X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Kwietniówki 2015 :)
Odpowiedz

Kwietniówki 2015 :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 czerwca 2015, 13:32

Krysti lubi tę wiadomość

• Ola89 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Jak tak każda się wypowiada nt jedzenia i pica to i ja się wypowiem :)

Według mnie (podkreślam - tylko mnie) nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla płodu, na żadnym etapie. I te 'rady' lekarzy co do piwa Karmi czy innego mnie nie przekonują, ponieważ uważam, że w ciąży nie wolno pić niczego, co zawiera alkohol. Trudno - jestem w ciąży i nie dla mnie już piwo, muszę poczekać do roziwązania. A jeśli nie mogę się powstrzymać - w takim razie nie dla mnie ciąża. Nie chcę tu nikogo urazić, ale to tylko moje prywatne zdanie.

Istnieją piwa bezalkoholowe (które faktycznie mają 0% alkoholu), ale także takie, które je tylko udają i jeśli któraś z Was z nich korzysta, to koniecznie trzeba przeczytać etykietę dogłębnie (małymi literkami), bo często zdarza się, że jednak alkohol tam jest. A to czy będzie to 'bezpieczna' ilość czy nie, niech każda sobie rozgrzesza we własnym sumieniu.

Mi zarówno lekarz, jak i doświadczone kobiety w chowaniu dzieci mówiły, że mam jeść wszystko. Nie chodzi o obżeranie się, a o jedzenie tego, na co ma się ochotę. Ja ostatnio miałam 'jazdę' właśnie na płatki z mlekiem, tyle że czekoladowe. Smieszne, bo normalnie ich nie jadam i nie przepadam za mlekiem. Widać, mój organizm się tego domagał, więc mu dostarczałam. Jednak dziś się zbuntował i zwrócił tą mleczną, czekoladową zupę, dzięki czemu już wiem, że tego dania mu wystarczy.

Analogicznie z innymi potrawami. Ostatnio jem dużo jabłek, choć za nimi nie przepadałam. To coś znaczy - organizm mówi czego chce. Trzeba go słuchać.

I na przykład ostatnio kilka razy podpowiedział, że dobrze by mu zrobiły kanapki z Burger Kinga ;) Zjadłam, nie umarłam, żyję :)

Popieram trzeba jeść to na co się ma ochotę, nasz organizm jest na tyle inteligentny że wie czego nam potrzeba i czego brakuje ja np nigdy nie lubiłam masła a teraz nie ma dla mnie kanapki bez masła albo mam ochotę na biały ser, którego też nie jadłam wcześniej.

relgwn15ds2ncxvn.png
  • sylvia007 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Jak tak każda się wypowiada nt jedzenia i pica to i ja się wypowiem :)

Według mnie (podkreślam - tylko mnie) nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla płodu, na żadnym etapie. I te 'rady' lekarzy co do piwa Karmi czy innego mnie nie przekonują, ponieważ uważam, że w ciąży nie wolno pić niczego, co zawiera alkohol. Trudno - jestem w ciąży i nie dla mnie już piwo, muszę poczekać do roziwązania. A jeśli nie mogę się powstrzymać - w takim razie nie dla mnie ciąża. Nie chcę tu nikogo urazić, ale to tylko moje prywatne zdanie.

Istnieją piwa bezalkoholowe (które faktycznie mają 0% alkoholu), ale także takie, które je tylko udają i jeśli któraś z Was z nich korzysta, to koniecznie trzeba przeczytać etykietę dogłębnie (małymi literkami), bo często zdarza się, że jednak alkohol tam jest. A to czy będzie to 'bezpieczna' ilość czy nie, niech każda sobie rozgrzesza we własnym sumieniu.

Mi zarówno lekarz, jak i doświadczone kobiety w chowaniu dzieci mówiły, że mam jeść wszystko. Nie chodzi o obżeranie się, a o jedzenie tego, na co ma się ochotę. Ja ostatnio miałam 'jazdę' właśnie na płatki z mlekiem, tyle że czekoladowe. Smieszne, bo normalnie ich nie jadam i nie przepadam za mlekiem. Widać, mój organizm się tego domagał, więc mu dostarczałam. Jednak dziś się zbuntował i zwrócił tą mleczną, czekoladową zupę, dzięki czemu już wiem, że tego dania mu wystarczy.

Analogicznie z innymi potrawami. Ostatnio jem dużo jabłek, choć za nimi nie przepadałam. To coś znaczy - organizm mówi czego chce. Trzeba go słuchać.

I na przykład ostatnio kilka razy podpowiedział, że dobrze by mu zrobiły kanapki z Burger Kinga ;) Zjadłam, nie umarłam, żyję :)[/QUOTE
    Dokładnie zgadzam się w 100% i odnośnie alkoholu i odnośnie jedzenia. Ja ostatnio zjadłam kanapkę w mcdonaldzie, a raczej 3/4 kanapki i też przeżyłam ;-)

Aniołek [*] 28.05.2010
    Aniołek [*] 29.05.2014
    dxomio4py1pvii3n.png
  • malinka1984 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zachcianki np.na frytki z McDonalda i każda wizyta w centrum handlowym gdzie jec Mac idziemy na feyty gdyż nie mogę się im oprzeć.Mniam

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • malinka1984 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka1984 wrote:
    Ja mam zachcianki np.na frytki z McDonalda i każda wizyta w centrum handlowym gdzie jest Mac idziemy na feyty gdyż nie mogę się im oprzeć.Mniam

Czekamy na Kacperka
    TP 01.04 ale Kacperek ani myśli wychodzić.
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 19:04

Ida, MartaAlvi, CzaryMary, weronika86, natt, Robotka1 lubią tę wiadomość

• kluska Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie, każda z nas ma prawo do własnego zdania i do wyrażania go. Myślę, że jesteśmy na tyle dorosłe, że nikt się nie będzie na nikogo obrażał. Wymieniamy się po prostu naszymi opiniami i spostrzeżeniami.
    Ja uwielbiam piwko z soczkiem lub miodkiem ale choćby z powodu choroby jelit często muszę sobie odmawiać takich przyjemności tymbardziej teraz nie jest to dla mnie problemem.
    Tak jak Ida i Sylvia uważam, że można jeść wszystko na co nasz organizm ma ochotę oczywiście w ramach rozsądku. Co do symbolicznych ilości alkoholu czy piwek bezalkoholowych to każda z nas sama decyduje i jednej może zaszkodzić innej nie. Osobiście nie zamierzam testować ale nikogo nie oceniam i nie potępiam.

Ewelcia, Ida lubią tę wiadomość

zrz6p07wtzdrpy2l.png

Aniołek * * * 04.11.2013r.
  • Lali Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, temat jedzenia i picia widze dzis:) ja pije piwo karmi i pilam tez w trakcie karmienia,nie dajmy sie zwariowac:) ale szanuje decyzje innych Mam:)

Do mnie po malu mdlosci docieraja, dzis mialam poranne,po 12 bylo juz ok. Jutro wracam do pracy po 2 tygodniach wolnego:( pracuje w korporacji i niestety stres jest ogromny,realizacja planow itd,

6gcc7ob.png
    Pola 04.2012 <3
    Laura 04.2015 <3
  • Lali Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida to bede trzymac kciuki za pierwszy dzien w nowej pracy:)
    Czy Wam tez jest teraz ciagle zimno?? Ja najchetniej wlaczylabym ogrzewanie w domu bo jciagle pod kocem sie trzese, a maz na krotkim rekawku z corka:)

Ida, Krysti lubią tę wiadomość

6gcc7ob.png
    Pola 04.2012 <3
    Laura 04.2015 <3
  • beszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krysti wrote:
    A To Na Zdrowie.pl Wyczytalam
    Unikaj sklepowych półek z produktami, które:
    zawierają konserwanty i ocet (majonez, musztarda, keczup, marynaty octowe). Jeśli nie możesz im się oprzeć, wybierz te z pewnego źródła, czyli robione w domu
    są surowe – surowa szynka lub polędwica, salami, tatar, a także surowe i wędzone na zimno ryby (sushi, łosoś wędzony) mogą zawierać niebezpieczne pasożyty; nie jedz surowych jajek (a nawet gotowanych na miękko) i owoców morza, np. ostryg
    są w proszku – to nie czas na zupki, sosy z półproduktów i gotowe panierki – zawierają sporo konserwantów, sztucznych barwników i soli
    produkowane są z surowego lub kwaśnego mleka, tj. miękkie sery typu camembert i brie, ricotta i feta, one także mogą zawierać niebezpieczne drobnoustroje
    zawierają kofeinę – kawa, mocna herbata, cola mają szkodliwy wpływ na układ nerwowy dziecka, od czasu do czasu możesz sobie pozwolić na filiżankę rozpuszczalnej kawy z mlekiem
    zawierają dużą ilość różnych ziół, np. mieszanki ziołowe do parzenia i przyprawiania; zapytaj lekarza, które zioła nie zaszkodzą tobie i dziecku
    zawierają alkohol; unikaj także piwa i wina bezalkoholowego, bo mogą one zawierać środki konserwujące
    są w puszkach i słoikach – w skład konserw i gotowych dań wchodzi dużo soli, tłuszczu, sztucznych aromatów, barwników i środków konserwujących, które mogą ci zaszkodzić
    są sztucznie słodzone, np. słodzikiem lub sacharyną – nie możesz teraz dostarczać organizmowi chemii; unikaj także słodkich napojów gazowanych, bo mogą doprowadzić do cukrzycy i tzw. przesunięć elektrolitowych, które wywołują skurcze nóg; uważnie oglądaj etykiety na sokach w kartonach, wiele nich zawiera dodatkowy cukier i substancje dodatkowe, kupuj soki świeżo wyciśnięte, a najlepiej przygotowuj je sama.

co do fety, to o ile mi wiadomo, jesli feta jest przygotowana z mleka pasteryzowanego to mozna jesc. ja jem.

kawa....hmmm ja sobie na pewno na rozpuszczalna kawe od czasu do czasu bym nie pozwolila (gdybym miala na nia ochote). przeciez to sama chemia. lepiej wypic z ekpresu (nie kapsulki) - orawdziwa filtrowana.

Krysti lubi tę wiadomość

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • beszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Robotka1 wrote:
    Hihi macie rację każda jest.z nas dorosła i każda wie co robi:)
    Sam fakt że przebywamy na tym czy wcześniej na różowym forum świadczy o tym że ostatnia rzeczą jaką chcemy na świecie to krzywdy dla swojego gruszka.

A ją dziś bez mdłości! Co za uczucie.mmm:)
    Zgadzam dziś kilka rzeczy, co prawda nie wiele bo żołądek chyba się skurczył przez te kilka dni ale jest oki:)

Robotka, a w ktorym tc jestes? ja ju sie nie moge doczekac kiedy te mdlosci odejda oraz to napinanie na wymioty :/

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • beszka Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malinka1984 wrote:
    U mnie też dzisiaj bez mdłości-uff
    Mąż właśnie zrobił pyszną sałatkę z kurczakiem,sałatą,ogórkiem,orzechami włoskimi,malinami i kozim serem wędzonym-booskie.
    A gdyby ktoś szukał inspiracji kulinarnych to zapraszam www.malinowa--kuchnia.blogspot.com Blog mój osobisty :D

malinka, dzieki za namiary na bloga. na pewno sprawdze :)

ja to mam straszne zachcianki. w zadnej ciazy tak nie mialam :/ i to musze miec zaraz teraz i najlepiej zeby ktos mi zrobil, bo sama jak zrobie, to poznije juz mi sie nie chce, np. wczoraj chcialam koniecznie pieczonego lososia w piekarniku i sosem, ktory robi moj tesc. tescia nie bylo, wiec sama musilam zrobic. zrobilam, ale juz mi sie nie chcialo i nie smakowalo jak u tescia :P

dzis mialam ochote na jablecznik (kwasny) z lodami. zrobilam z tego co mialam w domku, a nie mialma jablek, wiec uzylam dzemu. za slodkie wg mnie bylo (maz twierdzi, ze idealny). teraz na ten jableczni patrzec nie moge, maz musial wyniesc ;)

i tak codziennie mnie na cos nowego ciagnie. nigdy nie wiem co jutro bedzie. jedno co sie powtarza prawie codziennie, to salata z feta ;) i generalnei na slodko kwasne jedzenie mnie ciagnie.

***** Gang 18+ *****
    epAcp2.png

NO
  • Lali Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beszka wrote:
    malinka, dzieki za namiary na bloga. na pewno sprawdze :)

ja to mam straszne zachcianki. w zadnej ciazy tak nie mialam :/ i to musze miec zaraz teraz i najlepiej zeby ktos mi zrobil, bo sama jak zrobie, to poznije juz mi sie nie chce, np. wczoraj chcialam koniecznie pieczonego lososia w piekarniku i sosem, ktory robi moj tesc. tescia nie bylo, wiec sama musilam zrobic. zrobilam, ale juz mi sie nie chcialo i nie smakowalo jak u tescia :P

dzis mialam ochote na jablecznik (kwasny) z lodami. zrobilam z tego co mialam w domku, a nie mialma jablek, wiec uzylam dzemu. za slodkie wg mnie bylo (maz twierdzi, ze idealny). teraz na ten jableczni patrzec nie moge, maz musial wyniesc ;)

i tak codziennie mnie na cos nowego ciagnie. nigdy nie wiem co jutro bedzie. jedno co sie powtarza prawie codziennie, to salata z feta ;) i generalnei na slodko kwasne jedzenie mnie ciagnie.

Ja mam to samo,mam ochote na cos, jak juz zrobie to nie jem bo mi sie odechciewa:)

Krysti lubi tę wiadomość

6gcc7ob.png
    Pola 04.2012 <3
    Laura 04.2015 <3
  • Lelitka Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida powodzenia w nowej pracy i jak najmniej stresu!!

Ależ dzisiaj temat.....ja tez jestem daleka do oceniania innych,każdy z nas jest dorosły i sam decyduje.

Ja np.nie wiedząc ze jestem w ciąży wypilam piwko,świat się pewnie nie zawalił!!
    Inne piją,pala cpaja i co??..Rodzą zdrowe dzieci!!,Tylko nie mogę sobie wyobrazić ze one nie maja wyrzutów sumienia!!!
    A u mnie dziś mdłości,ale obyło się bez wizyty w kibelku!!

Ida lubi tę wiadomość

(*) 09.08.2013 Fiołeczek....25 tc
    (*) 21.01.2014 Aniołek 5 tc
    f2w3vfxm0u0xdin0.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    misia83 wrote:
    Weronika, a gdzie kupujesz piwo imbirowe? Chętnie bym spróbowała:)
    ja w anglii jestem, nie wiem czy w polsce w supermarkecie kupisz? ja kupuje tu w tesco, tylko 1f za 4 puszki

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Lelitka Ekspertka

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zachcianek nie ma żadnych,może troszkę do słodkiego więcej ciągnie bo staram się ich nie jadac!

Myślę ze odzywiam się zdrowo od kiedy schudlam 25 kg.
    Owoce i warzywa z sadu,miasko wiejskie jajka również.
    Patrzę bardzo na to co jem,choć jestem świadoma ze chemii nie unikniemy.
    Ja jestem straszna "jogurciara".Uwielbiam:-) :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2014, 21:11

(*) 09.08.2013 Fiołeczek....25 tc
    (*) 21.01.2014 Aniołek 5 tc
    f2w3vfxm0u0xdin0.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PsotkaKotka wrote:
    Piwo w ciazy? ´Piwo bezalkoholowe tez zawiera alkohol 8na tyle malo, ze producent nie musi umieszczac tej info na butelce ale jednak jakis % jest.
    to sie nazywa potocznie piwo, nie ma alkoholu, ja od 12 lat nie wypilam ani procenta wiec jesli cokolwiek by tam bylo na bank bympoczula :-) to jest na bazie imbiru

Krysti lubi tę wiadomość

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • weronika86 Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ida wrote:
    Tak, dokładnie, nawet w piwie bezakoholowym jest zawsze jakiś %...
    dziewczyny to nie jest piwo tylko napoj gazowany z imbirem, tu dzieci to pija!

5f81898964.png
    14ed59f4a5.png
  • Lali Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronika wydaje mi sie,ze niepotrzebnie sie unosisz,Ida przedstawila swoje zdanie na ten temat,ale nie wydaje mi sie,ze chciala tym kogos obrazic.

6gcc7ob.png
    Pola 04.2012 <3
    Laura 04.2015 <3
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 24 sierpnia 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 19:04

Lali, weronika86 lubią tę wiadomość

‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ