Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Aleksandra19 wrote:Kurde mi ten HBS wyszedl dodatni, bylam u gin ale nic mi takiego nie powiedziala, tylko, ze musze miec wpisane w karcie, ze dodatni zeby polozna co odbiera porod o tym wiedziala
No dokładnie po prostu po porodzie dostaniesz jakiś zastrzyk ( o ile mi dobrze wiadomo) a jak coś pokrecilam to mnie poprawcie Dziewczyny.
Edit: albo to Gbs się toczyło kurcze teraz już nie wiemWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 14:46
[/url]
-
Fabdorota współczuję leżenia, ale masz super szyję, a skurcze na 25 to jeszcze nie skurcze, ja miałam na 80. Czytałam że smarujesz brzuch, na pewno Ci w szpitalu powiedzą że absolutnie masować, głaskać i dotykać brzucha nie wolno.
"Jeżeli we Mnie trwać będziecie, a słowa moje w was, poproście, o cokolwiek chcecie, a to wam się spełni."
J 15, 7
Dziękuję za groszka -
fabiola wrote:Andrea śliczny brzuszek
Co do glukozy wyszła mi na czczo trochę za niska, czy któraś tak miała?
edit: miałam 68.
Mofrologia ogólnie mi spada i póki co żelaza nie dostałam, ale za to dostałam zalecenia diety bogatej w żelazo. Jak to nie pomoże to od stycznia żelazo zaczynam brać. i jeszcze te nieszczęsne płytki krwi..... mam za mało i też musze kontrolować.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2015, 15:23
fabiola lubi tę wiadomość
-
aleksandrazz wrote:Fabdorota współczuję leżenia, ale masz super szyję, a skurcze na 25 to jeszcze nie skurcze, ja miałam na 80. Czytałam że smarujesz brzuch, na pewno Ci w szpitalu powiedzą że absolutnie masować, głaskać i dotykać brzucha nie wolno.
Pytałam o to i stwierdzili, że jak ręką duźdać brzuchola nie będę, to ok. A szyjka według mojej gin jest 'w miare', bo w poprzednich badaniach była dluzsza. Na oko 4,5cm... No ale najważniejsze, że zamknięta;)
-
Straciatellaa wrote:ja tak miałam, gin powiedziała że to nic
edit: miałam 68.
Mofrologia ogólnie mi spada i póki co żelaza nie dostałam, ale za to dostałam zalecenia diety bogatej w żelazo. Jak to nie pomoże to od stycznia żelazo zaczynam brać. i jeszcze te nieszczęsne płytki krwi..... mam za mało i też musze kontrolować.
Podobno żelazo bardzo cięzko wchłania się z pokarmu, na pewno musisz razem z wit C. Ja co drugi dzień biorę żelazek (w pozostałe dni biorę femibion a że on ma już żelazo to nie chce za dużej dawki dziennej) -
nick nieaktualnyHej wam
w środę byłam na wizycie i mała miała 299 g wszystko ok wszystko jest na swoim miejscu
. Tylko jest malutka
no nic teraz wizyta za 4 tygodnie... Fabdorota nie martw się w szpitalu jesteś bezpieczna wszystko musi być dobrze sprawdza co i jak i na święta do domu :-*
Lanusia93, fabdorota, mania, Endzis, jamniczakuchnia, Dobson, Funky09, Andrea20 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMoje wyniki są super na szczęście żadnych problemów... A wam współczuję zawsze coś... Mam nadzieję że większych problemów nie będzie i spokojnie odnosimy dzieciaczki do końca :-* a jeśli chodzi o te hbcos to dziewczyny miały i dostały po urodzeniu antybiotyk i było wszystko dobrze
Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Tak jak ktos już pisał hbs (wirus żółtaczki), gbs (streptokoki). Na szybko też je mylę. W tym drugim przypadku albo przed porododem podają matce antybiotyk, albo po porodzie dziecku, a czasem nic nie robią (dużo zależy od lekarza, a z tego co się orientuje nie ma ogólnopolskiego schematu działania). W przypadku pozytywnego testu na obecność wirusa zółtaczki nie wiem jakie jest postepowanie (bo w pl to szczepienie i tak jest obowiazkowe)./A z drugiej strony jeśli obecnie matka nie ma aktywnej infekcji (a tylko tylko ma przeciwciała, to powinna je dziecku przekazać przed porodem? Poprawcie mnie jeśli się mylę. Poza tym ja byłam szczepiona na wzwb i pewnie będę miała przeciwciała, ale nie infekcję więc chyba nie będę musiała z tego powodu szczepić dziecka w pierwszym miesiącu (u mnie to szczepienie nie jest obowiązkowe chyba że matka jest nosicielem wirusa)? Jak myślicie?
-
Hbs to jest antygen wirusowego zapalenia wątroby typu b i świadczy o nosicielstwie lub chorobie. Po szczepieniu nie ma się dodatniego antygenu hbs, a wysokie miano przeciwciał anty-hbs. Ale generalnie nie wiem jakie jest postępowanie po porodzie w przypadku dodatniego antygenu w ciąży.. wszystkie noworodki szczepi się obowiązkowo i tak. Przeciwciała podaje się pewnie jeśli u dziecka też się wykryje antygen. Dziwię się, że nie zlecają dodatkowych badań przy dodatnim hbs. Moim zdaniem wskazana jest nawet wizyta u lekarza chorób zakaźnych..
-
Andrea20 wrote:Ja jestem ciekawa czy będę musiała w ciąży robić jeszcze jakieś badania bo mam Rh- a mój luby Rh+ wiem ze po porodzie dadzą mi jakiś zastrzyk z przeciwciałami, ale ciekawe czy jeszcze w ciąży będą coś z tym robić
Andrea20 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Karolina_ina ja dzis robilam w medicover i tam nic nie trzeba samemu kupowac, glukoze juz rozmieszana z woda dostaje sie w gabinecie zabiegowym ale kilka dziewczyn ktore chodzi na wizyty na nfz pisalo ze musialy kupic glukoze w aptece, tylko ona jest chyba pakowana w roznych gramaturach wiec nie wiem...
-
Karolina_Ina wrote:Dostałam skierowanie na glukozę, muszę iść na nią w styczniu. Z tego wszystkiego zapomniałam dzisiaj zapytać mojej gin jak to wygląda. Czy ja mam sobie coś kupić przed tym badaniem w aptece? Czy to jest na receptę?