X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniowe Szczęścia 2017
Odpowiedz

Kwietniowe Szczęścia 2017

Oceń ten wątek:
  • neharika Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Znam i polecam tego dr

IGA.G lubi tę wiadomość

• neharika Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ucina mi posty i pisze na raty. Może kiedyś będziemy mieć wizytę tego samego dnia w luxmed

IGA.G lubi tę wiadomość

• ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trochę z bardzo innej beczki :)

Dziewczyny pracuje któraś z Was w banku?
    Chcemy w styczniu z już wtedy mężem brać kredyt hipoteczny na mieszkanie korzystając z MDMu.
    Styczeń to już będzie 6/7 miesiąc, więc ciąży raczej nie ukryję.
    Czy możemy mieć problem z kredytem, jeśli już będzie liczony dochód na 3 osoby? Co prawda dziecka fizycznie na świecie nie będzie, więc teoretycznie nie powinien być brany mój brzuch pod uwagę... Równie dobrze jakby się ktoś pytał, to mogę mówić, że po prostu tak wyglądam i taką mam budowę ciała :D Mieliśmy robioną już symulację i w dwójkę jako jeszcze nie małżeństwo mieliśmy zdolność taką, że spokojnie pokryłaby wartość mieszkania i jeszcze z kilkadziesiąt tysięcy by zostało 'do wzięcia'. Wtedy mieszkanie stałoby na mojego, a ja byłabym współkredytobiorcą, ale nie planowaliśmy jeszcze wtedy ślubu, więc dlatego tak była robiona symulacja.

Któraś z Was ma pojęcie jak to wszystko wygląda? :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilae ja brałam kredyt i korzystałam z MDM, dopóki nie ma dziecka na świecie dochód liczy się na 2 osoby :)

neharika lubi tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • bobas2015 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ilae ja byłam w ciąży i nikt dziecka nie liczył. Dopóki nie ma aktu urodzenia to nie ma dziecka. Tak to wygląda prawnie.

k0kdpiqv0y1cvkk1.png
    zem3upjytbg3o3al.png
    Krzys 14.11.2015 38 tc 3540g 54 cm. Piotr 25.04.2017 38 tc 4380 g 59cm
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jeszcze powiem z własnego doświadczenia, że trochę jest roboty z kredytem i jeszcze jak się korzysta z MDM. ale daliśmy radę :) teraz w listopadzie się przeprowadzamy do nowego mieszkanka :) mężuś właśnie maluje pokoik dziecięcy :)

neharika, Milka1991 lubią tę wiadomość

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję Wam bardzo :) a jak jestem na L4 i powiedzmy, dostaję średnią z przelewów (wyższa kwota, niż podawałam przy symulacji), to jak to jest brane pod uwagę? Umowę mam do końca lutego, która zostanie przedłużona do dnia porodu, czyli prawnie jak będą o to pytać, to mam do 17. kwietnia?

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    a jeszcze powiem z własnego doświadczenia, że trochę jest roboty z kredytem i jeszcze jak się korzysta z MDM. ale daliśmy radę :) teraz w listopadzie się przeprowadzamy do nowego mieszkanka :) mężuś właśnie maluje pokoik dziecięcy :)

Właśnie wiem, dlatego mocno szukamy mieszkania, bo chyba ostatnia pula pieniążków przeznaczonych na MDM będzie zaraz po Nowym roku 2. stycznia. Mamy więc 2 miesiące na znalezienie mieszkania :) jak już zaklepiemy środki, to pójdzie z górki, musimy dać radę. Całe życie nie będziemy wynajmować, po przeliczeniu doszliśmy do wniosku, że będziemy płacić tyle samo, ale już w końcu na swoje :)

neharika, IGA.G, Magni, Milka1991 lubią tę wiadomość

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • neharika Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Będą chcieli zaświadczenie z pracy o dochodach, na nim jest zazwyczaj średnia z trzech miesięcy bądź średnia z roku i rodzaj umowy. My braliśmy za nim byliśmy małżeństwem, było łatwiej dostać

• IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie jestem pewna, ale chyba musisz podać umowę zgodną z dniem porodu. pewnie jakieś zaświadczenie od lekarza o dacie porodu. na pewno musisz zaświadczenie z pracy dać o zatrudnieniu i zarobkach, ile masz na umowie o pracy, a ile teraz dostajesz zobaczą jak im dasz wydruki z konta - chcą różnie, u nas chcieli chyba z 6 miesiący ze wszystkich kont jakie posiadamy.

ale powiem ci, że jak masz umowe tylko na kilka miesięcy to mogą robić porblemy, ja miałam na 2 lata jeszcze i jak byliśmy na stymulacji to mówili że super itp a jak przyszły oferty z banków już konkretne do podpisania to wszscy czepiali się, że mam krótką umowę, mimo, że mąż ma na czas niekreślony... mam nadzieje, że u was będzie łatwiej. ja musiałam "wymisić" na pracodawcy promese, że rozważa dalsze zatrudnienie mnie na kolejne lata

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    Właśnie wiem, dlatego mocno szukamy mieszkania, bo chyba ostatnia pula pieniążków przeznaczonych na MDM będzie zaraz po Nowym roku 2. stycznia. Mamy więc 2 miesiące na znalezienie mieszkania :) jak już zaklepiemy środki, to pójdzie z górki, musimy dać radę. Całe życie nie będziemy wynajmować, po przeliczeniu doszliśmy do wniosku, że będziemy płacić tyle samo, ale już w końcu na swoje :)

my kupiliśmy w styczniu nowe mieszkanie, oddawali na jesień :)

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    nie jestem pewna, ale chyba musisz podać umowę zgodną z dniem porodu. pewnie jakieś zaświadczenie od lekarza o dacie porodu. na pewno musisz zaświadczenie z pracy dać o zatrudnieniu i zarobkach, ile masz na umowie o pracy, a ile teraz dostajesz zobaczą jak im dasz wydruki z konta - chcą różnie, u nas chcieli chyba z 6 miesiący ze wszystkich kont jakie posiadamy.

ale powiem ci, że jak masz umowe tylko na kilka miesięcy to mogą robić porblemy, ja miałam na 2 lata jeszcze i jak byliśmy na stymulacji to mówili że super itp a jak przyszły oferty z banków już konkretne do podpisania to wszscy czepiali się, że mam krótką umowę, mimo, że mąż ma na czas niekreślony... mam nadzieje, że u was będzie łatwiej. ja musiałam "wymisić" na pracodawcy promese, że rozważa dalsze zatrudnienie mnie na kolejne lata

My byliśmy w banku BZWBK, gdzie mój ma rachunek od samego początku jak pracuje, będzie już z 4 lata i tam miesiąc w miesiąc wpływają pieniążki. I co do mojej umowy, to mówiła, że jak pracuję już tam dłużej, niż rok, to umowa jest traktowana jako na czas nieokreślony... A w styczniu będzie prawie 1,5 roku, odkąd mam tam umowę. Mój pracodawca wątpię, że coś takiego by mi wystawił. Bo to byłaby trzecia umowa od niego z zachowaną ciągłością, więc kolejna musiałby mi dać na czas nieokreślony, co jest u niego baaaaardzo rzadko spotykana rzeczą.
    W przyszłym tygodniu idziemy do banku zorientować się jak to dokładnie wygląda i co będziemy potrzebować :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 18:34

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilae wrote:
    My byliśmy w banku BZWBK, gdzie mój ma rachunek od samego początku jak pracuje, będzie już z 4 lata i tam miesiąc w miesiąc wpływają pieniążki. I co do mojej umowy, to mówiła, że jak pracuję już tam dłużej, niż rok, to umowa jest traktowana jako na czas nieokreślony... Mój pracodawca wątpię, że coś takiego by mi wystawił. W przyszłym tygodniu idziemy do banku zorientować się jak to dokładnie wygląda i co będziemy potrzebować :)

Ilae mam nadzieje, że nie przejedziecie się jak my, bo ja pracowałam już 5 lat u tego pracodawcy, miałam umowę na kolejne dwa lata i robili problemy... a też braliśmy kredyt gdzie mieliśmy konto od ślubu wspólne. niestety banki są bankami, na początku wszystko ładnie, a później wychodzą kruczki... dopiero po dostarczeniu wszsytkich dokumentów będziecie wiedzieć co bierzecie, bo te stymulacje, obietnice to jeden wielki cyrk

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo taka jest prawda, że nie decydują ci z którymi rozmawiasz... niestety, nasze papiery pojechały do Warszawy i tam analizowali je, mieliśmy oczywiście telefony kilka razy że trzeba coś donieść np kopie pitu za ostatni rok itp także zależy na kogo się trafi

jak będziesz potrzebowała pomocy to pisz, jesteśmy w miare na bieżąco :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 18:39

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    Ilae mam nadzieje, że nie przejedziecie się jak my, bo ja pracowałam już 5 lat u tego pracodawcy, miałam umowę na kolejne dwa lata i robili problemy... a też braliśmy kredyt gdzie mieliśmy konto od ślubu wspólne. niestety banki są bankami, na początku wszystko ładnie, a później wychodzą kruczki... dopiero po dostarczeniu wszsytkich dokumentów będziecie wiedzieć co bierzecie, bo te stymulacje, obietnice to jeden wielki cyrk

Dobrze wiedzieć. Nie zostało nam dużo czasu :(
    W sumie jesteśmy w stanie pokryć wkład własny, nawet jak powiedzmy sprzedawca nie chciałby się zgodzić, żeby tyle czekać na kasę. Ale skoro możemy skorzystać, to czemu by nie, łatwiej dla nas nawet kosztem czasu. Choć nie wyobrażam sobie 4. piętra w 8-9 miesiącu ciąży :D dlatego chcielibyśmy luty najpóźniej się przeprowadzić. A podejrzewam, że z tym może być problem i że nawet jak dziecko się pojawi, to możemy mieszkać jeszcze tutaj :)

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też z mężem myślimy nad kredytem na mieszkanie...no właśnie jak to wygląda z tym MDM? ile to wszystko trwa od złożenia wniosku? gdybyśmy teraz złożyli wniosek to w styczniu dostalibyśmy pieniążki?

2nn3gov3vlkkz390.png
  • ilae Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmin wrote:
    Też z mężem myślimy nad kredytem na mieszkanie...no właśnie jak to wygląda z tym MDM? ile to wszystko trwa od złożenia wniosku? gdybyśmy teraz złożyli wniosek to w styczniu dostalibyśmy pieniążki?

Karmin nie, pula, którą ludzie dostają w styczniu, skończyła się jakoś końcem lipca. Jak złożycie w styczniu wniosek (ostatni dzwonek...), to pieniążki dostaniecie początkiem lipca. Takie przesunięcie o pół roku od złożenia wniosku do przelewu.

3jvzdf9h7tp5lfxx.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmin wrote:

my złożyliśmy wniosek przed Bożym narodzenie, podpisaliśmy umowę w połowie stycznia, a pierwszą transzę mieliśmy zapłacić na początku lutego, drugą w maja, i trzecią w sierpniu, i to wszystko już robił bank :)

edit: ale rzekoma pula z MDM mogła np pójśc dopiero z transzą sierpniową, tak na prawdę nie ważne to jest

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2016, 18:48

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
  • Karmin Przyjaciółka

Wysłany: 5 listopada 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    IGA.G wrote:
    my złożyliśmy wniosek przed Bożym narodzenie, podpisaliśmy umowę w połowie stycznia, a pierwszą transzę mieliśmy zapłacić na początku lutego, drugą w maja, i trzecią w sierpniu, i to wszystko już robił bank :)

edit: ale rzekoma pula z MDM mogła np pójśc dopiero z transzą sierpniową, tak na prawdę nie ważne to jest

Rozumiem...czyli to już tylko zależy wszystko od wyrozumiałości sprzedawcy czy będzie w stanie tyle czekać...

2nn3gov3vlkkz390.png
  • IGA.G Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2016, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmin wrote:
    Rozumiem...czyli to już tylko zależy wszystko od wyrozumiałości sprzedawcy czy będzie w stanie tyle czekać...

Biorąc kredyt nie ważne w której transzy pójdzie dotacja z Mdm, chyba, że musisz zapłacić od razu za całe mieszkanie to wtedy nie wiem jak to się rozwiązuje. u nas był podział na transze

tb73vcqgi58cup9y.png
    zpbndf9hspql3zw5.png
‹‹ 717 718 719 720 721 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ