Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Ameiva wrote:Ekspres do kawy super sprawa
. My dostalismy w prezencie slubnym Tchibo Cafissimo na kapsulki, korzystam z niego codziennie i po 4,5 roku wciaz dziala bez zarzutu. Tylko gdybym kupowala ekspres sama nie wybralabym takiego na kaspulki. Jest fajny bo latwy w czyszczeniu ale ma sie wtedy ograniczone mozliwosci jesli chodzi o dobór kawy. Musze je kupowac tylko u producenta bo inne nie kapsulki pasuja ;/
-
O tak, ekspres do kawy to super sprawa. Marzy mi się od dawien dawna, ale ekspresy kosztują kupę kasy, a te tańsze na kapsułki mnie nie przekonują
My w tym roku też mieliśmy nie robić sobie prezentów, ale mąż stwierdził później, że jednak coś kupimy, ale kupimy sobie to co by nam się przydało, więc mąż dostanie nową szybkę do smart phona, bo jakiś czas temu telefon mu spadł i telefon jest niesprawny, a ja lakiery semilac do hybryd -
mania wrote:Dokładnie ja też miałam ten na kapsułki kawa owszem smaczna ale to nie to samo co zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem. No i jak brakło kapsułek rano to był dramat
. Kawe mielona kupuje specjalnie dla mojej mamy bo ona nie uznaje zadnej innej formy kawy niz tzw pluta
nie lubi rozpuszczalnej ani tej z ekspresu. Mowi tez ze kawa wypita z kubka smakuje jej inaczej wiec mam dla niej specjalnie jedna przezroczysta szklanke z uszkiem, to jedyna taka szklanka u mnie w domu
-
Ameiva wrote:Znam ten ból hehe, nam jak w takim momencie brakuje kapsulek to prowizorycznie uzupelniam je zwykla ,mielona kawa ktora zawsze mam w domu i owijam kapsulke sreberkiem spozywczym
. Kawe mielona kupuje specjalnie dla mojej mamy bo ona nie uznaje zadnej innej formy kawy niz tzw pluta
nie lubi rozpuszczalnej ani tej z ekspresu. Mowi tez ze kawa wypita z kubka smakuje jej inaczej wiec mam dla niej specjalnie jedna przezroczysta szklanke z uszkiem, to jedyna taka szklanka u mnie w domu
ale przekonała się na moim ekspresie
teraz kupiliśmy im z mężem ekspres krupsa i już nie pije kawy z fusami tylko z ekspresu
tak samo mój tata nie pił kawy wcale ale jak kupiliśmy najpierw my sobie ekspres to zaczął przyjeżdżać na kawkę byliśmy w szoku
i teraz nie wyobraża sobie życia bez ekspresu także trafiliśmy z prezentem w 10
-
wiecznie wrote:O tak, ekspres do kawy to super sprawa. Marzy mi się od dawien dawna, ale ekspresy kosztują kupę kasy, a te tańsze na kapsułki mnie nie przekonują
-
jako studentka dorabialam sobie w takiej malej kawiarence, do dzis pamietam zapach swiezo mielonej kawy zmieszany z aromatem swiezutkich ciast... nie ma nic fajniejszego niz taki poczatek dnia w pracy :)czlowiek upaja sie samym zapachem i juz kawy pic nie musi. Ja ogolnie wole zapach niz smak kawy
jamniczakuchnia lubi tę wiadomość
-
mania wrote:Ceny ekspresów są na prawdę różne juz za 1300zł można kupic na prawdę dobry tylko bez opcji cappuccino czy late wiadomo już z takimi opcjami cena automatyczne rośnie ale ja uważam to za najlepszą inwestycję w dobre samopoczucie z rana
. Kawa latte to moja wielka miłość
mania lubi tę wiadomość
-
W zasadzie to w każdym zrobisz late czy cappuccino tylko w tańszym musisz sobie mleko spienić dyszą do wody, ktora jest w każdym ekspresie wiadomo więcej roboty ale da się
ja też właśnie musiałam mieć opcje automatycznego cappuccino, late to jest dużo wygodniejsze. Mój mąż miał akurat dobry dzień bo zawiózł mnie do sklepu i mówi" bierz który chcesz" wiec wzięłam
hahaha mógłby częściej mieć taki gest
-
nick nieaktualny
-
Kinga. wrote:Jesteś pewna, bo w szczepionce jest ten antygen (HbsAg) więc on się dostaje do organizmu? Na pewno nie jest później wychwytywany w badaniach? zwłaszcza że ostatni raz szczepiłam się jakies 2 lata temu i nie jestem pewna czy udało mi się już w całości wydalić tego wirusa.
W szczepionce jest zrekombinowany antygen, i jest go na tyle mało (10 mikrogramów), że nie powinien zostać wykrywany metodami laboratoryjnymi. To nie jest tak, że w szczepionce otrzymałaś wirusa, otrzymałaś tylko jego fragment powierzchni. Z tym fragmentem łączą się limfocyty i inicjują wytwarzanie przeciwciał. Osoba szczepiona powinna mieć przeciwciała anty-hbs, ale nie powinna mieć dodatniego Hbs-Ag i tego jestem pewna. -
nick nieaktualny
-
Fabdorota no szkoda miałabyś to z głowy
Ameiva mój mąż robi dziś późny obiad bo znajomi przychodzą i będzie robił hamburgery mniammmm... sam robi kotleciki takie prawdziwneAmeiva lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAmeiva wrote:Co macie dzis na obiad? , moze mnie natchniecie bo nie mam pomyslu... ostatnio w robieniu obiadu najbardziej meczace jest wymyslanie co zjeść ...
Polecam planowanie posiłkówJa od 3 tygodni zaczęłam co niedzielę wymyślać co zrobić na obiad każdego dnia, uwzględniam w tym wszystkie wyjazdy kiedy nie trzeba robić obiadu :p Patrzę też na zapasy z szafek i zamrażalnika i wg tego mniej więcej rozpisuję co na obiad. Też raz na tydzień robimy większe zakupy i kupujemy mniej więcej wg tego planu posiłków plus to na co mamy ochotę i produkty na śniadanie, kolację, owoce, itp.
Lanusia93 lubi tę wiadomość
-
jamniczakuchnia, też kiedyś miałam plany, żeby planować posiłki, ale mi nie wyszło
w ogóle ostatnio bardzo rzadko gotujemy obiady. Ja jestem zwykle tak zmęczona, że nie chce mi się stać przy garach. M też dużo pracuje.. Organizacja ślubu wysysa z nas energię.. Jeszcze do tego rodzina mi się pokłóciła przed weselem, więc już czuję tą zajebistą atmosferę w dniu naszego święta. Chciałabym mieć to już za sobą..
-
jaskra wrote:W szczepionce jest zrekombinowany antygen, i jest go na tyle mało (10 mikrogramów), że nie powinien zostać wykrywany metodami laboratoryjnymi. To nie jest tak, że w szczepionce otrzymałaś wirusa, otrzymałaś tylko jego fragment powierzchni. Z tym fragmentem łączą się limfocyty i inicjują wytwarzanie przeciwciał. Osoba szczepiona powinna mieć przeciwciała anty-hbs, ale nie powinna mieć dodatniego Hbs-Ag i tego jestem pewna.
A co do planowania posiłków to też lubię robić jadłopspis na tydzień. Zauważyłam wtedy, że mniej jedzenia wyrzucam jak te nasze zakupy są mniej spontaniczne. Dzis na obiad mam makaron ze szpinakiem (ostatnio cos mnie naszło na szpinak, choć normalnie nie jestem jego wielką fankąjamniczakuchnia lubi tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/3a2d87c805a0.jpg
ObiecaneTak jest teraz
Przepraszam za totalne poranne nieogarnięcie i no make-uppaprotka30, mania, jamniczakuchnia, Endzis, Babu, Rotenkopf, natalka189, Andrea20 lubią tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Kinga. wrote:O to super, nie będę musiała szczepić malucha tak szybko. Ufff. Ale mi dzis humor poprawiłaś
ale nie wiem, jakie jest postępowanie z dzieciątkiem w przypadku, gdy u mamy jest dodatni antygen Hbs. Gdzieś się natknęłam na informację, że szczepi się te dzieci + podaje immunoglobuliny..
aaa i jeszcze nie u wszystkich szczepionych osób dochodzi do wytworzenia przeciwciał po jednorazowej dawce. Wtedy się nie ma przeciwciał anty-hbs ani antygenu hbs dodatniego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2015, 11:33