X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maja89waw wrote:
    A nasza mała ma non stop czkawki, dosłownie dwa razy dziennie to już standard :) Śmieszne uczucie i brzuch lekko skacze :) Na ostatniej wizycie u gin, jak zapytałam o te czkawki to lekarka odpowiedziała, że czkawki to bardzo dobry sygnał, oznacza, że mała ćwiczy sobie przed wyjściem na świat + że może nie będzie miała kolek :D Zobaczymy jak to będzie po porodzie.

Co do czkawek byl czas, ze moja miala 3 razy dziennie, teraz rzadziej, ale ogolnie, chyba codziennie ma...szczegolnie jak zjem cos slodkiego :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 18:30

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do laktatora, na SR tez mowili, że lepiej kupic po porodzie, bo wtedy bedzie wiadomo jaki. Reczny jesli nie ma problemow, a elektryczny jesli jednak trzeba bedzie tez pokarm sciagac często...Jednak mówili, że warto mieć.
    Często pobudza laktacje, ale trzeba to umiejętnie robic, aby w druga strone nie przegiąć :)
    JA dostane ten reczny i zobaczymy jak sie sprawdzi :)

Co do podgrzewczy i stylizaorów kupialam Abakus ( urzadzenie wielofunkcyjne :) na pewno się przyda.
    http://www.smyk.com/abakusbaby-podgrzewacz-i-sterylizator-5w1,p1081992268,swiat-niemowlaka-p#e

:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 18:31

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze dziewczyny ale naskrobałyście, musiałam nadrobić 3 strony ;-)
    Odnośnie mojego pytania o butelki to faktycznie macie rację, że skoro zamierzam karmić piersią to na razie nie ma co kupować ich większej ilości.
    Laktator mam upatrzony (Medela Mini Electric) i w razie co mąż pójdzie mi go kupić jak będzie taka potrzeba.
    Z badań musiałam powtórzyć Toksoplazmozę i żelazo oraz zrobić przeciwciała różyczki, chyba nic więcej.
    Też tak czasami mam, że jak mała za dużo się wierci to schiza, za mało się wierci tym większa schiza :-P
    A tak w ogóle to dzisiaj jakoś podle się czuję (szczególnie do południa). Bolał mnie brzuch, plecy i nogi- typowo okresowo, ogólne rozdrażnienie i zmęczenie. Macie tak czasami?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 18:49

lolka83 lubi tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dwie butelki bo były w bardzo dobrej cenie, mniejsza i wieksza...na wszelki wypadek :)

No ja wlasnie odebralam wyniki on-line i wszystko ok, nawet mi się poprawiła hemoglobina bo jest 12, a byla 11,4 :P
    toxo cały czas ok.

W nastepnym tyg robie te co mam powtorzyc :)

Kochana kazda z nas ma takie dni...ja dzis wstalam rano, bo nie moglam juz wytrzymac do wc, przed badaniem, spalam moze z 6-7 godzin, ale sie zupelnie nie wyspalam...wrocilam z badan i zakupów, to po 10 znów zasnelam i spalam do 12...pozniej mega zmul, znow sie polozylam po 16, na 30min, no co za dzien, prawie nic nie zrobilam, czuje sie dupnie :/ eh :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 19:28

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Ja mam dwie butelki bo były w bardzo dobrej cenie, mniejsza i wieksza...na wszelki wypadek :)

No ja wlasnie odebralam wyniki on-line i wszystko ok, nawet mi się poprawiła hemoglobina bo jest 12, a byla 11,4 :P
    toxo cały czas ok.

W nastepnym tyg robie te co mam powtorzyc :)

Kochana kazda z nas ma takie dni...ja dzis wstalam rano, bo nie moglam juz wytrzymac do wc, przed badaniem, spalam moze z 6-7 godzin, ale sie zupelnie nie wyspalam...wrocilam z badan i zakupów, to po 10 znów zasnelam i spalam do 12...pozniej mega zmul, znow sie polozylam po 16, na 30min, no co za dzien, prawie nic nie zrobilam, czuje sie dupnie :/ eh :(

Ech nie lubię takich dni bo jak mnie boli brzuch to łapię schizę czy z Małą wszystko dobrze, żeby jeszcze poczekała kilka tygodni. No ale masz rację, że każda z nas ma gorsze dni. Ja też dzisiaj prawie nic nie zrobiłam, jedyne co to byłam na wizycie u diabetologa i w Rossmanie skorzystać z 20% rabatu- kupiłam kilka pierdołek i w końcu wzięłam ten stanik sportowy by móc go nosić po domu i na noc czasami.
    A hemoglobina pięknie Ci wzrosła, ja o swoją cały czas walczę biorąc żelazo. Powiedz jakie żelazo Ty bierzesz i czy stosujesz jakąś specjalną dietę?

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Ech nie lubię takich dni bo jak mnie boli brzuch to łapię schizę czy z Małą wszystko dobrze, żeby jeszcze poczekała kilka tygodni. No ale masz rację, że każda z nas ma gorsze dni. Ja też dzisiaj prawie nic nie zrobiłam, jedyne co to byłam na wizycie u diabetologa i w Rossmanie skorzystać z 20% rabatu- kupiłam kilka pierdołek i w końcu wzięłam ten stanik sportowy by móc go nosić po domu i na noc czasami.
    A hemoglobina pięknie Ci wzrosła, ja o swoją cały czas walczę biorąc żelazo. Powiedz jakie żelazo Ty bierzesz i czy stosujesz jakąś specjalną dietę?

KOtek, sama sie zdziwilam, w ciazy na poczatku 11,7, a pozniej 11,5, 11,4 i tak skakała.
    Od poczatku ciazy biore zelazo Ferrum do ssania, bo ja tabletki rozgryzam i lekarka mi mowila, ze wtedy sie gorzej wchlania.
    Zadnej diety nie stosuje, ostatnio jem tylko duzo truskawek, hehe oraz gorzką czekoladę 70% :)
    NO i potas rozpuszczalny na uspokojeniu pulsu, bo mam za malo, duzo magnezu i tyle...a wiem, ze teraz te badania powinny byc coraz gorsze...
    nawet kupilam w Gemini takie cudo, bo balam sie, że żelazo mi bedzie teraz sie pogarszało, a tu proszę...
    http://www.aptekagemini.pl/rabenhorst-bogactwo-zelaza-plus-witaminy-500ml.html

AA i jeszcze jedno, na poczatku ciazy robilam badania z czego to wynika, czy mam niedobór zelaza, kwasu foliowego czy wit B12.
    Okazało się, że żelazo jako takie, ale za to Wit B12 bardzo słabo, na to biore Vegevit...bo gdybym brala samo zelazo to by mi to nie pomoglo...

Camilia lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    hahahah, na szczescie wystarczyło zrobić raz :P

Czytam w jakiś zaleceniach to wlasnie WR i HBs do powtorzenia, hmm.
    Dziś nie robiłam, bo w zaleceniach ok. 35-37 tyg.
    Kotek a te alleprzeciwciała to do powtorzenia, bo?
    Ja mam rh + na początku ciązy było ok. lekarz nic nie mówił.

https://www.bebiprogram.pl/jestem-w-ciazy/1-trymestr/narzedzia/kalendarz-badan-w-ciazy/

Właśnie nie mam zielonego pojęcia dlaczego do powtórzenia, skoro mam rh + :P

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • am Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dużo czytania, lubię tak :) więc piszcie dziewczyny dużo i często :)

Mój mały czkawkę ma średnio raz dziennie więc jak to ma jakieś przełożenie to nie będę narzekać.

Co do ruchów to najchętniej żeby skakał cały dzień, wtedy jestem spokojna, a jak śpi to zawsze się martwię czy wszystko jest ok, zwłaszcza że nie zawsze reaguje na zaczepki. W sumie najwięcej nerwów miałam jak się przestawił na spanie w nocy, po tym jak wcześniej fikał cały czas jak spałam, a że śpię bardzo czujnie to cały czas czułam ruchy.

Jeśli chodzi o badania to ja póki co żadnych nie musiałam powtarzać, normalnie przed poprzednią wizytą robiłam morfologię i mocz, teraz mam ten wymaz zrobić, może tak oszczędnie to u mnie bo chodzę do lekarza na NFZ i na badania dostaję skierowanie.

A jeśli chodzi o samopoczucie, to ostatnio przerażają mnie nawet najmniejsze kłucia w brzuchu, bóle kręgosłupa, chciałabym co najmniej do 22 czerwca chodzić w dwupaku :)

misia_k1, Ala29 lubią tę wiadomość

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • am Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na zakupy do rossmana tez muszę się wybrać, bo pewnie w lepszej cenie już nie będzie tych pieluch jak teraz z rabatem,

Co do zakupów to w super pharm kupiłam ten kremik oliatum za niecałe 12 zł, zniżka 50 %

A z aptecznych rzeczy to jakie witaminki K + D zamówiłyście , jakiej firmy?

• Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona :) wrote:
    a czyli mój mały ma jeszcze czas :)
    spokojnie ma jeszcze mnóstwo czasu, na tym etapie jeszcze da radę się kilka razy obrócić :-)
    rozmawiałam z dziewczyną, która była umówiona na cięcie i pojechała a dziecko się obróciło w 39 tygodniu :-)
    Mój do niedawna siedział poprzecznie i zmienił pozycję na pośladkową :-)
    Nie wiem czy się obróci czy nie
    Z wyboru chciałabym rodzic sn ale najważniejsze, żebyśmy oboje szczęśliwie przeszli poród
    i jeśli będzie sytuacja, że się nie obróci ,trudno będzie cięcie
    jeden i drugi poród ma swoje plusy i minusy- trzeba to zostawić naturze, będzie co ma być , a na pewno będzie dobrze :-)
    Na szczęście żyjemy w cywilizowanym świecie i pozycja dziecka nie zagraża jego życiu
    Minusem jest, że po cc tak długo się do siebie dochodzi

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 21:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:

To zostawiam na sam koniec, zobaczę co powiedzą w szpitalu.

Niektóre badania nalezy powtórzyć, co jest wazne przed porodem.
    Sprawdz czy masz wszystkie, które wymagają w szpitalu i ktore sa wskazane dla kobiet ciężarnych w 3 trymestrze.

am lubi tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    Minusem jest, że po cc tak długo się do siebie dochodzi

Nie zgodze sie z Toba, to zupełnie kwestia indywidualna.
    3 kolezanki rodziły przez cc, dwie naturalnie...nie było dużej róznicy w tym jak opowiadały. Wiadomo, ze tu sie meczysz iles godiz na sali, a przy cc lezysz po znieczuleniu. Jednak koleżanki i położna mowily, ze duzej roznicy nie ma szczególnie, jesli chodzi o połóg. Polozna powiedziała tu sie goi dól, a tu troche wyzej...Kazda kobieta inaczej wszystko znosi...
    Najwazniejsze, aby wszystko było ok z dzieckiem i z nami...inne rzeczy przezyje.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 21:36

Camilia, karusia lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • misia_k1 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:
    Na zakupy do rossmana tez muszę się wybrać, bo pewnie w lepszej cenie już nie będzie tych pieluch jak teraz z rabatem,

Co do zakupów to w super pharm kupiłam ten kremik oliatum za niecałe 12 zł, zniżka 50 %

Wlasnie co do witamin K+D to nie zamowilam, bo w gemini tylko w kapsulkach są, bo kropelki to na recepte,przynajmjiej tak pisala ta mlida mamusia z bligu, ktory Lolka podeslala nam. Pisala ze kropelki vezpieczniejsze dla Maluszka,i zasugerowala aby sie wstrzymac i wziac recepte....wiec sama nie wiem.

Ja tez Lolka tego Abakusa wzielam:)ze smyka bo opinie dobre i cena super.

Pytanie do Iwo....ten GBS robi sie miedzy 35 a 37 tyg, a jak sie to ma do tegom jesli mp.wg OM powinnam byc w 34 tyg a wg usg w 32...rozbieznosc 2 tyg w sumie, i jesli lekarz kaze mi zrobic badanie za tydz to eg niego bede w 35 ale defacto 33 tydz a to chyba za wczesnie....kurczaki zawsze mam z tym problem.
    Jak zlecaja badzni to kieruja sie wg OM czy USG.

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:

Może warto poczekać i zastosować tej samej firmy, której będą podawać w szpitalu?
    Dzieci karmione naturalnie i mm przyjmują chyba inne witaminy- tak mi położna wspominała, karmione naturalnie d+k, natomiast karmione mm tylko jedną z tych witamin, nie pamiętam którą
    W każdym bądź razie z ww powodów kazała się wstrzymać z zakupem takich rzeczy do po porodzie
    Nasza położna na SR dała nam króciutką listę rzeczy przed, większość kazał kupić po porodzie- np. coś na kolki jak dziecko koli będzie miało itd.
    A jakie emulsje do kąpieli w waszych SR polecali?
    Emolienty- jednak trącą lekiem, dobre recenzje ma skład Hipp BABYsanft i tak się nad nim zastanawiam
    ogólnie im mniej kosmetyków tym lepiej, no ale czymś dziecko umyć trzeba

• am Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za opinie, wstrzymam się pewnie z tymi witaminkami, tym bardziej że mam w domu taką próbkę samej wit D - też na jakiś warsztatach dostałam, to może akurat będzie ok, a jak nie to się kupi co innego.

Jeśli chodzi o środki do mycia to mi położna poleciła Oliatum - przynajmniej na początek, i to kupiłam, zobaczymy co potem, pewnie coś innego bo oliatum jednak sporo kosztuje.

• Camilia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ala29 wrote:
    Może warto poczekać i zastosować tej samej firmy, której będą podawać w szpitalu?
    Dzieci karmione naturalnie i mm przyjmują chyba inne witaminy- tak mi położna wspominała, karmione naturalnie d+k, natomiast karmione mm tylko jedną z tych witamin, nie pamiętam którą
    W każdym bądź razie z ww powodów kazała się wstrzymać z zakupem takich rzeczy do po porodzie
    Nasza położna na SR dała nam króciutką listę rzeczy przed, większość kazał kupić po porodzie- np. coś na kolki jak dziecko koli będzie miało itd.
    A jakie emulsje do kąpieli w waszych SR polecali?
    Emolienty- jednak trącą lekiem, dobre recenzje ma skład Hipp BABYsanft i tak się nad nim zastanawiam
    ogólnie im mniej kosmetyków tym lepiej, no ale czymś dziecko umyć trzeba

Niemowlętom karmionym wyłącznie piersią dodatkowo podaje się witaminę K od 8 doby życia oraz witaminę D od początku a niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym tylko witaminę D od początku. Może być tak, że karmi się dziecko raz piersią a raz mlekiem modyfikowanym i wtedy czekamy z podaniem witamin do wieczora by móc ustalić czy danego dnia podajemy dziecku tylko witaminę D czy K+D.
    Ja mam Oilatum emulsję bo była w promocji więc wzięłam na wszelki wypadek jednakże zamierzam Małą pielęgnować całą serią kosmetyków BabyDream wyznając oczywiście zasadę, że im mniej kosmetyków tym lepiej ;-)

Ala29, lolka83 lubią tę wiadomość

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    Nie zgodze sie z Toba, to zupełnie kwestia indywidualna.
    3 kolezanki rodziły przez cc, dwie naturalnie...nie było dużej róznicy w tym jak opowiadały. Wiadomo, ze tu sie meczysz iles godiz na sali, a przy cc lezysz po znieczuleniu. Jednak koleżanki i położna mowily, ze duzej roznicy nie ma szczególnie, jesli chodzi o połóg. Polozna powiedziała tu sie goi dól, a tu troche wyzej...Kazda kobieta inaczej wszystko znosi...
    Najwazniejsze, aby wszystko było ok z dzieckiem i z nami...inne rzeczy przezyje.
    nie za bardzo rozumiem z czym się nie zgadzasz, ponieważ mam wrażenie, że nasze posty mówią dokładnie o tym samym :-)
    każda kobieta przechodzi poród indywidualnie
    co poród to inna relacja, bo inne odczuwanie bólu,inna sytuacja, inna reakcja na przyjęte znieczulenie ( jeśli cc)
    Leżałam 3 tygodnie w szpitalu na patologii
    Dziewczyny po naturalnych porodach mówiły że był on koszmarny, ale 2 godziny później chodziły samodzielnie i zajmowały się własnymi dziećmi, połóg postępował dosyć szybko
    kobiety, po cc musiały jeszcze długo leżeć a jak już wstały chodziły zgięte w pół,proces rekonwalescencji przechodziły znacznie dłużej ( jeszcze długo w domu)
    nie podważam, że są kobiety, które po cięciu super szybko do siebie dochodzą- pewnie takie sytuacje też się zdarzają, ale rzadko
    Poród sn to fizjologia, cc to poważna operacja i to jest chyba podstawowa różnica

ja się natomiast zgodzę z Tobą, że najważniejsze aby z kobietą i dzieckiem było wszystko ok :-)

• misia_k1 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja wrzuce jeszcze jedna opinie mojej poloznej z SR ktora mowila ze emolium i oliatum to kosmetyki z wyzszej polki i nie powinno sie od razu przyzwyczajac skory Maluszka do nich. Tlumaczyla,ze np bambino czy tez inne polski firmy maja bardzo fajne produkty,a pi te emolium czy otalium mozemy siegnac piznuej....reasumujac co polozna i SR to inna opinia.
    Ja narazie kupilam babydream zel do kąpiel 2w1 i tylko tyle.bo chyba pusalysmy ze oluwka na lato odpada prawda?.

Ala29, karusia, Karola:) lubią tę wiadomość

relg3e5e2kcajna5.png

34bwflw13qaykthd.png
  • Ala29 Przyjaciółka

Wysłany: 27 maja 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Niemowlętom karmionym wyłącznie piersią dodatkowo podaje się witaminę K od 8 doby życia oraz witaminę D od początku a niemowlętom karmionym mlekiem modyfikowanym tylko witaminę D od początku. Może być tak, że karmi się dziecko raz piersią a raz mlekiem modyfikowanym i wtedy czekamy z podaniem witamin do wieczora by móc ustalić czy danego dnia podajemy dziecku tylko witaminę D czy K+D.
    Ja mam Oilatum emulsję bo była w promocji więc wzięłam na wszelki wypadek jednakże zamierzam Małą pielęgnować całą serią kosmetyków BabyDream wyznając oczywiście zasadę, że im mniej kosmetyków tym lepiej ;-)
    o super, dzięki za wyjaśnienie:-)
    wiedziałam, że gdzieś dzowni tylko nie wiedziałam w którym kościele ;-)
    też słyszałam bardzo dobre opinie o babydream- skład chemiczny kosmetyków rossmanowskich jest naprawdę na wysokim poziomie
    jeśli chodzi o Oilatum to mi zupełnie nie chodzi o jego koszt, gdybym była pewna tego kosmetyku całe dzieciństwo bym młodemu kupowała
    bardziej skupiam się na tym, że jest to kosmetyk stosowany przy atopowym zapaleniu skóry- leczy chorą skórę, nie chcę go używać jeśli nie będzie takiej potrzeby
    Na pewno ten kosmetyk nie szkodzi -większość lekarzy i położnych go poleca,ja mam jednak bzika na punkcie alergii, więc wciąż poszukuje kosmetyku delikatnego ale nie leczniczego :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 22:11

Camilia lubi tę wiadomość

• karusia Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:) wrote:
    Z kartą rossnę jest - 20 % od wczoraj do 29.05, chyba zakupię już pampersy, te 1.
    ZUS w końcu raczył mi wypłacić zwolnienie kwietniowe, także mogę szaleć ;p nie no żartuje z tym szaleństwem, ale chyba zapełnię jak Wy koszyk na gemini :)

Wczoraj z mężem dużo rozmawialiśmy przed snem, mała szalała mocno w brzuszku i właśnie tak mówiliśmy, że w sumie nasz ostatni miesiąc we dwójkę, ciężko szczególnie mi sobie to wyobrazić, jak to będzie, czy sobie poradzimy itp. itd. Cieszę się że mam takiego męża, ma swoje wady, jak każdy, ale wspiera mnie w tym wszystkim i jest optymistą, a mi tego optymizmu zawsze brakuje heh :) A tak w ogóle to mój Łukaszek ma dzisiaj urodzinki :)

To się złożyło :) coś się mają te Karolcie do Łukaszków ;) mój kochany mąż też Łucio :) I prawdą jest też, że to urodzeni optymiści, a mój mąż dodatkowo ma wyjątkowe poczucie humoru... Co my byśmy bez nich zrobiły... :) <3 Więc najlepsze życzenia dla Twojego męża kochana :)

Karola:) lubi tę wiadomość

km5st5odu2rt42xe.png
‹‹ 144 145 146 147 148 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ