X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 8 września 2017, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby wiem. Pytam go o to jakie mogą być przyczyny. A on mówi,ze zbyt długi poród, WODIAK w mózgu, albo coś nie tak z rozwojem. :(
    Mam już dość. Nie wiem co to ten wodniak. Nigdzie na mecie nie ma nic konkretnego.

Plus ma coś nie tak z napięciem.
    Próba trakcji z rączki ujemna. Dopiero za barki pozytywna

Rotacja głowy okej. :)
    Mam nadzieję,ze damy radę i że będe w stanie pomóc mojemu dziecku.

Płakał tak bardzo,ze aż się dusił. Dostał aż kataru. Muszę się zebrać w sobie i do dzieła:)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 8 września 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko wiem że cieżko patrzec jak dziecko płacze i się męczy ale pamiętaj że to dla jego dobra. Mnie też żal ściska jak muszę zakładać jej tą pieluchę ortopedyczną ale to dla jej zdrowia. Powodzenia :)

2nn3gov3vlkkz390.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko nam ortopeda mówił że dziecka takie ćwiczenia nie bolą tylko się ich zwyczajnie boi! Nasze dzieci teraz zachowują się tak jakby nie miały kości bo są bardzo elastyczne. Mam nadzieję że to prawda i szybko sobie poradzicie że swoim problemem :-*

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agadana dzięki za stronkę, teraz im więcej takiej fachowej wiedzy to lepiej. Mi mała teraz częściej ulewa więc może jeszcze układ pokarmowy nie jest gotowy i jest taka reakcja.

Karmin, globulki na pewno załatwią sprawę. Dobrze, że już jesteś po wizycie, pewnie odetchnęłaś.

Loko, asymetria naprawdę jest bardzo częsta, myślę, ze nawet każde dziecko ma mniejszą lub większą. Nasza Ala ma lekką, bo widzę, że bardziej ją ściąga na prawo, co znaczy, że ma dłuższy lewy bok. Ale nic z tym nie robię, bo jak dziecko będzie się ruszać to samo się nastawi. u nas za to jest nadwrażliwość mięśniowa i z tym muszę powalczyć, ale nie wiem czy uwierzysz od kilku mies. czekam na fizjoterapeutę z NFZ (byłam prywatnie raz i mam kilka ćwiczeń, które staram się powtarzać). A Wy jakie ćwiczenia dostałyście?

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko, powiem Ci jeszcze historię jaką miałam ze starszakiem. On miał dużą asymetrię i dodatkowo kręcz szyjny, że w pierwszych mies.prawie w ogóle nie obracał główki. Zapisaliśmy się na rehabilitacje i masaże. Na masażu babsko na siłę próbowała przekręcić mu głowę też tłumacząc, że tak musi być, że to dla jego dobra. Płakał tak bardzo, jak nigdy. Ja ryczałam jeszcze bardziej, bo nie mogłam na to patrzeć, po chwili zabrałam jej małego i powiedziałam, że nie zgadzam się na kontynuację. Ona oburzona, ze jak tak mogę, ze jestem zbyt wrażliwa - sraty pierdaty. Wyszłam zaryczana, zła, że stosują takie praktyki. Na ćwiczeniach, gdy był wypoczęty, dobrze się bawił i szybciej niż inne dzieci zaczął robić nowe rzeczy, ale rehabilitant współgrał z nim i na tyle sobie pozwalał na ile dziecko mu pozwalało. Dlatego nie zgodzę się, że trzeba coś robić na siłę, bo to dla jego dobra. Dzieci lubią ćwiczyć. Powoli, dodając trudniejsze ćwiczenia, adekwatne do wieku, na pewno wyćwiczycie właściwą postawę.
    Nie wiem co to ten wodniak, a na jakiej podstawie on to stwierdził? Czy tak sobie klepnął, o zgrozo, często zauważyłam, że lekarze coś rzucą ot tak (chyba, żeby pokazać jaki to on wyedukowany-choć sam dobrze nie zna przypadku, bo jest bardzo rzadki).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2017, 11:24

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 9 września 2017, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum hmm... a moge zapytać jak długo trwała rehabilitacja synka? I. Czy teraz wszystko dobrze?

To znaczy wymienil to jaka jedną z możliwości asymetrii ogólnie u dzieci.

My cwiczymy metoda vojty. Mówił że to własne me jest bolesne dla dziecka. Tylko po prostu dziecko musi w danej chwili wytrzymać kilka minut w jednej pozycji i wydaje mi się z to był powód buntu. Ogólnie gostsk to rehabilitant i zajmuje się dużo poważniejszymi przypadkami niż nasz. Mam nadzieję,ze się nie rozczrujeky nim :(

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Justyna 8921 Przyjaciółka

Wysłany: 9 września 2017, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko - u nas też asymetria stwierdzona od razu po porodzie, miało zniknąć do 3mca ale nie poprawiło się. Ćwiczymy cały czas, póki co w domu a co tydzień przychodzi fizjoterapeuta sprawdzać wyniki. U nas spowodowane prawdopodobnie ułożeniem w brzuchu. Niestety poza układaniem się w literę s, niechęcią do obrotów i przekrzywianiem główki jest też słaby mięsień oka po stronie asymetrycznej i mała ma mocnego zeza choć teraz po ćwiczeniach jest coraz lepiej. Też mi szkoda dziecka ale u nas ćwiczymy krótko a często nawet kilka razy dziennie. Niestety wyniki są dość słabe i raczej zmuszeni będziemy chodzić na rehabilitację

bbs9wbc.png
    bkivns2.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 9 września 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja każdego miesiąca widziałam poprawę, a gdy zaczął raczkować ok. 7 mies. to już bardzo dobrze sobie radził ruchowo, a główka i lekki zez wróciły do normy po 12 mies. - może do 2-2,5 - nie pamiętam dokładnie, ale naprawdę teraz śladu nie ma - dziecko rośnie i wszystko wraca na swoje miejsca. Dobrze, że ćwiczycie, dzieciaczki pewnie uwielbiają chwile bliskości z Wami:) a i dla zdrowia to dobre.

Ale dziś była piękna pogoda. Długi rękaw i spodnie musieliśmy zmienić na bodziaki na krótki rękaw:) A skarpety mała sama ściągnęła i śpiewała sobie podczas spaceru nad Wisłą:) Będzie nam brakowało lata.

• agadana Autorytet

Wysłany: 11 września 2017, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tam temat rozszerzania diety u Was przebiega? My zaczęliśmy dziś od kaszy manny na wodzie i ziemniaka. O ile pierwsze poszło super, wręcz przyjęte zostało z ogromną radością o tyle ziemniak tragedia... Nie smakował zupełnie, Synek aż przymykal oczy jak poczuł smak, krzywił się i ewidentnie nie będzie tu miłości ;) obawiam się tylko jak będzie z resztą warzyw... ciekawa jestem jak u Was :)

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 08:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agadana u nas na razie cukinia i marchew a dziś dajemy brokuł. Nie martw się tym ziemniakiem. U nas pierwszego dnia cukinii Kornela też się krzywila i pluła a trzeciego dnia już sama ładnie otwierala buzię i jadła ;) zawsze też możesz dodać do ziemniaka cóż co mu smakuje i wtedy się przyzwyczai do tego smaku :) no i ja daję do popicia wodę z kubeczka

agadana, AlsMum lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja daję do popicia cyca ale już za często tego cyca się domaga... w dzień co 2h a jak ma gorszy dzień to i częściej no i w nocy jak nie chce sam zasnąć to cyc. W ogóle samodzielne zasypianie u nas nie istnieje-zasypia tylko ze mną :( A jaką wodę dajesz? Taką zwykłą przegotowaną czy źródlaną bądź mineralną?

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje wodę źródlana. Mam kilka baniakow wody z biedronki oaza. Ona jest ok po względem zawartości skl. mineralnych. U nas też nie ma samodzielnego zasypiania. No może raz na dwadzieścia się zdarzy. Tak to na rękach ;)

agadana lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przegotowujesz ta wodę przed podaniem i podajesz ciepłą czy taką w temperaturze pokojowej? Moze glupie te moje pytania ale wole zapytac niz glupoty robic :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 12:27

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas to już była nawet i cięlęcinka i indyk, dzisiaj za to zje pulpety w sosie pomidorowym domowej roboty :)
    A do popicia daję zwykłą wodę źródlaną
    Kupiłam taki niekapek dla małej http://allegro.pl/kubek-niekapek-mam-starter-cup-150-ml-rozowy-i6951402391.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=plasma-mam&ev_adgr=MAM&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=Cj0KCQjwi97NBRD1ARIsAPXVWWCtgvDsvdnZZ-5OOq2W03HkIa2j3h3hTaBh0ttwMMP7YFWe7ZdhkmcaAm78EALw_wcB
    I bardzo szybko ogarnęła jak samej złapać i się z tego napić :)
    A tak ogólnie to mimo że dietę rozszerzyliśmy zaraz w 4 miesiącu i 2 dniach to nam się nie spieszyło i bardzo powoli stopniowo wprowadzałam nowości :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 12 września 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W temp. pokojowej bez gotowania :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2017, 14:14

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My robimy przerwę z wprowadzaniem nowych posiłków. Mała zaczęła ulewać a wczoraj zrobiła chyba z 10 kupek wiec coś musi być na rzeczy.

Agadana dodaj do ziemniaka marchewkę. Zazwyczaj dzieci lubią słodki smak marchewki, bo ten znają i odbierają jako bezpieczny (mleko mamy jest słodkie). Albo mogła mu konsystencja nie odpowiadać jeśli dałaś tylko ziemniaka, dodaj trochę wody, żeby była papka.

Sallvie, ja się zastanawiałam nad kubkiem doidy, bo mała kiedyś chwyciła szklankę z moja wodą i o dziwo piła (bluzka też piła). Mam też taki kubek z ustnikiem jak pokazujesz wiec może sprawdzę jak jej będzie wygodniej. W ogóle to moje dziecko jest jakieś dziwne, bo chwyta butelkę, przechyla, żeby woda leciała i może tak kilka razy podnieść do góry i pić. Wasze maluchy też tak cudują?

Milka, ile waży Kornela i ile ma mies. Nam dziś pediatra powiedziała, że mała za mało waży jak na swój wiek i mam sprawdzić, czy opróżnia piersi do końca. To prawda je szybko i krótko, ale za to konkretnie. Waży 6kg. 4mies i 3tyg.

sallvie lubi tę wiadomość

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 12 września 2017, 23:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak to jest z tym masłem? Dziś w gazecie widziałam przepisy na dania z marchewki i na 6-8 mies. była marchewka właśnie z masłem i wodą z gotowania jeśli mikstura wyjdzie za gęsta. Myślałam, ze masło można dodawać do zupek dopiero?

• Milka1991 Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 07:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum my mamy kubek doidy i się sprawdza. Mała ładnie z niego pije ;) Kornela ma pół roku i waży ok.6.8kg. Dziś rano się wazylysmy. Ale dokładnie będę wiedzieć jak pójdziemy na szczepienie w przyszłym tygodniu. Jest drobniutka.
    Masełko lub olej można dodawać do warzyw żeby Wit się lepiej przyswajaly. Ale to tak kapkę tylko ;) poczytaj do ktorych warzyw bo ja nie pamiętam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 07:50

AlsMum lubi tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Justyna 8921 Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,a czy któraś z Was stosuje lub zamierza stosować metodę blw? Iga ma już ponad 5mcy ale nie zaczęłam jesCze rozszerzać jej diety, zastanawiam się czy któraś z Was ma doświadczenie w podawaniu kawałków jedzenia?

Moja waży 8.3kg.. mierzy 70cm. Jest w 100percentylu i jest tylko na piersi.. mnie martwi że jest za duża, ale co zrobić..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 września 2017, 10:20

bbs9wbc.png
    bkivns2.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum Nad tym kubkiem też się zastanawiałam właśnie i chyba go kupimy :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
‹‹ 2230 2231 2232 2233 2234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsza wizyta w klinice leczenia niepłodności – jak się przygotować?

Nadszedł ten czas - przed Wami pierwsza wizyta w kierunku diagnostyki problemów z płodnością. Jak wygląda? Na co się przygotować? Czy przed wizytą warto wykonać wstępne badania? Jakie znaczenie mają obserwacje cyklu miesiączkowego podczas diagnostyki? Jak wygląda wywiad medyczny? 

CZYTAJ WIĘCEJ