Lipcowa Wyprawka :)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyPaula ja slyszalam ze ten lezaczek nie jest zbyt dobry, w ogole jak patrze na niego to wygodny sie nie wydaje.. Plus to ze dziecko rosnie to juz nie uzyje sie go..
Z pieluszka to chyba najlepszy pomysl, ale gabeczki na poczatku moze tez warto uzywac, w koncu kapiel takiego malenstwa to nowosc dla niektorych
Swietna ta lista bardzo przydatna i bede tez sie cos na niej wzorowala
Co do nawilzania to ja chce Oilatum, wystarczy dac troche do kapieli i dziecko jest nawilzone, pozniej jedynie cos pod paszki i przy zgieciach cialka, ale ogolnie dziecko bedzie wystarczajaco nawilzone
Krem na slonce oczywiscie ze musi byc, nie wazne czy sie wystawia dziecko na sloneczko (wiadomo tego sie nie robi) .. Ja planuje kupic nivee
Aaa slyszalam ze produkty Hipp uczula wiele dzieci.. -
Do kąpieli kilka osób polecało mi też oliwki z ziajki (jakościowo podobno baaardzo porównywalne do oilatum, a cena dużo niższa). Więc puki co ja do kąpieli kupuję właśnie ziajkę, a do nawilżania ewentualnie nivea.
A co do kremu na słońce- nie wiedziałam, ze nivea ma coś, czym można smarować niemowlaczki.. -
Ruda27 wrote:Ja planuje kupic nivee
Aaa slyszalam ze produkty Hipp uczula wiele dzieci..
Ja akurat na odwrot, ze Nivea i Johnsonn uczulaja ( to akurtat na wlasnej skorze wlasnie w ciazy), a Hipp wszystkie kumpele bardzo polecały.
Ja mysle wlasnie o HIpp, lub produkctach Rossmana, bo jest wiele o nich dobrych opinii i zawieraja bardzo dobre skladniki, na blogu mozna sobie poczytac.http://www.srokao.pl/2011/06/analiza-kosmetyki-dzieciece-kapiel.htmlWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 16:43
Myszkolikaa, Paula_29 lubią tę wiadomość
-
Dzisiaj byłam w hurtowni dla niemowląt, kupowaliśmy wanienkę i wszystkie panie odradzały ten leżaczek właśnie, że jest niewygodny, zimny i się generalnie nie sprawdza. Kupiliśmy jednak tą gąbkę. Sprzedawczynie tłumaczyły, że jeżeli ktoś zamierza jej używać i nie wymieniać no to wiadomo, że siedlisko bakterii, no ale wymieniany na bieżąco na pewno dziecku nie zaszkodzi. Kupiliśmy ten najmniejszy- na początek, kiedy nie będziemy mieć jeszcze wprawy. Później ocenię sytuację
Co do kremu z filtrem, to faktycznie zagłębiłam się w ten temat no i trzebalolka83 lubi tę wiadomość
-
z kosmetykami oczywiście że nie ma co przesadzać.
Ja uzywałam:
- oliwka bambino
- mydło bambino (równiez myłam nim główkę bo po co szampon?? na te parę włosków) ??
- sudocrem
- krem na każda pogode Nivea
Co do leżaczka do wanienki to ja miałam taki z materiału i dziecko z niego zjeżdzało - bez sensu. Na poczatku bezpieczniej jest trzymać dziecko na jednej ręce.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 19:00
-
Ja mam mleczko i oliwkę ponieważ słyszałam, że codzienne stosowanie oliwki po kąpieli bardzo wysusza skórę, ale warto raz lub 2 razy w tygodniu zrobić niemowlaczkowi masaż na oliwce, natomiast mleczko do codzienniej pielęgnacji po kąpieli. Podobno masaż wzmacnia więź między maluchem a rodzicem Dlatego też kupiłam jedno i drugie.
Jeśli chodzi o Nivea kremik ochronny na lato to ten można stosować dopiero od 6 miesiąca życia także odpada:/ Ale u mnie w aptece jest Pharmaceris i Mustela SPF50 od pierwszych dni życia także to jeszcze rozważe:) Mustela podobno ma najbezpieczniejszy skład. Myślę, że krem ochronny dla maluszka urodzonego latem warto mieć bo nawet w cieniu jakaś ilość promieni uv przenika.
Też słyszałam, że Nivea i Johnson uczulają dlatego zrezygnowałam. Z resztą każdy maluszek toleruje inny kosmetyk i pewnie przekonamy się z czasem jaka firma będzie dla naszego bobaska najlepsza
Oilatum podobno super sprawa, ale najlepiej używać w celach leczniczych kiedy pojawi się wysypka lub jakieś podrażnienia, bo można dzidzie przyzwyczaic, uzywajac kosmetyku z niższej półki możemy sobie przebierać, jak Nivea nie pasuje to Johnson itd, później możemy zastąpić Oilatum w razie potrzeby, a jak od razu przezwyczaimy to potem co pomoże ?
Także w moim przypadku stawiam na początek na Hipp -
Też słyszałam, że Nivea uczula, Johnson to wiadomo bo już o tym mówi się wszędzie
Co do leżaczka, jak się na niego położy ze dwie grubsze pieluszki to przestaje być niewygodny,( to jest tylko konstrukcja jak się na nią położy coś miękkiego to od razy inaczej) jest na tyle duży że spokojnie będzie go dziecko używać dopóki nie zacznie siedzieć,a gąbeczka po pierwsze nasiąka wodą wiec niewielka różnica jakby dziecko leżało w samej wodzie, jest dość płaska więc na początek już rzeczywiście lepiej na ręce trzymać, po drugie tak jak ktoś napisał bakterie
Nie wiem czy słyszałyście ostatnio w dzień dobry TVN mówili że na gąbkach jest więcej zarazków niż na desce w toalecielolka83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDo pępka octaniaept polecam nam odpadł równo po tyg co do kosmetyków nie warto przesadzać ja nakupilam tego sporo a teraz leży ale najszczęście długie daty ma co do waniennki gąbka to siedlisko bakteri to fakt my mamy taka wkładkę "foczke" na to kładziemy pieluszke tetrowa i rewelacja co do pamperaow mam zamiar używać wielorazowych ok pierwszego drugiego miesiąca póki co używam białych pamperaow i to są najlepsze jakie wyprobowalam miałam próbki zielonych kilka sztuk od znajomej której zostały jedynki dady i belly i powiem ze taki Shit ze szok pupa cała w kupię rozmazana często nawet na plecach a białe pampersy to co rzadkie wchlaniaja i tak po pupce sie nie rozmaxuje dada na poźniejszy okres jest spoko pracuje w żłobku to wiem jak to poNiej wyglada na pierwsze dni mowię stanowcze nie co do ilości pampersow i rozmiarów to Zoja urodziła sie z waga 3900 wychodząc ze szpitala miała 3630 i lecimy nadal na 1 chociaż miałam 2 paczki jedynek i pózniej juz 2 lecz dokupilismy 1 obecnie jesteśmy na etapie 3 paczki w szpitalu przez 6 dni zyzylusmy prawie paczkę tam chyba było 78 szt
Ci do matko kosmetyków kupiłam hippa i jestem mega zadowolona mała nie ma uczulenia na nie co do apteczki to gaziki sól fizjologiczna disnemar do noska witaminy D i K na początek sama D do końca chyba 8 doby życia dziecka dicoflor dokupilismy i espimian niestety mała męczyły straszne gazy i był jeden wielki ryk polecam na gazy i kolki rurki windyKarola:), Paula_29, NataliaK, Myszkolikaa, Ruda27, celia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ojj tak. Co opinia doswiadczonej mamy to skarb
Ja o hipp tez slyszalam pochlebne opinie
Ale chyba zdecyduje sie na kosmetyki z rossmana babydream bo maja najlepszy sklad specjalnie po nie pojade do pl bo tu nie mam szans ich dostac
A prawda jest taka ze kobiety ktore spodziewaja sie puerwszego dziecka zawsze nakupia pelno nie potrzebnych rzeczy takie nasze prawo babeczki hehe
A jesli chodzi o kosmetyki ktorych nie zuzyjemy dla dziecka... Zawsze mozemy je wykozystac dla siebie
Nic sie nie zmarnujePaula_29, Aggie, Camilia lubią tę wiadomość
-
Masz rację Paula, co do kosmetyków ja też patrzę na daty na wypadek gdybym kupiła po kilka by był czas je zużyć
Co do leżaczków i podkładek do wanienki to na allegro to koszt do 10 zł więc jakby się nie sprawdziło zawsze można wyrzucić, więc to chyba najmniejszy problem, gorzej z droższymi rzeczami
Paula55 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyA co do rzeczy dla mamy do szpitala to tak majtki jednorazowe fizelinowe są straszne !!! Kupujcie siateczkowe o niebo lepsze ! I przeprac mozna. podkłady po porodowe bella straszne ! Miałam jeszcze canpola i te były spoko koszule nocne do karmienia te niby z dyskretnych tragedia na pierwsze dni sutki mnie tak bolały ze nie mogłam wyjąc piersi i koszule podnosiłam od dołu na pierwsze dni najlepsza wg mnie zwykła rozpoznana po środku do higieny intymnej po porodzie biały jeleń w płynie byłam sceptycznie do tego nastawiona ale zmieniłam zdanie a i smarujcie juz brodawki maltanem zeby unikać pózniej bólu sutków
Myszkolikaa lubi tę wiadomość
-
Paula ja tez widzialam te lerzaczki i caly czas sie zastanawiam co wybrac....
O gabce tez czytalam ze bakterie itp ale wydaja sie take pomocne i milusie dla bobasa
Miriam powiem ci ze rzucilas nowe swiatlo na moje pewne wyobrazenia haha
Kazdy podklady bella zachwala w niebiosa a tu masz ci los
Koszule do karmienia chyba wszystkie kupija haha
A do podmywania wszyscy polecaja znow tantum rosa....
Kurde super ze sie tak udzielasz i nam podpowiadasz
-
nick nieaktualnyTe belka okropne serio juz ta lignina szpitalna lepsza przynajmniej dla mnie okropne grube fuj brr ja np na tantum rosa jestem uczulona wiec w moim wypadku odpadała mam mega wrazie te okolice i np płyn to tylko laktacyd lub Aa help bo inaczej dostaje grzybicy lub uczulenia a ze po porodzie nie zabardzo mozna było płyny to kazali kupić białego jelenia i naprawdę rewelacja
-
Kurcze to musże obczaic te drugie co napisalas
Bo ja to wszystko chce kupic w pl a potem na koniec mama mi tylko zapakuje i wysle bo poki co nie mam miejsca na takie rzeczy
Ja na szczescie nigdy nie mialam uczulen na kosmetyki, plyny itp wogole jakas malouczuleniowa jestem hehe wiec mam nadzieje ze tak zostanie mam wieksze pole manewru
A jak tam twoja Zoja??? Przyzwyczailiscie sie juz do nowej sytuacji???
-
nick nieaktualnyTak juz póki co jest lepiej ale oczywiście moj plan wychowawczy legł w gruzach jednak doświadczenie zlobkowe to nic w porównaniu do rzeczywistości nie jestem w stanie odmówić jej pewnych rzeczy np śpi z nami w łóżku a kategorycznie zapieralam sie ze bedzie spać w łóżeczku wystarczy ze zakwili i juz biegłam ja z tamtąd wyjąc teraz to nawet jej tam nie próbuje wkładać juz teraz wie ze wystarczy krzyk i mama biegnie z cycem czy bierze odrazu na rączki chociaż wiem ze to nie jest dobre ale i tak tak robię jestem zakochana po uszy w niej miałam po majowce wrócić na studia na weekendy zostawiać mała z tata ale chyba nic z tego i wezmę dziekanke bo nie jestem w stanie sie z nia rozstać na chodzby godzinę a co mowić o całym dniu
lolka83 lubi tę wiadomość