KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
patulla wrote:Obecnie nie stosuję się już gazików nasączonych spirytusem do pępuszka, przemywanie letnią wodą wystarczy i oczek też solą fizjologiczną nie trzeba przemywać, bo po co, jak wszystko jest dobrze.
,
-
hej mamuśki!
Ja dziś po wizycie. Maluszek nie wiem ile waży, jedynie wiem, że nózki ma na wielkość 27t3d a głowkę na 28t2d, ale powiedział, że wielkościa główki mam się nie przejmować, że to wiadome, że w różnym tempie rośnie i że to rzecz normalna. Kazał mi jutro albo w pon iść na glukoze(75g) i dał jakieś tam badanko i w sumie tyle. Następna wizyta 13 marca, w dzień urodzin mojego tatuśka:)
Ja podobnie jak mirka będę kupować w zasadzie ten zestaw higieniczny. Jedynie co to do pępuszka kupie oscisept, sprawdziłam na ranie po CC i nie podrażniał i fajnie goił
Dziewczyny, czy ten roztwór glukozy mam sobie w domu przygotować? A jak najlepiej, w ciepłej wodzie to na pewno i odrazu wcisnąć cytrynkę, czy dopiero na miejscu??
miłego popołudnia!agata86, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
czesc wam wszystkim widzę ,że akcja zakupy w temacie ja jeszcze nic nie kupiłam ,ale lista sie powoli robi ,aby moja skleroza mnie nie oszukałjak na razie zakupy na liscie tylke może napisać co mam na kartce !!!! heheheeh
-
Bea_tina wrote:hej mamuśki!
Ja dziś po wizycie. Maluszek nie wiem ile waży, jedynie wiem, że nózki ma na wielkość 27t3d a głowkę na 28t2d, ale powiedział, że wielkościa główki mam się nie przejmować, że to wiadome, że w różnym tempie rośnie i że to rzecz normalna. Kazał mi jutro albo w pon iść na glukoze(75g) i dał jakieś tam badanko i w sumie tyle. Następna wizyta 13 marca, w dzień urodzin mojego tatuśka:)
Ja podobnie jak mirka będę kupować w zasadzie ten zestaw higieniczny. Jedynie co to do pępuszka kupie oscisept, sprawdziłam na ranie po CC i nie podrażniał i fajnie goił
Dziewczyny, czy ten roztwór glukozy mam sobie w domu przygotować? A jak najlepiej, w ciepłej wodzie to na pewno i odrazu wcisnąć cytrynkę, czy dopiero na miejscu??
miłego popołudnia!
co do glukazy to ja dostaję w punkcie pobrań ja osobiście wzięłam butelkę wody b/g i po wypiciu musiałam popchnac dalej do dziadostwo fujjj i chyba tylko roczkowi sie ta glukoza sie spodobała (smakowała)bo młody zaczął kopać ruszać sie jak na spodzie .....ps nie brala cytryny , a pani mi tą glukozę rozpuscila w plastikowym kupku zimnej wody b/g i wypilam fujjjjjj!!!!Limerikowo lubi tę wiadomość
-
Ja mam wskazanie do CC od mojego ortopedy - w zasadzie już zanim zaszłam w ciążę, to wiedziałam, że cesarka mnie czeka.
Gin powiedział, że w odpowiednim czasie na podstawie zaświadczenia jakie dostałam od ortopedy wypisze mi skierowanie do szpitala na oddział patologii ciąży i stamtąd już zabiorą mnie na cesarkę.
Szczerze mówiąc bardzo mi się nie podoba ta wizja cesarki i zrobię wszystko żeby mimo wszystko się wywinąć - chciałabym przeżyć poród SN ze względu na to, że po cesarce utrudniony jest pierwszy kontakt z Maluszkiem, opieka nad dzieckiem w szpitalu i potem w domku, no i ta opinia społeczna (wiem, że akurat to powinno mnie martwić najmniej), że cesarka to wyjście na skróty dla słabeuszy a poród SN to jest dopiero wartościowe przeżycie, które uczyni mnie "prawdziwą" matką...
Przykre to troszkę i uważam, że krzywdzące.
Limerikowo lubi tę wiadomość
Cuda się zdarzają - Kochamy Cię Syniu :-*
Nasz drugi Cud - Kropeczka :-*
31.03.2021 💔 6 tc [*]
09.05.2021 💔 6 tc [*] -
U nas w szkole rodzenia też mówili że już się nie używa spirytusu ani fioletów do pępuszka, jedynie wodą się przemywa chyba żeby coś ropiało to wtedy otisept-nowe standardy. No i że lepiej przez pierwszy miesiąc nie stosować żadnych, mleczek, olejków, kremów po kąpieli jedynie do wody wlać jakiś płyn czy oliwkę lub myć mydełkiem. Odradza się pudry i zasypki szczególnie u dziewczynek. A i mówili żeby nie przegotowywać wody do kąpieli bo to nie potrzebne. W szpitalu też tego nie robią a dzieciaczki dobrze się mają.
Ale wiadomo wybór należy do mam
My w szkole rodzenia dostajemy mnóstwo kremików balsamów dla dzieciaczków i dla mam, gazety typu mamo to ja, broszury i poradniki, ostatnio nawet dostaliśmy pampersy i butelkę z Aventu. Nie dość że mamy za darmo szkołę to jeszcze fajne prezentyLimerikowo, magdalena lubią tę wiadomość
-
Bąblinka, uważasz, że CC jest dla słabeuszy?? Zostawię Twoją wypowiedź, beż komentarza!
Ja na 80% będę mieć CC ze względu na pierwszą cesarkę, podwyższone ciśnienie i śmierć dziecka po porodzie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 17:43
-
Nusiaa spanie na placach nie jest całkowicie zabronione:P Ja staram się leżeć niby na lewym boku, ale ostatnio zasypiam tylko na prawym. Jak się budzę to najczęściej znowu na plecach i z rękami na brzuchu co dziwne:P Także nie chodzi, żeby w zupełności unikać leżenia na plecach, ale wybierać boczne pozycje:)
Dziewczyny, czy Wy do fotelika samochodowego zakupujecie "bazę ISOFIX"? Koleżanka mi wbiła bakcyla i się zastanawiam:P małż powiedział, że to raczej zbędny wydatek, ale mimo to chętnie wysłucham Waszych opini:)
Kurcze jutro dzień rozpoczne o 620! 100 lat tak wczas nie wstawałam:P Dobrze, że mam niezłą książkę, to się nie wynudze przez 2 godziny:) zastanawiam się tylko, czy by aby po tych dwóch godzinach sobie nie wziąć czegoś do zjedzenia?? Bo w sumie ja wiem, troche czasu po obudzeniu, bez jedzenia, może być ciężko:P -
Hej dziewczyny,
My musimy leżeć, bo przeciążyłam się w pracy i mała jest już głową w dół i za nisko ją mam, także muszę odpoczywać niestety, tyle dobrze, że z mała dobrze wszystko,
Co do kosmetyków do kąpieli, to mi w aptece i koleżanka farmaceutka radzą, żeby nie powiedzieć każąkupić oddzielnie szmapon do włosów i do ciała dla malucha, bo jednak skóra na głowie różni się od skóry na ciele dlatego też ja kupię oddzielnie zastanawiam się nad Mustelą, albo środkami na bazie oliwy z oliwek jak najbardziej naturalne żeby były
Bąblinka pogratuluj poglądu tym,co sądzą że cesarka jest dla słabeuszyWszystkie znane mi kobitki, które musiały przejść CC tego samego dnia musiały zajmować się już maluchami w szpitalu, a CC to jest operacja, po żadnej innej operacji nie każą ci wstawać tego samego dnia. Mało tego znajomej w Polsce nie chcieli zrobić cesarki KAZALI jej rodzić naturalnie dziecko ponad 4 kg ,(ona drobniuteńka) skończyło się na połamanych żebrach, rozwarciu nie powiem pokąd, przez miesiać nie mogła usiąść i traumie, i ona nie uważa się za bohaterkę, ale ofiarę służby zdrowia. Nie wspominając już o tym ile dzieci może stracić życie , bo akcja porodowa trwa, rozwarcia, ani skurczów nie ma a dziecko się w środku męczy, co powinno już być na świecie
Mało tego żyjemy w XXI w. jeżeli ktoś chce i może, albo powinnien niech rodzi przez CC, idąc tym tropem używanie znieczulenia i innych mieszanek na ból to pójście na łatwiznę, bo po co sobie pomóc skoro można konać z bólu? Mam koleżankę co wolała by urodzić dziecko niż pójść do dentysty wyrwać ząb, to ją też powinno się potępiać? bo dorosła kobita boi się dentysty? Równie dobrze po co pieluchy jednorazowe skoro można używać tetrowych i to prać je na tarce nad rzeką, a nie w pralce. Ludzie mają ograniczone myślenie jednak.
Fizjo niunia kasienka buziaki dla was :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 22:08
Limerikowo, aga8787, kasienka82, Bea_tina lubią tę wiadomość
-
Bąblinka ja uwazam ze CC to tak samo jak SN nada jakos to dziecko na swiat wydac
wiadomo sa ostrzy zwolennicy i 1 i 2 procedury jak w zyciu
jednak CC wielokrotnie ratuje i kobiete i malucha, ktory moze ugrzasc po prostu w kanale rodnym a matka i tak nie bedzie miala go sily wypchnac plus gdyby nie CC to by sie udusil i tyle
poza tym jest wiele wskazan zdrowotnych do CC kobitki maja
jest zdanie ze niektore jestesmy "too posh too push", no ale jesli nawet ktos chce miec CC to nie uwazam ze to zly pomysl, wiadomo operacja i dochodzenie do siebie
nie nada sluchac co tam inni sadza o CC lub SN , kazda z nas ma inna sytuacje a i tak zadecyduje lekarz lub sytuacja
to tak samo jak ten spor karmic cyckiem czy butelka
21wiek ma czl prawo i do CC i do butelki
my kupilismy wozek Jane Muum z systemem isofix, jest fakt moze nie tani ale w 2sec wyjmuje sie fotelik na klipy/zastrzaski
warunkiem isofixa sa odpowiednie zatrzaski w aucie
plus czlowiek nie meczy sie z zapinaniem w pas fotelika
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2014, 22:01
bemommy, mychowe lubią tę wiadomość
-
Witajcie MAMUŚKI
Wide że kolejne ważne tematy przerabiacie
(ależ będę miała zaległości)
ja kosmetyków jeszcze żadnych nie kupiłam - ale może siądę w ten weekend i troszkę pogrzebię ??
(chociaż pewnie będzie ciężko to zrealizować)
A co do cesarki - nie czaje jaki słabeuszy mógłby dać się pociąć ??
...i to spanie na lewym boku - niby zalecane, a jednak ciężkie do zrealizowania
Ja pytałam moją GIN co z tym spaniem bo się naczytałam o tym zbawiennym lewym boku (jednak w praktyce nie było już tak łatwo) i krótko mi odpowiedziała...
"Proszę spać jak Pani wygodnie i słuchać własnego ciała, a jeśli na którymś boku zacznie Pani być nie wygodnie - to się przewrócić" - i po problemie)
-
hey co do cc moja kuzynka pierwszą córkę miała cc bo miednica za wąska i cos tam jeszcze , a drugą też skierowanie na cc dostała i jak się okazało , że z drugą cc juz nie zdążyli zrobić bo urodziła na Sorze
małej się tak spieszylo że nie poczekala na cc , a waga jej byla 3600g i 58cm zdrów jak ryba i położna powiedziała , że mała zaczęła 1 stycznia rok z wystrzalu
więc nie zawsze bedziemy skazane na cc
no ja jeszcze nie wiem co mnie czeka nic mi nie mówił że poród bedzie cc czy sn , ale jak nie zapomnę to zapytam ??!!!Bąblinka, Limerikowo lubią tę wiadomość
-
Ja też uważam, że CC nie jest wcale takie miłe i przyjemne jak by się mogło wydawać i zdecydowanie nie jest dla słabeuszy (cierpi się o wiele dłużej tyle, że już po narodzinach dzidziusia) - często ludzie zapominają, że jest to poważna operacja, wykonywana często żeby ratować życie matki lub dziecka (a czasem obojga), wiążąca się z mnóstwem powikłań.
Osobiście nigdy nie uważałam, że któryś z porodów jest "lepszy", czy "bardziej właściwy" - jednak kiedy sytuacja jest taka, że jest wybór to warto się zastanowić czego by się chciało (tym bardziej, że moja cesarka miałaby się odbyć ze względu na bezpieczeństwo moje a nie dziecka - gdyby było inaczej nie miałabym żadnych wątpliwości).
P.S.
Bea_tina doczytaj proszę - to nie ja uważam, że CC jest dla słabeuszy tylko bardzo często spotykam się z taką właśnie opinią - i co bardziej zastanawiające, są to opinie kobiet, które już mają swoje dzieciaczki i przeszły przez poród. Tak więc dla pewności podkreślam, że mnie również taka opinia mocno podniosła ciśnienie.Limerikowo, mychowe lubią tę wiadomość
Cuda się zdarzają - Kochamy Cię Syniu :-*
Nasz drugi Cud - Kropeczka :-*
31.03.2021 💔 6 tc [*]
09.05.2021 💔 6 tc [*] -
bemommy to nie zostaje nic innego jak leżeć i się cieszyc ostatnimi chwilami malucha w brzuszku, później już nie będzie tak łatwo! Trzeba teraz wykorzystwać każdą okazję
mychowe- ja do toalety zdąrzam, jednak czasami(już o tym pisałam) mam wrażenie jakbym się posikała:P Maluszek jakoś tak musi kopać, że odnoszę takie wrażenie. Za to czasami mam taki napór na pęcherz a jak już siedze elegancko to kicha i siedze 10 min i ani kropli:P
Ja po glukozie, w sumie sie wynudziłam jak fiks! Ciesze się, że wcisnęłam sobie pół cytryny bo smak odrazu lepszy! Jakby słodziutka lemoniada:) Aż sie miło piło hihi:) Łukaszek za to przez całe 2 bite godziny był zachwycony smakiem, wiercił się i kopał jak oszalały:) A dla sprawdzenia po powrocie(ok 10-15 min) zmierzyłam sobie w domu cukier(mama ma sprzęt) i wyszło 114, mam nadzieje, że wynik będzie zbliżony i jednak nie wyjdzie mi nic ponad normę.
A teraz idę spać, całkowicie się odzwyczaiłam wstawania porannego, a dzisiejsza godzina 6 to już wogóle!
Miłego dzionka!!bemommy, mychowe lubią tę wiadomość