X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2016 :)
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2016 :)

Oceń ten wątek:
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Następstwem przebicia pęcherza płodowego może być pęknięcie szyjki macicy i zwiększenie obciążenia dla główki dziecka wypadanie części drobnych płodu przed porodem główki, np. rączki czy nóżki dziecka,zwiększenie ryzyka kolejnych interwencji medycznych, takich jak podanie kroplówki z oksytocyną, dopochwowe podanie żelu , zwiększenie ryzyka zakończenia porodu przez cesarskie cięcie,nasilenie częstotliwości i bolesności skurczów porodowych, co wiąże się z potrzebą skorzystania ze znieczulenia do porodu,osłabienie zdolności kobiety rodzącej do radzenia sobie z bólem i obniżenie jej samopoczucia,wzrost ciśnienia oddziałującego na główkę dziecka, skutkujący deformacją czaszki,zwiększenie ryzyka ściśnięcia pępowiny, dziecko nie jest naturalnie przygotowane na wyjście na świat,zaburzenia pracy serca dziecka . Oj lepiej nie czytać już takich rzeczy w necie bo tego jest mnóstwo , a lekarze mimo to decydują sie na to , moze wybierają mniejsze zło ? Nie wiem ...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 17:49

km5smg7yv4tozota.png
  • Lanusia93 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Larisa wrote:
    Ja miałam przebijany pęcherz żeby poród postępował.

Też miałam przebity i jestem zachwycona tą decyzją. Po oksytocynie skurcze porodowe nie ruszyły, a jak mi przebili pęcherz to 2 minuty minęły i skurcz taki jakby mnie miało połamać!! Niecałe 3h i Lila ze mną, więc tym razem też bym chciała.

Larisa lubi tę wiadomość

Aniołek (*) 12.03.2013

Lilianna ur. 09.08.2014 <3 3700 g, 56 cm

Pola ur. 24.04.2016 <3 3650 g, 55 cm
  • Anastazjaaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez właśnie czytam o tym pecherzu i masakra:
    A też z tiago miałam przebijany

Negatywnymi skutkami amniotomii są zatem:

zwiększenie ryzyka konieczności wykonania cesarskiego cięcia;
    nasilenie bolesności skurczy porodowych;
    wzrost ciśnienia oddziałującego na główkę dziecka;
    zwiększenie ryzyka zaburzenia pracy serca maluszka;
    większe ryzyko ściśnięcia pępowiny.

Przeciwskazania do wykonania amniotomii

Do głównych przeciwwskazań indukcji porodu z wykorzystaniem przebicia pęcherza płodowego należą:

nieprawidłowe ułożenie dziecka w kanale rodnym;
    złe umiejscowienie główki dziecka (nad miednicą matki);
    łożysko przodujące;
    stany zapalne pochwy;
    wielowodzie;
    poród przedwczesny;
    cesarskie cięcie wykonane w przeszłości.

Po przebiciu pęcherza poród powinien zakończyć się w ciągu 12. godzin, gdyż wraz z upływem czasu wzrasta ryzyko powikłań np. infekcji.

mhsvqps6po41mjm3.png
    mhsv20mmt84wd0zt.png
  • Kajka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, spojrzałam do mojego planu porodu (dostaliśmy na SR do wypełnienia) i tam nie ma nic o przebijaniu pęcherza. Nie zastanawiałam się nad tym wcześniej..

Ilonia, śliczny kącik :)

Jaskra, gratki!
    Moja chusta też ma skosy. Spojenie owszem, boli, a chyba najbardziej jak podnoszę nogi, gdy się wycieram po prysznicu ; )

ilonia1984, jaskra lubią tę wiadomość

hchysek2bqhy3qiu.png[/url]
    ---
    One of the happiest moments in life is when you find courage to let go of what you can't change.
    Okruszek (*) 12 tc.
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endzis, piękny kolor łóżeczka :)

Mania, dobrze pamiętam, że też zastanawialas się nad x-landerem z kolekcji 2016? Jeśli tak, to Widzialam na żywo :) i chyba przepadlam ;). No piękne są :). Postawiłam obok siebie x-move (bo ten u nas wchodzi w grę) i anex sport i mimo tego braku amortyzacji w x-landerze chyba się na niego zdecydujemy. Różnica w cenie obu dosc duża bo ok 500 zl, ale chyba teraz skłaniam się bardziej ku x-landerowi.

Co do wizyt w szpitalach po porodzie to tez tylko meza chce widzieć :). W sumie w domu przez pierwsze tygodnie tez nie będę chciala odwiedzin rodzinki meza (siostra meza juz cos przebakiwala ze od razu się u nas pojawi) i prędzej bym udawala ze mnie w domu nie ma niż bym im drzwi otworzyła :P

mania, Endzis lubią tę wiadomość

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • wiecznie Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde, nie wiedziałam ze przebicie pecherza płodowego moze nieść aż tyle negatywnych skutków :/

E99wp2.png
    klz9hdge68udasjt.png
    Kriotransfer -> 12.06.17 -> Cudzie trwaj! <3
    ICSI -> 23.07.15 -> Mamy córeczkę <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 kwietnia 2016, 11:02

Ameiva lubi tę wiadomość

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja znowu zostałam poinformowana ze konsekwencje przebicia pęcherza plodowego mogą nawet sięgnąć do niedotlenienia mózgu dziecka przez to ze jak pecherz zostanie przebity to wody mogą przedwcześnie odejść co powoduje niedotlenienie mozgu dziecka. Dlatego pytałam. Bo ja mam obiekcje co do zgody przebicia tego pęcherza.

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • Karatka81 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.rodzicpoludzku.pl/porod/amniotomia-przebicie-pecherza-plodowego.html

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MASAKRA z tymi konsekwencjami...

Zjadłabym coś...ale co ? :)

Niuninka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ochote na czekoladki merci ale mam cukrzyce ; (

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zjadłabym frytki ;)

Niuninka, Karolina_Ina, ania0141 lubią tę wiadomość

km5smg7yv4tozota.png
  • Niuninka Ekspertka

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cała ciąże za mną chodzą z majonezem <3

v5abdqk3uteg5ykx.png
  • jaskra Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lanusia, Kajka dzięki :D już myślałam, że moja się w praniu skrzywiła czy coś ;)

Z tym przebijaniem to rzeczywiście jak nie ma takiej konieczności, to po co taka interwencja? Ale jak trzeba, to trzeba... Byle by to nie było podyktowane chęcią jak najszybszego "opróżnienia" porodówki, a dobrem dziecka i matki.

Widzę, że większość z Was poszła do szkoły rodzenia.. My się nie wybraliśmy a teraz trochę żałuję ze względu na męża. Myślę, że łatwiej by sobie wszystko w głowie poukładał i psychicznie przygotował do porodu, a teraz się boję, że go to wszystko przytłoczy..

f2w3rjjgtiaisq5u.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

28latkaa lubi tę wiadomość

• Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niuninka wrote:
    Ja znowu zostałam poinformowana ze konsekwencje przebicia pęcherza plodowego mogą nawet sięgnąć do niedotlenienia mózgu dziecka przez to ze jak pecherz zostanie przebity to wody mogą przedwcześnie odejść co powoduje niedotlenienie mozgu dziecka. Dlatego pytałam. Bo ja mam obiekcje co do zgody przebicia tego pęcherza.
    Mi się nikt nie pytał czy może mi przebić, zrobili to i tyle. Tylko ja leżałam już na porodówce z rozwarciem dość sporym a wody same nie chciały odejść.

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • Straciatellaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ostatio faze na wafelki Familijne :D całe opakowanie zjadam :P

oar8ikgn5pgt0ug5.png
  • mania Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zjadłam pół pomelo i nie mogę się teraz ruszyć ale jakie dobre to było nie wiem jak kolację wcisnę a miał być makaron z truskawkami mniammmm :-)

ania0141 lubi tę wiadomość

22+3tc-545g, 25+1tc-980g, 30+4tc-2kg 32+4tc-2312g 38+4tc-3450g <3

w57vyx8do68si190.png
  • 28latkaa Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    A ja właśnie je skończyłam ;) w ogóle od początku ciąży mam fazę na frytki i mogłabym się tylko nimi żywić.
    Hehe No właśnie ja to samo :) tak mnie ciągnie do frytek ... Próbuje z tym walczyć :P ale nie zawsze sie daje :) w niedziele zrobię walentynkowe frytki hehe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2016, 18:26

km5smg7yv4tozota.png
‹‹ 820 821 822 823 824 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ