Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Mamusie
w skrócie opisze swoj poród, bo mamy juz inne ciekawsze rzeczy do omawiania teraz
powiem tylko, ze poród indukowany to masakra
porównując odczucia bólowe do pierwszego porodu, to pierwszy byl milym spacerkiem a to byla jazda bez trzymanki. Cewnik foleya, nieprzespana noc, koszmarnie wykanczajaca mnie lewatywa, potem oksytocyna, przebicie pęcherza, ciągle podpięte ktg.. Przy 6 cm położna powiedzial ze jestem w połowie drogi i sie zalamalam bo bol byl nie do wytrzymania. Poprosiłam o zzo, ale prawie nie podzialalo.. Za to chwile po podaniu znieczulenia okazalo się ze jest dycha i mogę rodzic. Nie czułam potrzeby parcia, tylko skurcze wiec sluchalam położnej. Udalo sie bez nacięcia, nie pękłam. Synek byl owinięty dwa razy pepowina ciasno wiec odpepniono go juz w kanale, a przez pierwsza chwile jak gondali na mnie to widziałam panikę w ich oczach bo nie nabieral oddechu. Wycierali go dość mocno i potrząsali zeby wziął oddech. Miałam go caly czas na brzuchu. Potem dwie godziny na poporodowej. Do domu wypuścili nas po 48h czyli w niedzielę. Benio nie ma żółtaczki, karmie cycem ale ze względu na ból podwozia dokarmiam raz dziennie mm.. Co mnie boli? Krocze mam cale, ale.. Po zzo miałam cewnik w plecach cala noc, bolalo strasznie. Plecy i Glowa mnie pobolewają..jak siedzę mam wrażenie ze boli mnie kość ogonowa. Od parcia miałam wybroczyny na twarzy i peknieta żyłkę w oku, a do tego okropnego hemoroida.. Boli mnie strasznie i juz nie wiem jak sobie pomóc
16.09 dwa centymetry człowieka
14.10 - usg prenatalne
8.11 - 146g, SYNUŚ!!!
28.04.2017- NA ŚWIAT PRZYSZEDŁ NASZ OKRUSZEK
[/ur
-
Itania ja miałam dużego hemoroida - pomogła mi maść proctoglyvenol rano i na noc, a w dzień ciele kąpiele tzn polewanie prysznicem hemoroida a później zimny okład z kostki lodu (kostkę w woreczek śniadaniowy i między pośladki), ból mnął w ciągu doby, może dwóch a hemoroid wchłonął sie po kilku dniach
itania, Jagah lubią tę wiadomość
-
Rady doradcy laktacyjnego:
- przystawianie dziecka do piersi: pierś spłaszczyć tworząc z dłoni literkę U lub C w zależności od pozycji karmienia, na siedząca U, na leżąco C, zasada taka, że kciuk przy spłaszczaniu piersi ma być przy nosku; przystawiając czekamy aż dziecko mocno otworzy buzię, i nie przystawiać przy pierwszym otwarciu tylko drugim lub trzecim, wtedy lepiej zassie; aby mocno otworzyło buzię dotykać sutkiem górnej wargi lub włożyć sutek pomiędzy górną wargę a dziąsła i czekać aż otworzy buźkę; nie przystawiać jak dziecko szamocze się i energicznie szuka piersi tylko położyć sutka i czekać aż się uspokoi; przystawiać tak aby sutek szedł do góry na podniebienie a nie na język
- karmienie: karmić około 30 minut, chyba, że dziecko samo puści pierś i nie chce już, wtedy obudzi się jak zgłodnieje; jeżeli dziecko odchyla głowę do tyłu ciągnie pierś, szamocze się oznacza to, że chce zmienić pierś (albo tak po prostu a może chce popić, bo na początku leci lekkie mleko a później tłuste); czasem dziecko szuka piersi a chce tylko popić nie jeść, więc jak się naje i po jakimś czasie szuka znowu warto na chwilę dać te drugą pierś do popicia; warto zmieniać pozycje karmienia; w nocy najlepiej karmić tylko jedną piersią na raz, w dzień można przeskakiwać zwłaszcza jak dziecko tego chce; jak za dużo pokarmu leci wtedy przystawić dziecko na siedząco i odchylić się do tyłu, żeby głowa dziecka była wyżej niż pierś (dziecko leży wówczas praktycznie na ciele mamy); przy zastoju, zapaleniu najlepiej karmić przez jakiś czas wisząc nad dzieckiem, aby łatwiej i szybciej wypłynął pokarm z zapalonej piersi;
- na moją brodawkę poleciła mi maść z hydrokortyzonem i tribiotic, powiedziała, że ranki spowodowały już stan zapalny
- polecała smoczek avent http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/202540/s/philips-avent-smoczek-uspokajajacy-soothie-girl-od-urodzenia-2-szt/
- polecała do kąpieli kosmetyki Sylveco, mówiła, żeby nie używać emolientów na zdrową skórę bo zatykają pory i u nas tak było, nasilił się tylko trądzik niemowlęcy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja 2017, 14:55
itania, Jagah, Monna, eforts, Teklaa, Reni1982, sy__la lubią tę wiadomość
-
- nie odciągać pokarmu dla zasady - tylko wtedy kiedy chcemy dziecko zostawić i zgromadzić pokarm, ale nie dlatego, że dziecko mało zjadło to odciągamy (chyba, że chcemy rozkręcic laktacje, u mnie powiedziała że mam mleka na ful)
- karmić na żądanie jeśli mieścimy się w normie 8-12 karmień na dobę
- dać pospać spokojnie 4,5 godziny ciągiem w nocyeforts, Taśka22, Teklaa lubią tę wiadomość
-
Laleczka Hania
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/df90735e453d.jpg
Dziekuje Wam bardzo za piekne zyczenia, moc cieplych slow i kolorowych kartek!
Docieramy sie wszyscy w rodzinie, jest pieknie, chociaz bywaja trudne chwile. Jestem juz w trakcie nawalu pokarmu, a Orzeszkowa prawie wrocila do wagi urodzeniowej, wiec kontakt z mleczna baza Jej sluzyDiabolina zakochana bez pamieci, chociaz wkradaja sie chwile zazdrosci i zwatpienia, to jednak nie odpuszcza Siostry na krok!
IGA.G, Kjopa3, Kasialudek, Justyna 8921, itania, Monna, Peg, sallvie, Yammi, mada87, pati87, eforts, vitae13, Milka1991, nutella_, Taśka22, lis87, Justyna Sz, niania.ogg, Niebieskaa, sy__la, ilae, MyHappy lubią tę wiadomość
-
iga z tych co się udzielają w miarę na bieżąco tylko aprilova i kamillia nam zostały
Mam w domu małego grubaskaNela po wizycie położnej waży 3740g i od ostatniej wizyty przez 8 dni przytyła 430g
Od najniższej wagi przytyła już 1150g no i tym samym w ciągu 4 tygodni przytyła 1150g
A ma 4 tyg 5 dni
Coś czuję, że jakbym ją urodziła w terminie albo bym ją przenosiła to ważyłaby ponad 4kg
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs
Iga Nela od 26 kwietnia jest na mieszanym mleku. Pewnie dlatego też tyle tyje
Na samej piersi się nie najadała bo mam za mało pokarmu i w 5 dni potrafiła przybrać tylko 110-130 gram
Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
sallvie wrote:Iga Nela od 26 kwietnia jest na mieszanym mleku. Pewnie dlatego też tyle tyje
Na samej piersi się nie najadała bo mam za mało pokarmu i w 5 dni potrafiła przybrać tylko 110-130 gram
eforts lubi tę wiadomość
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
bobas2015 wrote:Noworodek karmiony piersią przybiera od 20-35 gram dziennie i to jest normą. Więc wcale nie przybierala mało a Ty miałaś dość pokarmu. Mój przytyl w 7 dni 180 gram i położna mówi ze to jest jak najbardziej ok .
ja mam mleka duzo, tylko chyba za krotko karmie, od dzisiaj ciumka wiecej
eforts, Teklaa lubią tę wiadomość
-
Moja też tyła średnio 22 gramy na dzień na samym moim mleku, problem w tym, że wydawało się, że już się najadła, a ja już nie miałam nic w piersi a mała dalej chciała jeśćKornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
sallvie wrote:Moja też tyła średnio 22 gramy na dzień na samym moim mleku, problem w tym, że wydawało się, że już się najadła, a ja już nie miałam nic w piersi a mała dalej chciała jeść
Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm -
Co do pokarmu to ja mam tak że mały wypije pierś, za chwilę chce znowu, przystawiam go do tej samej, ciągnie pustą i zaraz zaczyna się produkcja. Zresztą o to chodzi w laktacji żeby produkować na bieżąco.
Jagah śliczna laleczka!!! Super ze ładnie Wam się wszystko poukladalo.
Iga dzięki za rady.Jagah lubi tę wiadomość