X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie miałam żadnego kaftanika. Wystarczyły body i pajace.
    A co do torby to polecam dwie mniejsze: rzeczy dla mamy i dla dziecka, bo w jednej wielkiej szybko robi się bałagan a i tatuś może mieć problemy ze znalezieniem potrzebnych rzeczy ;)

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• sallvie Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    r0cpp0.jpg
    Nasze dzisiejsze zakupy dla maluszka które wyniosły mnie jedyne 20zł :D

IGA.G, neharika, Jagah, Antonelka, karolyn, Milka1991, Omon lubią tę wiadomość

👩 97' , 👨 96'

04.2017r. (37+2) - 25cs🩷
    01.2019r. (37+0) - 1cs 💙
    11.2021r. (34+4) - 3cs 🩷
    Aniołek - 03.2021r. (5+0) - 2cs 🤍

Czekamy na M !
    preg.png
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _tika wrote:
    No właśnie o takie dopasowanie mi chodzi:) Tym bardziej, ze w domu już mam Franciszka.

Helenka i Hania bardzo mi się spodobały. Będę dyskutować z mężem :D Spisałam sobie niektóre wasze propozycje.

Krucha, to super, ze szyjka się trzyma.To duża różnica. Odpoczywaj, byle tak pozostało.

Moja babcia jak rodziła po raz pierwszy to na wypadek dziewczynki miała wybrane imię Mariola. Okazało się, że bedą bliźniaczki i dziadkowie nazwali je Maria i Jola :)

sallvie, mamaaniołków3, Antonelka, karolyn, eforts, Milka1991, Omon, Donia12 lubią tę wiadomość

atdc2n0at8s9ecys.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja nie robiłam z krwi a też biorę sporo magnezu. wczoraj miałam za to skurcze łydek a dzisiaj dłoni więc chyba za mało dostarczam:(
    Ja też miałam takie skurcze jakis tydzien-dwa temu, pytałam lekarza. Powiedział że to wcale nie musi być brak magnezu, bo od dłuższego czasu już przyjmuje 2x dziennie slowmag i i tak dostałam skurczy nóg i w dłoni, powiedział że to może być potas. W ciąży gospodarka elektrolitowa może być zaburzona i żebym sobie piła dobry 100% sok z pomidorów..

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mile Pani
    Szczegolnie te na diecie cukrzycowej - czy wiecie jakie sa obowiazujace normy dla ciezarnych.
    Troche martwie sie moim wynikiem krzywej cukrowej - mialam glukoze 75 mg i wyniki sa nastwoujace:
    - na czczo wynik 77 - norma 70-90 wiec ok
    - po 1h - 122
    - po 2h - 147.
    Martwi mniw ten drugi wynik.
    Na stronie cukrzyca polska znalazlam info, ze o cukrzycy ciazowej mowimy jesli wyniki przekraczaja:
    - na czczo -92
    - po 1h -180
    - po 2h - 153.
    Ten drugi jest juz prawie na granicy wiec pewnie dieta mnie czeka. Oby nie insulina.

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • mamaaniołków3 Ekspertka

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Mile Pani
    Szczegolnie te na diecie cukrzycowej - czy wiecie jakie sa obowiazujace normy dla ciezarnych.
    Troche martwie sie moim wynikiem krzywej cukrowej - mialam glukoze 75 mg i wyniki sa nastwoujace:
    - po 1h - 122
    - po 2h - 147.
    Na stronie cukrzyca polska znalazlam info, ze o cukrzycy ciazowej mowimy jesli wyniki przekraczaja:
    - na czczo -92
    - po 1h -180
    - po 2h - 153.
    Ten drugi jest juz prawie na granicy wiec pewnie dieta mnie czeka. Oby nie insulina.

miałam podobny wynik:) dietka (8 małych posiłków dziennie) + 4 razy dziennie mierzenie cukru (przyrząd do pomiaru cukru zostałam z napisem słodka mama:P)

Antonelka lubi tę wiadomość

Moje aniołki 12tc - 18.04.2013; 6tc- 21.11.2015; 5tc- 27.03.2016 (40dc), 22-06-2018 - 6tc

SZCZĘŚLIWA MAMA małego urwisa Tymka 06-03-2017

• Jagah Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy Kordonek - w szpitalu najlepiej mi się sprawdziło body kopertowe ze względu na pepuszek oraz pajacyki. Kaftaniki używałam tylko w domu, do body z krótkim rękawem, żeby nie przegrzewac dziecka, bo i tak zawsze pod ręką był kocyk albo pieluszka :)

Sallvie - udane wyjście w miasto, fajne zakupy :)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Wanda1986 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelko nie martw się na zapas, insulina na pewno nie. Mogą Cię co najwyżej obdarować glukometrem, żebyś sprawdzała po posiłkach, ale przy takich wynikach prawdopodobnie będziesz mogła jeść wszystko bez przekroczeń, głowa do góry :)

Antonelka lubi tę wiadomość

Rjsxp2.png
    mb8Xp2.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sy__la wrote:
    Ja też miałam takie skurcze jakis tydzien-dwa temu, pytałam lekarza. Powiedział że to wcale nie musi być brak magnezu, bo od dłuższego czasu już przyjmuje 2x dziennie slowmag i i tak dostałam skurczy nóg i w dłoni, powiedział że to może być potas. W ciąży gospodarka elektrolitowa może być zaburzona i żebym sobie piła dobry 100% sok z pomidorów..
    ja dlatego uzupełniam też potas :) a sok z pomidorów nie przejdzie u mnie, próbowałam ;p

sy__la lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonenlko ale skoro mieścisz się w normach to chyba wszystko w porządku

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Mile Pani
    - po 1h - 122
    - po 2h - 147.
    - na czczo -92
    - po 1h -180
    - po 2h - 153.
    U mnie na czczo 114 reszte bede miala jutro ale wg tego co napisalas to u mnie duze szanse na cukrzyce. Ja w ogole malo co mogę jeść bo wymiotuje i mam mdłości, żyje glownie na owocach zupach i białym niestety pieczywie bo ciemnego zapach mi zaczal przeszkadzac wiec jakby mi zabrac chrupiacy biały chlebek to prawie głodówka :)

Filipek - 09.03.17 :)
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Antonenlko ale skoro mieścisz się w normach to chyba wszystko w porządku

Wg tej tabelki to tak ale moja lekarka to panikara wiec ciekawe co wymysli.
    Gdzies w necie wyczytalam, ze to drugie badanie to norma do 140 ale tak to jest jak czyta sie wszystko w necie.

Ja uwazam ze zle nie jem ale wlacze wiecej warzyw i ogranicze bialo pieczywo - wczesniej przez podwyzszone proby watrobowe wlasnie wyeliminowalam ciemne pieczywo, weglowodany zlozone i warzywa. Trzeba wiec teraz wajhe przekrecic :-)

• Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka nie chcę budzić paniki ale w Pl normy dla krzywej to:
    po 1h poniżej 180
    po 2 h poniżej 140

więc drugim wynikiem lekko wykraczasz ale co laboratorium to normy mogą się lekko różnić, choć w necie też raczej znajdziesz te podane przeze mnie. Czy to się już kwalifikuje pod cukrzycę to pewnie zadecyduje lekarz ale moja siostra jak miała nieznacznie podniesione wyniki to jedynie kontrolowała poziom cukru po posiłku glukometrem, nawet diety jakieś rygorystycznej nie miała o czym świadczy fakt, że przytyła 27kg w ciąży ;)

Dziękuję WSZYSTKIM za opinie odnośnie kaftaników. Ja właśnie wykreśliłam je z mojej listy ale post Omon mnie zastanowił. Wolałabym właśnie kupić więcej bodziaków bo i pod pajace wykorzystam i do półśpiochów i tak zdaje się zrobię :)

Antonelka, kahaśka lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku

chyba ty bylaś ciekawa co powie lekarz na wyniki mojej krzywej cukrowej (ktora sobie spadła po godzinie). No więc powiedział, że wszystko w porządku, że trzustka działa idealnie.

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku dziekuje. Zobaczymy co powie lekarz bo te normy ktora znalazlam sa opublikowane przez PTD z 2014. Nie znalazlam nowszych. We wtorek mam wizyte u gina i internisty/endokrynologa zobaczymy co powiedza.
    Na wszelki wypadek zapisalam sie na pt do diabetologa - jesli nie bedzie zalecana wizyta to odwolam.

• Krucha Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    ja mam 32 mm i nie mam leków ani zakazów, nic abslutnie nie powiedział

Moze moja dr jest przezorna i na wszelki wypadek te zakazy i luteina, bo tydzien wczesniej na połówkowych miałam tylko 26 mm, moze boi sie ze mam tendencje do skracania szyjki i woli dmuchać na zimne, nie wiem...
    Moze na nastepnej wizycie juz bedzie wszystko w normie, oby :)

• lis87 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co wiem po konsultacji z diabetologiem to na pewno nie można mieć po godzinie 180, bo ja miałam 170 i zakwalifikowałem sie do cukrzycy ciążowej. Normy w ciąży sa znacznie niższe niż przy normalnej cukrzycy. Teraz jak mam glukometr to cukier rano nie moze byc wyższy niż 92, a godzinę po posiłku (wtedy powinien byc najwyższy cukier) nie moze przekroczyć 120 max 130-ale to juz jest górna granica dla lekarza.

atdc2n0anx2cx72s.png
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślicie ze skoro na czczo norma to 92 a ja mam 114 to juz można sądzić że to cukrzyca? Jutro odbiore reszte wynikow ale tak sie zastanawiam czy sam ten jeden wynik jest juz powodem do szukania diabetologa na cito jeszcze przed swietami

Filipek - 09.03.17 :)
  • eforts Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neharika wrote:
    Vero juz widze ten słodki widok kocyka i.uszu królika uślinionych i do połowy w buzi dziecka, piękny jest!
    Eforts jakie masz globulki?

Pimafucin

neharika lubi tę wiadomość

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • lis87 Autorytet

Wysłany: 16 grudnia 2016, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gakin wrote:
    A myślicie ze skoro na czczo norma to 92 a ja mam 114 to juz można sądzić że to cukrzyca? Jutro odbiore reszte wynikow ale tak sie zastanawiam czy sam ten jeden wynik jest juz powodem do szukania diabetologa na cito jeszcze przed swietami
    Ja lekarzem nie jestem moj wynik to 86/170/160 i mam cukrzyce ciążowa przez te dwa podwyższone po godzinie i po dwóch. Jak dla mnie wynik 114 to raczej cukrzyca ciążowa. Czyli glukometr i dieta. Pozniej będziesz widziała, jesli bedzie skakał ci cukier i miał wyniki jakieś kolosalne, wtedy dostaniesz insulinę. Jesli nie uda Ci sie lekarza przed świetami, to warto uważać na dietę. Ja mam cukrzyce i na czczo nie miałam nigdy takiego cukru. Nic sie nie martw trochę nas tutaj jest słodkich mamuś :)

atdc2n0anx2cx72s.png
‹‹ 1095 1096 1097 1098 1099 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ