Kwietniówki 2015 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
To od razu 13 wklejam
jak mi się skończy abonament to też będę miała do
Was prośbę co tydzień
Tydzień 13
O Dziecku
Twoje dziecko jest rozmiarów średniej krewetki i w dalszym ciągu dynamicznie rośnie. Mierzy teraz około 6.5 – 7.8 cm (2.6 – 3.1 cali) i waży około 14 -20 gramów (0.5-0.7 uncji). Główka stanowi już “tylko” jedną trzecią całego ciała. Skóra jest cały czas czerwona i przeźroczysta, tak że organy wewnętrzne dziecka są widoczne przez skórę. Powieki pozostają złączone, a oczy zamknięte jeszcze przez kolejne cztery miesiące. Rączki są wystarczające długie, aby dosięgnąć do ust. Nogi Twojego dziecka są już dłuższe od jego rąk, ale muszą się jeszcze trochę wydłużyć. Co prawda potrafi on już włożyć kciuka do ust, ale nie potrafi jeszcze go ssać. Nos i broda jest już coraz bardziej widoczne.
Wkrótce, w przeciągu kolejnych kilku tygodni, Twoje dziecko zacznie uczyć się oddychać, jego klatka piersiowa będzie wykonywać charakterystyczne dla oddychania ruchy: unosić się i opadać. W wodnym środowisku mamy dziecko nie potrzebuje tej umiejętności, ponieważ tlen dostarcza mu pępowina i łożysko. Dziecko połyka niewielkie ilości wód płodowych, które następnie wydalane są wraz z moczem. Tkanka, która na późniejszym etapie przekształci się w kości jest już ulokowana we właściwym miejscu, przede wszystkim wokół głowy, nóg i rąk. Łożysko dostarcza do Twojego dziecka wszystkie niezbędne do wzrostu składniki odżywcze oraz tlen. Koniec tego tygodnia zakończy pierwszy trymestr Twojej ciąży.
Jeśli Twoje dziecko to dziewczynka, posiada ona już w jajnikach przeszło 2 miliony komórek jajowych. Większość części ciała jest już uformowanych, muszą one teraz urosnąć i dojrzeć.
O Tobie
Ryzyko poronienia jest już dużo mniejsze niż we wcześniejszych tygodniach.
Jeśli cały czas dokuczają Ci poranne mdłości, powinny one teraz ustąpić. Dobrą wiadomością jest również to, że wiele par zauważa w tym okresie wzrost libido.
Macica w dalszym ciągu dynamicznie powiększa się i sięga już podbrzusza. U części kobiet w tym czasie pojawiają się pierwsze rozstępy na piersiach, udach i pośladkach, jak również swędzenie rozciągającej się skóry. Jednakże u zdecydowanej większości kobiet objawy te (jeśli w ogóle wystąpią) pojawiają się dopiero w trzecim trymestrze ciąży.
Twoje piersi prawdopodobnie stają się większe i cięższe a aureola wokół nich ciemnieje. Mimo, że do porodu zostało jeszcze dużo czasu, piersi mogą już rozpocząć produkcję siary, pierwszego po narodzinach bardzo odżywczego “posiłku” dla Twojego dziecka.Ewelcia lubi tę wiadomość
-
adk_1989 wrote:Ja też mam nie za dobry dzień dzisiaj. Jestem totalnie zmęczona (znowu mąż musiał o 2:30 wstać do pracy i no niestety nie ma bata żebym się nie obudziła) a jeszcze moje poranne wymioty zaczynają przybierać okropne formy
Nie zdążyłam dzisiaj budzika wyłączyć a musiałam biec zwymiotować
Najgorzej, że do tej pory wymiotowałam tylko jak miałam czym, czyli np. po herbacie albo całym śniadaniu a teraz nawet jak nie mam czym zwracać to stoję nad muszlą i mam odruch za odruchem. Okropne to jest
Kiedy wreszcie to złe samopoczucie sobie pójdzie?
przykro mi
Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 11:34
-
shimmer_lip wrote:Nie mam dobrych wiadomości. Ja wg om jestem 12t 6d (wg usg dziecko starsze) i codziennie wymiotuję i mdłości mam od 10 rano do zaśnięcia. Mamarin to imbir i wit b z tego co kojarzę więc jak nie będzie tego w aptece to możesz sprawdzić locomotiv i magnez z b6. Wyjdzie na to samo ale niestety na mnie to nie działa więc na Ciebie też może nie podziałać
przykro mi
Nie strasz mnieBo ja już dzisiaj nie wyrabiam, to mój chyba najgorszy dzień ever a do tego jeszcze zaczyna mnie boleć głowa
Chyba zamknę kancelarię w pizdu i pójdę na jakiś krótki spacer żeby się przewietrzyć i trochę dotelnić.
-
dzieki dziewczyny
shimmer_lip wrote:
Tydzień 13
Koniec tego tygodnia zakończy pierwszy trymestr Twojej ciąży.
Tego nei rozumiem. Myslalam ze jak sie konczy 12tc to jest to koniec i trymestru. Czy trymestr nie ma 12tygodni? 3 razy po 4 tygodnie? -
nick nieaktualnyHej kobiety widzę ze dalej zmagania z mdlisciami i wymiotami ,ja dzis czuje się super mimo ciulowej pogody jestem wypoczęta mdlisci nie mam nic mnie nie boli
Ja juz się przyzwyczailam do tego stanu i czuje się jak by energia wemnie byla z dnia na dzień jeszcze większa ,
zyczę wam tez zebyscie się czuly dobrze ,pozdrawiam i milego dnia życzę.
-
nick nieaktualnyU mnie też mdłości poszły w niepamięć, a wymiotow w ogóle nie miałam...takie szczęśliwe rozdanie mi się trafiło
Co do trymestru to drugi zaczyna się w po 12tyg i 6 dni. Mi brakuje jeszcze tydzień i jeden dzień według belly, a według usg byłam 2 dni do przodu. W czwartek mam kolejne usg,genetyczne to się okaże jak teraz stoimy z terminem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 października 2014, 12:23
Krysti lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry!!!! Mam zaległości 1,5 tygodnia!!Szkoda, że nie mogę wybrać opcji "streszczenie"
) Ja już po ślubie, było super!
Sukienka z fiszbinami trochę niewygodna, ale nie popuszczałam nic w gorsecie
Teraz to już sielanka
Jakby nie było, przygotowania do tego wielkiego wydarzenia były bardzo stresujące, więc cieszę się, że to już za nami
KasiaKwiatek, Angela89, liloe, shimmer_lip, malinka1984, Krysti, Klaudia90, Fasia, Robotka1, Amy, Jaga, Ewelcia, Justinka, kluska lubią tę wiadomość
-
Robotka1 wrote:PSOTKA a Twój suwaczek jest dobry? bo wg niego dziś zaczęłas 12 tydzień a nie 13....
czyli jak będziesz w 12t6dc to na drugi dzień zaczniesz drugi trymestr:)
mam nadzieję że nic nie poplątałam:)
suwaczej jest ok tylko fiksuje przy zmianie tygodnia. Jutro bedzie napisane Jestes w 11t+1d czyli znaczy to ze w 12tc. No imyslalam, ze jak sie skonczy ten 12tc czyli jak bedzie 11t+6d to zacznie sie ii trymestr. Ale juz widze ze jestem w bledzie bo przeciez 40tygodni na 3 to ok 13 tygodni. -
Gratulacje NY!
Ja też w sumie nie mam na co narzekać, jedyne co do tej pory mi dokuczało podczas ciąży to meeega zmęczenie i lenistwo. Obecnie już nie czuję takiego zmęczenia, ale leń pozostał ;P
MOJE CYCKI! a właściwie prawy, jest sporo większy w porównaniu do lewego i strasznie mnie to wkurza ;/ Mam nadzieję, że lewy nie a za wygraną i dogoni prawego ;p Brzuszek mi się robi spory, już nawet miejsca mi w tramwaju ludzie ustępują, ale nie czuję jeszcze ruchów Bąbelka
-
KasiaKwiatek wrote:U mnie też mdłości poszły w niepamięć, a wymiotow w ogóle nie miałam...takie szczęśliwe rozdanie mi się trafiło
Co do trymestru to drugi zaczyna się w po 12tyg i 6 dni. Mi brakuje jeszcze tydzień i jeden dzień według belly, a według usg byłam 2 dni do przodu. W czwartek mam kolejne usg,genetyczne to się okaże jak teraz stoimy z terminem.i jutro mam usg
trzymajcie kciuki
KasiaKwiatek, kluska lubią tę wiadomość
-
NY wrote:Dzień dobry!!!! Mam zaległości 1,5 tygodnia!!Szkoda, że nie mogę wybrać opcji "streszczenie"
Teraz to już sielanka
Jakby nie było, przygotowania do tego wielkiego wydarzenia były bardzo stresujące, więc cieszę się, że to już za nami
NY lubi tę wiadomość
-
PsotkaKotka wrote:dzieki dziewczyny
Tego nei rozumiem. Myslalam ze jak sie konczy 12tc to jest to koniec i trymestru. Czy trymestr nie ma 12tygodni? 3 razy po 4 tygodnie?czyli wg lekarza ja jestem w 12tc. I dziwi mnie też po co się określa na usg wiek płodu skoro lekarz mi wszystko wylicza biorąc pod uwagę datę om. Dziwne to jest
-
NY wrote:Dzień dobry!!!! Mam zaległości 1,5 tygodnia!!Szkoda, że nie mogę wybrać opcji "streszczenie"
Teraz to już sielanka
Serdeczne gratulacje!Masz piękne zdjęcie w avatarze, może mogłabyś pochwalić się jakimiś fotkami bo z tego co widać w miniaturce wyglądaliście zjawiskowo!
NY lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNY wrote:Dzień dobry!!!! Mam zaległości 1,5 tygodnia!!Szkoda, że nie mogę wybrać opcji "streszczenie"
Teraz to już sielanka
NY lubi tę wiadomość
-
Super NY że już po wszystkim i że wesele udane:)
możesz poopowiadać jak było:)chętnie poczytam:)
w sobotę będziemy trzymać kciuki za PSOTKĘżeby jej głosik nie drżał na przysiędze:)
ja nie mam dziś jakoś weny;/
NY lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKlaudia90 wrote:Napiszcie dziewczynki coś o tych warsztatach "Mamo to ja". Czy jeśli dotarłabym jakieś 1,5 godzinki później to warto jeszcze wchodzić?
-
nick nieaktualnyNY wrote:Dzień dobry!!!! Mam zaległości 1,5 tygodnia!!Szkoda, że nie mogę wybrać opcji "streszczenie"
Teraz to już sielanka
niech będzie równie dobrze jak przed ślubem a nawet lepiej! kochajcie się
)
NY lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyhwesta wrote:Ja tez tak czuje,rzadko ale czuje...takie laskotanie jakby,to pewnie to
łaskotanieteż to tak nazywam
śmieszne uczucie
Mój maluch w tym tygodniu osiagnie do 11 cm od głowy do pupy oO sprawdziłąm dzisiaj ile to jest i to już sporawe dzieciątko
)))