X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taśka22 wrote:
    Dziewczyny a ja mam takie pytanie z innej beczki. Jak u Was bedzie z urlopami tatusiów? Wiem, że może to odległy temat ale macie jakieś plany co do tego?

My się na razie zastanawiamy czy mąż bedzie brał od razu dwa tygodnie czy może tylko jeden? Tak kombinujemy bo w okolicy porodu wypadają święta Wielkanocy. I teraz tak te dni co są ustawowo wolne i tak by weszły w te dwa tygodnie dla taty wiec w zasadzie bardziej opłaca się podzielić ten urlop? Co o tym myślicie?
    Po porodzie to niech weźmie opiekę ma żonę 2 tyg. A tatusiowy może przez cały rok.

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • eforts Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas żeby wziąć 2 tyg na żonę to lekarz musi wystawić zwolnienie a nie każdy to zrobi.

Kordonku wiem, wiem że gorąca jest niebezpieczna ale ostatnio lekarka powiedziała mi żeby w ciąży generalnie brać tylko prysznic a że względu na moje krążenie to w ogóle nie powinnam.

Co do ktg to wydaje mi się że rzadko który lekarz ma to w gabinecie. Mój lekarz nie widzi potrzeby robienia ktg.
    Ja na ktg jeździłam co drugi dzień po terminie porodu.

1usaanlitgnl6x8t.png
    1usaupjyr1vci98r.png
  • Monika34 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _tika wrote:
    Nie wiem, czy w końcu o to pytałam, bo nie umiem znaleźć.

Dziewczyny czy wy macie już siare w piersiach? Ja trochę mam i sie martwię czy to nie za wcześnie i nie zwiastuje porodu.
    wlasnie sprawdzilam nacisnelam i od razu sie pojawila takze u mnie jest

hchyrjjg08pkatsu.png

Monika34
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no, postanowilam sie troche oszukiwac i wyluzowac z jedzeniem kanapek, bo zaniedlugo bede nimi zastepowala nawet obiad. Nie moge sie uwolnic od pieczywa, szynki, sera zoltego, czerwonej papryki i zielonego ogorka, dzien w dzien ten sam pakiet i czasem jajko na twardo. I dzisiaj zjadlam tylko pol kanapki na kolacje i dorzucilam utarta surowke z marchewki i jablka.

Tez macie takie ssanie na koniec dnia, czy ogolnie ten glod rozklada sie w ciagu dnia?!
    A swoja droga, czuje ze jestem w trakcie kolejnego skoku rozwojowego masy dziecka, wlasnie ten nagly atak na lodowke mnie lekko przeraza :D

Rozowy Kordonek- u nas ginekolog ma dwa pokoje-gabinety, w jednym przyjmuje pacjentke i robi USG, a pokoj obok ma sprzet do KTG i zazwyczaj podlacza go polozna/pielegniarka badz pani z recepcji :)

tika- u mnie druga ciaza, a zero siary i zadnych kropelek na piersiach, nie przejmuje sie tym zbytnio, bo mamy jeszcze czas na przecieki :P

Monika- chyba ostatnio pytalas o czapki, mozesz zajrzec.
    Sa tez apaszki, chusteczki i opaski na glowe :)
    http://www.wyprawki-dzieciece.pl/lista/-opaski-i-czapki/183/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego 2017, 21:13

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eforts wrote:
    Bobas żeby wziąć 2 tyg na żonę to lekarz musi wystawić zwolnienie a nie każdy to zrobi.

Kordonku wiem, wiem że gorąca jest niebezpieczna ale ostatnio lekarka powiedziała mi żeby w ciąży generalnie brać tylko prysznic a że względu na moje krążenie to w ogóle nie powinnam.

Co do ktg to wydaje mi się że rzadko który lekarz ma to w gabinecie. Mój lekarz nie widzi potrzeby robienia ktg.
    Ja na ktg jeździłam co drugi dzień po terminie porodu.
    Tak? Kurcze nie spotkałam się nigdy z problemami. U mnie w szpitalu pytali czy chce tydzień czy dwa. Rodzinny lub internista tez może wypisać. Wątpię by ktoś odmówił kobiecie w połogu;)

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • ilae Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagah wrote:
    Nie no, postanowilam sie troche oszukiwac i wyluzowac z jedzeniem kanapek, bo zaniedlugo bede nimi zastepowala nawet obiad. Nie moge sie uwolnic od pieczywa, szynki, sera zoltego, czerwonej papryki i zielonego ogorka, dzien w dzien ten sam pakiet i czasem jajko na twardo. I dzisiaj zjadlam tylko pol kanapki na kolacje i dorzucilam utarta surowke z marchewki i jablka.

Tez macie takie ssanie na koniec dnia, czy ogolnie ten glod rozklada sie w ciagu dnia?!
    A swoja droga, czuje ze jestem w trakcie kolejnego skoku rozwojowego masy dziecka, wlasnie ten nagly atak na lodowke mnie lekko przeraza :D

Rozowy Kordonek- u nas ginekolog ma dwa pokoje-gabinety, w jednym przyjmuje pacjentke i robi USG, a pokoj obok ma sprzet do KTG i zazwyczaj podlacza go polozna/pielegniarka badz pani z recepcji :)

tika- u mnie druga ciaza, a zero siary i zadnych kropelek na piersiach, nie przejmuje sie tym zbytnio, bo mamy jeszcze czas na przecieki :P

Monika- chyba ostatnio pytalas o czapki, mozesz zajrzec.
    Sa tez apaszki, chusteczki i opaski na glowe :)
    http://www.wyprawki-dzieciece.pl/lista/-opaski-i-czapki/183/

Mnie ssie głównie wieczorem. Dziś wyjątkowo jedliśmy obiad po 18, po 19 zjadłam 2 jabłka i biszkopty z nutellą i znowu czuję, że coś bym opanowała :D nie mam papryki ani ogórka :( ani mleka, by zrobić budyń :D
    pewnie zaraz skończy się na kromce chleba z serkiem i szynką ;)

Co do siary - u mnie pojawiają się kropelki, jak dmucham nos :D a tak to jak nacisnę cyca to sączy się biała/żółtawa maź ;)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tylko jak ścisnę piersi i to mocno to coś się tam pojawia, ale tyle, że ledwo się zabłyszczy :D Nic nie kapie ;)

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Misiu2017 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny :)
    która z Was w tym tyg ma wizyte u gina? bo ja w środe:)

Synek :* urodzony 1.04.2017 <3
  • ilae Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Wasze maluszki są ogólnie w całym brzuchu czy powiedzmy głównie z jego lewej/prawej strony? Moja to mam wrażenie jest cała po lewej stronie, mam wiecznie taką asymetrię i czuję ją pod ręką tylko z lewej strony, a z prawej brzuch miękki, jakby tam dziecka nie było. Za to jak położę się na prawym boku, to w prawy bok też mnie kopie :) to chyba nic, co odbiegałoby od normy jeśli chodzi o maluszka? Tłumaczę to sobie tak, że jak śpię czy odpoczywam, to głównie leżę na lewym boku i siłą grawitacji ona się tam znajduje i chyba się przyzwyczaiła ;D

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu2017 wrote:
    też wizytuję w środę z rana :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam wizytę w środę :) Wreszcie. Nie wiem czemu ale się stresuję mimo, że małą ciągle czuję. Ciągle z tyłu głowy mam, że lekarz powie, ze coś nie tak albo, że powie "to jednak chłopiec". hihi

Przeglądam sobie swój folder wyprawkowy a tam dokumenty takie jak "wyprawka od Niebieskiej", "Ubranka Kordonka", "szpital wg Antonelki". Swoją drogą jakoś mało chojny Twój szpital Antonelko, nawet mydło dla dzieco każą wziąć... dla mnie to trochę przykre, że takich podstaw nie oferują :(

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja mam wizyte w srode, ale to bedzie tylko owocne macanko i badanie brzucha przez magiczny dotyk poloznej :P

ilea- u mnie Orzeszkowa tez po lewej stronie, ale ciosy i mocne kuksanse dostaje z prawej :) I nadszedl ten etap ciazy, kiedy sie smieje to automatycznie pepek sie wypycha, i jest tak wrazliwy, brrrr. Nie lubie tego odczucia :P

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu2017 wrote:

Ja we wtorek :-)

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • atat Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wizytuje w środę. Mam usg w ramach reklamacji u lekarza który wpisał mi pępowinę trojnaczyniowa w opisie a mam dwu.
    Tak wiec dodatkowe usg zawsze przytule.

Nadal nie mam wózka.

Za to do moich angin i zapalenia oskrzeli dołączył ból szyi.
    Nie daje rady. Czy cos poza okładami moge brać? Jakieś maści?

ponad 5 lat starań
    2 poronienia
    MTHFR, BRCA1

dqpri09kk3ufcjua.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniołkowa mama wrote:
    Ja też mam wizytę w środę :) Wreszcie. Nie wiem czemu ale się stresuję mimo, że małą ciągle czuję. Ciągle z tyłu głowy mam, że lekarz powie, ze coś nie tak albo, że powie "to jednak chłopiec". hihi

Przeglądam sobie swój folder wyprawkowy a tam dokumenty takie jak "wyprawka od Niebieskiej", "Ubranka Kordonka", "szpital wg Antonelki". Swoją drogą jakoś mało chojny Twój szpital Antonelko, nawet mydło dla dzieco każą wziąć... dla mnie to trochę przykre, że takich podstaw nie oferują :(

Nawet nie kapia Maluszka :-/ no ale to podobno dla jego dobra.
    Warunki na porodowce wg mnie ok ale jak widzisz w zasadzie wszystko trzeba miec.

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chcialabym byc juz po porodzie, bylabym spokojniejsza o dziecko......wiem, ze wtedy zacznie sie inny rodzaj stresu o dziecko .....ale teraz tak jak Ty Aniolkowa czasami czuje niepokoj....

• kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 lipca 2018, 14:59

Awf3p2.png
  • AniaStaraczka85 Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu2017 wrote:
    Ja mam jutro wieczorem

heQHp2.png
    17 miesięcy starań
    7 cykli z clo
    IUI maj2016-c.pozamaciczna,laparo 06.2016
    Ciąża z zaskoczenia w naturalnym cyklu :)
  • Gakin Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja mam wizyte w srode

Filipek - 09.03.17 :)
  • misKolorowy Autorytet

Wysłany: 12 lutego 2017, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misiu2017 wrote:
    Ja mam w czwartek to dodatkowe USG, na którym będziemy sprawdzać przyrost wagi Michałka i ewentualnie przepływy, więc mały stresik jest...

Dzięki za rady odnośnie kombinezonów i czapeczek, Kordonku fajne te twoje czapeczki, zapisalam sobie linki i dokupię jedną taką ;)

Co do ułożenia dzidziusia w brzuchu, nasz Miś cały czas ułożony jest poprzecznie tak jak na ostatnim usg, bo z prawej strony wypycha główkę, a tak niski czuję rączki, a na środku lub bardziej z lewej pupkę i nóżki, czkawkę też czuję z prawej, więc tam na pewno jest główka ;)

zem3i09k8uqplda3.png
    04.04.2017 Misiu ❤️
    Starania o drugiego bobasa od 09.2018
    "Nie rezygnuj z marzeń, to że coś nie dzieje się teraz, nie znaczy, że nigdy się nie wydarzy."
‹‹ 1548 1549 1550 1551 1552 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Naturalne sposoby łagodzenia bólu porodowego

Poród nierozerwalnie łączy się z bólem. Ten fakt wiele przyszłych mam napawa lękiem. Bez względu na to, czy rodzą po raz pierwszy czy po raz kolejny, wizja skurczy powoduje pytanie: czy dam radę? Co, jeśli nie wytrzymam? Na szczęście jest wiele łagodnych, niefarmakologicznych metod, które mogą pomóc oswoić porodowe bóle.

CZYTAJ WIĘCEJ