Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
KASIAB wrote:Dziewczyny chce Dzidzi kupować pampersy dady ale nie wiem czy na początek tez dada czy orginalne pampersy? Chyba na początek lepiej dużo nie kupowac bo tez nie wiadomo jaka firma pupci spasuje
tak że mam zapas na początek niemały:)
haha mówcie co chcecie ale coś w tym musi być że dzieci tak do piwa ciągnie:)
moja uwielbiała piankęa jak widziała puszkę to się aż trzęsła;) do dziś podchodzi do tatusia po piankę
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 15:14
Krysti, KASIAB, Ewelcia, Nadzieja84, weronika86 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Robotka1 wrote:Dady ja już mam 5 paczek jedynek. jedną paczkę dwójek 72szt i 156szt i 1 paczkę trójek:) i jedne pampersa jedynki ale wierzę że tak jak z córka nie bedzie żadnych problemów skórnych:) musi zużyć choćbym miała całe dupsko sudocremem zaklajstrować
tak że mam zapas na początek niemały:)
haha mówcie co chcecie ale coś w tym musi być że dzieci tak do piwa ciągnie:)
moja uwielbiała piankęa jak widziała puszkę to się aż trzęsła;) do dziś podchodzi do tatusia po piankę
-
nick nieaktualny
-
KASIAB wrote:Dzieki!chodzi mi o to jak przerwę składki chorobowe na miesiąc to później jaki zus płacić żeby miec min2,5-3tys macierzyńskiego?
pamiętaj że jeśli masz termin na pierwszą połowę kwietnia to zawsze istnieje ryzyko urodzenia w marcu, a co za tym idzie opłacenie składki tylko za marzec nic nie daje, więc ja bym chyba opłaciła od lutego [a jesli urodzisz w marcu to wtedy możesz już niższe składki za marzec... no a jeśli dopiero urodzisz w kwietniu to niestety będzie trzeba za marzec też zapłacić wysoką...]
Co do obliczenia... od podstawy jaką przyjmiesz odejmujesz 13,71% oraz 18% podatku, wtedy wyjdzie Ci ile masz na rękę... Jeśli podstawa będzie 4000 zł to wtedy na rękę wychodzi ok. 2830 zł
4000 zł * 13,71% = 548,40 zł
4000 zł - 548,40 zł = 3451,60 zł
3451,60 zł * 18% [inaczej aby od razu nam wyszło * 82%] 2830,31 zł
KASIAB lubi tę wiadomość
-
Co do pieluch to zamówiłam terrowe i flanelowe ale to raczej nie do przewijania
z wielorazowymi jeszcze się wstrzymujemy bo nie ma gdzie tego trzymać.
Dziś odebrałam moje zamówienie z Philipsa-podgrzewacz i laktator Aventu,a wieczorem mam do odebrania w paczkomacie naklejkę na ścianę do pokoju Kacpra o taką- http://www.naklejkolandia.pl/p4410,bajkowe-drzewo-1.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 15:22
Justinka, CzaryMary lubią tę wiadomość
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
Justinka wrote:Rozumiem, że chcesz składkę opłacić tylko za jeden miesiąc przed porodem i skorzystać z wyższego macierzyńskiego, bo na chorobowe i tak już nie zdążysz
pamiętaj że jeśli masz termin na pierwszą połowę kwietnia to zawsze istnieje ryzyko urodzenia w marcu, a co za tym idzie opłacenie składki tylko za marzec nic nie daje, więc ja bym chyba opłaciła od lutego [a jesli urodzisz w marcu to wtedy możesz już niższe składki za marzec... no a jeśli dopiero urodzisz w kwietniu to niestety będzie trzeba za marzec też zapłacić wysoką...]
Co do obliczenia... od podstawy jaką przyjmiesz odejmujesz 13,71% oraz 18% podatku, wtedy wyjdzie Ci ile masz na rękę... Jeśli podstawa będzie 4000 zł to wtedy na rękę wychodzi ok. 2830 zł
4000 zł * 13,71% = 548,40 zł
4000 zł - 548,40 zł = 3451,60 zł
3451,60 zł * 18% [inaczej aby od razu nam wyszło * 82%] 2830,31 zł
Chce zrobić tak nie płacić za grudzień chorobowej i płacić wyższe składki zus styczeń,luty,marzec
-
KASIAB wrote:Chce zrobić tak nie płacić za grudzień chorobowej i płacić wyższe składki zus styczeń,luty,marzec
a jeśli ZUS będzie kontrolował to i tak nie wiele się zda to że płaciłaś "nad programowo" wyższe składki
EDIT i rozumiem, że już wczoraj byłaś w ZUS aby się wyrejestrować z chorobowego?Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 15:40
-
KASIAB wrote:Ja chyba kupie dada1 1paczke i się zobaczy czy mie trzeba zmienić i dada2 1paczke żeby byl zapas
pamiętam że na młodą te dwójki od razu były by za duże, dziwnie w nich wyglądała:)
a pewnie jedna paczuszka na pewno zejdzie choćby w szpitalu:) mi poszła w 3 dni;) -
Czesc Dziewczyny!
Mialam w zeszlym tygodniu pobierany wymaz z kanalu szyjki macicy i zmartwilam sie dzis odbierajac wynik. Wkleje zdjecie moze ktoras z Was miala pobierany taki wymaz, moze Bambi pomozesz ? Moj gin na urlopie, wyslalam mu mmsa z wynikiem ale jeszcze sie nie odezwal.
Nie wiem skad to sie wzielo, kilka razy w ciagu dnia sie podmywam, myje rece, uzywam plyn do higieny intymnej ehhh -
Lali te dwie bakterie które u Ciebie wykryto trzeba zwalczyć, one bytują w odbycie i nie powinno ich być w tym Twoim wymazie, dostaniesz pewnie leki na to. Co do podmywania to ważny jest kierunek podmywania itd ale to pewo wiesz,tak czy siak dostaniesz lekarstwo i będzie ok tym bardziej że są wrażliwe na leki jak widać więc lekarz ma szerokie spektrum działania.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2014, 15:50
Robotka1, Lali lubią tę wiadomość
Czekamy na Kacperka
TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić. -
Robotka1 wrote:dziewczyny z innej beczki" list polecony ekonomiczny jest rejestrowany czy nie?
Tak, listy polecone ekonomiczne jak i priorytety są rejestrwowane. Nawet jak masz numer przesyłki to możesz sprawdzić jej status na stronie internetowej a jeśli to t wysyłasz list to możesz na potwierdzeniu wpisać swój numer telefonu i dostaniesz smsa jak dotrze do odbiorcy. -
adk_1989 wrote:Tak, listy polecone ekonomiczne jak i priorytety są rejestrwowane. Nawet jak masz numer przesyłki to możesz sprawdzić jej status na stronie internetowej a jeśli to t wysyłasz list to możesz na potwierdzeniu wpisać swój numer telefonu i dostaniesz smsa jak dotrze do odbiorcy.
LALI widzę że Malinka pomogła:) dostaniesz lek i będzie oki:) a przypomnij jakie miałaś wskazania do zrobienia wymazu>? -
Justinka wrote:Ale wiesz że trzeba te min 90 dni opłacać wysokie składki aby otrzymać w tej kwocie chorobowe, ale jeżeli chodzi o macierzyński wystarczy tylko jeden PEŁNY miesiąc kalendarzowy opłacić? Czyli równie dobrze możesz od lutego zacząć, zawsze to trochę w kieszeni Ci zostanie
a jeśli ZUS będzie kontrolował to i tak nie wiele się zda to że płaciłaś "nad programowo" wyższe składki
EDIT i rozumiem, że już wczoraj byłaś w ZUS aby się wyrejestrować z chorobowego? -
Robotka1 wrote:Kasiu moja cora urodziła się długa 58cm i ważyła 3.5kg i jedyneczki używałam na początku właśnie gdzieś 3-4 paczki, więc myślę że choćby miały być na styk to dzidziuś na początku dużo zuzywa tych pieluch i pewnie i tak pójdą w mig, a potem się przerzucimy na dwójeczki:)
pamiętam że na młodą te dwójki od razu były by za duże, dziwnie w nich wyglądała:)
a pewnie jedna paczuszka na pewno zejdzie choćby w szpitalu:) mi poszła w 3 dni;)