Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Następstwem przebicia pęcherza płodowego może być pęknięcie szyjki macicy i zwiększenie obciążenia dla główki dziecka wypadanie części drobnych płodu przed porodem główki, np. rączki czy nóżki dziecka,zwiększenie ryzyka kolejnych interwencji medycznych, takich jak podanie kroplówki z oksytocyną, dopochwowe podanie żelu , zwiększenie ryzyka zakończenia porodu przez cesarskie cięcie,nasilenie częstotliwości i bolesności skurczów porodowych, co wiąże się z potrzebą skorzystania ze znieczulenia do porodu,osłabienie zdolności kobiety rodzącej do radzenia sobie z bólem i obniżenie jej samopoczucia,wzrost ciśnienia oddziałującego na główkę dziecka, skutkujący deformacją czaszki,zwiększenie ryzyka ściśnięcia pępowiny, dziecko nie jest naturalnie przygotowane na wyjście na świat,zaburzenia pracy serca dziecka . Oj lepiej nie czytać już takich rzeczy w necie bo tego jest mnóstwo , a lekarze mimo to decydują sie na to , moze wybierają mniejsze zło ? Nie wiem ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 17:49
-
Larisa wrote:Ja miałam przebijany pęcherz żeby poród postępował.
Też miałam przebity i jestem zachwycona tą decyzją. Po oksytocynie skurcze porodowe nie ruszyły, a jak mi przebili pęcherz to 2 minuty minęły i skurcz taki jakby mnie miało połamać!! Niecałe 3h i Lila ze mną, więc tym razem też bym chciała.Larisa lubi tę wiadomość
Aniołek (*) 12.03.2013
Lilianna ur. 09.08.20143700 g, 56 cm
Pola ur. 24.04.20163650 g, 55 cm
-
Tez właśnie czytam o tym pecherzu i masakra:
A też z tiago miałam przebijany
Negatywnymi skutkami amniotomii są zatem:
zwiększenie ryzyka konieczności wykonania cesarskiego cięcia;
nasilenie bolesności skurczy porodowych;
wzrost ciśnienia oddziałującego na główkę dziecka;
zwiększenie ryzyka zaburzenia pracy serca maluszka;
większe ryzyko ściśnięcia pępowiny.
Przeciwskazania do wykonania amniotomii
Do głównych przeciwwskazań indukcji porodu z wykorzystaniem przebicia pęcherza płodowego należą:
nieprawidłowe ułożenie dziecka w kanale rodnym;
złe umiejscowienie główki dziecka (nad miednicą matki);
łożysko przodujące;
stany zapalne pochwy;
wielowodzie;
poród przedwczesny;
cesarskie cięcie wykonane w przeszłości.
Po przebiciu pęcherza poród powinien zakończyć się w ciągu 12. godzin, gdyż wraz z upływem czasu wzrasta ryzyko powikłań np. infekcji.
-
Hmm, spojrzałam do mojego planu porodu (dostaliśmy na SR do wypełnienia) i tam nie ma nic o przebijaniu pęcherza. Nie zastanawiałam się nad tym wcześniej..
Ilonia, śliczny kącik
Jaskra, gratki!
Moja chusta też ma skosy. Spojenie owszem, boli, a chyba najbardziej jak podnoszę nogi, gdy się wycieram po prysznicu ; )ilonia1984, jaskra lubią tę wiadomość
[/url]
---
One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
Okruszek (*) 12 tc.
-
Endzis, piękny kolor łóżeczka
Mania, dobrze pamiętam, że też zastanawialas się nad x-landerem z kolekcji 2016? Jeśli tak, to Widzialam na żywoi chyba przepadlam
. No piękne są
. Postawiłam obok siebie x-move (bo ten u nas wchodzi w grę) i anex sport i mimo tego braku amortyzacji w x-landerze chyba się na niego zdecydujemy. Różnica w cenie obu dosc duża bo ok 500 zl, ale chyba teraz skłaniam się bardziej ku x-landerowi.
Co do wizyt w szpitalach po porodzie to tez tylko meza chce widzieć. W sumie w domu przez pierwsze tygodnie tez nie będę chciala odwiedzin rodzinki meza (siostra meza juz cos przebakiwala ze od razu się u nas pojawi) i prędzej bym udawala ze mnie w domu nie ma niż bym im drzwi otworzyła
mania, Endzis lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja znowu zostałam poinformowana ze konsekwencje przebicia pęcherza plodowego mogą nawet sięgnąć do niedotlenienia mózgu dziecka przez to ze jak pecherz zostanie przebity to wody mogą przedwcześnie odejść co powoduje niedotlenienie mozgu dziecka. Dlatego pytałam. Bo ja mam obiekcje co do zgody przebicia tego pęcherza.
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Lanusia, Kajka dzięki
już myślałam, że moja się w praniu skrzywiła czy coś
Z tym przebijaniem to rzeczywiście jak nie ma takiej konieczności, to po co taka interwencja? Ale jak trzeba, to trzeba... Byle by to nie było podyktowane chęcią jak najszybszego "opróżnienia" porodówki, a dobrem dziecka i matki.
Widzę, że większość z Was poszła do szkoły rodzenia.. My się nie wybraliśmy a teraz trochę żałuję ze względu na męża. Myślę, że łatwiej by sobie wszystko w głowie poukładał i psychicznie przygotował do porodu, a teraz się boję, że go to wszystko przytłoczy.. -
nick nieaktualny
-
Niuninka wrote:Ja znowu zostałam poinformowana ze konsekwencje przebicia pęcherza plodowego mogą nawet sięgnąć do niedotlenienia mózgu dziecka przez to ze jak pecherz zostanie przebity to wody mogą przedwcześnie odejść co powoduje niedotlenienie mozgu dziecka. Dlatego pytałam. Bo ja mam obiekcje co do zgody przebicia tego pęcherza.
-
Karolina_Ina wrote:A ja właśnie je skończyłam
w ogóle od początku ciąży mam fazę na frytki i mogłabym się tylko nimi żywić.
tak mnie ciągnie do frytek ... Próbuje z tym walczyć
ale nie zawsze sie daje
w niedziele zrobię walentynkowe frytki hehe
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 18:26