X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chyba będzie koszula. Już miałam zamawiać nawet ale jak to kobieta zaczęłam się zastanawiać i doszłam do wniosku że szkoda mi kasy bo w domu w niej spać nie będę :D
    teraz potestuje zamawianie tych majtek poporodowych może wyjdzie lepiej niż z tymi moimi podkładami 3xl :)

Filipek - 09.03.17 :)
  • Venice Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gakin pewnie zależy od szpitala. Ja na Brochowie miałam piżamę i nikt w ogóle nie zwrócił na to uwagi. Rana i tak jest zabezpieczona. A spodnie miałam takie większe, że mi nie przeszkadzały, podciągnęłam je sobie wyżej i było ok.

Co do podpasek po porodzie to ja nie polecam. Nie wiem czemu, ale pamiętam, że od podpaski dostałam odparzeń. Te podkłady z Belli znacznie lepiej się sprawdziły, bo lepiej przepuszczały powietrze. A zwłaszcza przy nacinanym kroczu chyba lepiej podkłady...Fakt- są strasznie grube i niewygodne. Ja jak mam okres to nigdy podpasek nie używam-tylko tampony i dla mnie to była tragedia po porodzie z tą "pieluchą" w majtkach.

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku no tak niby duzo ale ja liczyłam wszystkie razem tetra, bambus i muslinowe i flanelowe razem :) chociaż wczoraj stwierdziłam że juz nie dokupuje

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zanalazlam o zastosowaniu pieluszek:

Pieluszka tetrowa i flanelowa - do czego służą?
    Na liście rzeczy do kupienia zawsze znajdziecie kilka pieluszek tetrowych i flanelowych. Wg nas wystarczająca liczba pieluszek wielorazowych to 3 tetrowe i 4 flanelowe.
    Ale oczywiście liczba niezbędnych pieluszek zależy od tego jak będziecie je wykorzystywać.

Do czego możemy wykorzystywać pieluszkę tetrową?
    Do założenia na ramię, gdy bierze się maluszka do odbicia. Dzięki temu dziecko nie dotyka bezpośrednio naszego ubrania, co jest zdecydowanie bardziej higieniczne i przyjemniejsze dla dziecka. Równocześnie nasze ubranie nie pobrudzi się, jeżeli dziecko uleje nawet większa ilość pokarmu.
    Do wycierania buzi dziecka gdy uleje pokarm lub gdy się nadmiernie ślini.
    Do zasłonienia wózka gdy świeci na niego słońce. Powietrze spokojnie przez nią dociera do dziecka, jest ono chronione stale przed promieniami słonecznymi, a my nie musimy walczyć z właściwym ustawieniem parasolki wózka zależnie od kierunku jazdy.

Do czego możemy wykorzystać pieluszkę flanelową?
    Do położenia na przewijaku lub innym miejscu, na którym kładziemy dziecko celem zabawy lub przebrania. Mamy wtedy pewność, że dziecko leży na czymś czystym.
    Do podłożenia pod główkę niemowlaka w łóżeczku. Malutkie dzieci często ulewają. Pieluszkę pod główką dziecka łatwiej zmienić nawet kilka razy w ciągu dnia niż całe prześcieradło.
    Do przytulania. Pieluszki tetrowe towarzyszą dzieciom od pierwszych dni. Dlatego często dzieci znajdują sobie w nich ulubioną przytulankę - utulankę do snu.

Antonelka lubi tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 lipca 2018, 14:00

Awf3p2.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelko poród porodem. Dzieją się cuda niewidy których pewnie do końca nie jesteśmy świadome. Ale to wszystko po porodzie to dla mnie jakiś Matrix: te dziwne rzeczy wydobywajace się z naszej pochwy, pozszywane krocze, bóle z obkurczania się macicy. No szok...chciałabym tak z tydzień po porodzie przewinąć do przodu...

Byłam w galerii po staniki. I nie kupiłam. Wszystkie z fiszbinami, a te bez za małe ! No jestem w szoku. Za to kupiłam ładne majcioszki koronkowe i czerwoną sukieneczke dla małej :) A cyckonosze chyba będę musiała zamówić przez neta.

I jestem już po wizycie ;) wszystko jest ok. Szyjka bez zmian. Malutka zdrowo rośnie - 1240g żywego złota :D kolejna wizyta za miesiąc w Walentynki ;)

Niebieskaa, Korcia, IGA.G, mamaaniołków3, pati87, She Wolf, Donia12, Jagah, Lokokoko, Justyna Sz, Antonelka, misKolorowy, Kjopa3, Omon lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Korcia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W szpitalu miałam koszule ( nie lubię ich,wolę koszulkę i spodenki) ale nie wyobrażam sobie przez te 4-5 dni spać w spodenkach. Tego wszystkiego niefajnego po SN było dużo, leciało przy każdym ruchu i podpaska by tego nie ogarnęła. W szpitalu, szczególnie na noc na prześcieradło kładłam duży podkład,na to lignine ( u nas leży na korytarzu)- takie ogromne kawałki, i te wielkie poporodeowe podpaski. Koszule podciagalam pod plecy a i tak zdarzyło się,że coś tam przecieklo. Wydaje mi się,że jak karmilam piersią druga córcie ( pierwsza nie udało się) to szybciej się oczyscilam ale było to bardziej intensywne.

8p3o3e3k2s82vwqj.png
  • mirka14 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w szpitalu można pidżamę mieć po porodzie, ja po pierwszym się męczyłam w koszulach teraz biorę szerokie spodnie

Aniołeczek 08.05.2013
    jwzh2b5.png
    mbm7spn.png
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gakin wrote:
    Aaaa to ja oczywiście nie sprawdziłam rozmiaru tylko ciach dodaj do koszyka :) to będę szukać mniejszych bo rozumiem że tak czy inaczej są mi potrzebne i zwykłe podpaski nie przejdą? Wiecie co, najbardziej właśnie to mnie przeraża, te pierwsze dni po porodzie pod tym kątem, że nie wiem jak to ma wyglądać
    Pierwsze dni to najlepiej miec podkłady poporodowe canpol sa najciensze ze wszystkich tych wielkich poporodowych podpasek maja 7mm. (Nazywaja sie podklady ale to podpaski sa na pewno sa 2rodzaje night i zwykle, w rossmannie je np maja leza obok podpasek bella mama i maja okolo polowe mniejsze wielkosciowo opakowanie mimo ze w belli i canpolu po 10szt jest)
    Potem spokojnie bella ultra nigt, always night czy inne cieniutkie i duze daja rade.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 20:22

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• sallvie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ogarnijcie mnie normalnie :D w ogóle nie dociera do mnie co tu piszecie niby czytam ale co z tego jak myślami jestem gdzie indziej :) a gdzie ? Przy jutrzejszym dniu :) jadę do swojego lekarza i mówię położnej że chcę się umowic na prywatną wizytę u lekarza :) jak już mam powód żeby do niego iść to chce iść prywatnie żeby mieć USG zrobione :D przycisnę go z tą płcią :) nie wiem w ogóle co mnie teraz takie parcie na poznanie tej płci wzięło :) do tej pory było mi to obojętne a teraz szok :D

Vero, Lokokoko, misKolorowy, Omon lubią tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie trzymam kciuki ja mysle ze naprawde sie ucieszysz znajac plec :)

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa - ja kupiłam więcej pieluch bo przecież nie wszystkie będą w użytku. Część z nich będzie leżała w koszu na pranie a później odczeka swoje aż wezmę się za prasowanie ;D Co do koszul, chyba zasugeruję się tym co piszesz. Planowałam S na "po ciąży" bo brzuch nie powinien być większy niż ten w 5/6 miesiącu a piersi dużych nie mam, więc nawet jak urosną to powinnam wejść. Z resztą to koszule na dwie noce ;) Do porodu wezmę M, jak u Ciebie wypada rozmiarowo ta M? Może chciałoby Ci się zrobić zdjęcie na sobie S i M? Wiem, wymaga hehe ;D Ale każda z nas mogłaby porównać swoją figurę do Twojej i oszacować jaki rozmiar wziąć dla siebie ;)

Gakin musisz zapytać w szpitalu jakie mają wymogi dlatego ja wstrzymuję się z kupnem koszul dopóki nie przejadę się do szpitala i nie zapytam o wszystko :)

Vero ja też liczę wszystkie razem :) Tak jak napisałam 9 bambusowych 6 muślinowych i 3 flanelowe ;) RAZEM 18 :) jeśli chodzi o te standardowe rozmiary. Chyba, że wliczałaś i otulacze i te małe śliniaczki? :D

Korcia dobrze, że o tym piszesz. Chyba zamówię jednak te tańsze koszule choćby były na raz. Jeśli faktycznie tyle TEGO leci to nawet szkoda mi moich nowych piżamek ;)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tatuś ma za tydzień w sobotę urodziny więc fajnie jakbym płeć poznała mogłabym pod jej kątem jakiś prezetn narzeczonemu zrobić :)

A tak w ogóle to pranie już zrobione :) wyszło mi 5 pralek ciuszków :) jutro zabieram się za prasowanie :)

Antonelka lubi tę wiadomość

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sallvie wrote:
    No tatuś ma za tydzień w sobotę urodziny więc fajnie jakbym płeć poznała mogłabym pod jej kątem jakiś prezetn narzeczonemu zrobić :)

A tak w ogóle to pranie już zrobione :) wyszło mi 5 pralek ciuszków :) jutro zabieram się za prasowanie :)

a mąż nie chciał niespodzianki? Tak mi się coś kojarzy, że chyba do porodu nie chciał znać płci?

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Magni Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za Wami nadążyć.. :p Po pierwszym porodzie (niecałe 2 godziny po narodzinach) przyszła do mnie położna, dała mi pod tyłek dwa podkłady takie na łóżko i dwoma rękami nacisnęła mi na podbrzusze :O Bolało, wiadomo chwilę wcześniej urodziłam. Ale to co ze mnie wtedy wypynęło to masakra (nie widziałam tego, ale czułam) pozwijała te podkłady i wywaliła i powiem Wam, że mój połóg bardzo szybko się skończył i nawet w te pierwsze dni leciało może trochę mocniej niż okres. Myślicie, że to po tym "ręcznym oczyszczeniu"? Ta położna już nie żyje, ale kobita była bardzo doświadczona, raczej szorstka, jednak ufałam jej w czasie całej akcji.

Na przewijak na łóżeczko na początku dawałam właśnie te podkłady, których używałam na materac łóżka, żeby nie zabrudzić. Przyjemne to było i ciepłe, a w razie zabrudzenia od razu do kosza. Wygodnie się to użytkowało. Jak skończyły się podkłady to miałam pokrowce, jak pokrowce w praniu to pieluszki flanelowe.

W naszym szpitalu niestety tylko można mieć koszule.

Płeć - Synuś
    Następna wizyta 13 kwietnia
    va5bvkcbvumpepc0.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kordonku tak tak te male bambusowe liczylam, ale one sa malenkie takie do podcierania buzi z wiekszych mam tylko 3 muslinowe z effii i tyle :)reszta tetra, i dwie flanelowe, ale jednak nie bede wiecej kupowala :D detox wskazany

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 stycznia 2017, 20:56

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek wrote:
    a mąż nie chciał niespodzianki? Tak mi się coś kojarzy, że chyba do porodu nie chciał znać płci?

Początkowo chciał ale zmienił zdanie już haha wkurza go to jak każdy jest pewny córki on koniecznie chciałby udowodnić że zrobił syna :) nawet ostatnio po wizycie do mnie "Ty to jesteś jak mogłaś o płeć nie zapytać?!" haha :)

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie my tu wszystkie czekamy na płeć:) Powiedz lekarzowi że koleżanki z forum się pytały :)

U mnie w szpitalu trzeba było mieć koszule i latać bez gaci- trzymając pieluchę między nogami. Wstajesz z łóżka do dziecka a tu siup! Leży to coś na podłodze. No więc do łazienki po nową i tak wkoło. Potem.to już się z laskami w sali z tego śmiałysmy a na początku lekko nieznacznie było- zwłaszcza że te podpachy raczej mało czyste;)

nqtkpx9ivveu20mb.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa - Rozowy Kordonek - kasieniaczek- napiszcie mi prosze Wasz wzrost, bo rozmiarowo u mnie przed ciaza bylo S/M, przy czym jestem dosc wysoka 175 a wiekszosc koszul ma dlugosc okolo 90 cm. Chcialabym miec lekko rozszerzona koszule, a nie wielki worek jak z ziemniakow, tylko lepszy gatunkowo :D ;)

Co do oczyszczenia z porodu to kurde, u mnie przeszlo to dosc szybko i bezproblemowo, nie odnotowalam w pamieci zadnego przecieku ani nieprzyjemnych widokow. Najbardziej bolal brzuch podczas karmienia, wiadomo, macica sie wowczas lepiej obkurcza. Pamietam, ze w szpitalu wzielam paracetamol, a na wyjscie do domu wracalam z tradycyjna podpaska, takze nie bylo wielkiego rozlewu krwi. Kazdy organizm oczyszcza sie w innym tempie, nie ma co zakladac najgorszej i rzezniczej wersji ;)

sallvie- to trzymam kciuki za poznanie plci i konkretnego szalenstwa na zakupach w rozu lub blekicie :D ;)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Marsylia Autorytet

Wysłany: 12 stycznia 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolyn wrote:
    Niestety mam cukrzyce ciążową:(((

badanie 79, 190, 164 :((( nie miałam z tym nigdy do czynienia i nie wiem co dalej:( masakra. Od czego zaczać? dzwonić do ginekologa od razu?
    Są tu jakieś mamy cukrzycowe, wątek specjalny dla takich mam?

W dziale problemy i komplikacje jest wątek cukrzyca ciążowa ;)

Eliza Barbara <3 wcześniak 35/36tc
    d69cj48ax1acv9cd.png

Wiktoria Klara <3 wcześniak 27tc, ZD
    bhyw9vvjj54cn9n5.png
‹‹ 1297 1298 1299 1300 1301 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ