Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
karusia wrote:No własnie kupiliśmy tą bazę family fix jakieś dwa miesiące temu i okazało się, że wyszła kolejna z jakąś dodatkową ścianką i jest lepsza... Dzisiaj na SR mieliśmy taki instruktaż i babeczka bardzo chwaliła te bazy pod względem bezpieczeństwa. Dopiero jak pooglądaliśmy te filmiki, to każdy z nas uświadomił sobie jak ważny jest dobry fotelik, prawidłowo zamontowany... A już największą porażką są siedziska, które rodzice kupują dwulatkom... Dziecko podczas wypadku lata jak kukła na wszystkie strony. Tak mnie przeraziły te wszystkie filmiki, że szok!
takie filmiki na mnie też robią wrażenie, bardzo ważne jest też prawidłowe zapięcie dziecka w foteliku co też może nie być proste i jak dla mnie jedna ważna informacja, że dziecko jak najdłużej w foteliku powinno jeździć tyłem do kierunku jazdykarusia lubi tę wiadomość
-
karusia wrote:A my po ostatnich zajęciach na SR kupiliśmy naszej położnej kosz słodkości, zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia, odebraliśmy certyfikaty i jakoś tak każdemu się smutno zrobiło.. Mieliśmy bardzo fajną grupę i położną również super babeczkę!! Jedna dziewczyna nie doczekała końca i urodziła w niedzielę
miała termin na 23 maja... I najlepsze jest to, że 3 razy przyjeżdżali do szpitala, bo ona myślała, że to już, ale ją odsyłali bo nie miała rozwarcia, więc się wkurzyła po 3 razie i mówi do męża: "przytulamy się, albo dłużej tego nie zniosę!!" i wróciła za godzinę po przytulaniu z 7 cm rozwarcia, dwie godziny i córcia śliczna na świecie
U nas dzisiaj było masakryczne gradobicie więc pewnie ceny truskawek poszybują w górę
Dziewczyny kupujecie bazę do fotelika?
niemniej nie jest ona mocowana za pomocą isofixów , a za pomoca pasów i wklikuje się fotelik w tę bazę i jeszcze fotelik zapina kolejnymi pasami
foteliki te najmniejsze mają inną ( najczęściej) bazę mocowaną za pomocą pasów, dopiero te kolejne rozmiary mocowane są za pomocą isofixów)
są oczywiście te dla najmłodszych mocowane za pomocą isofixów ale podobno jest ich niewiele i trzeba uważać i sprawdzać jak wypadają w testach ADAC np. fotelik Emaljungi First Class z bazą isofix otrzymał ocenę -1, natomiast mocowany po prostu za pomocą pasów 4
Chyba w tej grupie wagowej bazy mocowane za pomocą pasów są lepsze- to moja opinia, a dużo na ten temat się dowiadywaliśmy, ponieważ fotelik odgrywa dla nas istotną rolę
Dodam jeszcze , że ważne są boki w foteliku, aby były wyższe od standardowych- mają dobre recenzje w testach uderzeń z boku- jest ich chyba tylko kilka na rynku np. Bebecar takie ma
następny wagowy kupimy już z isofixem- te następne to większość już ma opcje mocowania za pomocą isofixów
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 maja 2014, 23:39
-
Karola:) wrote:Lolka ten drugi link, który podałaś godny szczegółowego obczajenia
Dziękuje
Nie ma za co
Bardzo długo myślałam o tych kompletach, ale firma tej pościeli jest dla mnie niedomierzenia, wiec zrezygnowałam, ale moze nie jest wcale zlaKarola:) lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jak to jest z tymi badaniami moczu?
Dziś bylam na krwi i moczu. Tylko się zastanawiam czy wynik bedzie ok.
Polozylam sie spac po 1, o 3 juz wstawałam do wc, no i oczywiscie o 6 juz tez bylo parcie...przetrzymałam do 8 i dopiero była wizyta w wc...
Więc się zastanwiam, czy takie trzymanie to w ogole jest ok, po drugie, jak teraz oddawac ten mocz aby badania byly miarodajne, jak ja kilka razy wstaje w nocy ?
U nas mega duszno, wrocilam, padam, cos strasznego, poloze sie chyba na drzemke, bo jestem mega niewyspana -
Ala29 wrote:My kupiliśmy bazę, bo dużo jeździmy
niemniej nie jest ona mocowana za pomocą isofixów , a za pomoca pasów i wklikuje się fotelik w tę bazę i jeszcze fotelik zapina kolejnymi pasami
foteliki te najmniejsze mają inną ( najczęściej) bazę mocowaną za pomocą pasów, dopiero te kolejne rozmiary mocowane są za pomocą isofixów)
są oczywiście te dla najmłodszych mocowane za pomocą isofixów ale podobno jest ich niewiele i trzeba uważać i sprawdzać jak wypadają w testach ADAC np. fotelik Emaljungi First Class z bazą isofix otrzymał ocenę -1, natomiast mocowany po prostu za pomocą pasów 4
Chyba w tej grupie wagowej bazy mocowane za pomocą pasów są lepsze- to moja opinia, a dużo na ten temat się dowiadywaliśmy, ponieważ fotelik odgrywa dla nas istotną rolę
Dodam jeszcze , że ważne są boki w foteliku, aby były wyższe od standardowych- mają dobre recenzje w testach uderzeń z boku- jest ich chyba tylko kilka na rynku np. Bebecar takie ma
następny wagowy kupimy już z isofixem- te następne to większość już ma opcje mocowania za pomocą isofixów
Hm.. My kupiliśmy bazę, której nie trzeba już zapinać pasami. Baza jest podpinana do isofix i tylko wklikujesz w nią fotelik, dostajesz sygnał dźwiękowy i wszystkie lampki kontrolne muszą świecić na zielono, czyli: od mocowania isofix, od nogi, na której baza jest oparta i od prawidłowo wklikniętego fotelika.
Poza tym są różne bazy, my wzięliśmy droższą, ale taką która nam starczy co najmniej na 4 lata, czyli Family Fix z maxi cosi, najpierw wpinasz nosidełko a później wpinasz fotelik 9 - 18 kg. A w systemie ADAC ma najwyższe noty baza- 4 gwiazdki, a cabrio fix fotelik 5 gwiazdek
U nas tak to działa: http://www.youtube.com/watch?v=AYMnbJ32DOc
Am słuszna uwaga z kierunkiem jazdy najbezpieczniej jest jak najdłużej dla dziecka tyłem do jazdy i właśnie ta najnowsza baza jest do tego przystosowana, więc jeśli ktoś by się zastanawiał nad bazą to pytajcie o najnowszą z maxi cosi, bo w niej nawet ten duży fotelik można wpiąć tyłem do jazdy. I pamiętać też trzeba, że w trakcie jazdy ta rączka od nosidełka ZAWSZE musi być podniesiona do góry!!Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 09:39
am lubi tę wiadomość
-
Paulina23 wrote:oj dziewczyny tych maleństw jeszcze nie ma a my tak szalejemy hehe:) co to będzie jak się urodzą
Hehehe, myślę, że brutalnie sprowadzą nas na ziemię i się okaże, że połowa rzeczy nad którymi tak pieczołowicie debatowałyśmy są niepotrzebne, bo one chcą tylko nas i nasze cycusie 24h dobę / 7 dni w tygodniuam, Ala29, Camilia lubią tę wiadomość
-
KUrcze ja myslalam, ze wszystkie foteliki musza byc tylem do jazdy, my jak kupowaismy to nie bylo mowy, o innym kierunku...od razu zakup fotelika i pan ze sklepu pokazywal wpinanie wlasnie tylem do kierunku jazdy.
karusia lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Dziewczyny jak to jest z tymi badaniami moczu?
Polozylam sie spac po 1, o 3 juz wstawałam do wc, no i oczywiscie o 6 juz tez bylo parcie...przetrzymałam do 8 i dopiero była wizyta w wc...
Więc się zastanwiam, czy takie trzymanie to w ogole jest ok, po drugie, jak teraz oddawac ten mocz aby badania byly miarodajne, jak ja kilka razy wstaje w nocy ?
U nas mega duszno, wrocilam, padam, cos strasznego, poloze sie chyba na drzemke, bo jestem mega niewyspana
Lolka, też się nad tym zastanawiałam, dlatego lekarz mi wytłumaczył, że kilka pierwszych kropelek nalezy "puścić" wolno a resztę łapać do pojemniczka -
karusia wrote:Lolka, też się nad tym zastanawiałam, dlatego lekarz mi wytłumaczył, że kilka pierwszych kropelek nalezy "puścić" wolno a resztę łapać do pojemniczka
Hmm, zasada jest taka, ze poobieramy ze środkowego strumienia, to zawsze tak robię, ale wydaje mi sie, że ten mocz jest nieźle przepłukany po kilku nocnych wizytach w wc...jutro zapytam z ciekawości giniaam lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:KUrcze ja myslalam, ze wszystkie foteliki musza byc tylem do jazdy, my jak kupowaismy to nie bylo mowy, o innym kierunku...od razu zakup fotelika i pan ze sklepu pokazywal wpinanie wlasnie tylem do kierunku jazdy.
Z tego co pamiętam to te pierwsze foteliki są tyłem do kierunku jazdy, inaczej już sprawa wygląda przy tym kolejnym, ale tak czy inaczej jak będziemy za jakiś czas go kupować to warto zaopatrzyć się w taki wpinany również tyłem do kierunku jazdy.
Lolka83 jeśli chodzi o to badanie moczu, ja dokładnie to samo robiłam ostatnio, czyli w nocy byłam w wc, potem na ranem jakoś wytrzymałam i dopiero przy wstawaniu koło 9 do kubeczka, wyniki mi wyszły dobre, ale jak teraz o tym myślę to rzeczywiście dziwna sprawa jak i kiedy oddać ten mocz ... -
karusia wrote:Hm.. My kupiliśmy bazę, której nie trzeba już zapinać pasami. Baza jest podpinana do isofix i tylko wklikujesz w nią fotelik, dostajesz sygnał dźwiękowy i wszystkie lampki kontrolne muszą świecić na zielono, czyli: od mocowania isofix, od nogi, na której baza jest oparta i od prawidłowo wklikniętego fotelika.
Poza tym są różne bazy, my wzięliśmy droższą, ale taką która nam starczy co najmniej na 4 lata, czyli Family Fix z maxi cosi, najpierw wpinasz nosidełko a później wpinasz fotelik 9 - 18 kg. A w systemie ADAC ma najwyższe noty baza- 4 gwiazdki, a cabrio fix fotelik 5 gwiazdek
U nas tak to działa: http://www.youtube.com/watch?v=AYMnbJ32DOc
Am słuszna uwaga z kierunkiem jazdy najbezpieczniej jest jak najdłużej dla dziecka tyłem do jazdy i właśnie ta najnowsza baza jest do tego przystosowana, więc jeśli ktoś by się zastanawiał nad bazą to pytajcie o najnowszą z maxi cosi, bo w niej nawet ten duży fotelik można wpiąć tyłem do jazdy. I pamiętać też trzeba, że w trakcie jazdy ta rączka od nosidełka ZAWSZE musi być podniesiona do góry!!
ja też polecam te bazy montowane za pomocą pasów-bo w testach również otrzymują dobre noty no , są częściej spotykane w sklepach- chyba, że ja tak trafiałam
do tych większych fotelików później to chyba nawet nie trzeba mieć żadnej bazy?( jesli sie wczesniej nie kupiło)- tylko sam fotelik można wpiąć bezpośrednio - lub też fotelik automatycznie jest z bazą- tak mi się wydaje, ale nie interesowałam się jeszcze ta klasa wagowakarusia lubi tę wiadomość
-
am wrote:dziewczyny a macie już zlecony do zrobienia wymaz GBS ? ja mam zrobić w przyszłym tygodniu przed wizytą na 11.06 żebym już miała wyniki
chociaż wolałabym trochę wcześniej,no ale skoro lekarka taki termin podała to chyba też jest ok -
no właśnie ja mam wizytę 2 czerwca i to będzie już 35 tydzień i wtedy dopiero pewnie zleci mi test na paciorkowce, a następna wizyta pewnie gdzieś za 3 tygodnie więc to będzie już 38 tydzień jak skonsultuje te wyniki:) wiecie jak wygląda leczenie jeśli wynik będzie pozytywny??? bierze się jakieś leki czy jak to wygląda?
-
uff ale naskrobałyście Lejdis:)
co do fotelików-owszem tylem do.
Jesli na siedzeniu pasazera w przodzie to KONIECZNIE wyłączyć poduszkę powietrzną..tak nam Pan na SR mówił.
Eh ja też ciągle niezdecydowana co do pościeli masakra jakas....
a u mnie znowu grzmi:) moze wreszcie deszcz będzie bo chyba tylko u mnie nie padało od tygodnia lub wiecej.
a Mały chyba burzy nie lubi bo tylko jak grzmi to się wierci:)
Ja mam jutro wizytę i badania standardowe....z tym moczem Lolka to ja też zawsze sie zastanawiałam jak to jest skoro w ciagu nocy kil;ka razy odwiedzam wc:)
Zaraz wrzucam rzeczy do koszyka Gemini ciekawee jaka sumka się pojawi;)
-
lolka83 wrote:Dziewczyny jak to jest z tymi badaniami moczu?
U nas mega duszno, wrocilam, padam, cos strasznego, poloze sie chyba na drzemke, bo jestem mega niewyspana
Też byłam dzisiaj na krwi i moczu...151 zł kolejne...
Też o tym myślałam, no ale cóż - poszłam spać o 1, wstałam o 2 i o 4 na sikanie, a o 7 oddałam mocz, no niestety, inaczej się nie dało, myślę, że każdy tak ma pod koniec ciąży...lolka83, am lubią tę wiadomość
-
No własnie, bo teraz to takie trzymanie to masakra, a ja nie daje rady
Zobacze jak wyjda te badania...
Co do GBS u mnie lekarka mi zawsze pobiera te wszystkie wymazy i inne, wysyła do laboratorium, ponoc tydzien bede czekac.
Niby pobiera się miedzy 35-37 tyg. NA SR mowili, ze mozna od 33 tyg.
Ja bede miala na najblizszej wizycie, na poczatku czerwca, czyli 35-36 tydz.
CO do leczenia, wiem, że podaje sie antybiotyk mamie jesli wyjdzie nie tak...
Dlatego tak wazne jest poinformowanie w szpitalu przy przyjeciu o tym badaniu.
Tak mowili na SR.Karola:) lubi tę wiadomość