Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
lolka83 wrote:oo musze luknac je tyle, że Biedronki akurat w poblizu nie mam, bede musiala jechac do innej dzielnicy, ale moze warto
ale wracając z biery wstąpiłam do second handu i znalazłam dwie śliczne sukieneczki zary- cena za sztukę 15 zetakarusia lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Najlepsze opinie na necie maja posciele: ferreti, motherhood, drewex, klups, amy, mamotato...
Ja w swiatdziecka znalazlam Kieczmerki, wydaje sie bardzo dobra jakosciowo...mialam po nia jechac, ale w koncu zamowilam mamotato.
Niektorzy chwala posciele z Ikeii.
Ja szukalam gładkiej z małą aplikacją, wiec wybor byl ograniczony.
Posciel i tak na poczatku bedzie lezala, bardziej chodziło o kwestie wizualne, czyli falbanka, przescieradlo, ochraniacz z tej samej serii.
NA poczatku i tak posciel nie jest potrzebna.
Zresztą co osoba to opinia...najlepiej dotknąć, samemu sie przekonać...
ja zaufalam kuzynce, ona kupila mamotato i byla zadowlona, chociaz twierdzila, ze klups troszke lepszy...no ale coz...
MAm spiworki, kocyki, dokupie jeszcze otulaczek i spiworek z motherhood (uwielbiam ta firmę) i zobaczymy w czym bedzie chciala spac.
Ja się wstrzymałam z otulaczkiem i śpiworkiem- jest lato , dziecku w tym będzie gorąco a jesienią, zimą może okazać się zbyt małe
a jak się okaże ( choć na chwilę obecną jestem wielką przeciwniczką, ale niczego nie zakładam,dzieci bardzo szybko potrafią "wychować"- to z ironią swoich rodziców) , że Młody wyląduje z nami w łóżku, to wszystkie te otulaczki, śpiworki, rozki będą kasą wywaloną w błoto
Za to polecam na lato otulaczek bambusowy La Milou- jest cieniutki, ale ma termoregulację i skóra dziecka oddycha- na lato wydaje się bardzo trafiony- szczególnie podczas takich upałów- do wózka na przykład, ale też żeby go zawinąć na noc a na to zarzucić np. jakiś rożekKarola:), karusia lubią tę wiadomość
-
Ala29 wrote:a mi się te sukienki średnio podobały , jakieś takie mega wielkie w szerz, nawet rozmair s, za to super te bluzeczki/ tshirty, super się prezentują jak się je założy, może sukienki też
ale wracając z biery wstąpiłam do second handu i znalazłam dwie śliczne sukieneczki zary- cena za sztukę 15 zeta
Nie wiem jak te w Biedronce, sukienka z lidla jest na lato idealna. Slicznie dwie kupilam też w H&M. Kilka bluzek zamowilam na allegro, mysle ze wystarczą.
Second handy, dużo osób tam kupuje, ja jakoś nie potrafie się przemóc.
Co do śpiworku i otulaczku, zobacze jak sie sprawdzą, śpiworki są do 6 miesiaca, wiec myslec ze spokojnie je wykorzystam.
Koleżanki bardzo je zachwalały, rowniez latem, zalezy z jakiego materiału są zrobione.
Wiele już tu pisałyśmy w kwestiach dotyczących spania maleństw i większość chyba z nas zgadza się w tych kwestiach.
Wiadomo, że wszystko trzeba będzie wypróbować i sprawdzić.
Na tą chwilę każdy zrobi jak uważa.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2014, 21:30
-
Karola:) wrote:Kochana, co Ty nakupowałaś w tej aptece?
Karolcia, najdroższy to byl termometr bo prawie 100zł, same omega med tez wyniosly prawie 80zl, do tego taki specjalny sok dla mnie zamiast kompleksu witamin 40zl x2
A tak to wszystko z listy dla dzidzi, oraz dla mnie.
NO i cena wyszla jaka wyszla
Zostało mi juz pare elementów dla dzidzi ze smyka (maty, karuzelki, bujaczek, z tym mi się nie spieszy), no i wanienka nieszczesna i będzie już wszystko :)jeny chce juz zamknąc te zakupy, aby miec swiety spokoj
-
No ja policzyłam ile musimy jeszcze wydać na mnie plus dzidzie - około 1500, max 2000 zł. Do połowy czerwca daje sobie czas, no bo jeszcze ZUS nie raczył mi zapłacić kwietniowego zwolnienia, tym samym kolejnego...
Dziś na SR był c.d. o porodzie, o metodach łagodzenia bólu, o znieczuleniach, o praktykach w naszym szpitalu, o tym co dokładnie szpital zapewnia - czyli czego nie pakować do torby, o nieprzegrzewaniu maluszka, no i ćwiczenia, głównie z oddychania.
Cieszę się, że chodzimy do tej SR, szkoda że nie nagrywam położnej, bo wszystko co ona mówi, ja dosłownie chłonę jak gąbka, a boję się że zapomnę czegoś, zadaje chyba najwięcej pytam, lubię być świadoma tego co będzie się ze mną działo.
Torbę kazali spakować w 35 tc, ja akurat mam wizytę w 35, więc po tej wizycie będę się pakować, jeeeeny to już tak blisko...Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 maja 2014, 21:45
-
Ala 29 - co do sukienek to chyba kwestia figury - brzuszka, mój mocno szpiczasty zajmuje sukienkę idealnie
lolka83 super że masz już prawie wszystko pokupowane
Ja miałam nadzieję że w sobotę większość zakupów będzie za nami, ale niestety raczej się nie uda, z tego samego powodu co u Karoli .... ah no cóż trzeba poczekać ....lolka83 lubi tę wiadomość
-
Ala29, rzeczywiście długo tego usg nie miałam i wcale nie byłam z tego powodu zadowolona, ale co lekarz to inna praktyka z tego co zauważyłam kolejną wizytę mam już za 2,5 tyg. i na tej wizycie też nie będę miała usg... Za to dzisiaj mieliśmy 3d! Widzieliśmy naszą kruszynkę, oczywiście stwierdziłam, że jest piękna... Idealna... Po prostu się wzruszyłam widząc własne dziecko, już takie duże, co raz bardziej "realne".
Mamy śliczne fotki i ewidentny dowód w postaci wyraźnego zdjęcia 3d, że będziemy mieli dziewczynkę Poza tym malutka waży 2100 i wszystko z nią okej szyjka cały czas b. ładna, malutka też wygląda na zdrową
am, lolka83, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Wiecie ja dopiero jak dzidzie zobaczylam w 3d to do mnie dotarlo, ze to jest dziecko...
Co prawda na polowkoym wygladalo jeszcze dosc komicznie, ale w tym ostatnim z 30 tyg, maly czlowieczek.
JAk wczoraj bylam na wizycie, to moja ginia jak zwykle rzucila okiem, krotkie usg, czyli serduszko, przeplywy pepowinowe, ile mala wazy i jak wyglada lozysko...
Jak mala pokazala buziulke to od razu w 3d, i zdjecie mi pozniej daje.
Aha robi mi usg za darmo, nie robi wtedy opisu, tylko w kracie pisze i u siebie..na kazdej wizycie je mam Place tylko za wizyte a jak na warunki warszawskie 80 zł to taniocha.
MOj drugi gino, ktory wlasnie pracuje w szpitalu i od niego musze tez chodzic prywtanie, to za wizyte bierze 150zl, za usg 120zl, wiec usg sobie u niego odpuszczam, bo po co dwa razy placic...zreszta jego sprzet jest dupny ;/karusia lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, zgadzam się z Wami w 100%. USG 3d jest niezwykłe. Lolka, ja niestety płaciłam za nie 280zł (mój gin nie ma 3d i jeździłam do prywatnej kliniki), ale nie żałuję. Myślę, że przede wszystkim wniosło to wiele do psychiki mojego m., który wzruszył się widząc buźkę malutkiej na dużym ekranie i od tamtej pory zaczął bardziej angażować się we wszystkie przygotowania!!! W połowie czerwca pojedziemy jeszcze raz. Niestety mam za szybko starzejące się łożysko i muszę kontrolować przepływy (pewnie nie dowiedziałabym się o tym gdybym nie pojechała na prywatne badania, bo mój gin stwierdził w 30 tc, że więcej usg mi już nie zrobi, bo niby po co??) Czy któraś z Was też tak może ma z tym łożyskiem???
-
lolka83 wrote:Wiecie ja dopiero jak dzidzie zobaczylam w 3d to do mnie dotarlo, ze to jest dziecko...
Co prawda na polowkoym wygladalo jeszcze dosc komicznie, ale w tym ostatnim z 30 tyg, maly czlowieczek.
JAk wczoraj bylam na wizycie, to moja ginia jak zwykle rzucila okiem, krotkie usg, czyli serduszko, przeplywy pepowinowe, ile mala wazy i jak wyglada lozysko...
Jak mala pokazala buziulke to od razu w 3d, i zdjecie mi pozniej daje.
Aha robi mi usg za darmo, nie robi wtedy opisu, tylko w kracie pisze i u siebie..na kazdej wizycie je mam Place tylko za wizyte a jak na warunki warszawskie 80 zł to taniocha.
MOj drugi gino, ktory wlasnie pracuje w szpitalu i od niego musze tez chodzic prywtanie, to za wizyte bierze 150zl, za usg 120zl, wiec usg sobie u niego odpuszczam, bo po co dwa razy placic...zreszta jego sprzet jest dupny ;/
Nas wczoraj lekarz zaskoczył... Mamy w ogóle fajnego lekarza, jest mężczyzną z klasą, na poziomie, zawsze z nami pożartuje, porozmawia, nigdy nie czułam się na wizycie skrępowana no ale przede wszystkim jest świetnym specjalistą, obecnie najbardziej chwalonym i docenianym w Siedlcach. Wczoraj zapytałam jak kształtuje się różnica w cenach gdy jest zwykłe usg, a jak gdy jest w 3d. Więc normalna wizyta + usg 180 zł, natomiast wizyta + 3d 250 zł. A że ostatnio wydatki tylko się mnożą, stwierdziliśmy, że zaraz ją przecież będziemy mieli na żywo więc już sobie darujemy 3d! I co zrobił pan doktor?? W trakcie usg mówi: "a macie, a co..." i zrobił nam 3d w cenie zwykłego
Takiego fajnego mamy gina
dziewczyny u mnie jest w cieniu 25 st. a wczoraj opaliłam sobie kopytka zaraz zakładam kapelutek i gnam z filtrami na słoneczko czytać ))Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2014, 09:54
am lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Jeny wlasnie w Aptece Gemini zostawiłam prawie 700zl, ja pierniczę
Smyk jeszcze został...eh
No to ciekawe kwoty sie już robią...grrr
O kurcze to zaszalałaś. Jak jak patrzyłam co kupię to wyszło mi jakieś 200- 250 zł. Zamawiam na początku czerwca. -
Paulina23 wrote:dziewczynki, z tego tytułu,że nasze maluszki urodzą się latem, musimy zabezpieczać je od słoneczka, chciałam kupić jakiś krem dla noworodka z filtrem 50+ i powiem Wam,że sama nie wiem jaki? macie jakieś typy? kupię z polecenia:P
Z filtrami mineralnymi, nie chemicznymi, poczytaj na www.srokao.pl
Dobre opinie ma Bioderma oraz Mustela.
Wczoraj na SR właśnie położna podkreślała, aby właśnie nie przegrzewać malców, że mamy brać przykład z angielek, amerykanek itp. W gorączki nie przykrywamy dziecka kocykiem! Jeżeli nie wieje nie zakładamy żadnych czapek, stópki mogą być gołe. Mówiła, że dziecku nic nie będzie, skoro my się rozpływamy, a jak wiadomo efektem przegrzania są potówki, które później ciężko zwalczyć.
Kurcze...dobrze by było mieć termin na maj, wtedy tyle miesięcy ciepełka przed namiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 maja 2014, 10:23
-
Czesc Mamusie, macie juz tetrowe pieluszki i flanelowe?/Wlasnie zastanawiam się nad rozmiarem...tzn 60 na 80, 80 na 80 czy 70 na 80????czy któraś z Was wie jakie są odpowiednie??
I czy wiecie może, czy jeszcze w trakcie karmienia mamy brać witaminki np pregna, femibion??? -
karusia wrote:Nas wczoraj lekarz zaskoczył... Mamy w ogóle fajnego lekarza, jest mężczyzną z klasą, na poziomie, zawsze z nami pożartuje, porozmawia, nigdy nie czułam się na wizycie skrępowana no ale przede wszystkim jest świetnym specjalistą, obecnie najbardziej chwalonym i docenianym w Siedlcach. Wczoraj zapytałam jak kształtuje się różnica w cenach gdy jest zwykłe usg, a jak gdy jest w 3d. Więc normalna wizyta + usg 180 zł, natomiast wizyta + 3d 250 zł. A że ostatnio wydatki tylko się mnożą, stwierdziliśmy, że zaraz ją przecież będziemy mieli na żywo więc już sobie darujemy 3d! I co zrobił pan doktor?? W trakcie usg mówi: "a macie, a co..." i zrobił nam 3d w cenie zwykłego
Takiego fajnego mamy gina
dziewczyny u mnie jest w cieniu 25 st. a wczoraj opaliłam sobie kopytka zaraz zakładam kapelutek i gnam z filtrami na słoneczko czytać ))
Faktycznie fajnego macie lekarza
W Toruniu w cieniu już teraz jest około 27 stopni. No ale chciałyśmy ładną pogodę to mamy
karusia lubi tę wiadomość
-
misia_k1 wrote:Czesc Mamusie, macie juz tetrowe pieluszki i flanelowe?/Wlasnie zastanawiam się nad rozmiarem...tzn 60 na 80, 80 na 80 czy 70 na 80????czy któraś z Was wie jakie są odpowiednie??
I czy wiecie może, czy jeszcze w trakcie karmienia mamy brać witaminki np pregna, femibion???
Ja pieluszki już mam, ale nie mam pojęcia jaki rozmiar. Nie zmużdżałam się nad tym, bo one i tak służą jako "podkład", do wycierania dzieciątka jak mu się uleje itp, wiec wydaje mi się, że to nie ma większego znaczenia...
Co do witamin to powinno się je brać w trakcie karmienia, ale w sumie to nie wiem jakieKarola:) lubi tę wiadomość