X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna Nasze córy z jednego dnia są :)
    Wzrost ten sam bo wczoraj ją mierzyłam :)
    A i wagowo myślę że podobnie będzie, moja co prawda jest na mm ale patrzę że przy urodzeniu różnica wagowa była między dziewczynkami prawie kilogram :)

Kornelia - 2017r. (37+2) - 25cs
    Seweryn - 2019r. (37+0) - 1cs
    Aniołek 5 tydzień - 18.03.2021 - 2cs

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Justyna 8921 Przyjaciółka

Wysłany: 13 września 2017, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sallvie naprawdę? Pocieszylas mnie zatem, bo o ile wzrost mi nie przeszkadza o tyle waga się martwię bo lekarz mówi że za dużo waży ale ze nic z tym nie zrobię karmiąc piersią. Tym bardziej jestem w szoku bo Twoja Kornelka rzeczywiście była malutka:))

bbs9wbc.png
    bkivns2.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justyna idę dzisiaj z małą do pediatry to zapytam czy mogę przy okazji zważyć i powiem Ci ile dokładne waży ale jeszcze żaden lekarz mi nie powiedział że jest za duża :) Owszem mówią że duża ale że to dobrze no i faktycznie jak Twoja tez jest w 90-97 centylach :)

iv09jw4z732yf0w9.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 13 września 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawałam tego ziemniaka rozdrobnionego z wodą i odrobiną oleju rzepakowego właśnie na papkę ale jednak to był dużo bardziej wyraźny smak niż kaszka na wodzie więc może dlatego tak niechętnie próbował :) marchewkę podałam wczoraj i dzisiaj no i dzis mielismy pierwszą kupę po wprowadzeniu pokarmów stałych, trzeba przyznać że jest inna ;) również czytałam o kubku doidy i zastanawiam się ciągle na czym polega jego fenomen.... co do wagi to ogólna zasada jest chyba taka żeby dziecko do pół roku życia podwoiło swoją wagę urodzeniową i mi wydaje się że mniej ważne jest ile waży tylko bardziej istotne jest jak to przybieranie wygląda w czasie. Jeśli chodzi o dodawanie tłuszczu to według informacji na stronie do której linka dodałam kilka dni temu, można podawać masło, olej, oliwę... polecam poczytać bo jest troszkę tam ciekawych informacji, jeszcze raz dodaję linka:
    http://malgorzatajackowska.com/2016/04/07/czy-mozna-to-podac-niemowlakowi/

Milka1991, AlsMum lubią tę wiadomość

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • AlsMum Ekspertka

Wysłany: 13 września 2017, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u maluszków ponoć nigdy nie za dużo kochanego ciałka, jak zaczną się ruszać to zgubią :) pocieszyłyście mnie tym, że w pierwszym półroczu waga powinna się podwoić - tak pewnie będzie

• sallvie Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas przez pół roku waga się potroiła z jeszcze haczykiem małym haha

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc kochane ;)
    Dziewczyny wydaje mi się,że nie ma sie co przejmowac waga maluszka. Moze lepiej, ze wazy wiecej anizeli mniej??
    Moj bratanek jak mial 2 miesiace to wazyl 7 kg. nosil ubranka na 74cm, ale nie z powodu wzrostu, a wlasnie wagi ;D

Kubek Doidy? Nie słyszałam wczesniej o nim, ale juz zdazylam obczaic i tez sie mi podoba. Chyba zamowie :d
    Podoba mi sie to, ze korzystnie wplywa na zgryz i narzad zuca!!

U nas rozszerzanie diety od przedwczoraj. Maechewka. Nie wiem czy gotuje ja dobrze czy zle, ale malemu nic nie ma, wiec chyba jest git. Kroje marchewke wrzucam do wody dodaje wiorek masla i do miekkosci pozniej miksuje i jemy ;d
    Maly sie zajada, az sie zastanawiam czy to normalne ze tak male dziecko tak szybjo je ;d

Moj Filipek mierzy okolo 68cm i ma okolo 7 kg. Ma 4 miesiace i 2 tyg.

Ja czytalam, ze dziecko powinno podwoic wage do 4 miesiaca u nas jest to z nawiazka :D

Jezeli chodzi o nasze masaze to maly nadal placze, chociaz misiaczek uczniaczek pomaga nam latwiej przez to przejsc. Czy widze efekty ? Zaraz po uciskach i owszem, pozniej juz nic.
    Ale wiem, ze na wszytsko potrzebny jest czas.

Kochane jak u Was pogoda? U nas do dupkii. Jest super pieknie cieplo, ale Halny wieje tak mocno, ze w nocy to az sie obudzilam, bo zawialo kilka razy.
    wczoraj wyszlam z malym w wozku na pole i zaraz mial zaropiana oczko, nie wiem czy mu zawialo czy co. Ale dzis juz okej. nie ryzykuje dzis i po prostu do spania ukladam go przy lekko otwartym oknie, bo szkoda mi go kisic.

A ostatnio szlam i mialam rozlozona parasolke przecwisloneczna dodatkowo w wozku i w pewnym momencie jak zawialo to tak mi pociaglo wozek ze sie przechylil. Dobrze ze mocno trzymalam, bo inaczej byloby nieciekawie.

Milka.... Wait, wait, wait. Kornelka ma juz pol roku?? Ale jak... Rany jak ten czas ucieka, pamietam jak jechalas na porodowke!!! Za szybko to wszytsko mija.

Haaa, ale co jest najlepsze, ze Wikunia Marsyli ma juz 8 miesiecy... Jeszcze troszke i bedziemy swietowac roczek :D

Milka1991 lubi tę wiadomość

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Lullaby Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kochane po dłuższej przerwie. Ze mną to tak jest, że tyle ostatnio się dzieje i nie ma na nic czasu. Nad tym kubeczkiem też się zastanawiam. Dzięki bardzo za informację :) Mikołajek ostatnimi czasy troszeczkę mnie martwi. Raz tyle rzeczy robi, że aż sama się dziwię; kolejnym razem nic tak jakby zapominał. Niby czytam że to normalne, co nie przeszkadza mi w martwieniu się. Miśko ostatnio ważył 7620g i mierzył 67cm a było to 16 dni temu. Lekarz nic nie mówił, że za duży. Dzisiaj zbieram się na to szczepienie z rotawirusem także zobaczymy czy waga znowu wzrosła. Tak jak pisze Justyna karmiąc piersią raczej nic z tym nie zrobimy. A co to będzie jak zacznie szamkać inne rzeczy :) Zdecydowałam, że dietę będę rozszerzać 30.10 i to będzie pierwszy dzień kiedy dostanie jakąś cukinię, brokuła czy ziemniaczki :D W między czasie czytam i z wypiekami na twarzy śledzę poczynania waszych maluszków co do gustów żywieniowych. Loko, Justyna, Karmin trzymam kciuki za zdrowie waszych dzieciaczków, by ćwiczenia pomogły.
    Ostatnio mam jakieś dziwne schizy- jak mały je często martwię się, że dużo waży, teraz jak je rzadziej to znowu zamartwiam się, że może chory, jak coś robi to pewnie za szybko, a jak nie robi to dlaczego jeszcze nie robi. Ehhhh jak tu uspokoić swoją głowę :/?

0FDyp1.png
    82bip1.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby u mnie jest to samo, na to chyba wszystkie matki cierpią przez całe życie- już zawsze będziemy martwić się o nasze dzieci :)

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Lullaby Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wagi kochane to uwaga uwaga Mikołaj waży 8,1 kg a ma niespełna 4,5 miesiąca. Lekarz mówi, żeby się nie martwić. Nic z tym zrobić nie można :D Ja to mam chyba śmietanę 36% a nie mleko ;) Siatki centylowe mówią, że i waga i wzrost między 75 a 90 centylem, co oznacza, że jak na swój wiek to i wzrost i waga powyżej normy. W sumie nie mam się co dziwić jak się niedawno dowiedziałam pewnie tak ma po tacie ;) Tata przy urodzeniu ważył 4,5 kg a teraz ma prawie 190cm wzrostu. Reszta wiadomości pozytywna- Rotarix podany, próba trakci z rączki pozytywna, napięcie ok i brak asymetrii :D
    Dzięki za wsparcie Agadana - pewnie wszystkie już do końca swych dni będziemy się martwić- więc nie pozostaje nic innego jak się przyzwyczajać by nie zwariować. A jak tam Twój Mały i reszta warzyw i owoców? Z ziemniaczkiem się poprawiło? :)
    Loko jeśli chodzi o bliznę to u mnie w środku w porządku. Nie czuję tam nic- jeszcze nerwy się w pełni nie zregenerowały wokół blizny ale żadnych zgrubień, zmian kolorystycznych ani innych straszydeł nie dostrzegłam. Za to ostatnio kilka razy ręce mi drżały tak bez niczego. Myślałam, ze to przez niedobór witamin ale po ich uzupełnieniu nie przeszło- także będę musiała się wybrać do lekarza.
    Pytanie z innej beczki- dziewczyny jak tam wasze maleństwa i włosy> Prezentują bujne czupryny czy raczej Łysolki i czy od urodzenia to się zmieniło? Mikołajek ma czarne włoski i na razie jest ich malutko :)

0FDyp1.png
    82bip1.png
  • sallvie Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby
    Co do włosków Kornelki u nas sprawa wygląda tak że urodziła się z bujną czupryną jak na załączonym zdjęciu:
    28a4wly.jpg

Później zaczęły się włoski wycierać.
    A obecnie ma ich sporo, nie są jeszcze tak długie i gęste jak przy narodzinach no i są o wiele jaśniejsze niż te pierwsze włosy więc na zdjęciach nie widać że jest ich tyle ile jest w rzeczywistości :)
    Jak na załączonym zdjęciu Neli z dzisiaj :
    1zb5cmp.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 18:42

Milka1991, Lokokoko, Lullaby, agadana, AlsMum lubią tę wiadomość

iv09jw4z732yf0w9.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    4e9a6421d21fb5e3med.jpg

Moja Kornela jak się urodziła to miała tyle włosów co imienniczka. Potem jej się wytarly i była łysolkiem. A teraz znów jej się odbijają i coś ciemnego rosnie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 września 2017, 19:09

Lokokoko, sallvie, Lullaby, agadana, AlsMum lubią tę wiadomość

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    preg.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    357gknp.jpg

To u nas bylo podobnie. Bujną czuprynka czarna, później lysolek. A teraz coś znowu rośnie. Grzywką Elvisa Presleya :D

Oh Karmim ja też się ciągle martwię. Teraz zaś się martwię czy mały nie ma coś nie tak z lewa ręką. Bo słabiej nią rusza. :/
    Oh to widzisz ja ciągle coś mam pod tą blizna.
    Muszę w końcu udać się do lekarza.

Milka1991, sallvie, Lullaby, agadana, AlsMum lubią tę wiadomość

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 14 września 2017, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale kochane obie Kornelki <3

Całuski od Filipka :-*

Milka1991, sallvie lubią tę wiadomość

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 14 września 2017, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie ze Wam te dzieciaczki tak rosną moja taka kruszyneczka ;) ma 5msc i waży 6200 g, zaczyna dopiero nosić rozmiar 68 :) ale lekarz nic nie mówił że powinna więcej ważyć. Wiecie co nie wytrzymałam i podałam dzisiaj małej pierwszy raz brokuł :D najpierw był płacz bo nie cierpi siedzieć w krzesełku więc wziełam ją na kolana i wtedy chętnie zjadła kilka łyżeczek :)

Loko, Salvie, Milka no cudne te wasze dzieciaczki :)

Milka1991, sallvie, Lokokoko lubią tę wiadomość

2nn3gov3vlkkz390.png
  • Lullaby Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Jezusie jakie cudowności te wasze szkraby:D Milka, Sylvie, Loko dzieciaczki do zakochania normalnie, prześliczne :)
    Z tego co widzę to chyba oczka mają niebieskie. Mikołajek już ma coraz ciemniejsze oczka takie czekoladowe.
    Loko już drugi raz mnie nazwałaś Karmin chyba nick trzeba będzie zmienić ;)
    Karmin ja też byłam taką kruszynka jak Twoja mała- waga urodzeniowa 2350g i mniej więcej w 5 miesiącu podobnie i do dzisiaj raczej malutka i drobna. A sama takie chłopisko mam :D

Lokokoko, Milka1991 lubią tę wiadomość

0FDyp1.png
    82bip1.png
  • Lullaby Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Loko posta lubię za zdjęcia Filipka i Elvisa nie za Twoje zmartwienia :) Co do zmartwień to polecam mój standardowy zestaw : głowa do góry, pozytywne myślenie, działania w kierunku poprawy i modlitwa :)

Lokokoko lubi tę wiadomość

0FDyp1.png
    82bip1.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmin wow!:) Zjeść CHĘTNIE brokula:-D haha.

Lulaby jej! Patrz jaka ja jestem :-D myślę o Tobie a pisze Karmin :-D jeśli mam być szczera to nieczesto się widuje dzieci z czekoladowymi oczkami. Przynajmniej w mom otoczeniu więcej jest niebieskookoch :-D
    Super!!
    A co do rady! Zdałam sobie sprawę że jest to idealne podejście :) dziękuję !!:),

Wiecie co zrobił dziś mały? Wstajemy rano z -D patrzymy a Filip leży w łóżeczku bez spodni. Tak się wiercil,ze az jakims cudem ściągnął spodnie od piżamy.
    Pochwale się też,ze od trzech dni spi ładnie w SWOIM ŁÓŻECZKU:) może dla Was to nic wielkiego. Ale po 4.5m przyzwyczaić dziecko niemalże bz większego trudu do spania na swoim to dla nas sukces :-D zauważyłam też że jemu samemu chyba też lepiej się spi. Rozkoszny :-D i spo rano Dłużek :)

agadana, Milka1991, AlsMum lubią tę wiadomość

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • agadana Autorytet

Wysłany: 15 września 2017, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby u nas załamanie jeśli chodzi o to rozszerzanie diety, bo jakoś chęci wielkich nie przejawia i bardzo dużo płacze ostatnio. Zaczęłam się zastanawiać czy brzuszek jeszcze nie za mały :( A no i w nocy mamy problemy ze snem czego do tej pory nie było... Tak się zastanawiam czy marchewka nie jest tego powodem bo przez ostatnie 3 dni miał podawaną, może nie potrafi się załatwić... A z ziemniakiem nie ma love ;) co do fryzury to po urodzeniu Synek miał czarne długie włosy a dziś jest prawie łysy, został tylko meszek. Nie dość, że ma wytarty placek z tylu i wytarte po bokach od kręcenia głową to z góry Mu po prostu wypadły co mnie osobiście zdziwiło bo o wypadaniu włosów u niemowląt nie słyszałam. Sallvie, Milka, Loko- przeciwne te Wasze brzdące, kochane maluszki <3 :)

Milka1991 lubi tę wiadomość

17u9j44js2ebqhx8.png
    17u92n0a6d86m8j7.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 15 września 2017, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lullaby a u nas niunia ma niebieskie a my z mężem brązowe :P już teorie spiskowe na ten temat powstawały ale na szczęście Julka jest bardzo do swego taty podobna więc się nie wyprze hehe :) a za nick się nie zamieniam - zastrzeżone! :D

Loko no właśnie dziwne ale może dlatego że ja lubię brokuły :P a dziś znowu był brokuł i zjadła wszystko co jej dałam ale dziwne miny przy tym robiła :D No i gartulacje że udało się małego nauczyć spać w łóżeczku bo czasem trudno odzwyczaić a Twój Filpek to zuch :) Ja Julkę już od 2 miesiąca do łóżeczka odkładałam bo najzwyczajniej bałam się że jej krzywdę zrobię jak będzie z nami spała :)

Agadana może zrób przerwę na jakiś czas i zacznij od nowa. A z tym spaniem to różne mogą być powody...moja od 2 do 4 miesiąca przesypiała całe noce a jak tylko zaczął się 5 to zaczęła źle spać...nie dość że usypianie trwa ze 2 godz to się wybudza kilka razy w nocy, dziwnie marudzi z zamkniętymi oczami i raz na karmienie się budzi a było tak pięknie, myślałam że zęby ale chyba nie...

A moja córcia też z kudłatych :D urodziła się z czarnymi i już się cieszyłam że to po mnie że chociaż włoski a tu się ciemny blond zrobił no i już całkiem skóra zdjęta z tatusia...i tez jej się z tyłu kółeczko wytarło ale z góry ma długie i zaczynają się podkręcać, a ostatnio mała sadystka wyrwała sobie garść i jeszcze ją to śmieszyło

2nn3gov3vlkkz390.png
‹‹ 2231 2232 2233 2234 2235 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ