KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
ja tez w sumie mimo, ze jestem wyspana to po poludniu ciagnie zdrowo na drzemke, i tez godzinke do 2 max, widocznie tak byc musi ;--))
poza tym sa ok przeplywy w lozysku tlenu i sub odzywczych jak nie kicamy ale odpoczywamy i Dzidzia zdrowo sobie rosnie
jak sie poloze to dopiero zaczyna kopac sobei zdrowo, bum u bum wali, nie ma co ale stopy to ma dlugie ;--)))
Bea_tina, magdalena lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was dopadla cukrzyca ciążowa? Bo u mnie wynik lekko ponad norme i teraz muszę cztery razy sprawdzać w ciągu dnia poziom cukru i będę rodzic tydzień wcześniej lub dwa.. no i mam dodatkowe USg..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 20:07
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Mychowe, a jaki mialas wynik i jaki pomiar (50,75)?
Limerkowo ciesze sie ze maluch zdrowiutki! Mnie to znowu kopie najczesciej na siedzaco, chociaz nie powiem, ze nie omieszka skopac zeberek w nocy:) zdarza sie ze mnie obudzi, ale wszystkie wiemy ze to z milosci wiec nie ma co sie krzywic:-)magdalena, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny:-)
Nie odzywałam się kilka dni, ale byłam u mamy i tam nie miałam zbyt dużo czasu żeby wchodzić na neta.
Poczytałam Was trochę i cieszę, że wszystko u Was i Maluszków w porządku. Oszczędzajcie się i wypoczywajcie póki możecie. Ja ostatnio jestem już nie do życia, Konrad jest strasznie absorbujący i nie mam czasu żeby poleżeć sobie po południu i do tego jeszcze studia. Normalnie padam na pyszczek;-)
A tak co do zakupów i promocji to polecam stronę promobaby.pl
Pozdrawiam Wszystkie Ciężaróweczki:-*Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 20:30
-
Bea_tina wrote:Mychowe, a jaki mialas wynik i jaki pomiar (50,75)?
Limerkowo ciesze sie ze maluch zdrowiutki! Mnie to znowu kopie najczesciej na siedzaco, chociaz nie powiem, ze nie omieszka skopac zeberek w nocy:) zdarza sie ze mnie obudzi, ale wszystkie wiemy ze to z milosci wiec nie ma co sie krzywic:-)
Mieszkam w Uk i tutaj mierzą cukier w mmol/l, a nie mg, wiec moj wynik na czczo był 6.0, gdzie norma to 5.6,a po dwóch godzinach było 7.0,gdzie norma to 7.8. Wiec wg tej strony http://www.pfp.edu.pl/index.php?id=cukrzyca mam stan przedcukrzycowy i nieprawidłowa glikemie na czczo, wiec teraz muszę mierzyć cukier przed posiłkami..Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2014, 21:14
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dla zainteresowanych
saszka wrote:Cześć dziewczyny
Widzę, że często jest poruszany temat pozycji naszych maluszków po 30 tygodniu. Być może przyda Wam się moja wiedza w tej kwestii
Jednym ze sposobów zachęcenia dziecka do przyjęcia pozycji główkowej jest ćwiczenie, które należy wykonywać 2 razy dziennie przez 10 minut. Należy położyć się na plecach z podkurczonymi kolanami i kilkoma poduszkami pod pupą, tak, żeby biodra były wyżej niż żołądek. Ewentualnie można uklęknąć i oprzeć głowę na ramionach, tak żeby pupa była wyżej od głowy. W tych pozycjach główka dziecka unosi się swobodnie, co może skłonić je do zmiany pozycji.
Przeze mnie nie testowane, ale przez moją koleżankę owszem - z pozytywnym skutkiemTak czy siak, wydaje mi się, że jeśli komuś zależy na porodzie sn, warto spróbować.
-
Dziewczyny mój syncio dał czadu tak wariował i poczuł to mój M był w szoku czuł to na swoich plecach i nie wiem czy dziś mały się nie przekręcił?! USG nam pokażę jaką ma pozycję może Bea_tina przyda mi się to ćwiczenie, fajnie, że to wrzuciałaś. Jeśli chodzi o spanie to ja nie jestem już taka śpiąca ale rano wstaję kolo 9:30 więc pośpię nie powiem ale trzeba korzystać
Mychowe wydaje mi się, że będzie wszystko dobrze no i będziesz widziała częściej swojego MaluszkaLepiej, że "dmuchają na zimne".
mychowe lubi tę wiadomość
-
magdalena tak pomyslalam, a akurat z braku laku śledze wszystkie tematy i natrafiłam, więc pomyślałam ze a nóz komuś się przyda:) mam tylko nadzieje ze autorka mnie nie zroga hihi:)
Co do ułożenia to ja mam bardzo mieszane uczucia, niby wg usg mam głowkowe, a jak jestem kopana to albo pod zebrami, ale czasami tez czuje takie bolesne gilgotanie na dole, takze nie wiem:P a najlepiej jak sie wyprostuje! to juz w ogole ani mru mrumagdalena lubi tę wiadomość
-
Bea_tina wrote:mychowe więc patrząc na normy, to jedynie mialas podwyzszone ten pierwszy pomiar, a drugi bardzo dobry, a masz skierowanie do diabetologa, czy pierw idziesz do ginekologa?
Tak, zgadza się, drugi wynik był w normie, ale pierwszy za wysoki, moja mama ma cukrzycę i się śmiała, że dzień wcześniej musiałam cos zjeść i to prawda, bo zjadlam dwa lody wieczorem. Ale przynajmniej teraz będą wszystko monitorować. Tylko powiedzieli, że chcą abym rodziła tydzień lub dwa wcześniej, czyli będzie poród wywoływany..
W Polsce też tak jest?
-
Mychowe ja glukoze w Irl robilam 2x prywatnie i wynik mimo fasting (pozno bylo badanie)byl w graniacach normy tj 4.5 i 5.2
teraz tez ide w 28tyg dopiero robia nie wczesniej w Medicusie Cork i wysiedze swoje 2 godz ,ale jak trzeba to trzeba dla zdrowia wlasnego i Dziecka wytrzymac te 3 klucia i smak glukozy
mysle ze powinien Ci dac rodzinny glikometr i kup sobie paski w aptece plus dietka, powinno zbic troche
porod przy cukrzycy jesli potwierdzi sie chca Ci robic jak piszesz wywolywany ze wzgledu na to ze dziecko moze sie urodzic wieksze juz przed terminem
mychowe lubi tę wiadomość
-
na Mamusie Czerwiec jest Fler, ktora ostatnio opisywala swoje zmagania z cukrzyca w Pl
z tego co pamietam miala powtorzone badania plus diete i poradnie dla kobiet w ciazy z cukrzyca, jest na podobnym etepaie ciazy po 20tyg ale nic nie pisala ze ma miec porod wywolywany wczesniej w Pl
czytalam ze dla kobiet z cukrzyca moga robic cesareke jak dzieco wychodzi wg pomiarow duze tj ponad 4,5kg lub ma sie nadcisnienie leczone w ciazy plus inne med wskazania -
Hej mamuski!
Ja dxis lezakuje w podkolderniku:-) małż wczoraj nie wlaczyl pieca i zimno jak fiks;) teraz przyjechal to na szczescie bedzie juz tan dzialal:-)
Magdalena nie zazdroszcze zakupow, ostatnimi czasy to chodze bo musze a wczesniej to z radoscia;)
Ja jutro wizyta u gina i jade fo tez zaciazonej kolezanki 100km, ale juz raczej ostatnia wizyta przed rozwiazaniem wiec trzeba sie nacieszyc:-)
Milego dnia kobietki!Limerikowo, magdalena lubią tę wiadomość
-
Witam Was mamusie popołudniowo:-)
Jak mi się nic nie chce, a na uczelni muszę skończyć poprzedni semestr i zaczął się już następny i teraz praktyki w szkole będę miała raz w tygodniu i muszę jak najdłużej chodzić na nie żeby nie mieć później problemów z ich zaliczeniem.