Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Szybkiego powrotu zdrowia życzę wszystkim chorym, a wszystkim żeby żadne choroby się już nie przyplątały.
Milka, Jagah cieszę się, że już poza szpitalem jesteścieOby już żadnych wizyt w szpitalu poza porodem nie było
Wiem, że czkawka was irytuje, ale dobrze, że maluchy ją mają. W ten sposób ćwiczą układ oddechowyMilka1991, Jagah lubią tę wiadomość
-
bobas2015 wrote:Pati a po co d3? Ja robię crp. Szczepie na nzf. Pierwsze po 3 miesiącu.
-
pati87 wrote:Poziom witaminy d3 (oh) przy niedoborach witaminy d3 sa czestsze nopy dlatego wazne jest jej poziom.
aczkolwiek dzieci rzadko maja niedobory.. moj nie przyjmuje d3 a ma w normie
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Nam położna w SR mówiła, że największe dziecko jakie odebrała ważyło 5600 i to w ogóle była wielka niespodzianka, bo dziewczyna miała chyba źle wykonane pomiary na usg, bo wg ostatniego usg była waga poniżej 3 kg a nawet granica błędu to się raczej szacuje na 0,5kg więc ewidentnie było coś źle pomierzone - z tego co mówiła położna to dziecko nawet nie było "zbite" tzn. duża waga ale dziecko niby niewielkie - ten noworodek był i duży i ciężki. Dodatkowo dziewczyna drobniutka, w miednicy też niezbyt szeroka i ogólnie gdyby wymiary dziecka były od początku wiadome to nikt by jej nie pozwolił rodzić sn. A tymczasem dziewczyna urodziła, poród zdecydowanie z tych lżejszych, bez nacięcia i nawet bez znieczulenia
Więc możemy sobie wyobrazić jakie było zdziwienie personelu jak zobaczyli dziecko i potem jak je zważyli
A wracając do liczenia ruchów. Chyba Pati pisała o liczeniu ruchów przez cały dzień a nie przez godzinę - wczoraj miałam ostatnie zajęcia w Szkole Rodzenia i położna mówiła dokładnie o tej samej metodzie. Dostaliśmy kartki z instrukcją i tabelką do zaznaczania ruchów.
KARTA RUCHÓW PŁODU
"Karta ruchów płodu wg Cardiff, to metoda za pomocą której kobieta w ciąży kontroluje zdrowie płodu. Polega na liczeniu ruchów wykonywanych przez dziecko w ciągu dnia. Metoda ta polega na liczeniu i rejestracji ruchów wykonywanych przez dziecko w jamie macicy w kolejnych dniach począwszy od trzeciego trymestru ciąży.
Jak liczyć ruchy płodu?
Liczenie rozpoczyna się od godziny 9.00 rano i kończy się o 21. Notuje się, o której godzinie nastąpił 10. ruch płodu (z dokładnością do 30 minut). Po wystąpieniu 10 ruchu płodu w danym dniu już się więcej nie liczy. Wynik nanosi się na wykres, na którego osi poziomej są kolejne dni ciąży a na pionowej czas podzielony na półgodzinne okresy. Obserwację rozpoczynamy codziennie o 9 rano i kończymy o 21. Kiedy kobieta poczuje 10 ruch płodu, wówczas na karcie odnotowuje aktualną godzinę poprzez zaznaczenie odpowiedniego kwadratu. Jeżeli do godziny 21 nie wystąpił 10. ruch płodu, to w specjalnym dodatkowym dolnym obszarze wykresu stawia się znak przy takiej liczbie ruchów płodu, jaką naliczono do godziny 21.
Należy się skonsultować z lekarzem, jeżeli:
- w ciągu 2 kolejnych dni odczuwa się mniej niż 10 ruchów płodu;
- w ciągu jednego dnia nie odnotowuje się żadnych ruchów płodu.
Mam nadzieję, że komuś się przydało
I kilka dodatkowych uwag od położnej:
liczą się ruchy w odstępach czasowych - w metodzie o której pisała np. mamaginekolog liczyło się każde poruszenie w ciągu godziny, w tej metodzie jak dziecko zaczyna się ruszać to nie liczymy każdego przesunięcia, drgnięcia itd. tylko taka seria ruchu liczy się jako jeden ruch. Więc dziecko zaczyna się ruszać, rusza się przez jakiś tam czas, przestaje - jeden ruch. Po jakimś czasie znów zaczyna się ruszać - drugi ruch itd.
Nie przyszło mi do głowy spytać czy czkawka liczy się jako ruch - dziś nie wiedziałam czy to liczyć czy nie, więc jeśli któraś wie to proszę o uściślenie
I któraś z dziewczyn spytała jak rozumieć "gwałtowne ruchy". Więc położna wytłumaczyła, że chodzi o to, że niektóre dzieci są po prostu cały czas mało aktywne i o gwałtownych ruchach mówi się, gdy np. kobieta cały czas odczuwa bardzo delikatne ruchy a nagle z dnia na dzień dziecko jest bardzo aktywne. I podobnie jest też w drugą stronę - jeśli dziecko jest bardzo aktywne, ruchy są nieraz wręcz bolesne i nagle z dnia na dzień robi się bardzo spokojne - w obu przypadkach warto dla pewności zgłosić się na IP. Położna mówiła, że nikt takiej kobiety nie potraktuje jako panikary, bo nie po to 9 miesięcy w ciąży chodzimy, żeby na końcówce coś ważnego przegapić. Z tego co mówiła to nie warto panikować, bo w zdecydowanej większości przypadków nic złego się nie dzieje, ale mimo wszystko warto takie rzeczy sprawdzać - tym bardziej, że za wizytę na izbie nic nie płacimy, więc lepiej się upewnić.
Tabelka wygląda tak:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ef425aa147f6.png
Dzisiaj miałam problem, bo mały był bardzo aktywny przed 9, więc tego nie liczyłam, potem miał czkawkę (jej, jak mnie to irytuje!) a później był aktywny od ok. 11 do 12-30. Nie jestem pewna czy dobrze to liczyłam, bo ruszał się niemal bez przerwy - przerwy były króciutkie, więc nie byłam pewna czy liczyć jako jeden ruch czy jako kilka, no ale wyłapywałam takie kilkuminutowe przerwy i naliczyłam w tym czasie te 10 ruchów. Licząc każdy pojedynczo to byłoby ich na pewno kilkadziesiąt. Mam nadzieję, że dojdę z tym liczeniem do wprawy
Położna mówiła, że taka wypełniona karta może być przydatna podczas KTG - jeśli coś wzbudzi niepokój to na podstawie karty położna widzi w jakich godzinach jest notowana aktywność i wtedy może stwierdzić, że teraz dziecko ma prawo do drzemki, więc zapis jest taki albo że ma prawo być teraz bardzo aktywne i zapis już będzie inny.Szczęśliwa Mamusia, Jagah, agadana lubią tę wiadomość
-
Teklaa wrote:Dziewczyny wlasnie wrzuciłam pierwsze pranie maluszka - brawo ja - kolor na 40 stopni tak metki podpowiadały, taki mix nowych i używanych, ale używane bez jakiś plam praktycznie jak nowe, potem chciałam to wszystko przepracować i wystarczy? Czy za miesiąc znowu zrobic taka powtórkę? I pojawiło sie tez drugie pytanie bo w necie znalazłam info ze powinnam wyprać w 60-90 stopniach?? Naprawde? Pomóżcie
to mój pierwszy raz
Pierz zgodnie z metkami. Inaczej tkanina może ulec uszkodzeniu. Wyższą temperaturę zalecają po to żeby pozbyć się bakterii, ale po to będziesz przecież prasować dodatkowo ubranka
A papierki do wyłapywania kolorów również polecam. Użyłam ich piorąc białe i granatowe ubranka razem i nic mi nie zafarbowałoMiałam zanurzyć wcześniej te ciemne ubranka w ciepłej wodzie i sprawdzić czy nie puszczają koloru, jednak zapomniałam całkiem o tym. A papierek lekko się zabarwił, więc dobrze że był w użyciu.
Teklaa lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny mam 2 pytanka:
1) czy poza materacem jest jeszcze coś co dziecko nie powinno mieć używane? Materacyk kupujemy nowy ale z tym co dostaliśmy było takie cudo:
https://www.aerosleep.com/en/products/baby-mattress-protector
które jest bardzo fajne jako ochraniacz, nie jest to żadna ceratka (które odradzałyście ze wzdlędu na brak przepływu powietrza). Ładnie się wyprało w 60 stopniach i zastanawiam się czy możemy używać takiej ochronki używanej? Pod tym będzie nowy materacyk a na tym oczywiście nowe, wyprane i wyprasowane prześcieradełko
Czy będziecie używały czegoś do ochrony materacyka przed niekontrolowanym zasikaniem?;p
2) Jeszcze raz spytam o duszności i zawroty głowy. Zdarza się to Wam?Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Marsylia uwielbiam newsy od Ciebie. Fajnie się czyta wiadomości o naszym pierwszym maluchu
1 kg to już sporo. Niech dalej tak ładnie rośnie
Aniolkowa hmm, ciezko powiedzieć bo u mnie w szpitalu lewatywa jest jakby obowiązkowa i położne na sr mówiły żeby nie robić w domu tylko na oddziale. Też myślę że to dobry pomysł bo w szpitalu położne wiedzą kiedy poród się zbliża i lewatywa będzie potrzebna...
Co do duszności to czasem ciężko mi się oddycha, łapie mnie taka zadyszka, a zawroty raczej odpadają
Donia cieszę się że wszystko ok. Zmienilas moja wartejak już tam Jesteś to niech Cię chociaż porządnie przebadają
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 15:00
aniołkowa mama lubi tę wiadomość
-
Milka właśnie o Tobie pomyślałam. Ktoś musi pilnować porządku w szpitalu.
Wysłali mnie na usg- przepływy. Trwało 45 sekund, wynik brzmiał: pępowinowa 0.8, mózgowa 1.6. No... to nadal wiemy to samo
Na fotelu szyjka 2.5 miękka przepuszcza opuszek. Temu co zlecił usg się oberwalo bo nie o to jednak pani dr chodziło
Do poniedziałku nie mam na co liczyć. Byłabym koło wtorku wyszła bo 15.02 mam usg. Normalne porządneWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 15:15
Milka1991 lubi tę wiadomość
-
Jako Wasz naczelny zakupoholik i przegladacz instagrama znalqzlam fajny sklep cocoshki.
Uprzedzam, ze zagladacie na wlasna odpowiedzialnosc......
P.s. Ceny koszmarne .....z mojeg punktu widzenia rozboj w bialy dzienWiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 15:47
atat lubi tę wiadomość
7.03.2017 - Nina jest z nami
-
Aniolkowa myślę że to możesz założyć. Nowy powinien być tez fotelik. A potem buty. TP takie moje 3 zasady;)
Zawroty i duszności są norma o ile np nie są bolesne. Dziecko uciska przepone a do tego Twoje serce pompuje więcej krwi. Ja w nocy co chwile się budzę tak mi przepona staje.. czuje jego nogi jak ja uciekają..aniołkowa mama lubi tę wiadomość
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Monna wrote:Omon dzięki za informację! Chętnie się przyjrzę tej ulotce
Ja dziś czuję że łapie mnie jakaś infekcja (gardło, nos) a do tego boli mnie lewe ucho! Boję się że coś mnie bierze jakieś okropne choróbsko! Co robić?
Znacie jakieś bezpieczne sposoby na boląco ucho? -
nick nieaktualnyOmon Ja mam taką właśnie kartę liczenia ruchów płodu , mąż ostatnio się śmiał że powinnam wszystko zaznaczyć
bo taka aktywna kruszynka jest , serio od 5 nad ranem do północy szaleje , boże ona lub on to chyba nie wie co to sen .
Marsylia Kochana a jak tam ma się wasza córeczka ,,jak Ty się czujesz :*:*:*?.
No to sobie poszła moja siostra prywatnie na USG, obdzwoniła wszystkie możliwe znane jej w najbliższej okolicy gabinety prywatne do USG , i tak jednego nie na bo na urlopie , drugi gdzieś na wyjeździe trzeci takie ceny bierze że szok ale termin ma za 3 tygodnie , ogólnie maleństwo się ruszać rusza tylko mało co go czuje , głównie wieczorem a tak to nawet jak słodkie zje czy soku się pomarańczowego napije , to nic dodała że trochę podbrzusze ją boli bo ma problemy z załatwieniem się i z gazami lekarz jej xenne przepisał .
-
Bobas dzięki za odpowiedź. No tak, fotelik też bierzemy tylko i wyłącznie nowy pod uwagę :)co do butków mam z 3 pary niechodków używanych ale tego jeszcze nie uznaję za "buty". Takie do chodzenia oczywiście, że nowe. Sama sobie bym nie kupowała używanych a co dopiero maluszkowi, któremu się kształtuje stópka
Też jak są w zestawie z używanymi ciuchami ręczniczki to wyrzucam albo biorę na szmatę. Sama bym nie sprzedawała używanych ręczników czy bielizny...
chyba mimo katarku wyskoczę dziś na chwilę z mężem i jego znajomymi na "piwo". Tzn. oni na piwo a ja z małą na soczek i może frytki (oj frytki chodza za mną całą ciążę! Ale jadłam z 4 razy może więc nie krzyczcie)Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lutego 2017, 16:18
Córcia jest z nami
04.2016 Aniołek [*]
11.2015 Aniołek [*]
-
Monna można tą watke z olejem kamforowym do ucha włożyć,przy czym nie wyrabiać do ucha bezpośrednio tylko nalac na watke i włożyć. Pytałam kolegi z apteki,właśnie sobie zaaplikowalam
-
Antonelka wrote:Jako Wasz naczelny zakupoholik i przegladacz instagrama znalqzlam fajny sklep cocoshki.
Uprzedzam, ze zagladacie na wlasna odpowiedzialnosc......
P.s. Ceny koszmarne .....z mojeg punktu widzenia rozboj w bialy dzien -
aniołkowa mama ja też kupiłam taki podkład pod materac z motherhood
http://allegro.pl/motherhood-nieprzemakalny-podklad-materac-120x65-i5346600147.html
Pewnie nie będę go używała od początku ale okaże sięMoże mały będzie ulewał albo pampers będzie przepuszczał.
Ja w ogóle nie liczę ruchów, bo tylko bym się sama nakręcała i stresowała. Po całym dniu po prostu widzę, czy jest ok czy nie..
właśnie przyszło do mnie koło poporodowe z pompką, o takie:
https://redir-img15.allegroimg.com/photos/400x300/58/54/04/81/5854048114
a wy zamawiacie krąg czy nie? Dmuchany czy z poduszki? Ja byłam przekonana wziąć z poduszki, ale bałam się, że będzie się zbyt zapadał i nie spełni funkcji a te pompowane dość drogie ok 40 zł.. kupiłam używane z pompką za 10 złNajbliższa wizyta 15.03