🌞 Letnie Maluchy 2025 🌞
-
WIADOMOŚĆ
-
Anuśla wrote:Dysia jak podajesz Saba? Do każdego karmienia czy raz na 2 h jak przypada karmienie?
Ja zanim miałam Saba to jeszcze wspomagałam się metodą - masaż plus rurka windi . Windi działa cuda też. Działa to krócej niż Sab,ale gazy jednak odchodzą i to sporo. -
Cześć! U nas dziś tragiczny dzień. Młody między 10 a 18 spał jakies 1h-1.5h. To była masakra, co chwilę się wybudzał. I oczywiście płacz, wrzask i czasami się włączał potężny ryk. Apka pokazuje, że to może być skok, ale sama nie wiem. Mam nadzieję, że nocka będzie chociaż w miarę, bo dziś naprawdę jestem padnięta. Koło 15 miałam moment, że czułam, że tracę cierpliwość. Na szczęście mąż mógł na chwilę wyskoczyć z pracy i wesprzeć (nawet te 10 minut to było jak prezent!)
Mam do was pytanie odnośnie ubioru na jesień. Jak ubieracie dzieciaki na spacery gdy na dworze 13-15 stopni? Jak podglądam grafiki to proponują kurteczkę, ale może są jakieś fajniejsze rozwiązania? Albo powinnam myśleć o jakimś kombinezonie? -
osiecka89 wrote:Cześć! U nas dziś tragiczny dzień. Młody między 10 a 18 spał jakies 1h-1.5h. To była masakra, co chwilę się wybudzał. I oczywiście płacz, wrzask i czasami się włączał potężny ryk. Apka pokazuje, że to może być skok, ale sama nie wiem. Mam nadzieję, że nocka będzie chociaż w miarę, bo dziś naprawdę jestem padnięta. Koło 15 miałam moment, że czułam, że tracę cierpliwość. Na szczęście mąż mógł na chwilę wyskoczyć z pracy i wesprzeć (nawet te 10 minut to było jak prezent!)
Mam do was pytanie odnośnie ubioru na jesień. Jak ubieracie dzieciaki na spacery gdy na dworze 13-15 stopni? Jak podglądam grafiki to proponują kurteczkę, ale może są jakieś fajniejsze rozwiązania? Albo powinnam myśleć o jakimś kombinezonie?
No to ja też się męczę w dzień mega od soboty?, tak że o 19 oddałam małego mężowi i poszłam spać. Parę dni już jest ciężej, mały się wybudza co chwila z okrutnym wrzaskiem. W końcu o 14 się wkurzyłam, dokarmiłam go MM, dałam do kołyski starej i bujałam z nadzieją, że zaśnie. Znowu po 15 min. wrzask na cały dom, ale widzę że przez sen. I za chwilę znowu, to ja go złapałam, obruciłam na brzuch i spał 4h! 🤯 bujałam tylko jak coś się poruszył. Obudził się taki szczęśliwy i fajny, że aż szok. Mam też nadzieję, że dzięki temu będzie lepiej spał w nocy, bo ostatnie dni to pobudka co 2,5 h 😫.
Ja też sab podawałam tak nie za często, ale dzisiaj to już jak w zegarku.
Osiecka kurteczka to chyba jak masz w planach go wyciągać? W sumie to się nie zastanawiałam, ale na razie to założę małemu dres, do tego kocyk i jeszcze osłona od wózka. To wszystko jak dla mnie się też liczy jako warstwy. 🤷♀️ Będę testować, ale może ktoś ma coś do polecenia, koniecznie dajcie znać.
Przysięgam, że ja już nie odróżniam dni. 😬Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 września, 22:42
2019🩷
2025🩵 -
OvuFriendDrogie Użytkowniczki,
Chcemy Was przeprosić za ostatnie „eksperymenty” z reklamami, które pojawiły się na forum. Dostaliśmy od Was wiele sygnałów, że były one zbyt uciążliwe – dziękujemy za wszystkie zgłoszenia i za szczerość.
Rzeczywiście, nasz partner reklamowy trochę przesadził z liczbą i formatami reklam, co mocno zaburzyło komfort korzystania z forum. Już to naprawiliśmy: część reklam została wyłączona, a pozostałe optymalizujemy tak, aby nie przeszkadzały Wam w korzystaniu z OvuFriend.
Reklamy są dla nas ważnym źródłem utrzymania – dzięki nim możemy nadal oferować Wam darmowe usługi i rozwijać forum, ale absolutnie nie chcemy, żeby odbywało się to kosztem Waszej wygody.
Obiecujemy, że będziemy pilnować tego lepiej i dbać o to, aby reklamy były w tle, a nie na pierwszym planie. Przypominamy też, że użytkowniczki z abonamentem Premium korzystają z forum i aplikacji całkowicie bez reklam.
Dziękujemy za Wasze zrozumienie i wsparcie 💙
Zespół OvuFriend -
Myślałam,że tylko moje dziecko jest rozdarto-aktywne całe dnie 😅 u nas jak nie śpi mały to ciężko znaleźć mu coś,żeby na chwilę go odłożyć . Troszkę interesuje się już karuzela czarno- biała jak się kręci. To wtedy mam taki czas na siku,zmywarkę do wstawienia i pranie do rozwieszenia 😅
A teraz mam pytanie do mam ,których dzieci są jeszcze na piersi . Tylko lub też dokarmiane mm. Ile macie karmień i jak długo trwają ? Dzieci na jedno karmienie jedzą u Was tylko z jednej piersi ? Jeśli karmicie kpi to ile zjadają waszego mleka na porcje ?
Pytam ,bo nie mogę dojść do ładu z karmieniem. Jestem tym zmęczona lekko. Myślałam ,że po skończonym miesiącu to się lekko ustabilizuje. Tymczasem u mnie jest non stop cyc grany. Przeważnie co 2.5 - 3 h. Ale wczoraj wieczorem zauważyłam,że dwa karmienia były co 1.5 h i mały w nocy jadł już z dwóch piersi i wtedy spal 3 h ciurkiem. Nie wiem czy nie mam są mało pokarmu . -
U mnie młoda śpi nadal dużo, ale tylko na mnie lub mężu. Zwykle wciągnie cycy, zaśnie na nim, a jak sie obudzi to jest czas na kolejną szamę i tak mija cały dzień. Okna aktywności to szybka zmiana pampka, 2 minuty brzuszkowania na przewijaku w krzyku, bo ona już jest takaaa głodna i znów cycek i spać 🫣 Saba dajemy po 10 kropli co ok 6h pomijając nockę, bo jestem wtedy nieprzytomna, wiec wychodzi 3 razy dziennie. Widać, że z brzuszkiem już trochę lepiej, ale z 2 wielkich kup dziennie zrobiło nam się 5-6 mniejszych, w tym co najmniej 2 w nocy 😮💨 No i ciężko ostatnio na noc odłożyć do łóżeczka, budzi się albo odrazu albo max po godzinie, wiec próbuje 2 razy, a potem idę spać z nią.. Zaczynam mieć też traume co do wieczornych karmień, bo już kilka razy mi chlusnęła wtedy z przeżarcia 😮💨 Niby nie je często i tylko 1 cycy na posiedzenie, ale jednak ten refluks nadal daje nam się we znaki…
-
Dysia08 wrote:Myślałam,że tylko moje dziecko jest rozdarto-aktywne całe dnie 😅 u nas jak nie śpi mały to ciężko znaleźć mu coś,żeby na chwilę go odłożyć . Troszkę interesuje się już karuzela czarno- biała jak się kręci. To wtedy mam taki czas na siku,zmywarkę do wstawienia i pranie do rozwieszenia 😅
A teraz mam pytanie do mam ,których dzieci są jeszcze na piersi . Tylko lub też dokarmiane mm. Ile macie karmień i jak długo trwają ? Dzieci na jedno karmienie jedzą u Was tylko z jednej piersi ? Jeśli karmicie kpi to ile zjadają waszego mleka na porcje ?
Pytam ,bo nie mogę dojść do ładu z karmieniem. Jestem tym zmęczona lekko. Myślałam ,że po skończonym miesiącu to się lekko ustabilizuje. Tymczasem u mnie jest non stop cyc grany. Przeważnie co 2.5 - 3 h. Ale wczoraj wieczorem zauważyłam,że dwa karmienia były co 1.5 h i mały w nocy jadł już z dwóch piersi i wtedy spal 3 h ciurkiem. Nie wiem czy nie mam są mało pokarmu .
U nas samo kp. W dzień je co ok 2h z jednej piersi, jak się wespi to czasem i 3h nie je. W nocy je rzadziej. Co 3 a nawet 4h. Zawsze tylko z jednej piersi -
U nas w dzień co 2 h z jednej piersi. Ja mam hiperlaktacje, więc ja zalewam tym mlekiem. Chyba szałwia będzie grana troszeczkę. W nocy co 3-4 je. My zmieniliśmy Espumisan na Bobotic wczoraj i nie męczy się. Albo już działa probiotyk ale dopiero 2 dzień podajemy. Ponoć super jest ten probiotyk. Rurki windi jak działają? To się w pupę wsadza?🫣3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
Styczeń 2020 - ivf w Artvimed. Uzyskano 3 Blastocysty.
ET Blastki 5.1.1. (z wlewem z accofilu): 😞
28.02 - histeroskopia. Nie ma ecoli, nk maciczne w normie.
27.03 -FET Blastki 4.1.1.(atosiban+embrioglue)
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
09.12.2020 - nasza Miłość jest na świecie😍
"Nie bój się, tylko wierz."
.........
05.2024 - transfer ostatniego już zarodka. Klapa
12.2024 - nieplanowany naturals po przeleczeniu zakrzepicy żył głębokich.
-
U nas już kolejne spanie na mnie było 3h, a teraz w kołysce na brzuchu oczywiście śpi w najlepsze, a mi już cycki pękają. Tak jak Jaśmin pisze, no najlepiej śpi mu się na mnie lub na mężu, dzisiaj w nocy już nie miałam siły i spał położony na mnie i szczęśliwy. Wstał rano taki zadowolony, że dwa uśmiechy mężowi na odchodne sprzedał. Karmię co chwila i tylko z jednego, bo jak zje z drugiego to ulewa. Wgl. ulewa mi ostatnio jak płacze po jedzeniu albo jak ma czkawkę 😬. Na brzuchu też już nie chce leżeć, chyba że na kimś to wtedy dźwiga głowę lepiej niż parę tygodni temu.2019🩷
2025🩵 -
ReginaPhalange wrote:U nas już kolejne spanie na mnie było 3h, a teraz w kołysce na brzuchu oczywiście śpi w najlepsze, a mi już cycki pękają. Tak jak Jaśmin pisze, no najlepiej śpi mu się na mnie lub na mężu, dzisiaj w nocy już nie miałam siły i spał położony na mnie i szczęśliwy. Wstał rano taki zadowolony, że dwa uśmiechy mężowi na odchodne sprzedał. Karmię co chwila i tylko z jednego, bo jak zje z drugiego to ulewa. Wgl. ulewa mi ostatnio jak płacze po jedzeniu albo jak ma czkawkę 😬. Na brzuchu też już nie chce leżeć, chyba że na kimś to wtedy dźwiga głowę lepiej niż parę tygodni temu.
Z tego co piszesz to i tak długo spedza na brzuchu. Moja max 2 minuty i płacze. Ale starsza też nie lubiła a wszystkie kroki milowe szybko osiągała.3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
Podwyższone antyTG i prolaktyna. Wysokie NK z krwi: 29.5%. Mutacje PAI-1 4G homo,MTHFR_1298A-C i 677C-T hetero, zaniżone bialko s 60%. Kir BX - brak 3 najważniejszych kirow implantacyjnych.
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
.........
-
Anuśla wrote:U nas w dzień co 2 h z jednej piersi. Ja mam hiperlaktacje, więc ja zalewam tym mlekiem. Chyba szałwia będzie grana troszeczkę. W nocy co 3-4 je. My zmieniliśmy Espumisan na Bobotic wczoraj i nie męczy się. Albo już działa probiotyk ale dopiero 2 dzień podajemy. Ponoć super jest ten probiotyk. Rurki windi jak działają? To się w pupę wsadza?🫣
-
Dysia08 wrote:Myślałam,że tylko moje dziecko jest rozdarto-aktywne całe dnie 😅 u nas jak nie śpi mały to ciężko znaleźć mu coś,żeby na chwilę go odłożyć . Troszkę interesuje się już karuzela czarno- biała jak się kręci. To wtedy mam taki czas na siku,zmywarkę do wstawienia i pranie do rozwieszenia 😅
Pytam ,bo nie mogę dojść do ładu z karmieniem. Jestem tym zmęczona lekko. Myślałam ,że po skończonym miesiącu to się lekko ustabilizuje. Tymczasem u mnie jest non stop cyc grany. Przeważnie co 2.5 - 3 h. Ale wczoraj wieczorem zauważyłam,że dwa karmienia były co 1.5 h i mały w nocy jadł już z dwóch piersi i wtedy spal 3 h ciurkiem. Nie wiem czy nie mam są mało pokarmu .
U mnie tylko pierś, skończone 3 tygodnie, karmienia częste. Średnio co 2 godziny, może trochę częściej, bo tak 12-14 karmień na dobe wychodzi. Bywa, że 1,5 godziny albo i mniej, ale bywa że 3 (rzadko i nie w nocy 😑), jednak widzę perspektywy na rzadsze karmienia, bo już nie uspokajam go piersiami, najada się w 10, max 15 minut z jednej piersi i to jest duża ulga po 40 minutowych karmieniach obiema.Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Mój dużo śpi, ale powiedzmy sobie szczerze co dzień to inaczej. Czekam, aż w końcu jakaś rutyna się uklaruje, chociaż zakładam, że światło w tunelu będzie dopiero od 4 miesiąca. Na razie cieszę się z czegokolwiek, dłuższej drzemki, uśmiechu czy ładnej kupki. Nie wiem czy kiedykolwiek jeszcze będę znowu mamą noworodka, więc trzeba się cieszyć z tego co się ma.
Mój Anuśla naprawdę lubi na brzuchu, ale jak położę go na matę to też max 5 min. i wycie. Za to na mnie lub na mężu głowę dźwiga, trzęsie mu się, ale nie zawodzi. Cieszę się, bo ma rozejście mięśni brzucha i leżenie na brzuchu to naprawia. Nie wiem czy do kroków milowych, o których piszesz, aż tak bardzo leżenie jest potrzebne. My tak leżymy bo po prostu w tej pozycji jest najspokojniejszy. Córka dziwgała głowę jak miała 10 dni, wiem szok, ale nie miała napięcia. Szybko też usiadła i pominęła raczkowanie. Zobaczymy co nas teraz czeka.
My zakładam też, że teraz przechodzimy skok rozwojowy, codziennie widzę po nim, że jest bardziej obecny. No i ten uśmiech, najpiękniejsza rzecz. Dzisiaj też był pierwszy smutny płacz, taki ze smutku, podkowa na ustach i patrzy na mnie, nie płacze. Jak się uśmialiśmy z mężem z tej miny. Śliczne te dzidziuchy są2019🩷
2025🩵 -
Ja próbowałam ustalić jaki synek ma rytm dobowy, ale chyba nie ma co, tym bardziej przy problemach z brzuszkiem, które nie są regularne. Np. poprzedniej nocy ładnie spał i to aż do 9, tylko go karmiłam, zmieniałam pieluchę i odkładałam do łóżeczka, tylko raz musiałam go ponosić dosłownie kilka minut, a potem podobnie między 14 a 19. Za to między 9 a 14 dramat.
Dzisiaj w nocy krzyk nad ranem od 4 do 6, ale potem prawie cały dzień spanko, a jak już miał jakieś okienka aktywności to też nie na krzyk, tylko sobie leżał, obserwował maskotkę i kontrastowe obrazki. Byli u mnie dzisiaj monterzy, którzy wiercili, kuli ścianę, a mały wszystko przespał. 😐 Teraz po kąpieli tak łatwo dał się położyć, że przestaję wierzyć, że to moje dziecko, które widziałam wczoraj. 😏
Dysia08 lubi tę wiadomość
Starania od marca 2022.
W klinice od lutego 2023
USG 🆗
Owulacje obecne 🆗
Hormony 🆗, poza TSH 4,2 -> Euthyrox 25 -> 1,4 -> 2,18
HyCoSy - podejrzenie zwężenia prawego jajowodu
Laparoskopia 🆗
12 mscy stymulacji Lamettą bez efektu
Ovitrelle, Duphaston, Utrogestan - bez efektu.
Grudzień IVF:
AMH 3,5
stymulacja od 5dc - Rekovelle, Orgalutran, Gonapeptyl daily, Dostinex.
11 🥚, 3 zarodki,
12.12.24, 5 dni po punkcji świeży transfer 5.1.2,
2 ❄️
5dpt ⏸️
6dpt HCG 58,6 🤔
9dpt 210 😌
11dpt 409 🥳
18dpt 8486
23dpt 2,6mm człowieka z tętnem ♥️
03.02.25 - 10+2, 36mm, ♥️ 🆗
I prenatalne 13+2 - 7,6cm, ♂️
-
Rzelka wrote:Ja próbowałam ustalić jaki synek ma rytm dobowy, ale chyba nie ma co, tym bardziej przy problemach z brzuszkiem, które nie są regularne. Np. poprzedniej nocy ładnie spał i to aż do 9, tylko go karmiłam, zmieniałam pieluchę i odkładałam do łóżeczka, tylko raz musiałam go ponosić dosłownie kilka minut, a potem podobnie między 14 a 19. Za to między 9 a 14 dramat.
Dzisiaj w nocy krzyk nad ranem od 4 do 6, ale potem prawie cały dzień spanko, a jak już miał jakieś okienka aktywności to też nie na krzyk, tylko sobie leżał, obserwował maskotkę i kontrastowe obrazki. Byli u mnie dzisiaj monterzy, którzy wiercili, kuli ścianę, a mały wszystko przespał. 😐 Teraz po kąpieli tak łatwo dał się położyć, że przestaję wierzyć, że to moje dziecko, które widziałam wczoraj. 😏
A z jakich korzystacie butelek przy karmieniu piersią ?
-
Dysia08 wrote:U mnie trochę podobnie. Myślałam, że może będzie już jakiś schemat aktywności i jakis rytm. Aczkolwiek teraz myślę,że to za wcześnie albo mój syn lubi taki chaos. Właśnie z tymi karmieniami nie mogę dojść do ładu. Popołudniu choć nie ma kolek to dalej jest tak, że częściej chce się przystawiać. Chwyta brodawkę ,pręży się ,zaraz wypluwa i znowu szuka. Później odbije i zaraz znowu szuka. Raz je co godzinę ,w nocy udaje się co trzy godziny nawet. Próbowałam raz podać mm i zobaczyć czy dzięki temu w nocy uda nam się chwilę dłużej pociągnąć spanie,ale mm nie wypił w ogóle .
Ja jak wychodzę to zostawiam czasem mm i butelke. Moje odciągnięte już się skończyło. Mam butelkę mam baby anti colic. A mleko HiPP, to w buteleczkach z RossmanaWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:38
-
Dysia08 wrote:U mnie trochę podobnie. Myślałam, że może będzie już jakiś schemat aktywności i jakis rytm. Aczkolwiek teraz myślę,że to za wcześnie albo mój syn lubi taki chaos. Właśnie z tymi karmieniami nie mogę dojść do ładu. Popołudniu choć nie ma kolek to dalej jest tak, że częściej chce się przystawiać. Chwyta brodawkę ,pręży się ,zaraz wypluwa i znowu szuka. Później odbije i zaraz znowu szuka. Raz je co godzinę ,w nocy udaje się co trzy godziny nawet. Próbowałam raz podać mm i zobaczyć czy dzięki temu w nocy uda nam się chwilę dłużej pociągnąć spanie,ale mm nie wypił w ogóle .
Ja mam Lovi butelkę i smoczki. Jak wkładam butelkę do buzi to on patrzy zdziwiony, często się nie udaje za pierwszym razem, aż w końcu zaczyna powoli ssać i daje radę. Ja tak ja Milka tylko Nan podaję i też te buteleczki w sensie u mnie kartoniki z Rossmanna.
U mnie okrutna noc, pierwsza taka od dawna. Od 3 do 6 zero spania, tylko by patrzył, a jak gasiłam światło to ryk. Wszystko przez to, że zasnął o 19. Jak nie ma chociaż małego okna aktywności między 20-23 to w nocy sobie takie robi. 🤦♀️😭😭😭😭
2019🩷
2025🩵 -
Regina, no tak niby mówia fizjo że to leżenie na brzuszku do kroków milowych potrzebne. To samo z raczkowaniem. Jak dziecko je pomija to do fizjo się zaleca iść. Ale kto to wie jak rzeczywiście jest...
Moja na brzuchu moim też może godzinami...
Wczoraj była u nas doradczyni i dziś sama będę motac chustę. Trudne to...3,5 roku starań. Niepłodność idiopatyczna.
4 x IUI
7dpt beta 39.46 😄
9dpt beta 164
11dpt beta 484
14dpt beta 2566
24dpt - mamy Serduszko!
Czekamy na Córeczkę😄
.........
-
Hej, u nas ciut lepiej. Jest płacz i marudzenie, ale nie ma tego okropnego darcia.
U nas również nie istnieje żaden rytm dobowyjedyna stała to krzyki o jedzenie między 1,5h a 4h
u nas na razie żadne karty kontrastowe nie budzą zainteresowania. Jedynie szelescik z rybą jakoś nas ratuje
dziś odbiorę karuzele. Zobaczymy czy będzie hit czy kit.
I mimo złej pogody wczoraj wyszliśmy na spacer. Dziś planuje zrobić to samo jak tylko przestanie lać. Ostatecznie ubieram go w body, getry, kombinezon (taki dresowy z newbie), na to kocyk merino i osłona z wózka. Ładnie to wszystko ogrzewało wczoraj jak było 13stopni. -
Anuśla wrote:Regina, no tak niby mówia fizjo że to leżenie na brzuszku do kroków milowych potrzebne. To samo z raczkowaniem. Jak dziecko je pomija to do fizjo się zaleca iść. Ale kto to wie jak rzeczywiście jest...
Moja na brzuchu moim też może godzinami...
Wczoraj była u nas doradczyni i dziś sama będę motac chustę. Trudne to...
Anuśla w sensie córka pełzała i odrazu po tym wstała. Tak może być, można pominąć raczkowanie, ale nie pełzanie. Więc się nie martwiłam, nie ma wady postawy ani nic. Ona mi już po koniec 10 miesiąca zaczęła chodzić wokół mebli. Tylko muszę nadmienić, że ona jest od małego w 98 centylu 🤦♀️.
Osiecka jaką karuzelę kupiłaś ? My mamy taką małą z Tiny Love i ją naprawdę lubi. Zastanawiam się nad Kupnem tej dużej na Vinted. Jeżeli mały nie jest zainteresowany kartami to przyjdzie taki dzień pełen płaczu i smutku, a na następny będzie tylko chciał karty oglądać.
Edit: czyli z tego co czytam dzieci wszystkie naszą śpią i jedzą w podobnych odstępach czasu. Pocieszające to jest. Chociaż nie powiem, czekam na dłuższe spanko 🙏Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:55
2019🩷
2025🩵