X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014
Odpowiedz

KWWIETNIOWO-MAJOWE Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mychowe wrote:
    Dorjano, a kiedy dokladnie masz usg? Ja mam 24tego na 13:) Strasznie sie boje. I kazdego dnia coraz bardziej sie boje, ale wiem, ze to nic nie da,wiec chyba musze cos relaksujacego porobic;)
    Na szczescie zadnych plamien nie ma jak mialam w poprzedniej ciazy.

Dziewczyny pamietajcie zeby duzo pic. Wiem, ze to nie jest latwe czasem przy tych okropnych mdlosciach, ale tydzien temu nabawilam sie zapalenia pecherza moczowego i dzis skonczylam antybiotyk. Trzeba pic ponad 1,5l dziennie. Ja najlepiej sie czuje jak wypije 2litry, ale ciezko wchodzi.

Pozdrawiam!

hej Mychowe
    ;D o to samo miałam Cię zapytać - ja mam się dopiero umówić na koniec miesiąca - i nie wiem kiedy powinnam zadzwonić...

Myślę że może w przyszłym tygodniu zadzwonię i się umówię też około 25...
    Zobaczymy ile wytrzymam - bo mnie też zżera stresik...

Zastanawiam się po co są robione te badania prenatalne ??
    Jaki jest ich sens ?? bo jeśli okaże się że coś jest nie tak - to co wtedy ??
    ZABIORĄ MI DZIECKO ???

A CO DO PICIA - to mam na to sposób:

1. rano - przed pracą wypijam na czczo - 2 kubki czegokolwiek (przeważnie jest to kawusia zbożowa)
    - i przynajmniej pół kubka kefiru :P (kupuję taki o smaku żurawiny)

a w pracy jem tylko warzywa i owoce (i tak do 16)
    - czasami płatki owsiane z siemieniem lnianym i owocami

Nie powiem jest ciężko (bo czasami muli nieziemsko) ale zmuszam się bo to dla mojej MISI :D

a na wieczór piję zawsze sok z żurawiny - na oczyszczenie dróg moczowych ;D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2013, 19:52

• Dorjana Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalena wrote:
    no tak jak tez zaczelam stosowac krem na biuscik i na brzuch na rozstepy:-) trzeba zapobiegac na poczatku.

dziewczyny widac wam bardziej zyly na ciele? ja mam ich mnostwo nawet na twarzy bardziej mi widac niz przed ciaza.

oj natalinko przykro mi ze musialas sie dzis tak naczekac i w sumie nic sie nie dowiedzialas:( nie lubie takich akcji..... ale wiem ze sie zdarzaja ale nie byla to wizyta prywatnie prawda?

dorjanko zaufany gin to podstawa tak sie ciesze:-)

dzieki ze trzymalyscie kciukasy!

odliczam dni do 17 na wizyte z moim maluszkiem.(wazne usg)

Czyżby już prenatalne Magdalenko ???

No to będziesz pierwsza ;D
    - ja jeszcze się nie umówiłam - pod tym względem troszkę martwi mnie moja GIN... powiedziała tylko: "proszę na następną wizytę przyjść za miesiąc" i nigdzie tego nie zanotowała - nie wiem czy to normalne ???
    Czy to oznacza że już jestem umówiona ??
    A jak sie babka rozchoruje to jak mi da znać - bo raczej nie ma mojego nr telefonu...
    Bardzo ją lubię - ale ta organizacja mnie przeraża :/

• natalinka Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, na szczęście byłam na NFZ. Gdybym umówiła się prywatnie i miała jechać 40 km, to byłabym bardziej zła. Pewnie pojadę, lepiej sprawdzić. Poza tym nie pobrał mi jeszcze z powodu swojego zakręcenia cytologii, a teraz czuję, że przyplątała mi się jakaś infekcja. Na oddziale tego z pewnością nie zrobi :( Martwię się dlatego, że przez 2,5 roku zmagałam się już z kolonizacją e coli i paciorkowca, których zupełnie nie mogłam wyleczyć antybiotykami, zatem mam pewne powody do obaw. Bywam dość ciężkim przypadkiem...

201404234670.png

cfc61914ad.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorjana wrote:
    hej Mychowe
    ;D o to samo miałam Cię zapytać - ja mam się dopiero umówić na koniec miesiąca - i nie wiem kiedy powinnam zadzwonić...

Myślę że może w przyszłym tygodniu zadzwonię i się umówię też około 25...
    Zobaczymy ile wytrzymam - bo mnie też zżera stresik...

Zastanawiam się po co są robione te badania prenatalne ??
    Jaki jest ich sens ?? bo jeśli okaże się że coś jest nie tak - to co wtedy ??
    ZABIORĄ MI DZIECKO ???

A CO DO PICIA - to mam na to sposób:

1. rano - przed pracą wypijam na czczo - 2 kubki czegokolwiek (przeważnie jest to kawusia zbożowa)
    - i przynajmniej pół kubka kefiru :P (kupuję taki o smaku żurawiny)

a w pracy jem tylko warzywa i owoce (i tak do 16)
    - czasami płatki owsiane z siemieniem lnianym i owocami

Nie powiem jest ciężko (bo czasami muli nieziemsko) ale zmuszam się bo to dla mojej MISI :D

a na wieczór piję zawsze sok z żurawiny - na oczyszczenie dróg moczowych ;D

Wiesz, oni nigdy na 100% nie powiedza, ze widza wade genetyczna, moga dac jakis %. Nie martw sie, nie zabiora Ci Twojej Misi haheh :D
    A ja.. ja nawet nie wiem czy mam Misie czy Ktosia czy w ogole ktos tam siedzi.. heh dziwne. Podobno te badania mozna zrobic pomiedzy 11 a 14 tygodnie, bo cos tam jest najbardziej widoczne, wiec bedziemy mialy wizyte w podobnym czasie. Fajnie:)

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • niunia Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny a ja se odpoczywalam:)
    ja mam 22 penetralne :)mi odrazu po wizycie robi termin na nastepna wizyte=) i jak sie czujecie???? Ja dzis 12tydz zaczelam:) super...

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niunia wrote:
    Hej dziewczyny a ja se odpoczywalam:)
    ja mam 22 penetralne :)mi odrazu po wizycie robi termin na nastepna wizyte=) i jak sie czujecie???? Ja dzis 12tydz zaczelam:) super...

Witaj niunia, ja odpoczywalam caly poprzedni tydzien, od piatku powrot do pracy niestety po infekcji pecherza.. Ja mam prenatalne 24 tego. Masz mdlosci? Mi chyba powoli przechodza..

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • bemommy Autorytet

Wysłany: 9 października 2013, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej niunia jak twoje migreny? Przechodzą albo chociaż łagodnieją? Ja jutro zaczynam 12 tydzien i mi lekarz kazał przyjsc na badania te prenatalne od 15 do 18, że mury się waliły, nie wiem czemu tak wcześnie

bemommygreek.blogspot.gr
    7v8rdqk3fetj07lv.png
  • Dorjana Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 06:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No więc Niunia :D ty również będziesz przed nami ;P

już jest 10 więc mało zostało ;D
    teraz to nam poleci z góreczki ...
    będziemy czekać na relacje :D

Przede mną jeszcze 2 tygodnie... ufff...
    właśnie czytam o Programie Badań Prenatalnych prowadzonym na Wojewódzkiej Porodówce... może lepiej wybrać specjalistycznie przygotowany oddział niż moją GIN ??
    Mam nadzieję że MISIA nadal tam jest ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2013, 06:31

• niunia Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mychowe- eh jak rano tzn kolo 7 wstaje to mi nie dobrze strasznie a jak wstane o 12 to jak nowo narodzona hehe
    bemommy-eh wlasnie od rana mnie leb napieprza :( to super ,ze tak wczesnie to penetralne robi sie miedzy 11-14 tyg ciazy:) wiec masz jak najbardziej termin okej ja mam rowno w 14 Tyg ciazy i boje sie ze to za pozno hehe
    dorjana-nie mam pojecia ja mieszkam za granica i u mnie duzego wyboru niema u gina musze:) w sumie 1/3 zaraz za nami hehe

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • MonikaS Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ależ mi dzisiaj pęcherz doskwiera. ja go chyba nie zaleczę. fakt - wczoraj małO woDy piłam...

1usa9vvjq7ibxdkr.png
    74di2n0aqoseb314.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikas-mi tez:) latam ciagle do wc,a zaraz jade do miasta to mam wyzwanie hehe bo w domu to co 15min latam do wc:) a teraz ze 3godz nic,bo nie lubie chodzic na publiczne toalety :)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • mamafasolki Ekspertka

Wysłany: 10 października 2013, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie z tym piciem to katorga. Wczoraj wypiłam przez cały dzien 4 kubki picia a wydaje mi sie ze nic innego nie robiłam tylko piłam :) .Ale dzisiaj jest juz lepiej z moim pęcherzem wiec muszę sie zmuszać.

Magdalena idziemy tego samego dnia do lekarza :) Ciekawa jestem jak nasze fasolki sie mają.

Dziewczyny podobno na dobrym usg od 11-12 tygodnia mozna dojrzeć płeć, ciekawe czy którejś z nas uda sie poznać na tym usg :)

eikte6hhj5bvjgsz.png

iv09io4p0rqg51ty.png
  • slonkozusa Ekspertka

Wysłany: 10 października 2013, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słyszałam że 14 tygodniu było widać płeć ale że w 11 tygodniu to się nie spotkałam , bede mieć usg genetyczne 21 września co bedzie koniec 11 tygodnia więc może zobacze czy to syn czy córa skoro tak piszesz ale podejżewam że i gin. nie powie nawet jak widzi w tak wczesnej ciąży

czekamy na ciebie mikołajku
    dahva3q.png
    hkqloxz.png
  • Iwonka Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2013, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś już idę na usg genetyczne, także zdam relacje jak wrócę, ale pół nocy nie spałam z innego powodu... Chipsów mi sie wczoraj zachciało wiec w małą miseczkę nasypałam i zjadłam a za jakieś 5 godzin zobaczyłam ze moje chipsy były do 15 sierpnia br. :( nic mi się nie działo, żadnych rewolucji, ale strasznie jestem na siebie zła że nie spojrzałam, mam nadzieje ze nie zaszkodzi to mojej fasolce.

• mamafasolki Ekspertka

Wysłany: 10 października 2013, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka czekamy z niecierpliwością na relacje. W którym tygodniu jesteś?
    Myślę że nie powinnaś sie martwić tymi chipsami, to nie taki strasznie długi czas przeterminowania, one przecież są suche wiec za bardzo nie ma co się tam zepsuć w tak krótkim czasie. Zwłaszcza że na opakowaniu jest napisane najlepiej spożyć do... tzn że pózniej przez jakiś okres jak się zje to nic sie nie stanie.

Slonkozusa ja dzisiaj wyczytałam na ovu śledzenie ciąży że w 11 tyg "Mimo, że płeć Twojego dziecka określona była od dnia zapłodnienia, dopiero teraz jego genitalia robią się coraz bardziej widoczne."
    W 12 "Czasami na wysokiej jakości USG można dostrzec już płeć dziecka"
    Chociaż szczeże to też nie słyszałam o tak wczesnym wykryciu i myślę, że lekarze nie są chętni do tak wczesnego mówienia, ale kto wie :)

eikte6hhj5bvjgsz.png

iv09io4p0rqg51ty.png
  • Iwonka Przyjaciółka

Wysłany: 10 października 2013, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamafasolki - staram się już nie myśleć o tych chipsach bo fasolka i tak bierze teraz ode mnie to czego najbardziej potrzebuje. Ale chipsów chyba długo nie zjem ;) Jestem w 11 tc. i 2 dzień i miałam mieć usg 15.10. ale lekarz prowadzący na wizycie powiedział ze lepiej zrobić teraz bo dzidzia jest dużo i lepiej żebyśmy nie przeoczyli, chodzi o tą przezierność karkową która później zanika czy coś takiego :)

O 15:40 mam usg a o 16:20 endokrynologa wiec trzymajcie kciuki bardzo mocno.

mamafasolki lubi tę wiadomość

• mamafasolki Ekspertka

Wysłany: 10 października 2013, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwonka trzymamy kciuki i czekamy na info :)

eikte6hhj5bvjgsz.png

iv09io4p0rqg51ty.png
  • mychowe Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy kciuki Iwonka :)

ex2bkrhmvrp7aszy.png>
  • slonkozusa Ekspertka

Wysłany: 10 października 2013, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki

czekamy na ciebie mikołajku
    dahva3q.png
    hkqloxz.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 10 października 2013, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja na szybko pierogi zrobilam:) i taka padnieta jestem ze ide sie kimnac troche hehe:) mi lekarka mowila,ze w 18 tyg plec ale ide teraz do innego gina bo ona ma urlop ponoc on lepszy:) i wymusze na nim zeby powiedzial czy dynda cos pomiedzy nogami czy nie:) ale jestem nastawiona na sliczna zdrowa niunie:)

mychowe lubi tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
‹‹ 24 25 26 27 28 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ