X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas nie było opcji innych oczu jak niebieskie :)
    Koko Ja też odprawiłam Nelę z kwitkiem do jej łóżeczka jak skończyła dokładnie 4 miesiące i 2 dni i od razu się przyzwyczaiła tam spać :) Tego samego dnia też zaczęłam rozszerzać dietę :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak dobrze, że Wy tutaj jesteście, dzięki Wam wiem, że nie tylko u mnie bywa ciężko, jest to pocieszające ;) Karmin z tym spaniem też tak mieliśmy. O 20 kąpiel i zasypianie na noc, pobudka dopiero ok 5-6 i po cycu dalej szedł spać a teraz 3-4 razy wstajemy i do tego ostatnie dwie noce nie chce mi zasypiać podczas karmienia i mamy co najmniej godzinną przerwę w nocnym spaniu... to dziwne bo w dzień też nie chce Mu się odsypiać- no dzisiaj wyjątkowo spał 2 razy i to w sumie były 3h. A Wasze dzieci jak zasypiają? U nas bujanie na poduszce na kolanach i śpiewanie kolysanek ale najgorzej jest potem ta poduszkę odrzucić i położyć dziecko do łóżeczka, często się przy tym wybudza.

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas zasypianie przy cycu, potem ostrożne odkładanie do łóżeczka ale zwykle się wybudza po 20 min potem znowu cyc i zasypia dalej...ech co to bedzie jak będe musiała odstawić

agadana lubi tę wiadomość

2nn3gov3vlkkz390.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie:) oh no widzisz. To super,ze się tak udało bezproblemowo:-* a pisalas kiedys,ze mała degustowala też już różne mieslo? I jak tam? Nie miała później rewolucji brzuszkowyxh :)
    Od którego w ogóle miesiąca można podawać mieszka?

U nas póki co króluje marchew 4 dzień z rzędu. Jutro wprowadzamy dynie. Kupka po marchwii spooora!! I zrobiona z lekkim trudem na dwa razy.

Agadana ja również siw cieszę,ze ktoś jeszcze jest na forum;) zzylam się z Wami bardzo.

U nas drzemki w dzień 2-3. Chociaż ta trzecia już chyba odchodzi do lamusa. Teraz wpakowalam małego do wózka i wio w pole z nadzieją,ze zaanie. Co tam gdzie tam, porozgladal się tylko i zaczął płakać wic bieglam z nim do domku. Teraz leży eozwaony na kanapie oczy jak 5cio złotówki.
    najchętniej usypia na rękach. Dawniej sam usnął w wózku. Teraz nauczył się wyciągać smocek więc za każdym razem gdy wujmie jest płacz. Niekiedy jest zmęczony mocno ale i tak mocuje się z tym smaczkiem zamiast po prostu zasnąć:-D
    Drzemki nigdy nie trwają dłużej niż godzinę.

A do 2 miesiąca mieliśmy nieźle jazdy. Bo mały spał tylko i wyłącznie na rękach. Odkładamy do wózka automatycznie zaczynał płakać. Na rękach mógł spać nawet 1.5 h.

Dziewczyny a jak np dacie maluchom marchewkę to podajcie jeszcze później zaraz mleko?
    Ja tak robię. Ale zauważyłam,ze mały najada sie marchewkę i jeden posiłek mleczny zastpuj nam właśnie marchew. Może tak być? Czy podawać mniej marchewki i dopychac brzydka mówiąc mlekiem?

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agadana u nas zasypianie na rękach na podusi i raz na dziesięć się zdarzy że uśnie sama. Jak przekładam to też się wybudza więc się troszkę przytulam albo daje reke czy trzymam za boczek. Pobudek w nocy mamy najmniej 3. I przy tej liczbie jestem bardzo szczęśliwa :D

Karmin też o tym myślałam. Ale ja planuje karmić do roku to może do tego czasu uda się powoli przestawiac na butlę na noc. Hmm. Zobaczymy. Najgorsze te pobudki nocne bo nie wyobrażam sobie 3 czy 4 razy lecieć robić mleko. Kurde...Czas zweryfikuje. Najwyżej będę dłużej karmić.

Koko ja do popicia daje wodę. Mleko jakoś godzinę po posiłku ;)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka właśnie teraz zrobiłam tak jak Ty mówisz dałam wodę i 1.5h po mleko. I weszło jak ulał. :))

Dziewczyna nie martwcie się robieniem mm w nocy :)) wiem co mowie:-D

My mamy wodr przegotowaną w terminie. Wlewamy do butelki 120ml żeby wystygla później jak mały się obudzi doleqamy do 150 i jest git ,:)) dacie radę!!!:-*

Milka1991 lubi tę wiadomość

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ile wasze dzieci zjaa tych słoiczków?całe? Pół?

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do zasypiania Nela po mleku zasypia sama oczywiście mam na myśli nocny sen. W dzień albo pobujam ją w wózku albo na rękach.
    Co do tych posiłków Nela jadła do tej pory pulpety wieprzowe domowej roboty - smakowały
    Schab słoiczkowy średnio, i jadła jeszcze indyka - smakował bardzo.
    Ja po posiłku daję wodę do popicia jak Milka. Czasem tej wody nawet w ciągu dnia się domaga.
    Co do szykowania mleka w nocy, ja mam cały czajnik przegotowanej wody gotowy i jak idę robić mleko to podgrzewam po prostu do 40 stopni :)
    Nas cieżko określić na słoiczki bo ze słoiczków Nela właściwie je tylko mięsko i rybki ale zjada bardzo dużo zresztą ona bardzo żarta jest :) samego mleka pije 210-240 ml

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 16 września 2017, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czasem daję cyca po posiłku, ale to dlatego, że teraz bardziej oswaja się z nowymi smakami i może zje 2- 3 łyżki. Warzywko lub zupka może zastąpić 1 posiłek, ale jeśli dziecko ma ochotę na mleko to można nakarmić. My gotujemy sami, opłaca się bardziej przy moim niejadku. Z połowy małej dyni zrobiłam trzy razy zupki dla małej, zupę dla rodziny i jeszcze drugą połówkę zamroziłam. Nawet nie wiedziałam, że dynia jest taka pyszna, a w połączeniu z ziemniakiem rewelacja@!:)

U nas od urodzenia długie ciemne włosy i o dziwo nie wytarły się. Już się obawiam jak to będzie z tym czesaniem kucyków - sobie nie potrafie fryzury zrobić a co dopiero komuś.

Pamiętam, że jak starszakowi zaczęłam podawać kaszki wieczorami przed snem to wystarczały mu już na całą noc i przesypiał nocki, jakoś z tym odstawianiem to tak było, że 3 noce i dni były bardzo ciężkie a potem się przyzwyczaił wiec teraz nie martwię się na zapas.

Dziewczyny czy wasze dzieci wykazują jakieś większe chęci do siedzenia tzn. czy na chwilę usiedzą same? Albo czy raczkują do tyłu, tak jakby zsuwają się? Loko Twoje małe to aż piżamę gubi, a kręci się na pleckach czy brzuszku, czy może przy przewrotach na boki?

• Lokokoko Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alsmum. Mój Filipek ma ujemna próbę trakcji więc do siedzenia jeszcze daleko ;)
    A możesz mi powiedzieć krók po kroku jak przyzadzasz ta dynie ?czy tam marchew ?:))

dziewczyny a w jaki sposob wasze dzieci ruszają rączkami?

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Syn kręci się tylko dookoła własnej osi ale nie raczkuje jeszcze, nawet do tyłu. Z pleców na brzuch się obraca ale odwrotnie się boi. Za to bardzo chce siadać. Nawet do usypiania ciężko Go położyć, dzisiaj z leżaczka z pozycji półsiedzącej się podrywał i bardzo denerwowal ze się w tym "zapadł". Tak się zastanawiam czy Mu już wózka na spacerówkę nie zmienić i nie wozić Go na leżąco lub półleżąco bo w gondoli nudzi się i nie chce jeździć... A czy Wy jeszcze w gondolach wozicie? Czekacie aż dzieci same będą siedziały ?
    Loko co dokładnie masz na myśli ż tym ruszaniem rękami ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 15:08

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko moja na raZie zjada 1/3 słoicZka bo tyle jej daję. Więcej się boję. Na razie ma próbować a nie najadac się ;)

Alsmum mój szkrabik nie usiedzi sam. Zaraz leci na boki albo do przodu więc na siłę jej nie podtrzymujemy. Przyjdzie czas to siadzie :) I nie raczkuje tylko bardziej pelza. Wcześniej do tyłu a teraz już do przodu ;)

Loko moja rusza rączkami w cały świat. Całkowita dowolność w wymachiwaniu ;)

Agadana ja spacerowke zmieniłam miesiąc temu. Z początku były żale ale mała już się przyzwyczaila i da się trochę pospacerować. Ale tylko na lezaco. Siedzieć nie umie i nie wymuszam tej pozycji na niej.

My mamy już cztery warzywa za sobą. Cukinię marchew brokul i ziemniak. Jutro czeka nas dynia. Mała wszystko wcina :) brzuszek nie boli, kupki gestsze ;)

Dziś mamy pół roku :)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 16 września 2017, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko jako że od trzech dni zaczęliśmy rozszerzać dietę to narazie podaje jej małe porcje i dokarmiam piersią :) i podobnie jak Milka podaje 1/3 słoiczka ale będe jej stopniowo zwiększać narazie jest zabawa w próbowanie :) Jutro wprowadzamy ziemniaka :) chyba kupię ten kubek doidy...dałam jej dziś niekapek z aventa żeby napiła się wody to ona myśli że to gryzak :P A co do machania rączkami to tak macha że nieraz mnie bije hehe

Milka mam podobne obawy...ale może po mm będzie lepiej spała, muszę spróbować :) i to już pół roku? ale ten czas zawala :D

AlsMum moja to już bardzo chce siedzieć nawet jak chce poprostu ją na ręce wziać to się do przodu podciąga ale nie sadzam jej jeszcze. A przewracać się nie chce i to mnie trochę martwi bo powinna już, jedynie lekko na boki ale na brzuszek już nie.

Milka1991 lubi tę wiadomość

2nn3gov3vlkkz390.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka to w takim razie wszystkiego najlepszego zyczymy Córci z okazji połówkowych urodzinek!!! Nie obejrzymy sie a bedziemy swietowac 1 urodziny naszych dzieci :) A powiedz mi- te wszystkie warzywa to dawałas zblendowane z woda, tłuszczem czy też z mlekiem? U nas nie smakowały z wodą czy tłuszczem ale jak dodaje swoje mleko to wcina łyżeczka za łyżeczką aż miło :) wracając do tematu spacerówki- to Kornelce nie podobała się zmiana na spacerówke? Myślałam że będzie fajniej bo więcej świata widać hmm...
    Karmin- ja też dostaje czasami od Syna tak z otwartej ręki hehe a nie mam pojęcia za co ;) A najbardziej się wściekła przy cycu przed nocnym spaniem... nie wiem czy musi resztę energii spożytkować czy o co chodzi. W każdym razie bywa tak że wychodzę z pokoju podrapana, skopana i ogólnie obolała :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 20:58

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juz tłumacze o co mi chodzi,bo podobno dzieci powinny wykonywać rękami akie ruchy boksujace-no wiecie o co chodzi. A mok mały to właśnie tak macha.

Agadana przepraszam,ale nie.pamietam dokładnie czy To Ty pisalas o próbie tracji. Ze też maluch za bardzo się za to nie zabiera. Jak jest teraz??
    Martwi mnie to.

U nas Filipek od kilku dni zaczl się przywracać n brzuszek na lewo,. Dzis udało się mu na prawo, ale i tak preferuje jedną stronę.

Używa też bardziej prawej ręki.

To ja robię tak że jak wprowadzam nowe warzywo to pierwszego dni 4lyzeczlo drugiego 5 i tak dalej. Czyli maxymalnie zje 7 łyżeczek. Bo dana rzecz daje 4 dni.

Też zamawiam kubek doidy. :-D jupiiiii

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 16 września 2017, 22:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak to ja pisałam o próbie trakcji, trochę nerwów przez to zjadłam, bo w wieku 3 m-cy dostałam od pediatry skierowanie do neurologa z tego powodu. Neurolog (oczywiscie prywatnie) zdziwiony powiedział, że w wieku 5- 6 m-cy możemy się zacząć martwić ujemną próbą trakcji bo neurologicznie wszystko z Nim w porządku i powiem Ci że z dnia na dzień zaczął tą głowę dźwigać chwytany za ręce. Jak to neurolog powiedziała- leniwy. Obracać się z pleców na brzuch zaczął dopiero w ubiegłym tygodniu a za chwilę skończy 6mcy! Nie ma się czym martwić Loko!
    Jeśli chodzi o jedzenie to ja kieruje się zasadą, że rodzic decyduje co dziecko zje a dziecko decyduje czy zje i ile :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 22:32

AlsMum lubi tę wiadomość

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 17 września 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agadana ja nie dodaje nic do warzyw. Po prostu je paruje i blenduje. Tylko do ziemniaka dałam trochę wody żeby był bardziej papkowaty. Ale będę dawać też troszkę oleju czy maselka.
    Nie podobało jej się za bardzo bo w spacerowce też na płasko i też nic nie widziała. Ale już jest lepiej :)

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 17 września 2017, 23:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dynię gotuję i potem przecieram przez sitko z odrobiną wody z gotowania i masełka, raz dodałam też ziemniaka, bo sam ziemniak nie smakował. Niestety na wszystkie warzywa reaguje grymasem i nie zje więcej niż 3-5 łyżek. Dziś ugotowałam jabłko i przetarłam przez sito i wreszcie smak jej odpowiadał, ale nadal po 4 łyżkach nie chciała otwierać buzi.

Wciąż jeździmy w gondoli w pozycji półleżącej - na leżąco jest płącz i podnoszenie głowy. Dziś padało i nie chciałam moczyć wózka więc wzięłam ją do nosidełka i pod parasol. Śpiewała całą drogę, a potem spała jak suseł.

Właśnie ja chciałam sobie porównać wagę małej z wagą syna gdy był w jej wieku i wiecie kiedyś książeczki zdrowia miały taką tabelę w wypisanymi osiągnięciami w kolejnych mies. I właśnie wiele z tego co piszecie, że wasze dzieci już robią to wg tej rozpiski to jeszcze nie powinny robić:) np. w pozycji na plecach wkłada stopę do buzi - 7 mies. (a w wielu przypadkach był to nawet 3 mies.), przesuwa się wokół własnej osi - 5 mies. właśnie nie wiem o jakie przesuwanie chodzi, bo u nas jak się che przekręcić na bok to się przesuwa i tak jakby odpycha zsuwając się na dół. O, a w 6 mies. jest też, że reaguje na "a kuku" - sprawdzałam przedwczoraj i małej bardzo się podobała zabawa.

Loko, ruchy boksujące? U nas napięcie w obręczy barkowej więc najczęściej bezwładne, ale od wtorku zaczynamy rehabilitacje na nfz, wreszcie.

Milka najlepszego dla maluszka:) świętowaliście jakoś ten dzień? Mój syn jak widzi, że kupujemy coś małej to komentuje, że ona ma urodziny prawie codziennie, bo znów dostaje prezenty.

Milka1991, agadana lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej hej kochane :-* , wieki mnie tu nie było .

A co u nas a u mas szpital dzieci chore Ania też , my też chorzy a w tą Sobotę ślub i wesele mojej siostry , oby tylko była pogoda i żeby dojechać i przyjechać . Ania rośnie jak na drożdżach teraz szczepienie dopiero 16 Października . Dziś zaprowadziłam dziewczynki do przedszkola , i chyba nie potrzebnie bo jeszcze mają katar , a Ani nie mam z kim zostawić .Od października zamierzam Ani dietę rozszerzać ale coś czuję , że kiepsko będzie z tym rozszerzaniem jak daje Ani na łyżce syrop to wypluwa i tak jest za każdym razem , bardziej odpowiadają jej kropelki takie na kaszel .

A tu zdjęcie moje i naszej Ani :-* :-* :-* :-* .

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ebaac4508d38.jpg

• AlsMum Ekspertka

Wysłany: 18 września 2017, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczęśliwa Mamusia sezon na przeziębienia rozpoczęty. Maluszki mają odruch wypychania jedzenia czy płynów na początku, może spróbuj z inhalacją, chociaż nie wiem czy też będzie zachwycona, ale dzieci lubią jednostajne dźwięki wiec być może.

‹‹ 2232 2233 2234 2235 2236 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ