnie napiszę że bardzo udane :P To był naprawdę dobry pomysł! Jutro wrzucę zdjęcie przed zmianą i obecnie :)

fabdorota, mania, Babu lubią tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2016, 16:38

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    Dzięki dziewczyny :) to muszę o to badanie czy nie wytwarzam przeciwciał też się dopytac :)
    Drugie badanie mam zaplanowane w28-30 tc. Też mam konflikt i póki nie ma krwawień, to nie ma problemu (bo z pierwszego testu wynika, że nie wytworzyłam przeciwciał). Z tego co się zorientowałam, trochę inaczej wyglada sprawa jeśli kobieta ma na koncie aborcję lub poronienie.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaskra wrote:
    Hbs to jest antygen wirusowego zapalenia wątroby typu b i świadczy o nosicielstwie lub chorobie. Po szczepieniu nie ma się dodatniego antygenu hbs, a wysokie miano przeciwciał anty-hbs. Ale generalnie nie wiem jakie jest postępowanie po porodzie w przypadku dodatniego antygenu w ciąży.. wszystkie noworodki szczepi się obowiązkowo i tak. Przeciwciała podaje się pewnie jeśli u dziecka też się wykryje antygen. Dziwię się, że nie zlecają dodatkowych badań przy dodatnim hbs. Moim zdaniem wskazana jest nawet wizyta u lekarza chorób zakaźnych..
    Jesteś pewna, bo w szczepionce jest ten antygen (HbsAg) więc on się dostaje do organizmu? Na pewno nie jest później wychwytywany w badaniach? zwłaszcza że ostatni raz szczepiłam się jakies 2 lata temu i nie jestem pewna czy udało mi się już w całości wydalić tego wirusa.

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • paprotka30 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do konfliktu serologicznego to ja do konca tego nie rozumiem. W pierwszej ciąży robiłam coombsa i nie bylo przeciwciał. Mimo to dostalam zastrzyk z immunoglobuliną i po porodzie w szpitalu tez dostalam. Myslalam ze sprawa załatwiona a teraz moj lekarz znow mi zleca coombsa co chwile i zastanawia się znow nad zastrzykiem z immunoglobuliną teraz albo dopiero jak wykryjemy przeciwciała. Musze więcej o tym poczytać :)

• Babu Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2015, 00:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabdorota, cieszę się, że wszystko dobrze z Wami :) Na szczęście okres zimowy sprzyja leżakowaniu - z reguły i tak większość z nas jest ospała i nie chce się nigdzie wychodzić - dasz radę "wyleżeć" :)))

Któraś z Was pytała o kasy pierwszeństwa - ja nie korzystam i jakoś tak mi dziwnie szczerze mówiąc chodzić za kimś i się prosić... Trochę to głupie, ale tak mnie ludzie denerwują w tym gorączkowym okresie przedświątecznym, że nie chce mi się denerwować jeszcze bardziej przepychając się z nimi w kolejce :/ Dziś podjechałam do galerii popatrzeć za prezentami i przy okazji kupić sobie sukienkę na chrzciny - do przebieralni były taaaaakie tłumy, że w końcu zdecydowałam się na kupienie jakiejś bez mierzenia - oczywiście nikt mnie nie przepuścił, jeszcze ludzie się wpychali przede mnie.

A właśnie a propos Świąt - odpoczywajmy jak najwięcej dziewczyny, pamiętajcie! ;) Zwróciłam uwagę, że wiele z nas ma teraz kłopot z boleściami brzucha - pewnie po części wynika to z momentu ciąży i innych, ale pewnie przedświąteczny stresik też robi swoje ;)

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • Babu Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2015, 00:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, dawaj foto :D

ckai3e3k0s8hy0lf.png
  • Funky09 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się w tym roku umówiłam z mężem, że nie kupujemy sobie prezentów, ale kupimy sobie coś co sprawi nam radość obojgu i się przyda na nowym mieszkaniu :) wpadłam na pomysł z ekspresem do kawy, ale nie wiem czy to nie za droga zabawa ;) dzięki temu nie muszę już jeździć po sklepach :) gorzej jak mężu nie dotrzyma słowa i ja znajdę prezent pod choinką.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2015, 00:25

• fabdorota Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Funky09 wrote:
    A ja się w tym roku umówiłam z mężem, że nie kupujemy sobie prezentów, ale kupimy sobie coś co sprawi nam radość obojgu i się przyda na nowym mieszkaniu :) wpadłam na pomysł z ekspresem do kawy, ale nie wiem czy to nie za droga zabawa ;) dzięki temu nie muszę już jeździć po sklepach :) gorzej jak mężu nie dotrzyma słowa i ja znajdę prezent pod choinką.
    U nas to samo. My sobie na święta sprawilismy nowy dywan:D ale też się boję, że M może coś pokombinować, tym bardziej, że teraz ja jestem taka "biedna".
    Właśnie jestem po ktg, Pola absolutnie nienawidzi tego badania.
    W ogóle to witam się sobotnio ;)
    A z glukoza to ja zrobię chyba po nowym roku, bo będę musiała iść na dodatkową wizytę do mojej gin i wtedy dostanę skierowanie... Myślałam, że przed świętami będę to miała z głowy

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    paprotka30 wrote:
    Co do konfliktu serologicznego to ja do konca tego nie rozumiem. W pierwszej ciąży robiłam coombsa i nie bylo przeciwciał. Mimo to dostalam zastrzyk z immunoglobuliną i po porodzie w szpitalu tez dostalam. Myslalam ze sprawa załatwiona a teraz moj lekarz znow mi zleca coombsa co chwile i zastanawia się znow nad zastrzykiem z immunoglobuliną teraz albo dopiero jak wykryjemy przeciwciała. Musze więcej o tym poczytać :)
    Twój dr postępuje tak jak powinien podobnie jak mój :) zastrzyk dostaniemy niezależnie czy przeciwciała się wytworzą czy nie ;) nawet chyba cos ok 28-30tc albo po porodzie, muszę dopytać.
    Konfliktu nie mamy dopóki nie ma przeciwciał :) dlatego ważne żeby tego pilnować

Fabdorota poproś niech Ci zrobią glukozę w szpitalu jak leżysz po co będziesz później siedzieć tyle w labo nie powinni robić problemu tylko zagadaj z dr u mnie na oddziale robią bez problemu :)

Dzień dobry :)

w57vyx8do68si190.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Funky09 wrote:
    My co rok się umawiamy ze nic nie robimy a zawsze coś małego dla siebie mamy :p wiec w tym roku małż stwierdził, że jak chce to nie mam kupować mu nic ale on i tak mi coś sprezentuje :p.

My na rocznicę kupiliśmy sobie ekspres bosch na kapsułki :-)

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Funky ekspres do kawy super pomysł my na rocznicę sobie sprawiliśmy, oboje jestesmy kawoszami wiec jest dla nas jak członek rodziny :D polecam primna donna xs deLonghi :) jak ktoś lubi cappuccino i inne kawki na mleku to ten ekspres robi je super :)

w57vyx8do68si190.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 08:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do kas pierwszenstwa to ja zazwyczaj szukam kasy przenaczonej dla kobiet w ciazy i z nich korzystam ale sie nie wpycham na poczatek kolejki nawet jesli stoja tam "nieuprawnieni" klienci :) wczoraj np robilam drobne zakupy w ikea, kolejki po 15 osób, stanelam wiec wlasnie w takiej kasie pierwszenstwa, bylam chyba z 4 w kolejce, przedemną 2 ciezarne i rodzicie z dzieckiem na oko ok 3-4 miesiace a tu nagle wparowuje babeczka z synkiem juz chodzacym i sie pcha na poczatek, jak dla mnie zero kultury. Niektórym sie wydaje ze sa pepkiem swiata- kasjerka wstala, zerknela na kolejke i przegonola ja na koniec, alez byla wsciekla...
    jak stoje w zwyklej kolejce to nie nie upominam o pierwszenstwo bo to nie na moje nerwy. Jak na razie moge jeszcze troche postac wiec jest ok. Jak robie zakupy z synkiem to ludzie czesto sami mnie puszczaja przodem bo nie chca sluchac jego wrzasków :P od malego nie znosi sklepów, ptrawdziwy mężczyzna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2015, 08:40

Babu lubi tę wiadomość

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • Ameiva Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2015, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ekspres do kawy super sprawa :). My dostalismy w prezencie slubnym Tchibo Cafissimo na kapsulki, korzystam z niego codziennie i po 4,5 roku wciaz dziala bez zarzutu. Tylko gdybym kupowala ekspres sama nie wybralabym takiego na kaspulki. Jest fajny bo latwy w czyszczeniu ale ma sie wtedy ograniczone mozliwosci jesli chodzi o dobór kawy. Musze je kupowac tylko u producenta bo inne nie kapsulki pasuja ;/

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ