X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 3 czerwca 2017, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulala cóż to za lalunia!!:) Super Hanulka!:)))

Dzięki za rady w kwestii odzienia :))

Skoro juz tak wszyscy sypią jakimiś różnicami to i ja. Mój Fufulek dwa dni temu skończył miesiąc :-) jupia ja jej!!

Jagah, IGA.G, sallvie lubią tę wiadomość

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bobas2015 wrote:
    Jestem po dwóch kamieniach butla moim mlekiem. Uczę go. Wnioski? Z piersi pije 5 min z butli 30min.. po butli jest zmęczony spokojny i śpi po piersi szaleje.. niestety moje hiperaktywne piersi szkodzą mu.. musi szybko łykać pokarm który tryska i łyka dużo powietrza.. ogólnie lipa.. bo do piersi musze przestawiać jeśli chce zachować laktacji.. trzeba przetrwać..do tego walczymy z okropna ciemieniucha. Dziś pierwsza wizyta u pediatry. Wszystko ok. 6030 gram ;)

Bobas, moj Julian tylko kilka razy w zyciu byl przystawiany i to na krotka chwile. Tak to tylko laktatorem sciagam i w butli podaje, a laktacja ma sie bardzo dobrze. Sciagam 5 razy dziennie i to jest dla nas nawet za duzo.

Jagah, piekna Hanulka :)

Moja Helenka coraz to bardziej o brata zazdrosna. Czasem go kocha, a czasem tylko szuka okazji, by go uszczypnac. Mnie to juz bije nagminnie, kopie, ciagnie za wlosy i nic nie dziala. A wie co robi, bo szczypiac zaciska zeby, robi grozna mine i mowi: ala. Skad ona w ogole wie, ze ciagnac za wlosy czy szczypiac mozna sprawic komus bol? Przeciez jej nikt nie szczypie...

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania- dzięki :)
    Czy możesz napisać jaką metodą ściągasz pokarm, i czy skoro masz wystarczająco mleka to czemu nie próbujesz przestawić Juliana? :) I jak rozgrywasz kwestie wyjścia i mleka, bo zbyt długo nie może być poza lodówką, a teraz takie upały.

Moja Diabolina ma prawie pięć lat! i niby łatwiej jest wiele rzeczy wytłumaczyć, ale gorzej ze zrozumieniem i akceptacją. Im bardziej zależy Nam na ciszy i spokoju dla maluszka, tym bardziej Starsza zachowuje się jak dzik, ba! Zamiast rozmowy odpowiada krzykiem, wszystko jak na złość i na przekór, także... łącze się w bólu kryzysowych sytuacji ;) Ja też nieraz zastanawiam się skąd dzieci wiedzą jak zadać ból, jeśli w domu nie ma takich zagrywek wobec nich. Większość moich znajomych z dwójką dzieci twierdzi, że wszelkie problemy z porozumieniem mijają kiedy..młodsze dzieci zaczynają chodzić :D :D

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 4 czerwca 2017, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    1a158604ef7815f0med.jpg
    Pozdrawiamy ciepło cioci e;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 czerwca 2017, 23:51

Jagah, Justyna 8921, IGA.G, Kajtkowa, sallvie, Kjopa3, niania.ogg, AlsMum, Szczęśliwa Mamusia, Niebieskaa, mada87 lubią tę wiadomość

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niani ja bym musiała ściągać ciągle bo mój je co 2 h. Poza tym przy pierwszym tak próbowałam ale niestety po 3 miesiącach laktacjia umarła. Także hm tak ja nie dam rady. Chociaż 2 ostatnie dni zdecydowanie lepiej nam poszły i laktacja się też normuje;)

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • Mamaela86 Autorytet

Wysłany: 5 czerwca 2017, 23:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane :-) kupe czasu :-) wasze dzieciaczki slodkie :-)
    Ten czas tak szybko leci az za... Sylwia skonczyla 2 miesdiasce juz jest coraz wiekszas i slodszaa a ja chcialabym zatrzxymac czas. Moje starszaki kochane duzo pomagaja.
    Pozdrawiam was wsxystkie i caluje dzxieciaczki:-)

sallvie lubi tę wiadomość

Sebastian 2007-09-11, Sara 2010-07-04 :-)
    2 aniołki 7 tydz. [*]2012,10 tydz.[*]2013.
    Sylwia 2017-04-01, Zosia 2020-10-25
    bhywdf9hjfmjqipp.png
  • niania.ogg Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 07:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas, ale slodkie zdjecie...

Jagah, nie sciagam zadna metoda. Sciagam po prostu dopoki w miare leci. Wylewam mleko poczatkowe, bo maly ma nietolerancje. Sciaganie zajmuje mi ok. 15-20 minut. Na spacery wychodzimy z malym nakarmionym i z mlekiem w opakowaniu termicznym, ale tylko raz zdarzylo mi sie podac na dworze. W szpitalu na neonatologii mowili, ze do 4 h moze byc poza lodowka, ale dla mnie 2h to max, bo mam sporo mleka i mi nie szkoda. Jak jedziemy na dalsze dystanse to mam taki plecak-lodowke i z niego moge z powrotem wlozyc do lodowki.
    Julian na poczatku nie mial odruchu ssania, ciagle spal, spadal mu cukier i wazyl 2300. Bylo cisnienie zeby jadl. Przy probach cycka zasypial, wiec od poczatku byla butla. Teraz juz w ogole tak cycac nie umie, a ja tak karmic zreszta tez. Na szczescie tak jak jest, jest fajnie. Natomiast tak samo bylo przy corce i z nia szybko pokarm zaczal mi zanikac i przygoda z laktacja umarla. Jeszcze szybciej niz u Ciebie Bobas, bo w 2 miechu.
    Ps. I jakie upaly? U nas takie dwa dni byly, zdazylismy tylko kupic Heli sandalki i koniec. Temp miedzy 15 a 22 max. W Gdansku nieciekawie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 07:28

Jagah lubi tę wiadomość

https://www.maluchy.pl/li-71898.png

https://www.maluchy.pl/li-72950.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iga, Bobas, Jagah - wszystkiego najlepszego z okazji miesięcznicy waszych pociech:) to pierwszy ważny termin po którym można zaobserwować wyraźny skok w rozwoju (pierwsze uśmiechy, moje małe też już bardziej zrelaksowane śpi z rączkami wyciągniętymi do góry, a poprzednio była skulona z wiecznie zaciśniętymi piąstkami, coraz mocniejsze trzymanie główki itd.). My mamy półtora mies. czyli teraz taki wyraźny skok będzie ok. 3 mies., ale ja to bym chciała, żeby ten Maluszek był cały czas taki mały i słodki zdecydowanie bobasy za szybko rosną:)

My śpimy zazwyczaj w body na krótki rękaw i skarpetki, w nocy przykrywam kołderką nóżki i brzuszek.

Zaczęłyśmy walczyć z ciemieniuchą, ale u nas tak jak już pisałam wcześniej było małowodzie i mała "zrzuciła" skórę jak wąż w kilku pierwszych dniach po porodzie. Niestety na główce skóra tak łatwo nie zeszła i do dziś powoli kawałek po kawałku smaruję oliwką główkę, potem kąpię używając szampon i gdy skóra jest miękka i nawilżona skubię małą głowę, bo szczoteczką nigdy bym nie wyczesała, tym bardziej, że Ala ma gąszcz długich włosów. Mogę Wam polecić oliwkę, ale jeśli jeszcze nie macie to polecałabym naturalną i to też nie marketową tylko naprawdę taką, która w składzie jeśli ma jakieś naturalne składniki to w dużym stężeniu. Ta naturalna pozostawia miękką skórę i dobrze ja rozpulchnia, a pamiętam, że przy synku z marketową oliwką skóra była sucha i miałam wrażenie, że jest poślizg ale skóra twarda. Takie moje przemyślenia:)

Jagah lubi tę wiadomość

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jeszcze mam pytanie. Ala zawsze mruży oczy gdy wychodzimy na dwór, czasem chętnie by poobserwowała, bo w cieniu szeroko je otwiera. Nie mam ani wózka, ani parasolki z materiałem z UV - a wy może ktoś ma i widzi różnicę? Czy warto kupić okularki przeciwsłoneczne, czy te będą jeszcze bardziej przeszkadzać?

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeszcze jedno pytanko;) tak już hurtem skoro rzadko tu zaglądam. Muszę zrzucić jeszcze 10 kg, chciałabym połączyć przyjemne z pożytecznym, czyli opiekować się dzieckiem i móc ćwiczyć w tym samym czasie. Dziś mąż jest w domu więc odwiozłam starszego syna do szkoły, a potem jeździłam godzinę na rowerze (maluch śpi), po południu zamierzam iść do parku z psem i maluchem i może pobiegam z wózkiem, tylko nie wiem czy w takim normalnym wózku nie przystosowanym do biegania to jej za bardzo nie wytrzęsie? A wy ćwiczycie? Co jeszcze mogę wymyślić, żeby sobie urozmaicać te ćwiczenia - oczywiście nie wspomnę, że muszę zmienić dietę i przestać kupować słodycze!

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 czerwca 2017, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej koteczki :-*.

Ale dawno mnie tu nie było tak w skrócie , co u nas słychać byliśmy z Anuą na USG bioderek musimy przez msc się pieluchować i kolejna wizyta u ortopedy 8 lipca , Ania coraz częściej się uśmiecha czasami jak fajnie pieluchę lub kocyk ściska, raz to nawet smoczek sama sobie wsadziła , nie lubi skarpetek ani aby ją czymś przykrywać zawsze się odkopie . W następną Środę jedziemy do kardiolog Boże jak ja boję się tej wizyty , na razie chrzcin nie ma za dużo wydatków mieliśmy w tym msc i w kolejnym miesiącu też popłyniemy z kasą , do przedszkola kupić dla dziewczynek kredki itp itd książki dla synka i jeszcze we wrześniu ślub mojej 3 siostry , nasz rodzinny samochód nadal się robi a jeszcze mąż musi kupić zderzak i nową szybę i 1000 pojdzie :-/ .A to zdjęcie naszej Ani.

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/581471cef1dd.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 11:05

Jagah, Kjopa3 lubią tę wiadomość

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum nam na ciemieniuchę pomógł tylko dermicin. najpierw smarowałam oliwką, ale po 3 tyg dałam spokój bo nie było widać wyraźniej poprawy. a po dermicinie po tygodniu praktycznie nie było ciemieniuchy. ja przez dwa miesiące dużo spacerowałam, starałam się wychodzić na cięzki teren gdzie muszę pchać wózek - wąwozy, las, polne drogi za miastem (mieszkam na obrzeżach), ale minąłe dwa miesiące, Anielka zaczęła być ciekawa świata i w wózku mi marudzi, na spacerówke za wcześnie, to się częściowo przerzuciłyśmy na chustę :) też dobre ćwiczenie. w domu robie brzuszki i inne wygibasy ale bez przesady bo nie lubię ;p biegać też nie lubię. waga wróciła do normy, ale brzuszek został i uda muszę poprawić

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niania- powiem Ci, ze z Twojego opisu to karmienie wyglada bardzo fajnie i mega komfortowo! My wczoraj mielismy festyn w miescie i pojechalismy na karuzele, Diabolina od rana sie nakrecila, a ja tez mialam ogromna ochote po prostu wyjsc z domu ;) No i tak dobrze sie bawilismy, ze wyjazd sie przedluzyl, dziecko glodne i podjelam probe karmienia w terenie, jakos poszlo, ale zupelnie bez szalu. Mnie jest ciezko uchwycic dziecko i przystawic, a Orzeszkowa w trakcie glodu ma taki alarm, ze wiekszosc ludzi zwraca uwage, bo zazwyczaj z moich obserwacji jest tutaj taki schemat: dziecko zaczyna plakac, mama wyciaga butelke z torby i nastaje cisza i pelnia zadowolenia ;)
    Zaniedlugo czeka Nas podroz do PL, 12h w aucie i juz widze siebie na tylnim siedzeniu z laktatorem w akcji :D

Ile ml mleka wypija teraz Julian? :) No i jak radzisz sobie ze sciaganiem w trakcie, gdy Helenka nie spi? Mnie kusi, by przejsc na samo sciaganie laktatorem, bo wtedy mam stale godziny sciagania, mleko w zapasie, no i te spacery z dwojka dzieci bylyby spokojniejsze i bez ograniczen czasowych ;)

Piszac o upalach odnioslam sie do Holandii, u nas wystarcza 25st bez wiatru, to odczucia sa niczym w tropiku, powietrze stoi ;) Na szczescia dzisiaj i jutro ochlodzenie i letnie deszcze, to Maz-alergik odpocznie od pylenia, a Diabolina na pewno przejela alergie, bo ma podstawowe objawy.

mamaela- my rowniez cieplo pozdrawiamy, i zyczymy zdroweczka dla calej trojki dzieciaczkow, magiczne 3xS ;)

AlsMum- Orzeszkowa tez zawsze mruzy oczy, jak odsune zaslone i do pokoju wpada wiecej swiatla, to jest taka sama reakcja jak podczas spacerow w swietle dziennym, hmm.. Okularow nie zamierzam kupowac, ale widzialam takie fajne daszki przedluzajace budke badz zaslonki wiazane do raczki wozka, ale jednak najczesciej to probuje rzucic cien na dziecko swoim cialem, bo to tez dodatkowo nasila tradzik.

Jesli chodzi o zrzucanie kilogramow to kazdy dodatkowy ruch wyjdzie dla Ciebie z korzyscia :) Jak nie masz wozka dostosowanego do biegania to moze lepiej wybrac prosty i rowny teren, ale robic podzielone sesje spaceru, czyli najpierw szybki marsz, potem chwilowy trucht - to wowczas pocwiczysz, i nie wytrzesiesz dziecka az tak bardzo. A diete to polecam skorzystac z vitalia.pl, raz wykupilam na probe i zyskalam spora swiadomosc w temacie zywienia jak i porcji na talerzu, a przy okazji poznalam nowe potrawy :D Nie musisz odmawiac sobie calkowicie slodyczy, tylko ograniczyc ilosc :)

* * *
    U nas rowniez powoli pojawia sie ciemieniucha, a to skubanie i wyczesywanie jest takie nieprzyjemne.. Poza tym, odnotowalam jedno za male body! :D W ogole jestem pod wrazeniem mozliwosci spania przez dziecko. Ostatnio mialam wyjscie na 3h - przedtem nakarmilam, ulozylam dziecko do snu i jak wrocilam to dalej spalo w tej samej pozycji, a Maz byl w szoku i co chwile zagladal do lozeczka, sprawdzal oddech, bo nie mogl uwierzyc, ze zostal pierwszy raz z dwojka dzieci i to byl taki prosty i spokojny wieczor dla Niego :D :D :D

I najwiekszy sukces, ze wszystkie kropelki poszly w odstawke! Podaje tylko witaminy, a zalatwianie sie odbywa bez zadnych napiec :) W nocy wciaz mamy dwa karmienia, mozna przezyc ;)

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po wizycie :)
    Mała dzielnie zniosła szczepienie.

Waży już 5050g i mierzy równe 60cm :)
    Co oznacza że od urodzenia urosła nam 7cm i przytyła (od najniższej wagi 2460) :)
    Nic dziwnego, że mam już siatkę za małych ciuszków haha :)

Jagah, Kjopa3, Lokokoko lubią tę wiadomość

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • mamaaniołków3 Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2017, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dawno mnie tu nie było:)

dziś mamy 3 miesiące :)

Tymek z tydzien temu wazył ok 5,400

karmiony mm i z piersi (mieszanie)

Jagah, Kjopa3 lubią tę wiadomość

Moje aniołki 12tc - 18.04.2013; 6tc- 21.11.2015; 5tc- 27.03.2016 (40dc), 22-06-2018 - 6tc

SZCZĘŚLIWA MAMA małego urwisa Tymka 06-03-2017

• Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bobas

i

Jagah

Wy naprawde nie dolaczycie do fb ? wieki mnie tu nie bylo, ale widze, ze watek zyje. Pozdrawiam cieplo!

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • Jagah Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamaaniolkow- o, karmisz w systemie 2w1, tez ciekawie :) a ile karmien przypada na dzien, i ile wychodzi na samo podanie mm? :) Tak sie zastanawiam, czy bardzo zaburzy sie karmienie podajac niekiedy mm, ale wydaje mi sie, ze jak dziecko potrafi jesc z butelki to chyba w trakcie glodu, przyjeloby i taka mieszanke bez wydziwiania i problemu :P

sallvie- fajnie, ze pierwsze szczepienie poszlo tak gladko :) oby ominely Was wszelkie atrakcje po-szczepienne. Przy Diabolinie, goraczka utrzymywala sie kilka dni, co za stres, wlozyc czopka do takiej malej dupencji ;) :D

Niebieskaa- eee, nie ma sensu teraz dolaczac - zanim skumam kto jest kim to wieki mina, bo jednak 40 osob to spora grupa :) a inna sprawa jest to, ze urodzilam dziecko baaardzo pozno w stosunku do reszty kobietek, wiec spora rozbieznosc w tematach, jak i rozwoju. Tutaj rzadko zagladam, ale kilka slow to zawsze milo skrobnac ;) Pozdrowienia dla Ciebie & Chrupki <3 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 13:41

1o5qp2.png<3 kAlMp1.png
  • Niebieskaa Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielka szkoda Jagah:( powiem Ci, ze nie czuc roznicy, ze ktos urodzil wczesniej, a ktos pozniej, bo wspieramy sie, gadamy o pierdolach itd.:) sciskam mocno!

2fwaugpjrxudygqa.png
    Nasze szczescie juz z nami: kwiecien 2017
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mamaaniołków3 wrote:

karmiony mm i z piersi (mieszanie)

opisz prosze wasz system karmienia :) i mm z butli? i piers czy sciagasz laktatorem? ile karmien mm a ile kp ?:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 czerwca 2017, 14:50

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2017, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja przykrywam budke pieluszką przed słońcem :) Aniela uwielbia taki baldachim :)

moja mała krótko nowiła 56 bo przy urodzeniu miała 57 cm, teraz wyrasta mi z 62 :) mamy część 62 i wprowadzam juz 68 - przede wszystkim getry i spodnie bo ma długaśne nogi :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 2213 2214 2215 2216 2217 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ