WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • Omon Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ostatnio pisałam, że mamy znajomą która jest profesorem na uniwersytecie medycznym i specjalizuje się w czymś związanym z genetyką prenatalną, nauką o tkankach itp.
    No więc mieliśmy ich zaprosić do siebie i przy okazji bym popytała o test PAPPA ale dziś mąż tej pani zadzwonił do mojego męża z informacją, że to oni zapraszają nas na obiad w sobotę, więc przy okazji mój mąż powiedział, że chcę o coś zapytać jego żonę. Ale w tym wszystkim zapomniałam, że jej mąż jest politykiem PIS...
    Pani mi odradziła robienie tego badania, ale jej argument to "trzeba zaufać Bogu" po czym dodała, żebym robiła jak najmniej badań w ciąży itd. Więc mam wrażenie, że powiedziała to bardziej jako zwolenniczka PIS i nowego projektu ustawy antyaborcyjnej (która ma zakazać badań prenatalnych) niż jako osoba mająca wiedzę w tym zakresie.

Więc jak byłam głupia w tym temacie tak dalej jestem :P

Milka1991, atat lubią tę wiadomość

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Samo usg wydaje mi się, że przysługuje każdemu. Prowadząc ciąże na NFZ przysługują teoretycznie 3 usg: prenatalne, połówkowe i 3 trymestru

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annak wrote:
    atat,
    Trzymam kciuki! I czekamy na wiadomości.

Dziewczyny, a ja mam pytanie: czy w przypadku badań prenatalnych na NZF ja dostanę wyniki do ręki, czy np. jest tak, że przesyłają je do lekarza, który wystawiał skierowanie? Obiło mi się o uszy, że może być ta druga opcja.
    Jak to było / jest u Was?

Mam wynik - opis i zdjecia usg a pappe mam odebrac za pare dni

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • kahaśka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:
    Dziewczyny, ostatnio pisałam, że mamy znajomą która jest profesorem na uniwersytecie medycznym i specjalizuje się w czymś związanym z genetyką prenatalną, nauką o tkankach itp.
    No więc mieliśmy ich zaprosić do siebie i przy okazji bym popytała o test PAPPA ale dziś mąż tej pani zadzwonił do mojego męża z informacją, że to oni zapraszają nas na obiad w sobotę, więc przy okazji mój mąż powiedział, że chcę o coś zapytać jego żonę. Ale w tym wszystkim zapomniałam, że jej mąż jest politykiem PIS...
    Pani mi odradziła robienie tego badania, ale jej argument to "trzeba zaufać Bogu" po czym dodała, żebym robiła jak najmniej badań w ciąży itd. Więc mam wrażenie, że powiedziała to bardziej jako zwolenniczka PIS i nowego projektu ustawy antyaborcyjnej (która ma zakazać badań prenatalnych) niż jako osoba mająca wiedzę w tym zakresie.

Brak słów

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon to doradzila....niemal wujek dobra rada - tzn ciocia w tym wypadku.....

• pati87 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:

Nie no najlepiej tak powiedziec.
    Wogole to jak ta ustawa wejdzie to bedzie u nas sredniowiecze. Na badania trzeba bedzie za granice pewnie jezdzic.

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Omon Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A któraś może oglądała dziś wiadomości? Bo znajomy do mnie napisał czy śledziłam, bo dziś w sejmie mieli chyba o tej ustawie rozmawiać... A już myślałam, że temat umarł śmiercią naturalną :/

W sobotę idziemy to tych państwa, to może jednak coś się dowiem od strony medycznej, chociaż szczerze to na to już nie liczę...

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    Mezowie mojej siostry i przyjaciolki nie zgadzają sie na misje wiec nie jezdza. A teraz sa obecnie na 4 poligonie i wiem ze jeszcze na pewno na 1 jada w tym roku.
    Niestety z poligonow nie moga rezygnowac i musza jezdzic. A i u mnie w miescie mamy jedno wojsko i poligony sa od 2 do 4 tygodni. Rzadko kiedy jednak sa te krotkie 2 tygodniowe.

No mnie (wtedy jeszcze chłopak, nie mąż) postawił przed faktem dokonanym, że zapisał się na kolejny wyjazd i jedzie i że albo na niego poczekam albo się będziemy musieli rozstać... Ogólnie my poznaliśmy się po jego 1 misji i za niecały rok jechał na następną. U mojego zwyczaj mają 2-3 razy w roku po 2 tygodnie zazwyczaj. Teraz też mieli gdzieś jechać, ale w końcu odwołane i nie jadą. Mój mi teraz co jakiś czas przebąkuje o różnych wyjazdach... ale moje zdanie na ten temat zna - ja się na wyjazdy zagraniczne nie zgadzam!

Nutelka jeśli chodzi o Twojego małża to bardzo nieprofesjonalnie się zachował podejmując decyzję sam, takie rzeczy obgaduje się i dochodzi wspólnie do rozwiązań. Nie mniej jednak jestem pewna, że się dogadacie i 3 miesiące szybko zlecą, a on już będzie z powrotem.

Marysia ur. 21.04.2017 <3 niemowle.gif
    Aniołek 7t5d [*]
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AmyLeah wrote:
    Dziewczyny kiedy nalezy sie badanie prenatalne zlecone na koszt NFZ? Do mojej gin ide dopiero w czwartek za tydzien z badaniami krwi i moczu oraz na USG, ale o prenatalnym jeszcze z nia nie rozmawialam, bo uwazalam, ze 8 tydzien to za wczesnie na takie pytania.

Mi mój gin dał skierowanie na badania prenatalne na NFZ (po poronieniach). Mam nadzieję, że będzie respektowane.

Aniołek 7t5d [*]
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hello :)
    Alez dzis byl intensywny dzien.

Nutelka kochana, ja mojego meza bym nie puscila. W tamtym roku pojechal do Niemiec. Na dwa miesiace to myslalam, ze zwariuje. Ale to tylko moje zdanie :)

Kupilam sobie dzisiaj Ksiazke z przepisami sowy!! Bedziemy pichcic. :)

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • sy__la Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon a może ona po prostu wie o jakiś tajnych badaniach, które są robione mówiące o szkodliwości takich badań? Bo ja ostatnio w Nexusie czytałam, że zwłaszcza badania prenatalne są szkodliwe dla Maluszka...
    Może niekoniecznie chodzi tutaj o politykę...
    Pati87 myślę, że za granicą robią jeszcze mniej badań... zresztą widać to po tym jak dziewczyny mieszkające za granicą w dobrze rozwiniętych krajach mają problem, żeby dostać się do lekarza we wczesnej ciąży czy np. w Norwegii zrobić jakiekolwiek badania np. po poronieniach czy w trakcie ciąży. Tam nie ma możliwości iść prywatnie i zrobić sobie badania - no chyba, że do polskich ginekologów za granicą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 września 2016, 20:19

Lokokoko lubi tę wiadomość

Aniołek 7t5d [*]
  • Omon Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syla ale ja pytałam o test PAPPA, przecież to tylko pobranie krwi, więc w jaki sposób miałoby to zaszkodzić dziecku? Z tego punktu widzenia to badanie takie samo jak morfologia czy glukoza

x7g1xzdvlebraz19.png
    Aniołek 12.2015 - 7tc
    zem3x1hp3fae2ksw.png
  • Kjopa3 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon :-D Porada rewelacja ;-)

Cieszę się z waszych udanych wizyt :-)

Mój synek marzy o siostrze :-D A że nie mógł się przez ostatni rok doczekać to stwierdził,że obojętnie mu czy brat czy siostra ważne aby było :-)

Lokokoko lubi tę wiadomość

f2wlx1hpc3bq5aq6.png
    19 cykl starań-od 10.2014r.-14 cpp <3
    06.07.2009r - synuś
    04.2015r- 10tc [*]
  • Gabi 19 Ekspertka

Wysłany: 21 września 2016, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam skierowanie na badania genetyczne ze względu na wcześniejsze poronienia.

2nn3ugpje3080cv7.png

1usa20mmk6qkf2j1.png

https://www.maluchy.pl/sl-72637.png

• Różowy_Kordonek Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon - bo odczyn coombsa to nie jest do końca badanie konfliktu serologicznego. Konflikt serologiczny jest badany kiedy obecność przeciwciał w coombsie zostanie już potwierdzona i wtedy trzeba oznaczyć ich miano i to się faktycznie robi w krwiodawstwie :) Pani w labie pewnie o tym myślała, że masz już potwierdzony konflikt i chcesz zrobić dalszą diagnostykę.

U nas grupa krwi ani coombs nie są dostępne przez internet :)

Taśka22 - a u mnie zupełnie przeciwnie, cerę mam jak bobas. Od początku ciąży pojawił się tylko jeden pryszcz a i zmarszczki jakby się wygładziły ehhe.. włosy też mniej się przetłuszczają no i zupełny brak objawów, więc nic tylko rodzić dzieci! ;D

kahaśka- to nie lekarz mi tak powiedział, tylko znajoma, która miała L4 ;) Ja do mojej idę dopiero za tydzień i wtedy dopiero poproszę o L4 bo na razie normalnie pracuję. Zobaczę co mi powie, ale przeraziłam się chodzeniem co 3 tygodnie a może częściej. Widzę jednak, że to nie jest reguła i dużo zależy od lekarza i od samej ciąży. A może to kwestia tego, że koleżanka poszła na zwolnienie koło 8 miesiąca ciąży, gdzie po prostu te wizyty są już częściej niż na początku. Ale uspokoiłyście mnie :)

Ja już po wizycie i myślałam, że się zesikam. Dojechałam na miejsce a Pani mówi, że godzina opóźnienia! Pytam czy mogę skorzystać z ubikacji a ona do mnie, że muszę mieć pełny pęcherz, ale że mam jeszcze godzinę to niech się wysikam. Wysikałam tylko trochę, żeby coś zostało ale myślałam, że umrę. Nie mogłam wstać z krzesła, brzuch mnie bolał aż kolki dostałam z tego rozciągniętego pęcherza, więc dwa razy jeszcze usikiwałam. W końcu weszłam i okazało się, że aż tak pełnego nie musiałam mieć bo babka mnie ledwo mogła dotknąć, ale przyznała, że ma lepszy widok dzidziusia, więc jeśli dam radę to mnie trochę pobada ale w połowie badań dzidziuś usnął i nie chciał sie przekręcić nawet jak go szturchała. Wstałam wiec, poszłam do ubikacji i wróciłam z uczuciem ulgi, że nikt mnie już nie szturcha po pęcherzu ;D

Dzidzia ma 6,20 cm!!! Szok :) Z USG znowu starsza i wychodzi 12t4d czyli pięć dni do przodu. Termin porodu na 1 kwietnia, więc możliwe, że zahaczę jeszcze o marcówki, choć czytałam, że najbardziej wiarygodna data jest ta z pierwszego usg :) Później dzieci rosną jak chcą :) zrobiliśmy jednak tą pappe, mimo, że ginekolog zaznaczała, że z USG nie widzi wskazań, ale zawsze zachęca bo to jednak badanie biochemiczne i razem z USG daje dużo większą wiarygodność. Mąż zdecydował, że robimy, więc już nie dyskutowałam :)

Aaaaaa... i urosło nam coś miedzy nóżkami! ;D Miała być Zośka a będzie Zosiek xD

Donia12, Lokokoko, nutella_, Kjopa3, pati87, Antonelka, niania.ogg, Peg, Milka1991, AmyLeah, Taśka22, Karolczyk, sy__la, kasieniaczek lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Lokokoko Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja podjelam decyzję. Ze nie robie prwnatalnych. :) opowiem Wam cos.
    Znajoma mojej tesciowej mieszka w USA. Zaszla w ciaze, poszla na prenatalne i wyszlo ze bejbi ma wade. Lekarz od razu zaproponowal jej aborcje. Poszla przedyskutować z mezem. Mąż stwierdził, ze nie ma mowy, zs bejbi zostaje i beda je kochac. Nadszedl dzien porodh i co sie okazalo??? Ze dziewczynka zdrowa jak rydz! Dzis jest sliczna dziewczynka i wiczy gimnastyke. Lekarz byl umowiony z tym drugim od aborcji. Mieli taka spolke.

Kochany wymarzony Filipek. 01.05.2017r

tb73upjyq2xrr14e.png

[l22ngu1r4hvijs5d.png
  • Donia12 Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Syneczek będzie! Cudownie. Kurcze dziewczyny az ciężko uwierzyć że to tak szybko widać już te siusiaki :)

nqtkpx9ivveu20mb.png

Wysłany: 21 września 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lokokoko - ale na podstawie samego USG nikt nie podejmuje decyzji o aborcji, jeśli wychodzi coś nie tak to robisz inwazyjne badania, które dają Ci 100% jasności :)

Dołączam Wam mojego groszka :)

53o27m.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2016, 18:09

pati87, Kjopa3, Antonelka, niania.ogg, Justyna 8921, Donia12, Peg, Milka1991, Omon, macduska, Lokokoko, nutella_, AmyLeah, vitae13, Karolczyk, Niebieskaa, kasieniaczek, Biszkopciki, sy__la, slodka100, Teklaa lubią tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 21 września 2016, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozowy Kordonku ale ladnie pozowal. Moj byl uparciuch i caly czas w druga strone wiec tez bylo pukanie i szturchanie brzucha :-)

Moj 2 dni wyprzedza i z usg wynika 31.03. ale jesli zdecyduje sie na CC to pewnie w polowie marca bedzie. Zobaczymy :-)

Wysłany: 21 września 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka - to zdjęcie się udało, ale sama lekarka śmiała się, że uparciuch bo w ogóle nie chciał współpracować. Nawet na karcie mam napisane "warunki badania: ograniczone ze względu na ułożenie płodu" :) Serduszko jak chciała zbadać to co ustawiła ten suwaczek w odpowiednim miejscu to dzidzia HYC i już nici z pomiaru :D

Antonelka lubi tę wiadomość

Najbliższa wizyta 15.03
    34bwvfxmgztsg1gb.png
‹‹ 376 377 378 379 380 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ