X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Pracuje w klinice psychiatrycznej. I sama rozumiesz...to specyficzna grupa pacjentow, mialam spory stres, zeby zaczac ich informowac...hmm...nie jest zle, ale wczoraj mialam niestety niemila rozmowe. Mysle, ze zbyt pochopnie zadalam jedno pytanie i musialam jakos to odkrecac, uspokajac pacjenta itd. Generalnie gratuluja mi, ale jest tez i placz i zlosc na to, ze nie wiedza, kto bedzie nastepny itd. No coz...ja tez nie wiem i tez mnie to denerwuje.
    No tak to zupełnie inny paxjenr...ja jednak pracuje z zupełnie innym pacjentem,z problemami ortopedycznymi

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika34 zadzwonić jeszcze do PIPu możesz ale tak naprawdę to pewnie nic z tego nie wyniknie - no chyba, że faktycznie zrobisz to co Ci doradzą. Ja na Twoim miejscu złożyłabym skargę na piśmie do PIPu. Wtedy oni mają obowiązek przeprowadzić kontrole u pracodawcy. Skargę złożyłabym imienną żeby wiedzieli na czym się skupić. Twoje dane i powód kontroli nie są ujawniane. Jakie to województwo?

AniaStaraczka nie chodziłam i nie chodzę do szkoły rodzenia. Jestem po jednym CC (właśnie w Rydgierze) i teraz też będzie cięcie. Jedyny tego plus taki, że mogę zorganizować na spokojnie opiekę dla syna i mąż wie kiedy ma wziąć wolne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 10:10

CHŁOPCZYK OLEK :)
    qjn3p1.png1kjSp2.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero to faktycznie fajnie jak masz rodzinę męża na miejscu :) to duża pomoc.

Dziękuję dziewczyny za opinie odnośnie wizyty. Lekarz mnie trochę denerwuje bo najpierw 2 razy mierzy przepływ i mówi, że jest poniżej normy a potem jak się z nim kontaktowałam to twierdzi, że wszystko było ok i nie widzi potrzeby kolejnej wizyty ale jak koniecznie chce to mogę się umówić... denerwuje mnie takie coś. Dobrze, że chociaż sekretarka nie marudziła jak się umawiałam.. mam nadzieję, że będzie wszystko dobrze...

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Teklaa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vitae13 ale mnie zastanawia jak będąc na l4 mozna dostac wypowiedzenie, przecież musza mi to wręczyć, a jak przyniesie kolejne i kolejne l4? Nie jest tak ze przedłuża sie wszystko? Tak niektórzy robią jak kończy sie umowa i wtedy l4 wszystko sie wydłuża, kurcze co za pajac z tego pracodawcy :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 10:23

mhsvhdgexfg3d4nx.png
    kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa no nie można, chyba że... i tu pojawiają się wyjątki. Mam kogoś w PIPie więc mogę zapytać co najlepiej dalej zrobić ale muszę znać całą historię, warunki zatrudnienia i dokładny opis dokumentu wypowiedzenia. Monika jak chcesz to zapraszam na priv :)

qjn3p1.png1kjSp2.png

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitae13 wrote:
    Monika34 zadzwonić jeszcze do PIPu możesz ale tak naprawdę to pewnie nic z tego nie wyniknie - no chyba, że faktycznie zrobisz to co Ci doradzą. Ja na Twoim miejscu złożyłabym skargę na piśmie do PIPu. Wtedy oni mają obowiązek przeprowadzić kontrole u pracodawcy. Skargę złożyłabym imienną żeby wiedzieli na czym się skupić. Twoje dane i powód kontroli nie są ujawniane. Jakie to województwo?

AniaStaraczka nie chodziłam i nie chodzę do szkoły rodzenia. Jestem po jednym CC (właśnie w Rydgierze) i teraz też będzie cięcie. Jedyny tego plus taki, że mogę zorganizować na spokojnie opiekę dla syna i mąż wie kiedy ma wziąć wolne :)
    Ja też prawdopodobnie będę miała cesarke,nawet mam taką nadzieję.ale do szkoły idziemy bo czujemy się zieleni w temacie chociażby pielęgnacji noworodka czy karmienia.Moja mama jest położna ale.oprócz jej pomocy chcemy też iść na niezależne zajęcia:)wiadomo że to zawsze inaczej;)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny macie sprawdzone jakieś fajne sklepy z.posciela/prześcieradłami i innymi gadżetami do łóżeczka żeby móc wszystko dopasować kolorystycznie,skompletować??
    Ja póki co jestem zainteresowana sklepem www.poscieldladzieci.pl ale może macie coś jeszcze godnego uwagi?:)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • Vero Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja jednak dokupilam pampersy zapas na 4 miesiace w rozm 2 :) przynajmniej mam to z glowy, maja promocje na allegro 160-180 sztuk za 99zl pampers prmium care gdyby ktoras byla zainteresowana :)

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieniaczek wrote:
    No niestety może, ale tylko z powodu właśnie likwidacji stanowiska pracy oraz likwidacji zakładu pracy. Znajomej tak właśnie stanowisko zlikwidowali w 4 miesiącu ciąży. Dowiadywała się w PIPie, u prawników i jeśli rzeczywiście ogłosili restrukturyzację i przez to jest likwidacja stanowiska, to nic nie dało się z tym zrobić.

Monika34 z tego co się orientuje, to jeśli dostałaś wypowiedzenie, to po tym czasie Twoje L4 będzie płacił ZUS i potem macierzyński bodajże, ale tego nie jestem pewna na 100%. Dodatkowo przysługuje Ci prawdopodobnie odprawa - rozeznaj się w temacie, bo ja chociaż bym z takiego ****(tu wstaw niecenzuralne słowo) wycisnęła jak najwięcej kasy. Mojemu mężowi teraz też stanowisko likwidują i wiem, że jemu odprawa przysługuje akurat w razie w, chociaż robi wszystko, żeby go przesunęli do innego zespołu.

moja koleżanka miała podobną sytuacje i poszła po poradę prawną i okazało się, że pracodawca nie może zwolnić kobiety w ciąży nawet w przypadku likwidacji stanowsika pracy. ma wtedy obowiązek przenieść ją na inne stanowisko. i wywalczyła swoje. może zwolnić w przypadku liwkidacji firmy a nie stanowiska. ja nie znam się na prawie, ale przypadek koleżanki znam dość dobrze

edit: koleżance nie zminił stanowiska pracy tylko zwolnił z obowiązku pracy czy jakoś tak, ale kase dostawała

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 10:39

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Vero Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka : ja bede kupowala w kilku miejscach osobiscie lubie

caramella.pl
    elodiedetails
    Lattante
    ecobobo

:)

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitae13---ja też miałabym pytanie do PIP, czy mogłabym na priv napisać, jęlsi to nie problem, bo tez nie chce zarzucać pytaniami..

Reni1982

09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami :)
    dqpr2n0a86al9imd.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie trzymam kciuki za ujawnienie płci :-)

Donia,Annak kciuki za badanie. Ja dziś miałam też roić ale choroba nie dała. Na razie gorączka nie wróciła i umówiłam się na jutro.Mam nadzieję,że dam radę :-)

Monika34 niestety tak jak pisze może Cię zwolnić.Jednak tak jak jedna z dziewczyn pisała złożyłabym skargę do PIP i zobaczyła czy faktycznie jest w trakcie zmian i oddłuża firmę.

"Zgodnie z art. 300 Prawa restrukturyzacyjnego, otwarcie postępowania sanacyjnego wywoływać będzie w sferze praw i obowiązków pracowników i pracodawcy takie same skutki jak ogłoszenie upadłości. Oznacza to, że w okresie trwania tego postępowania pracodawca w szczególności:

-nie będzie zobowiązany do przeprowadzania konsultacji zamiaru wypowiedzenia z zakładową organizacją związkową, przestrzegania ochrony przedemerytalnej i ochrony w trakcie usprawiedliwionej nieobecności w pracy, spowodowanej np. urlopem lub chorobą (art. 411 §1 Kodeksu Pracy),

-będzie mógł skracać okres wypowiedzenia do 1 miesiąca pracownikowi zatrudnionemu na umowę zawartą na czas nieokreślony, zgodnie z art. 361 Kodeksu Pracy, a za pozostały okres wypowiedzenia wypłacać odszkodowanie,

-będzie mógł rozwiązywać umowy terminowe (lub na czas wykonania określonej pracy) z 2- tygodniowym wypowiedzeniem nawet wtedy, gdy nie przewidziano takiej możliwości w umowie (art. 411 §2 Kodeksu Pracy),

-będzie mógł rozwiązywać umowę o pracy w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego, urlopu rodzicielskiego, urlopu ojcowskiego i urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego (art. 177 §4 i §5, art. 1821 §7, art. 1821a §6, art. 1823 §3, art. 183 §4 Kodeksu Pracy), w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu (art. 1861 §1 Kodeksu Pracy), w okresie od dnia złożenia przez pracownika uprawnionego do urlopu wychowawczego wniosku o obniżenie wymiaru czasu pracy do dnia powrotu do nieobniżonego wymiaru czasu pracy (art. 1868 Kodeksu Pracy),

-będzie mógł rozwiązać umowy o prace zawarte w celu przygotowania zawodowego (art. 196 pkt 2 Kodeksu Pracy).

Realizacja powyższych uprawnień uzależniona będzie od sędziego-komisarza, który zatwierdzać będzie plan restrukturyzacyjny zawierający zasady zwalniania pracowników. Sędzia-komisarz będzie mógł dokonać zmian tych zasad i zakazać zwalniania określonej kategorii pracowników lub ograniczyć skalę redukcji zatrudnienia, z uwzględnieniem słusznego interesu pracowników. Warto wskazać, że w obecnym postępowaniu upadłościowym brak takich analogicznych narzędzi przysługujących sędziemu-komisarzowi.

Efektem wdrożenia planu restrukturyzacyjnego ma być przede wszystkim „uzdrowienie” przedsiębiorstwa poprzez poprawę jego kondycji finansowej. Każda redukcja zatrudnienia w tym kontekście będzie oznaczała nie tylko ratowanie samego przedsiębiorstwa, ale również ochronę pozostałych zatrudnionych. Udane postępowanie sanacyjne obejmujące przedsiębiorstwo, w którym zatrudnieni są pracownicy, będzie prowadziło do ograniczenia skali zwolnień, co pozytywnie powinno zostać odnotowane na rynku pracy. "

Więc pytanie czy współpracuje z sędzią-komisarzem jeśli to ściema to bym go zniszczyła.
    Mimo to i tak należy Ci się dalej płatne zwolnienie do porodu i macierzyński z ZUS-u.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 11:07

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero dzięki za odpowiedź:)

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
  • vitae13 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Reni, jasne, pisz smiało :)

qjn3p1.png1kjSp2.png
  • Reni1982 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vitae13 wrote:
    Reni, jasne, pisz smiało :)

Zaprosilam do przyjaciolek,i jak zaakceptujesz to odezwe się, dziękuje :)

Reni1982

09.04.2017 r. Miłoszek jest z nami :)
    dqpr2n0a86al9imd.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teklaa wrote:
    Dokładnie zgadzam się, jestes chroniona w ciazy do tego umowa na czas nieokreślony

Edit. jak mozna dostac wypowiedzenie będąc na L4 ? Tez mnie to zastanawia? Chyba nic nie podpisywałas?
    Moja przyjaciółka będąc w ciazy miała umowę na czas określony ktora kończyła sie wcześniej, ale automatycznie przedłużyła jej sie do momentu porodu, była na l4 potem nie przedłużyli ale przez ten cały czas jak była w ciazy dostawała pieniążki
    /

Ja mialam umowe do 31 grudnia 2016. Teraz automatycznie mi ja przedłuzyli do dnia porodu. Kobiety w ciazy nie mozna zwolnic, a umowe okresowa trzeba przedluzyc (chyba ze konczy sie przed 3 miesiacem ciazy). Jedyny powód to zwolnienie dyscyplinarne w przypadku razacego nieprzestrzegania regulaminu (np. kradzież a nie zły ubiór do pracy). Ja bym tego tak nie zostawila!

Ja tez nie rozumiem pracodawców. Ja pracuje w firmie 4 lata, tylko ciągle na umowe na czas określony. I tez nie dali mi normalnej umowy, tak jakby coś na tym tracili.A ja owszem- tracę, bo nie moge potem iść na urlop wychowawczy( przy 3 maluszków raczej nieunikniony) i nie liczą mi się lata pracy. Taka Polska.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 stycznia 2017, 11:32

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AniaStaraczka a podpowiesz gdzie w Krakowie są jakieś duże salony z wózkami? Myślimy pojeździć po Katowicach ale jak nie znajdziemy to i o Kraków zahaczymy, tylko muszę sobie przygotować kilka adresów, by opłacało nam się pojechać ;)

Pati dziękuję za namiary :)

pati87 lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Różowy_Kordonek wrote:
    AniaStaraczka a podpowiesz gdzie w Krakowie są jakieś duże salony z wózkami? Myślimy pojeździć po Katowicach ale jak nie znajdziemy to i o Kraków zahaczymy, tylko muszę sobie przygotować kilka adresów, by opłacało nam się pojechać ;)

Pati dziękuję za namiary :)

Kordonku a w Katowicach kojarzysz jakieś większe sklepy z wózkami? Co prawda kawałek mamy, ale u nas w Raciborzu to jeden sklep i same Coneco i Bebetto, nie można pomacać innych :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • _tika Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzis o 16 wizytuje. Stresuje sie, bo mialam zle wyniki moczu ostatnio;/
    Miala któras z was zapalenie pecherza w ciazy?

mjvyanliyoyciuje.png
    bhywroeqc6cb0gak.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tika... niesamowite, ze masz malego Frania w domu, a w drodze dwie lobuziary. Czasami zastanawiam sie czy nie zrobimy podobnie, jeszcze nawet jednego dziecka nie mamy, ale moj maz to bardzo chetny, zeby z kolejnym bobasem dlugo nie czekac:) no coz...najmlodsza nie jestem i tym razem nie chce dlugo czekac. Poronienia sporo mi w glowie zmienily, a nie wyobrazam sobie, ze Marianka moglaby nie miec rodzenstwa.

Przepraszam, ze tak zapytam...ale oprocz mega dawki szczescia nie jestes przerazona tym, ze bedzie ciezko? czytam, wiecej naszych mamus ma taki plan, zeby niedlugo postarac sie o kolejne bobo.

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
‹‹ 1337 1338 1339 1340 1341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ