Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyNie nadrobię was kochane po pierwsze nie smutać się tu, i cieszyć się się tym pięknym stanem , wiem sama że zawsze będą jakieś obawy itp , cieszmy się każdym dniem i chwilą kochane :* .
Fufka30 Ale super :* .
Mnie dziś z rana jak zawsze obudziły mdłości i zawroty głowy powróciły , plecy mnie bolą , mdłości też dokuczają zapomniałam kupić sobie te wafle ryżowe , jutro będę na mieście to pierwsze co zrobię to kupię dobie te wafle , jejciu już jutro Czwartek kierunek badania muszę na czczo iść , potem Piątek i Sobota tak nie mogę się doczekać tej wizyty.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 11:39
-
Monika34 wrote:dzis mam 7 tydz i 4 dzien albo dzien pozniej bo ostanio dzieciatko jeden dzien starsze.
annak wizyte mam 29 w poniedzialek . Najcheniej bym poszla szybciej ale po co dzieciaczka stresowac co tydzien a nie mam wplywu juz na nic. aty kiedy masz?
No to mamy blisko siebie te wizyty, bo ja 30.08.
Mam małą wiarę w pozytywne wieści u siebie. Tak wskazują wszystkie znaki na niebie i ziemi. Ale zobaczymy.
Bardzo będę trzymać za Ciebie. O której idziesz? -
Taśka22 wrote:Bez karty kosztuje 23 zł
Bo przy drugiej becie dostałam kartę
Ja mam podzielone badania na 2. Za morfologię, mocz, tsh, przeciwciała Igm Igg różyczki i toksoplazmowy zapłaciłam ok.170 zł, więc nastaw się, że za pełen pakiet będzie dużo więcejCiekawe czy się nie przeliczę
Ja wczoraj zadowolona byłam z wymiotów, bo mimo, że dalej mdliło to już nie tak, wczoraj mi apetyt wrócił, zjadłam zupę, potem jeszcze budyń sobie zrobiłam, na kolację zapchałam się toną kanapekA dziś rano poleciałam do łazienki i znowu nic, mdli, niedobrze, odbija się, ale co klęknę przed kiblem to przechodzi od razu. I na jedzenie patrzeć nie mogę
Pół jabłka zjadłam i dwie łyżki rosołu. Położyłam się teraz do łóżka, bo strasznie mi się w głowie kręci i ciemno przed oczami się robi. Eh, byle do drugiego trymestru
Szczęśliwa Mamusia lubi tę wiadomość
-
zofiiia wrote:A mogę zapytać co okazało się na tych połówkowych? (może już pisałaś ale ja nie prześledziłam wszystkich postów). Tak naprawdę to nawet książkowa ciąża może się źle lub za szybko skończyć, nie wiem dlaczego nie ma żadnej reguły na spokojną i zdrową ciążę. Będzie tylko zamartwianie się z wizyty na wizytę a lepiej tylko będzie jak dziecko zaczynasz czuć i jego kopniaki. wtedy wiesz, że żyje (przynajmniej tyle) bo w tym pierwszym trymestrze do jest jeden wielki "?"
-
cześć
tyle napisałyście, że dopiero dzisiaj skończyłam nadrabiać zaległości
Rita bardzo mi przykro :* życzę udanego następnego razu i wierzę, że będzie dobrze!
Pati zazdroszczę ślubu - ja swój miałam w czerwcu i było idealnie i życzę żeby u Ciebie było równie pięknie
ja byłam wczoraj na wizycie u mojej lekarki na NFZ i też już widziałam serduszko
zleciła mi takie badania: hiv, mocz, glukoza, morfologia, tsh, toxo igg i vdrl. i nie wiem czy to nie za mało i czy nie zrobić na własną rękę tych pozostałych, które są zalecane w 1 trymestrze - jak myślicie?
7-09 mam wizytę u endo i na nia muszę mieć jeszcze ft3 i ft4 zrobione.
powiem Wam, ze trochę mi ulżyło po wczorajszej wizycie ale i tak jeszcze stres jest czy dalej wszystko będzie ok.
Gakin współczuje Tobie, ze tak się męczysz biedna :*
ja z objawów to nadal mam tylko senność i szybsze zmęczenie i duszności czasami się pojawiają - być może jest to wina zwiększonej dawki euthyroxu. Mdłości mi czasami dokuczają zwłaszcza rano i wtedy ledwo co śniadanie jem ale się zmuszam i potem jest ok. Kawa mi przestała smakować i nie mam ochoty na słodycze nic a nic a zawsze uwielbiałam. To co mi najbardziej przeszkadza to mega wzdęty brzuch - a też nie che na razie w pracy informować o ciąży więc muszę go jakoś maskować ;/Teklaa, slodka100, Milka1991 lubią tę wiadomość
starania od 2013 (z przerwami) od 11-2015 starania pełną parą
4 cykle z CLO
problem męski - mała ilość plemników
Hashimoto
15-03 -2016 HSG = jajowody drożne
23-07-2016 IUI -
sandrita86 po euthyroxie nie powinnaś mieć żadnych skutków ubocznych tak czytałam wydaje mi się, że to kolejne objawy ciąży
ja jestem na etapie zmęczenia, nudności, problem z jedzeniem, niby pusty żołądek, ale brak apetytu, tak jakby lęk przed typowym obiadem i jem małymi porcjami, czasem się polepsza, ale po chwili znowu to samo, mam nadzieję że niebawem przejdziei wrażliwość na zapachy wkurza mnie zapach tego lotionu z babydream taki mdły nijaki i odstawiłam.
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
Sandrita a ja właśnie źle się czułam po euthyroxie. Za kazdym razem kiedy zwiekszalam dawkę. I właśnie miałam duszności i szybsze bicie serca. Ale kazdy organizm kest inny.
A może twój lekarz rozłożył ci badania na kilka części? Może na następnej wizycie więcej zleci? -
Dziewczyny orientujecie się jak to jest z tymi ZUSami? Na razie jeśli mogę chcę pracować ile się da, raczej myślę o L4 w nowym roku o ile będzie potrzebne. Pracodawca to mała wyrozumiała firma i chciałabym być fair zwłaszcza że są ok w stosunku do mnie. Rozumiem że jak pójdę już do końca ciąży na L4 to pracodawca płaci jeszcze te wszystkie składki przez jeden miesiąc, a później już przechodzi to tak jakby na ZUS i ZUS wypłaca mi wynagrodzenie czy jak to jest? a na urlopie macierzyńskim to pracodawca opłaca składki, wypłaca coś mi, czy to wszystko jest już przez ZUS robione? Zgłaszam coś u księgowej, czy w ZUSie? Jestem kompletnie zielona w tej kwestii i to mega, będę wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171 -
pati87 wrote:Dowiedzialam sie o ciezkich wadach mojego synka tj otwarta przepuklina kręgosłupa w 6segmentach, wodogłowie, objaw banana i cytryny. Zdecydowalam sie na terminacje ciąży. Synka urodzilam w 20tc.
Ale dzisiaj mamy dzisiaj i na pewno będzie dobrze rozwiążemy się w kwietniu i będziemy mieć śliczne bobaski -
Teklaa wrote:Dziewczyny orientujecie się jak to jest z tymi ZUSami? Na razie jeśli mogę chcę pracować ile się da, raczej myślę o L4 w nowym roku o ile będzie potrzebne. Pracodawca to mała wyrozumiała firma i chciałabym być fair zwłaszcza że są ok w stosunku do mnie. Rozumiem że jak pójdę już do końca ciąży na L4 to pracodawca płaci jeszcze te wszystkie składki przez jeden miesiąc, a później już przechodzi to tak jakby na ZUS i ZUS wypłaca mi wynagrodzenie czy jak to jest? a na urlopie macierzyńskim to pracodawca opłaca składki, wypłaca coś mi, czy to wszystko jest już przez ZUS robione? Zgłaszam coś u księgowej, czy w ZUSie? Jestem kompletnie zielona w tej kwestii i to mega, będę wdzięczna za pomoc i wyjaśnienie
-
Jeżeli firma zatrudnia więcej niż 20 pracowników, to pensję nadal wypłaca pracodawca w imieniu ZUS i później rozlicza sobie takie wypłaty potrącając je ze składek, które musi zapłacić do ZUS.
Jeżeli firma zatrudnia mniej niż 20 pracowników, to chorobowe powyżej 33 dni płaci bezpośrednio ZUS. Pracodawca składa do odpowiedniego oddziału ZUS dokumentację na temat pracownika i jego zarobków wraz z L4 i na tym kończy się jego rola. A ZUS ma swoje terminy. I prawie zawsze płaci później niż pracownik się spodziewa, bo mają tam chyba jakieś wyznaczone dni wypłat i nie pokrywają się one z datami płacenia pensji jak u pracodawcy. Po za tym ZUS często ma jakieś "ale" do dokumentacji, wyjaśnia więc z pracodawcą, a czas leci. -
Teklaa zgłosiłas w pracy, ze jesteś w ciąży? Moim zdaniem lepiej zglosic (tym bardziej, że piszesz, że masz spoko pracodawcę). Poza tym i tak jesteś chroniona .
i najlepiej pogadać ze swoją księgową jak to u was w firmie wygląda
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2016, 12:55
-
Po wizycie. Co prawda nie dowiedziałam sie wiele, był jakiś inny gin na zastepstwie. Ale moje szczeście ma 5mm i widac już jego zarys, czyli ponad 50% jego wielkości to główka
Gin mówił, że akcji serca nie zmierzy, ale coś tam mu mryga, wiec za 2 tygodnie na 100% już zobacze bijące serduszko i dowiem sie wiecej co i jaknutella_, zofiiia, Teklaa, slodka100, Antonelka, Donia12, Maniuś, niania.ogg, Milka1991 lubią tę wiadomość
-
nutella_ dzięki za info u nas jest grubo poniżej 20 czyli ta opcja, że ZUS wypłaca i kończy się rola pracodawcy po 33 dniach, a z urlopem macierzyńskim też będzie tak samo? 05.09 mam pierwszą wizytę USG i po tym będę chciała powiadomić pracodawcę, na razie czekam cierpliwie, ale w pracy jest ok tylko jak mdłości przybiorą większą miarę to powiem wcześniej.
nutella_ wrote:Pisałyście o tym ostatnio, ale nie mogę odnaleźć. Kwasu foliowego 400 czy 800 ?
Ja na razie 400 ginekolog nic nie mówił w 29dc, a kolejna wizyta 05.09 pewnie wtedy poleca badanka
kolejna 30.03/36tc 16.03 3200/33tc 23.02 2297g/24.01 1447g/22.12 759g/połówkowe 05.12 wzorowo ❤️około 437g/24.11- ok/27.10 9-12cm/prenatalne 03.10.2016 - wszystko ok 6,5cm/19.09.2016 10tydz. 3,35 cm/5.09.2016 8tydz. 1,5cm serduszko 171