X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • fabiola Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aleksandra19 wrote:
    Kurde mi ten HBS wyszedl dodatni, bylam u gin ale nic mi takiego nie powiedziala, tylko, ze musze miec wpisane w karcie, ze dodatni zeby polozna co odbiera porod o tym wiedziala

No dokładnie po prostu po porodzie dostaniesz jakiś zastrzyk ( o ile mi dobrze wiadomo) a jak coś pokrecilam to mnie poprawcie Dziewczyny.

Edit: albo to Gbs się toczyło kurcze teraz już nie wiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 14:46

atdcjw4zbts1ljz3.png

3i49jw4zl4uo1feg.png[/url]
  • MagSz Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co to jest Hbs?

f2wlcbxmqludqper.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy dodatnim gbs mama dostaje antybiotyk w trakcie porodu.
    Jak sie ma dodatni hbs to dziecko po narodzeniu dostaje immunoglobulinę i zostaje zaszczepione.
    Generalnie dla samego porodu nie ma to większego znaczenia.

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • Mag.1990 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hbs związany jest z żółtaczka typu b. Wynik dodatni oznacza, ze jest sie nosicielem wirusa. O zarażeniu sie czy przechorowaniu mozna nawet nie wiedzieć.
    Jak cos pokręciłam to poprawcie :)

s6gefkg.png
    v90wa85.png
  • aleksandrazz Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fabdorota współczuję leżenia, ale masz super szyję, a skurcze na 25 to jeszcze nie skurcze, ja miałam na 80. Czytałam że smarujesz brzuch, na pewno Ci w szpitalu powiedzą że absolutnie masować, głaskać i dotykać brzucha nie wolno.

f2w3skjoz38r27ux.png
    ug37p07wdm3008n6.png

"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
    J 15, 7
    Dziękuję za groszka ;)
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fabiola wrote:
    Andrea śliczny brzuszek :)
    Co do glukozy wyszła mi na czczo trochę za niska, czy któraś tak miała?
    ja tak miałam, gin powiedziała że to nic :)

edit: miałam 68.

Mofrologia ogólnie mi spada i póki co żelaza nie dostałam, ale za to dostałam zalecenia diety bogatej w żelazo. Jak to nie pomoże to od stycznia żelazo zaczynam brać. i jeszcze te nieszczęsne płytki krwi..... mam za mało i też musze kontrolować.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 15:23

fabiola lubi tę wiadomość

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • fabdorota Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aleksandrazz wrote:
    Fabdorota współczuję leżenia, ale masz super szyję, a skurcze na 25 to jeszcze nie skurcze, ja miałam na 80. Czytałam że smarujesz brzuch, na pewno Ci w szpitalu powiedzą że absolutnie masować, głaskać i dotykać brzucha nie wolno.
    Już mówili. Nie glaszcze, mąż dostaje po łapach jak próbuje, ale dotknąć czasem muszę:D Pytałam o to i stwierdzili, że jak ręką duźdać brzuchola nie będę, to ok. A szyjka według mojej gin jest 'w miare', bo w poprzednich badaniach była dluzsza. Na oko 4,5cm... No ale najważniejsze, że zamknięta;)

Pola <3, córcia młodsza o tydzień wg usg 16udpc0z4oz3gttb.png
  • triste Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Straciatellaa wrote:
    ja tak miałam, gin powiedziała że to nic :)

edit: miałam 68.

Mofrologia ogólnie mi spada i póki co żelaza nie dostałam, ale za to dostałam zalecenia diety bogatej w żelazo. Jak to nie pomoże to od stycznia żelazo zaczynam brać. i jeszcze te nieszczęsne płytki krwi..... mam za mało i też musze kontrolować.

Podobno żelazo bardzo cięzko wchłania się z pokarmu, na pewno musisz razem z wit C. Ja co drugi dzień biorę żelazek (w pozostałe dni biorę femibion a że on ma już żelazo to nie chce za dużej dawki dziennej)

ckai9jcg2r8f85gp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 17:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej wam ;-) w środę byłam na wizycie i mała miała 299 g wszystko ok wszystko jest na swoim miejscu :-D. Tylko jest malutka :-( no nic teraz wizyta za 4 tygodnie... Fabdorota nie martw się w szpitalu jesteś bezpieczna wszystko musi być dobrze sprawdza co i jak i na święta do domu :-*

Lanusia93, fabdorota, mania, Endzis, jamniczakuchnia, Dobson, Funky09, Andrea20 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje wyniki są super na szczęście żadnych problemów... A wam współczuję zawsze coś... Mam nadzieję że większych problemów nie będzie i spokojnie odnosimy dzieciaczki do końca :-* a jeśli chodzi o te hbcos to dziewczyny miały i dostały po urodzeniu antybiotyk i było wszystko dobrze

Lanusia93 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia a jak u Ciebie już Zostaniesz w swoim rodzinnym mieście? Jak malutka? Karmisz jeszcze piersią bo nie pamiętam..

Lanusia93 lubi tę wiadomość

• Kinga. Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jak ktos już pisał hbs (wirus żółtaczki), gbs (streptokoki). Na szybko też je mylę. W tym drugim przypadku albo przed porododem podają matce antybiotyk, albo po porodzie dziecku, a czasem nic nie robią (dużo zależy od lekarza, a z tego co się orientuje nie ma ogólnopolskiego schematu działania). W przypadku pozytywnego testu na obecność wirusa zółtaczki nie wiem jakie jest postepowanie (bo w pl to szczepienie i tak jest obowiazkowe)./A z drugiej strony jeśli obecnie matka nie ma aktywnej infekcji (a tylko tylko ma przeciwciała, to powinna je dziecku przekazać przed porodem? Poprawcie mnie jeśli się mylę. Poza tym ja byłam szczepiona na wzwb i pewnie będę miała przeciwciała, ale nie infekcję więc chyba nie będę musiała z tego powodu szczepić dziecka w pierwszym miesiącu (u mnie to szczepienie nie jest obowiązkowe chyba że matka jest nosicielem wirusa)? Jak myślicie?

klz9mg7yd9d6oxc5.png
    1usaio4ppubu8zir.png
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem ciekawa czy będę musiała w ciąży robić jeszcze jakieś badania bo mam Rh- a mój luby Rh+ wiem ze po porodzie dadzą mi jakiś zastrzyk z przeciwciałami, ale ciekawe czy jeszcze w ciąży będą coś z tym robić :)

dqpr3e5e7c3z43yz.png
  • jaskra Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hbs to jest antygen wirusowego zapalenia wątroby typu b i świadczy o nosicielstwie lub chorobie. Po szczepieniu nie ma się dodatniego antygenu hbs, a wysokie miano przeciwciał anty-hbs. Ale generalnie nie wiem jakie jest postępowanie po porodzie w przypadku dodatniego antygenu w ciąży.. wszystkie noworodki szczepi się obowiązkowo i tak. Przeciwciała podaje się pewnie jeśli u dziecka też się wykryje antygen. Dziwię się, że nie zlecają dodatkowych badań przy dodatnim hbs. Moim zdaniem wskazana jest nawet wizyta u lekarza chorób zakaźnych..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andrea20 wrote:
    Ja jestem ciekawa czy będę musiała w ciąży robić jeszcze jakieś badania bo mam Rh- a mój luby Rh+ wiem ze po porodzie dadzą mi jakiś zastrzyk z przeciwciałami, ale ciekawe czy jeszcze w ciąży będą coś z tym robić :)
    Ja robię co miesiąc odczyn Coombsa to ważne sprawdzać czy nie wytwarzasz przeciwciał. Po porodzie obowiązkowo zastrzyk właśnie w ciagu 72h

Andrea20 lubi tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2016, 16:38

Andrea20 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 marca 2016, 16:38

• Ameiva Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_ina ja dzis robilam w medicover i tam nic nie trzeba samemu kupowac, glukoze juz rozmieszana z woda dostaje sie w gabinecie zabiegowym ale kilka dziewczyn ktore chodzi na wizyty na nfz pisalo ze musialy kupic glukoze w aptece, tylko ona jest chyba pakowana w roznych gramaturach wiec nie wiem...

dqpr3e5e2vsf93fd.png

w4sqs65guiprfo6k.png
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dostałam skierowanie na glukozę, muszę iść na nią w styczniu. Z tego wszystkiego zapomniałam dzisiaj zapytać mojej gin jak to wygląda. Czy ja mam sobie coś kupić przed tym badaniem w aptece? Czy to jest na receptę?
    U mnie w laboratorium można kupić ale można też przyjść już ze swoją glukozą kupioną w aptece

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • Andrea20 Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2015, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) to muszę o to badanie czy nie wytwarzam przeciwciał też się dopytac :)

dqpr3e5e7c3z43yz.png
‹‹ 533 534 535 536 537 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ