KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Limerikowo wrote:
Najbardziej obawiam się że jak będę musiała mieć cesarkę to nie dam rady z tą raną i dzieckiem na to 4 piętro się wspinaćNo ale czas pokaże
Eh zazdroszczę dziewczynom które mogą pospać do 9,00, ja wstaję przed 6.00 do pracy, ale z drugiej strony to się cieszę że mogę chodzić do pracy, do ludzi bo bym w domu oszalała.
Patulla ja też mam teraz same jakieś egzaminy tylko że w pracy i z angielskiego i już mam dość, mam wrażenie że mózg mi się zmniejszył i jakoś ciężko wszystko wchodziWięc powodzenia życzę
Limerikowo, magdalena lubią tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:na Mamusie Czerwiec jest Fler, ktora ostatnio opisywala swoje zmagania z cukrzyca w Pl
z tego co pamietam miala powtorzone badania plus diete i poradnie dla kobiet w ciazy z cukrzyca, jest na podobnym etepaie ciazy po 20tyg ale nic nie pisala ze ma miec porod wywolywany wczesniej w Pl
czytalam ze dla kobiet z cukrzyca moga robic cesareke jak dzieco wychodzi wg pomiarow duze tj ponad 4,5kg lub ma sie nadcisnienie leczone w ciazy plus inne med wskazania
Dlatego maja wywoływać poród, żebym rodziła naturalnie, nie przez cesarke, co bardzo mnie cieszy, bo wszystko będzie naturalnie i głownie laktacja się pobudzi..Limerikowo lubi tę wiadomość
-
dobre sa emolienty delikatne do smarowania cialka po kapieli i do samej kapieli, ale to juz trzeba samodzielnie probowac, bo nie kazde moga dziecku odpowiadac na skore
plus sa raczej to kosmetyki wydajne mimo ze cenowo dosc drogie, lecz mozna szukac oczywscie promocji w aptekach internetowych/allegro
mozna zaczac od tych emolientow dla skory dziecka wrazliwej jak np zamierzam wstepnie tak robic
nie wychodze z zalozenia, ze co najdrozsze musi byc super ale np Oilatum mam sprawdzone na wlasnej skorze ;--))
sa jeszczeb Oilan,Mediderm Baby, Allerco,Atopum - 3 ostatnie maja duze butle -400/500ml i kosztuja do 30zl
-
na pewno przydadza sie chusteczki tzw mokre do pupy i ogolnie by przetrzec dziecko gdy nei kapiemy
do kosmetykow pielegnacyjnych tak wstepnie mozna byc jeszcze zaliczyc patyczki do czyszczenia ucha i gruszke/aparat do oczyszczania noska/udrazniania
nalezy tez pomyslec o wstepnej higienie jamy ustnej -
Mi się wydaję że potrzebny nam będzie
krem z filtrem do twarzy i ciała maluszka
krem na odparzenia
sól fizjologiczna do noska i oczu
coś do kąpieli płyn albo jakieś mydełko
Na pewno o czymś jeszcze zapomniałam
magdalena, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
U mnie podstawowymi kosmetykami są:
- płyn do kąpieli
- mleczko do ciała
- krem bambino - używam go do buźki i do pupci, gdy nic się nie dzieje
- na początku jeszcze coś do pupci, np. bepanthen, sudocrem, alantan
- oliwkę mam tylko gdy na główce pojawia się coś (ciemieniucha powiedzmy, ale reaguję od razu i po 1 dniu znika)
- pudru nie miałam i mieć nie będęaga8787, magdalena, Limerikowo, mychowe lubią tę wiadomość
-
Słyszałam, że na początku do kąpieli najlepiej sprawdza się zwykła parafina, którą dodaje się do wody (najlepsze w parafinie jest to, że jest bardzo delikatna i neutralna dla skóry i nie uczula) - chyba, że maluszek ma problemy skórne, no to wtedy trzeba bardziej konkretnie zadziałać.
magdalena lubi tę wiadomość
Cuda się zdarzają - Kochamy Cię Syniu :-*
Nasz drugi Cud - Kropeczka :-*
31.03.2021 💔 6 tc [*]
09.05.2021 💔 6 tc [*] -
Zgadzam się z Bąblinką - moja położna powiedziała ,że dla takich maluszków nawet zwykła przegotowana woda z mydłem dla dzieci jest najlepsza bo mają taką delikatną skórę podatną na uczulenia ,że nie warto narażać ich na to. To jest oczywiście tylko moja sugestia zrobicie jak uważacie
ja wpadam co jakiś czas do Was bo na III trymestrze narazie szał rozpakowywania więc nie ma o czym pisać za bardzo
Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Limerikowo wrote:
Limerikowo coś Ty ja nie dźwigam nie robię zakupów spożywczych w ogóle tylko z mężem, wygląda to komicznie zawsze taki obładowany a ja puste ręceno ale co tak powinno być he he ja robię zakupy dla maluszka, wczoraj kupiłam butelkę oraz bepanthen. Cały czas kompletuję wyprawkę
Bea-tina ja ostatnio potrzebuję spacerów i sporo chodzę dobrze mi to robi:) dziś nasz dzień!Yupi ale ja zapewne jutro dam znać co i jak-bo po badaniu mam szkołę rodzenia która kończy się po 21 zanim dotrę do domciu będę padnięta.
Jeśli chodzi o kosmetyki dla maluszka to nie będę kupować różnych specyfików, podstawa:
- mydełko do kąpieli (najpewniej jeleń) żeby nie uczuliło
- pafarina na SR położne mówiły że jest super także dziewczyny popieram Waszą decyzję
- maść na oparzenia bepanthen ale jak się pojawią nic zapobiegawczo
- jeżeli będzie konieczność bo skóra będzie wysuszona to podam jakąś oliwkę
Nusiaa ja śpię na bokach ale wiercę się strasznie, na wznak jest mi nie wygodnie na chwilę mogę poleżeć ale nie żeby spaćnie wiem, czy to może zaszkodzić maluszkowi albo czy jest mu nie wygodnie zapytaj lekarza, wszędzie piszą że najlepsza pozycja to lewy bok, bo dziecko jest dobrze dotlenione.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 10:46
aga8787, Limerikowo, mychowe lubią tę wiadomość
-
To co trzeba mieć to:
krem na odparzenia
krem ochronny z filtrem
płyn do kąpieli ciała i włosów najlepiej taki 2w1 na początek
mydełko opcjonalnie
oliwka
odradzam bardzo wszelakie zasypki i talki
patyczki do uszu
chusteczki nawilżane
sól fizjologiczna,sterylne gaziki
to taka podstawa
no i ewentualnie jakiś balsam lub jakieś mleczko jeśli ktoś bardzo chce
aga8787, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
ja kupuję wszystko z hippa
-krem z filtrem 50
-krem na odparzenia
-mleczko do ciała
-płyn do mycia ciała i włosów
-chusteczki nawilżane
a oprócz tego
-sól fizjologiczna do mycia oczek
-waciki nawilżane spirytusem do pępuszka
-sól morska do płukania noska
-jałowe gaziki
-aspiratorJoala lubi tę wiadomość
-
dzieki za liste co nada dla Malej tak wstepnie bede juz miec wszystko,zatem dopisuje do mojej tez parafine
Nusiaa napisz nam co juz rozpakowalas dobrego, pochwal sie ;--))
ja za tydz przechodze na III trymestr, ju hu
a dzis punkt 7 pobudka dopadl mnie 1y skurcz w pr lydce, nie wiem z czego to, bo pije jak cysterna plus asapargin 2x2, ale fakt mzoe trzeba wg ginki max dawki 3x2 na tym juz etapie
poza tym bylam wczoraj wieczorem na basenie wiec nie moge powiedziec ze od leniuchowania zastoj krwi sie zrobil
lykam dzis zatem acard, bo juz kiedys mialam klopot zakrzepowy w lydkach wiec troche strach plus extra spacer z buldogiem
-
Limerkowo skad ja znam te pobudki ... ;/ ja ostatnio mialam w obu naraz , myslalam ,ze padne
Ja juz mam wszystko bo w polowie marca będę pakować torbę do szpitala
Do mojego szpitala trzeba tylko zapakować pampersy , chusteczki nawilżające , krem do pupy (bez cynku) - dla Małej . A dla siebie : 3 koszule , podkłady poporodowe , majtki poporodowe (podobno bardzo się przydają bo nie uciskaja ani nic, 5szt kosztuje 8 zl ), zgrzewkę wody + 1 z dziubkiem , podpaski no i przybory czystości.Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Jeżeli chodzi o spanie na plecach to nie zaleca się, bo może powodować zbyt mały przepływ krwi w łożysku, ale np. moja bratowa całą ciążę leżała na plecach i nic nie było Maluszkowi.
Jeżeli chodzi o mnie to nie mogę nawet 5 minut poleżeć na plecach, bo od razu krzyże mnie strasznie bolą.