X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • mrik Ekspertka

Wysłany: 1 października 2016, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sunshine, Rozowy_Kordonek dziekuje Wam za odp. mam nadzieje, ze za chwile chociaz na troche sie to zmieni, nie jest to mega uciazliwe ale wiadomo non stop latasz do WC jak szalona ;) infekcja mam nadzieje, ze jednak nie pare dni temu robilam mocz u poloznej i nic nie mowila, a i po sobie raczej czuje, ze to nie to, no ale bede monitorowac mocz :)

o148l6d8octf4x0k.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:
    Lis ja co kilka dni mam takie pulsacyjne kłucia w okolicach pępka - czasem bardziej z boku, czasem na środku. Też się zastanawiam skąd to się bierze, ale pewnie normalne. Jak nie zapomnę to w piątek lekarza zapytam.

U mnie 13 tydzień, mdłości i wymioty nadal są i nadal nie mam na nic siły :/

Wybieracie się na czarne protesty?
    Ja chciałam w poniedziałek pojechać na strajk do Białegostoku, ale mąż mi wybił z głowy, bo jestem w ciąży a w takim tłumie to nietrudno o to żeby ktoś popchnął czy szturchnął, więc lepiej nie kusić losu.

Omon ja tez chcialam isc ale boje sie tlumu, przepychanek.
    Moze Rodzice pojda w moim imieniu :-) ja bede usprawiedliwiona.
    Moje przyjaciolki ida wiec godna reprezentacja.

Omon lubi tę wiadomość

7.03.2017 - Nina jest z nami
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wanda1986 wrote:
    A tak swoją drogą, dziewczyny które stosują Clexanne mam pytanie. Od kilku miesięcy bolą mnie żyły z boku kolana w jednej nodze, a zapomniałam zapytać ginki na wizycie. Jak myślicie, do jakiego lekarza mam iść, żeby wykluczyć zakrzepicę? Albo jakie badania trzeba zrobić? Doppler? Przedtem nie przyszło mi to do głowy, ale mój kolega, młodszy ode mnie miał podobną sytuację i teraz jest na zastrzykach, bo okazało się że to skrzep. Myślę, że warto byłoby sprawdzić, ale całkiem nie mam pomysłu jak się nazywa lekarz żyłolog :)

Internista - zleci badanie dimerow i usg dopplerowskie.
    Jesli dimery wyjda podwyzszone moze to byc trop ale w ciazy dimery sa podwyzszone wiec dopler.
    Nie daj sie splawic, ze nie ma nogi cieplej i spuchnietej - ja czulam tylko lekki bol a skrzep byl.

A ten od zyl to chyba flebolog ale generalnie chirurg naczyniowy do tego nadaje sie ale podstawowe badania moze zlecic internista.

Edit. Jesl trwa to kilka miesiecy to raczej nie zakrzepica ale sprawdz ....bo to niebezpieczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 października 2016, 17:25

• Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odebralam dzisiaj wyniki pappa - ryzyko niskie, bardz ladnie pappa skorygowala ryzyko.
    No to czekam jeszcze na nifty :-)

kahaśka, Omon, sunshine, Kjopa3, niania.ogg, pati87, macduska, Donia12 lubią tę wiadomość

• kahaśka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antonelka wrote:
    Odebralam dzisiaj wyniki pappa - ryzyko niskie, bardz ladnie pappa skorygowala ryzyko.
    No to czekam jeszcze na nifty :-)
    To na Nifty nic złego na pewno nie wyjdzie ;)

Antonelka lubi tę wiadomość

BGRAp2.pngFBmcp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2016, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omon wrote:

Wybieracie się na czarne protesty?
    Ja chciałam w poniedziałek pojechać na strajk do Białegostoku, ale mąż mi wybił z głowy, bo jestem w ciąży a w takim tłumie to nietrudno o to żeby ktoś popchnął czy szturchnął, więc lepiej nie kusić losu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 14:52

• ilae Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak sie orientujecie... Wiem, że macierzyńskie jest wypłacane licząc średnią z ostatnich 12 miesiecy (przed L4). Wiadomo, że zależnie od wybranej długości to 60, 80 albo 100%.
    A jak jest przy L4? Na umowie mam wpisaną najniższą + premia uznaniowa. Na L4 bede dostawac po prostu podstawe czy średnią z ostatnich iluś tam miesiecy?

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • nutella_ Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    A jak jest przy L4? Na umowie mam wpisaną najniższą + premia uznaniowa. Na L4 bede dostawac po prostu podstawe czy średnią z ostatnich iluś tam miesiecy?
    Ja co miesiąc wyciągalam ok 1500-1900 zl. W umowie też miałam podstawę + premia uznaniowa. I dostawałam na L4 ok 1250 zl, więc chyba podstawa. Pewności nie mam.

👩31 lat 👨‍🦱 35 lata
    2015 💔
    👶 Julia 9 lat
    👶Antoni 7 lat
    👶Zosia
    age.png
  • Milka1991 Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje że nie liczą premii...:(

Dziewczyny od paru dni potwornie boli mnie głowa, walczę ale codziennie muszę się faszerowac paracetamolem. Myślicie że to jakieś przesilenie pogodowe czy coś ? To normalne w ciazy ?

2017 🧒🏻
    2019 👦🏻
    age.png
  • Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do macierzyńskiego nie wiem.jak u was ale ja mam wyliczane z ostatnich 3 mc
    Teraz dopiero w pazdzierbku dostałam umowę o prace i dowiedziałam się ze muszę do stycznia płacić składki ( mam 1500netto) umowa o prace i potem.należy mi się macierzyńskie 100% z tego co pamiętam to chyba 24tyg

Balbinka0406
  • Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A l4 jest płatne ciezarnym 100% jeżeli mają zwolnienie do końca ciazy i jest to uwzględnione i wystarczy 30 dni mieć umowę o prace aby się należało ;) właśnie z ciekawości zadzwonił narzeczony do cioci bo pracuje w zusie ;)

Balbinka0406
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2018, 14:00

Balbinka0406, Omon, Kjopa3, niania.ogg, pati87, AmyLeah lubią tę wiadomość

Awf3p2.png
  • Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja muszę jeszcze poprosić mojego żeby zapytał jak to doklad ie jest z macierzyńskim może wy wiecie?
    Bo przed ten miałam umowę zlecebie na 200 zl (a robiłam ponad etat prywaciarze szkoda gadać)
    No i teraz mam ta umowa o prace
    Chyba macierzyńskie tylko z tego oblicza A nie z ostatnich 12 mc bo wyjdzie mi 300 zl miesięcznie

Balbinka0406
  • Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to wolę brzucha narazis nie pokazywać bo wygląda jak typowo spożywczy

Balbinka0406
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Awf3p2.png
  • Antonelka Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Milka1991 wrote:
    Tez mi się wydaje że nie liczą premii...:(

Dziewczyny od paru dni potwornie boli mnie głowa, walczę ale codziennie muszę się faszerowac paracetamolem. Myślicie że to jakieś przesilenie pogodowe czy coś ? To normalne w ciazy ?

Ja mam premie wliczona.....praktycznie dostaje 175% wynagrodzenia.
    Mnie rozlicza pracowca a potem rozlicza sie z zus z racji wielkosci firmy.

Peg, Milka1991 lubią tę wiadomość

• Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieniaczek wrote:
    Balbinka nie wiem, jak jest jak się wcześniej pracowało na umowę zlecenie. Wiem, że jak się przepracowało tylko miesiąc lub kilka miesięcy na umowę o pracę, to biorą podstawę zapisaną w umowie po prostu. Któraś z dziewczyn pytała wcześniej właśnie o taką sytuację.

No jakoś to będzie ;) moje zalozenienisc na zwolnienie w lutym N koniec 6 tygodni przed porodem mam nadzieję ze podolam ;p kolezanka pracowała do 37 tc!
    Ogólnie czuję się dobrze ale boję się żylaków przy staniu po 13 h na kuchni ;p A wy jak ze zwolnie Kami kiedy się wybieracie

Balbinka0406
  • kasieniaczek Autorytet

Wysłany: 1 października 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Awf3p2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 października 2016, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    Dziewczyny a powiedzcie mi jak sie orientujecie... Wiem, że macierzyńskie jest wypłacane licząc średnią z ostatnich 12 miesiecy (przed L4). Wiadomo, że zależnie od wybranej długości to 60, 80 albo 100%.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2018, 14:52

Antonelka, Milka1991 lubią tę wiadomość

• Balbinka0406 Znajoma

Wysłany: 1 października 2016, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasieniaczek wrote:
    Balbinka właśnie znalazłam artykuł super opisujący jak się wylicza podstawę do L4 i jest zapis, że bierze się pod uwagę wyłącznie wynagrodzenie u obecnego pracodawcy.

No właśnie A u niej pracowalam na zlecenie i teraz przeszłam na umowę. (Do tego sama.place sobie zus)
    Więc mam.nadzieję że będę miala.te macierzyńskie liczone tylko z umowy o prace bo jak wylicza mi umowę o prace i zlecenie to lepiej bym wyszla na 1000zl od państwa ;)

Balbinka0406
‹‹ 438 439 440 441 442 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ