Kwietniowe Szczęścia 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
kahaśka wrote:Czy ja jedyna robiłam raz sikacza i raz betę?
Ja robiłam trzy razy sikacza i żadnej bety :p a test robiłam aż tyle razy, bo za pierwszym razem robiłam wieczorem i test był uszkodzony, to nie wierzyłam za bardzo. Później odpuscilam, ale rzygalam w pracy dwa razy i też wieczorem zrobiłam test. A, że były pakowane po dwa, to kolejny rano, kreski były mocne i mocniejsze każdego kolejnego dnia - wniosek taki, że beta rośnie i wszystko jest olej -
sy__la,
Właśnie problem w tym, że z tymi badaniami są dwie szkoły (jak zresztą z wieloma innymi ciążowymi kwestiami).
Jedna mówi, żeby te badania zrobić od razu po poronieniu (do 6 tygodni), a inna, że minimum 3 miesiące po ciąży.
Ja chyba jestem dobrym przykładem tego, jak te wyniki mogą różnie wychodzić i jak można to różnie interpretować.
Robiłam większość z nich przed pierwszą ciążą, w trakcie leczenia niepłodności. Antykoagulant tocznia wyszedł ujemny. Potem zrobiłam te badania bezpośrednio po 3. stracie. Antykoagulant wyszedł wątpliwy (w niektórych klasach dość wysoki). Poszłam z tymi wynikami do pani profesor, która powiedziała, że taki wynik podwyższony jest nieważny, bo robiłam to za szybko po ciąży, a ciąża może skrzywiać. Zaleciła mi powtórzenie badania po 3 miesiącach od poronienia. I wyszedł antykoagulant ujemny. Ona uznała, że to ok. Wynik ujemny.
Z tymi samymi wynikami trafiłam później znów do dawnego lekarza, który leczył mnie właśnie przed pierwszą ciążą. I on powiedział coś innego. Że ok, wynik teraz jest ujemny. Ale fakt, że skoczył do góry w ciąży, też coś znaczy! I że to jednak jest jakieś wskazanie (w moim przypadku jedno z kilku) do tego, że może być problem z krzepliwością.
A więc, jak to często bywa, co lekarz, to opinia.
Dlatego bardzo trudno mi doradzić, co najlepiej zrobić. Jeśli ufasz swojej lekarce, to może zrób tak jak radzi...?Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2016, 17:01
-
Lezalam w szpitalu na patologii ciąży z dziewczyną, która miała niedobór bialka. Brała Clexane i wszystko było dobrze, a wcześniej poronila kilka razy. Sama też brałam Clexane w konskiej dawce bo 2 razy po 0.8 na zakrzepice i też wszystko dobrze się skończyło. Teraz dostane Clexane po pierwszym trymestrze już do końca ciazy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 sierpnia 2016, 17:06
-
Lollis wrote:Lezalam w szpitalu na patologii ciąży z dziewczyną, która miała niedobór bialka. Brała Clexane i wszystko było dobrze, a wcześniej poronila kilka razy. Sama też brałam Clexane w konskiej dawce bo 2 razy po 0.8 na zakrzepice i też wszystko dobrze się skończyło. Teraz dostane Clexane po pierwszym trymestrze już do końca ciazy.
Ten Clexane to moja wielka nadzieja... -
Cześć. Mogę do was dołączyć. Mam termin na 2 kwietnia 2017. Strasznie się boje. Mam problemy z donoszeniem ciąży. To jest moja 5 ciąża. Pierwsza była biochemicza, druga puste jajo płodowe, z trzeciej mam 33 miesięcznego synka Mikołaja, czwarta ciąża puste jajo płodowe. Byłam juz na pierwszej wizycie u ginekologa 29 lipca nic nie było widac. Dostałam luteine i skierowanie na badania. Kolejna wizytę mam 19 sierpnia w dniu urodzin. W miedzy czasie ide 9 sierpnia do innego ginekologa zobaczyć czy już coś widać. Od 29 jestem na L4
Lollis, Gosia1989, macduska, niania.ogg lubią tę wiadomość
https://www.maluchy.pl/sl-72637.png
-
Gabi 19 wrote:Cześć. Mogę do was dołączyć. Mam termin na 2 kwietnia 2017. Strasznie się boje. Mam problemy z donoszeniem ciąży. To jest moja 5 ciąża. Pierwsza była biochemicza, druga puste jajo płodowe, z trzeciej mam 33 miesięcznego synka Mikołaja, czwarta ciąża puste jajo płodowe. Byłam juz na pierwszej wizycie u ginekologa 29 lipca nic nie było widac. Dostałam luteine i skierowanie na badania. Kolejna wizytę mam 19 sierpnia w dniu urodzin. W miedzy czasie ide 9 sierpnia do innego ginekologa zobaczyć czy już coś widać. Od 29 jestem na L4
Gratulacje Gabi! Ciężka historię masz za sobą, ale. W sumie większość jest po mniejszych lub większych przejściachtakże z nami nie jesteś sama. Trzymam mocno kciuki !
Gabi 19 lubi tę wiadomość
-
Lollis wrote:Dostałas go już czy dopiero zaczniesz brać? Na prawdę pomaga, wiem po sobie i nie tylko.
Już biorę. Od dnia pozytywnego testu.
Gabi,
Witaj. Dobrze, że dołączyłaś. W grupie zawsze raźniej. Zwłaszcza gdy ciąży towarzyszy stres.Gabi 19, Lollis lubią tę wiadomość
-
Peg wrote:sy_la ja miałam robione te badania po poronieniu. Jeśli wyniki wyszlyby podwyższone to trzeba brać leki. Niestety te badania są drogie
Sorki, że spytam, ale jaki okres po poronieniu robiłaś te badania?? bo podobno trzeba odczekać minimum 6 tyg, ale nie jestem pewna czy właśnie o te badania chodzi.Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
Gabi 19 wrote:Cześć. Mogę do was dołączyć. Mam termin na 2 kwietnia 2017. Strasznie się boje. Mam problemy z donoszeniem ciąży. To jest moja 5 ciąża. Pierwsza była biochemicza, druga puste jajo płodowe, z trzeciej mam 33 miesięcznego synka Mikołaja, czwarta ciąża puste jajo płodowe. Byłam juz na pierwszej wizycie u ginekologa 29 lipca nic nie było widac. Dostałam luteine i skierowanie na badania. Kolejna wizytę mam 19 sierpnia w dniu urodzin. W miedzy czasie ide 9 sierpnia do innego ginekologa zobaczyć czy już coś widać. Od 29 jestem na L4
Gabi 19 lubi tę wiadomość
-
Lollis wrote:Lezalam w szpitalu na patologii ciąży z dziewczyną, która miała niedobór bialka. Brała Clexane i wszystko było dobrze, a wcześniej poronila kilka razy. Sama też brałam Clexane w konskiej dawce bo 2 razy po 0.8 na zakrzepice i też wszystko dobrze się skończyło. Teraz dostane Clexane po pierwszym trymestrze już do końca ciazy.
Dziwne, że dopiero od II trymestru będziesz brać Clexane. Dziewczyny zazwyczaj biorą od II kresek na teście. Zapewne w tym temacie też co lekarz to inna opinia.
Marysia ur. 21.04.2017
Aniołek 7t5d [*]
-
-
nick nieaktualny