X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero, niby tak ale mam trochę zabawek np. Mom's gdzie wyraźnie jest napisane "0+" choć moim zdaniem ta lalka od 3 lat nie ma elementów, którymi dzidzia mogłaby sobie zrobić krzywdę. Wiele z tych zabawek "0+" to zwyczajnie jakieś szeleściki, kostki sensoryczne, "szmateczki" czy miśki z grzechotką. Póki nie mają oczek zrobionych z guziczków czy innych potencjalnie niebezpiecznych elementów chyba małej nic nie grozi :) Czaję się jeszcze na króliczka z Mom's, który niby też jest 0+ a tam jest przyszyty taki kwiatuszek. Jakoś nie wygląda to super bezpiecznie... no ale ja się nie znam :)

Ja też jestem w kilku ukrytych grupach ale i tak zawsze jak wystawiam jakieś ogłoszenie (to są grupy sprzedażowe) to męża gonię żeby włączył FB i zobaczył cyz na pewno nikt tego nie widzi. Nie widze potrzeby dzielenia się ze wszystkimi czymś co ich nie dotyczy. Sama nie lubię jak ktoś zaśmieca tablicę "ciekawostkami" na wszystkie możliwe tematy, najczęściej po prostu jakimiś głupotami.

Atat, Koniczynka, dziękuję za posty o szczepieniach. Też myślę, że MTHFR jest jeszcze bardzo słabo poznany... i też jestem za szczepieniami. uff. jakoś mi ulżyło :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 12:17

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Karolczyk Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gakin wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych co brały/biorą luteinę. Miałyście skutki uboczne w postaci swędzenia w środku? Mnie zaraz coś trafi, wzięłam w sumie tylko 3 tabletki i w zasadzie już po pierwszej to miałam. Za półtora tyg wizyta wczoraj już nie wzięłam bo chcę sprawdzić czy to od tego na pewno. Sama nie wiem co robić. Brać czy nie brać.

Gakni, ja biorę luteinę i nie miałam takiej sytuacji. Moja lekarka zaleciła mi, aby co trzy dni stosować maść Clotrimazolum, żeby zapobiegać infekcji. Może coś się przyplątało- jakiś grzybek?

8p3ougpjhoxgctvx.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kwestii FB ja mam mieszane uczucia.
    Ale gdyby taka była wola większości i gdybym mogła do tej grupy dołączyć, to pewnie bym to zrobiła.

PLUSY, które widzę:
    - jest intymniej
    - można wrzucić zdjęcia i filmy dzieci
    - Belly jest zawsze trochę nieprzewidywalne, nigdy nie wiadomo, czy go szlag nie trafi i wtedy nie damy rady odnaleźć się w wirtualnej rzeczywistości

MINUSY, które widzę:
    - musi być lider projektu, który zarządzi tym teraz i będzie (w razie potrzeby) zarządzał także potem, po urodzeniu dzieci
    - część dziewczyn nie dołączy do FB z różnych względów
    - część, po przejściu na FB, nie będzie zaglądać już tutaj
    - ergo: nasza banda się trochę podzieli
    - może pojawić się też takie dublowanie tematów (ktoś pyta tu, nie dostaje odpowiedzi, potem pyta tam, nie wiadomo, gdzie szukać odzewu, etc.)
    - rozumiem ideę pewnej selekcji (na tym opierałoby się bezpieczeństwo grupy), ale jakie kryteria do niej wprowadzimy? czy decyzję o włączeniu danej osoby do grupy będzie podejmować arbitralnie ten lider, o którym wspominałam? dajmy na to, że osoba X zarządza tym fejsbukiem, a osoba Y (która bardzo mało się udziela) prosi w wiadomości priv o dostęp do grupy. I co wtedy? Odmowa? Głosowanie, czy dopuścić tę osobę?
    - przeprowadzki zawsze są czaso- i energochłonne ;-)

W sumie z bilansu wyszło, że jestem bardziej na nie.
    Ale to nie tak. Po prostu wiem, że to musi przynieść przynajmniej drobny element rozbicia, rozczłonkowania, utraty pewnych kontaktów. I tego się boję, bo każdej osoby, która tu jest aktywna, a tam nie dołączy, byłoby mi żal. Tu jesteśmy wszystkie, forum toczy się niejako swoim życiem, nie trzeba niczym zarządzać, niczego kontrolować. Tam będzie trochę inaczej.
    Z drugiej strony, możliwość wrzucenia i oglądania zdjęć naszych dzieci bardzo kusi. I to jest silny argument na tak.

Wybaczcie takie analityczne (czyt.: typowe dla mnie) podejście do tematu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 12:31

sy__la, mada87, niania.ogg, vitae13 lubią tę wiadomość

<3 16.03 2017 - przyszłaś do mnie...
    iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Vero Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka obiecalam torba przyszla ( jak mnie kurier zdenerwowal nie macie pojecia no ale nic ) torba jest.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fb19b3f01af6.jpg

hmm ...

PLUSY super pojemna, duza ma ogrom przegrodek w srodku przewijak itd bedzie swietna na kazde wyjazdy z mala.

MINUSY cena, I to ze myslalam ze bedzie bardziej bezowa z takim zywym rozem a to raczej przytlumiony roz z szarym wiec nawet dla chlopca sie nada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 12:26

Milka1991, Antonelka, mada87, Agga, Kjopa3, Jagah lubią tę wiadomość

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ale jeśli grupa będzie zamknięta to nikt nie będzie widział waszych postów a jeśli macie profile tylko dla znajomych to będąc w takiej grupie nie będziemy widzieć co się u Was dzieje. Powiadomienia można sobie wyłączyć i nie będą zaśmiecać jak się o to obawiacie. A gwarancja taka, że mamy pełną prywatność.
    Są przecież tutaj takie mamy, które są w takich grupach i sobie chwalą. Ja będąc w pierwszej ciąży pisałam na forum, potem wszystkie się przeniosłyśmy na fb i do tej pory mamy ze sobą kontakt, a minęło już 6 lat. Może warto spróbować.
    Przecież jak ktoś używa internetu to żadna różnica czy loguje się tutaj czy na fb.

kahaśka lubi tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • Venice Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Albo można zrobić grupę tylko do wrzucania zdjęć i filmików na początek i zobaczyć jak to się przyjmie. Zwłaszcza jak niedługo zaczniemy trafiać do szpitala, wtedy łatwiej wrzucić fotkę z telefonu niż przez te inne strony.

mada87, kahaśka, kasieniaczek lubią tę wiadomość

p19us65gm2vs5uf6.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiedyś podjęłam decyzję, że nigdy przenigdy nie włączę się na żadnym forum w temat dotyczący szczepionek. Po prostu uważam, że jest to bardzo specyficzna kwestia, niezwykle drażliwa. Niedobadana z wielu stron. A dyskurs publiczny wokół tego tematu opiera się na bardzo wątłych podstawach naukowych.
    Jednocześnie jest to temat niezwykle (i często agresywnie) dzielący ludzi. Gdybym miała silną wiedzę lub poglądy w tym zakresie, może miałabym większy bodziec, aby dyskutować. Ale nie mam.

Ale tym razem chciałabym podzielić się dwoma krótkimi spostrzeżeniami, które postaram się przekazać możliwie najbardziej neutralnie:

1. Mutację genów MTHFR posiada ok. 40% społeczeństwa, a według niektórych źródeł nawet więcej (Antonelka już wczoraj o tym pisała).
    2. Ostatnio czytałam bardzo ciekawy artykuł na temat tego, że autyzm może być wykryty w mózgu na długo przed tym, jak u osoby chorej pojawiają się jego symptomy. Czyli, że jest tam niejako "zaprogramowany".

Jestem za absolutną wolnością słowa, także na forum, ale przyznam się szczerze, że zawsze bardzo boję się zero-jedynkowych i nieznoszących sprzeciwu wpisów typu: "coś powoduje coś". Szczególnie w tematach tak bardzo delikatnych. Szczególnie w oparciu o niejasnego pochodzenia źródła. I moja uwaga dotyczy wpisów w obie strony, nie odnoszę się tutaj do żadnego konkretnego postu, poglądu, czy osoby.
    Po prostu niepokoi mnie to, że znajdzie się choć jedna osoba, która po takich wpisach będzie płakać ze strachu.

Dyskutujmy, badajmy, sprawdzajmy. Trzeba mieć otwartą głowę, a w niej zawsze włączoną funkcję filtrowania.

Antonelka, kahaśka, She Wolf, Agga, stowtotka, Kjopa3, vitae13, Omon lubią tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Magni Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też coraz częściej myślę o porodzie i nawet nie wiecie jak zazdroszczę pierworódkom. Mi było łatwiej za pierwszym razem. Poza tym wkręcam sobie różne rzeczy typu owinięcie pępowiną. Myślę, że wszystkie mamy podobne strachy.

No to co robimy z tym FB? :) próbujemy?
    Venice chętna na administratorkę :)

Płeć - Synuś
    Następna wizyta 13 kwietnia
    va5bvkcbvumpepc0.png
  • aniołkowa mama Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vero świetna ta torba i widzę, że z minusa wyszedł plus skoro nada się i dla chłopczyka :D
    Kurcze wybrałabym się na kawę. Nie jedziecie przypadkiem do Lausanne?:D

IGA.G, Vero lubią tę wiadomość

Córcia jest z nami :)

04.2016 Aniołek [*]
    11.2015 Aniołek [*]
  • Vero Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniolkowa ja z checia bym wpadla ale teraz to juz tylko spacerki do sklepu i spowrotem pozotaly :) chociaz ciii wlasnie odkurzam :d

aniołkowa mama lubi tę wiadomość

17.03.2017 <3 Sofia

f2w39jcgw9mcoxh4.png
  • sunshine Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy was (szczególnie dziewczyny 34/35 tydzień) też ostatnio tak swędzą, bolą sutki?

atdc2n0at8s9ecys.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annak, rzucam Ci wyzwanie Kochana! (taka refleksja naszla mnie po Twoich postach tu czy na ovu, a teraz jak czytam to co piszesz nt grupy fb)

WEZ TY KOBIETO SPAKUJ MANATKI I PRZYJEDZ DO MNIE DO MIASTA ZARZADZAC SZPITALEM!

Nam tak bardzo potrzeba analitycznego, zorganizowanego, wnikliwego umyslu, do tego inteligencji emocjonalnej i swietnych zdolnosci komunikacyjnych, nie pogardzimy umiejetnoscia wspolpracy i mediacji...

to co przyjezdzasz?:D nasz szef nie ogarnia sprawy kompletnie!

Antonelka, Agga lubią tę wiadomość

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Venice Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magni ale taką grupę wystarczy tylko założyć czy coś przy niej ciągle robić? Bo jeśli to kwestia założenia to ok, ale jeśli nie to przy dwójce dzieci mogę nie ogarnąć tematu. Także jak ktoś chętny to bardzo proszę :)

p19us65gm2vs5uf6.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koniczynkaa wrote:
    O widzisz to też jest pomysł, tylko stacjonarnie są raczej droższe prze kilku sztukach nie robi to takiej róznicy, ale jakbym później chciała więcej. Muszę się jeszcze zastanowić.

A próbowałam spinać coś grubszego? Bo ja uszyłam coś takiego: http://allegro.pl/kocyk-spiworek-do-spania-bawelna-do-lozeczka-wozka-i6665450742.html?snapshot=MjAxNy0wMS0wNlQxNjoxNTowN1o7YnV5ZXI7MGNiM2FkZTM1MTM4NjZmZDliNWMyMjhmOWY0Y2U4NmQ5MWZmNGNkZjZmN2ZiZDNkYjExMDNmZWI3NWQxMTY4ZA==
    z wypełnieniem 2 cm i zastanawiam się czy to nie jest za grube jak na takie domowe sprzęty do nap.
    wydaje mi się, że może być za mała ta napa. Może napy koło 12-14 mm byłyby lepsze.

A jak się nie będą nadawać do napownicy to kasy za dużo pójdzie :) tak źle i tak nie dobrze

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Venice wrote:
    Magni ale taką grupę wystarczy tylko założyć czy coś przy niej ciągle robić? Bo jeśli to kwestia założenia to ok, ale jeśli nie to przy dwójce dzieci mogę nie ogarnąć tematu. Także jak ktoś chętny to bardzo proszę :)

Myślę, że trzeba będzie zarządzać tymi zaproszeniami.
    Tzn. dziewczyny będą się kontaktować z adminką na priv i ona je będzie dołączać, czy jakoś tak...

Ja to jestem fejsbukowa noga ;-)
    Mam jedno konto (bez swoich danych oficjalnych) utworzone jedynie na potrzeby zamkniętej grupy Marcowych Mamuś 2016 (w której byłam, gdzie nie doczekałam szczęśliwego końca, ale pozostałam na zawsze w bandzie).

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niebieskaa wrote:
    Annak, rzucam Ci wyzwanie Kochana! (taka refleksja naszla mnie po Twoich postach tu czy na ovu, a teraz jak czytam to co piszesz nt grupy fb)

WEZ TY KOBIETO SPAKUJ MANATKI I PRZYJEDZ DO MNIE DO MIASTA ZARZADZAC SZPITALEM!

Nam tak bardzo potrzeba analitycznego, zorganizowanego, wnikliwego umyslu, do tego inteligencji emocjonalnej i swietnych zdolnosci komunikacyjnych, nie pogardzimy umiejetnoscia wspolpracy i mediacji...

to co przyjezdzasz?:D nasz szef nie ogarnia sprawy kompletnie!

Hihi... :-)
    Niebieskaa, dziękuję!
    No aktualnie może być problem, bo mi latać nie wolno, ale jak już Avutka będzie na świecie, to pomyślę.
    Tylko, że u Was taaaak zimno! A ja jestem ciepłolubna :-)

Niebieskaa, Agga lubią tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• Venice Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunshine mnie sutki nie bolą.

Gakin mnie luteina podrażniała jak stosowałam ją przez długi czas. Teraz biorę od wtorku i jest ok.

Pytanie do dziewczyn, które są po cesarce...czy Wy na tym etapie ciąży czujecie bliznę po cięciu? Ja już 6 lat po, więc nigdy mi nie przeszkadzała, a teraz ewidentnie ją czuję. Może nie tyle, że mnie boli, ale swędzi i czuję że tą bliznę mam. Ciekawa jestem jak u Was.

I jeszcze jedno pytanko. We wtorek rano miałam robione KTG i lekarz kazał mi przyjść z tydzień powtórzyć badanie. Akurat tak się składa, że lekarz mam 30 km od domu, a dzisiaj wieczorem będę w tamtych rejonach i zastanawiam się czy dzisiaj tego nie zrobić, bo tak to jutro musiałabym specjalnie jechać. Myślicie, że to ma jakieś znaczenie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2017, 12:46

p19us65gm2vs5uf6.png
  • angelika1984 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dajcie znac jak) juz bedzie istniala grupa. Fb

gannrjjgludxthfp.png[img][/img]tjkgv4f.pngwp12us3.png
  • annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Yyy... czy totalne, ciągłe, niczym nieograniczone, agresywne, silne, wielostronne i chwilami nie dające żyć bombardowanie, bicie i kopanie matki od środka to już przemoc domowa?! :-| ;-)

Gakin, eforts, Milka1991, Szczęśliwa Mamusia, Agga, agadana, Omon lubią tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

• annak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2017, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ....a może to takie oryginalne pieszczoty z mamusią? :-D

#love <3

sy__la, Szczęśliwa Mamusia, Agga lubią tę wiadomość

iROnp2.png
    <3 21.08.2015 [*] 9tc
    <3 11.06.2015 [*] 5tc
    <3 29.12.2014 [*] 10tc

‹‹ 1610 1611 1612 1613 1614 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ