Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Iwo wrote:Misia, a jak twoj bobas? Mialas jakies kontrolne usg, zeby zobaczyc jak przyrasta?
Lolka u ciebie z tym gbs to na spokojnie, masz zaplanowana cesarke. To badanie jest wazne przy porodzie sn, aby dziecko nie zarazilo sie przechodzac przez kanal rodny.
Ufff ja jutro ostatnie kolo zaliczam do specjalizacji i w koncu bede mogla zajac sie tylko ciaza. Miesiac nauki- mam dosc. Maz mowi, ze to przez to mam te skurcze, ze sie przeciazam. W koncu jutro koniec
Milego dnia dziewczyny ja na kanapie z notatkami przed wiatrakiem, 32 st.....
Na priv pisałam do Ciebie:)
No to trzymam kciuki za kol...domyślam się że megaaaa duzzzzzoooooo miałaś do nauki....a z czego specjalizację robisz jeśli można zapytać
Może maż ma racje co do tego przemęczenia od nauki, stresu...Iwo lubi tę wiadomość
-
Moja Mała na ostatnim usg była o 10 dni większa ale lekarz nie mówił, że to coś złego pomimo, że ja mam cukrzycę ciążową. Nie wiem natomiast jak by zareagował gdyby to były 3 tygodnie. Myślę, że warto go o to zapytać i postarać się nie denerwować na zapas. A może na kolejnej wizycie ta różnica pomiędzy wielkością z usg a wielkością według miesiączki będzie mniejsza
-
Lolka, w Twoim przypadku dodatni GBS to w ogóle brak powodu do obaw, bo masz cc. U mnie ginka powiedziała, że jeśli GBS będzie dodatni to muszę mieć wynik badania ze sobą w karcie ciąży do porodu - i podadzą dawkę antybiotyku przed porodem. I mam się nie martwić, bo gdyby była szybka akcja i by nie zdążyli, to po prostu dzidziusiowi bezpośrednio by lekarstwo podali.
Mój GBS też już jest do odbioru, ale nie chce mi się jechać dzisiaj po wynik, w środę to zrobię dopiero.
Moja dzidzia też starsza o 2 tygodnie, w ogóle się tym nie martwię na razie. Zobaczymy co będzie 26.06 - tak mi ginka powiedziała. I tak na nic wpływu nie mamy
Właśnie zjadłam pół kilo czereśnilolka83 lubi tę wiadomość
-
heheh, dzieki dziewczynki nie ma to jak dobre ustawienie do pionu
Chociaż czytałam, że gorzej jak poród będzie przedwczesnym, ze tu moze byc problem, żeby podac te antybiotyki wczesniej, ale wlasnie nie wiem jak to przy cc, czy oni wtedy podaja czy nie?
Mam jednak nadzieje, ze mala tam sobie do lipca bedzie siedzieć, co do planowanej cesarki zobacze co mi powie gin w srode...
Czy czekamy na 1-7 czy poda juz konkretny termin
A ja koncze pranie, maz wczoraj czesc rzeczy poprasował, ja chciałam, ale dostałam opieprz, że on sobie poradzi, a ja mam sie oszczedzac, bo wczoraj jednak te uda i kosc ogonowa mnie bolały
CZekam na przesylke ze Smyka, drugi raz zamowilam, bo pojawiły sie fajne pieluchy flanelowe,których wczesniej nie było, kolezanki maja i polecały, więc zakupilam + pare pierdów
Mam wrazenie, że teraz mi się zaczelo to wszystko dluzyc, co prawda mam tyle rzeczy jeszcze do ogarniecia i nie tylko ciążowych, wiec nie powinnam narzekać
Moja na razie tak tydzien starsza, wiec powoli się uspokoiła, bo był czas, że dwa tyg wyprzedzała Usg pokazuje raz 26 czerwca raz 4 lipca CiekaweWiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2014, 15:56
Karola:) lubi tę wiadomość
-
Iwo wrote:Obserwacja w kierunku makrosomii plodu.
Masz moze cukrzyce ciazowa ? Nie przejmuj sie na razie to tylko przypuszczenie.
Ja ci troszke zazdroszczę, bo moj synus malutki....
Iwo, wielkie dzięki. Czyli tylko obserwacja, a nie diagnoza.
Nie mam cukrzycy, test glukozy wyszedł b. dobrze. W ostatnich 3 tyg dzidzia nagle kilogram przytyła i stąd takie zamieszanie.
Ale Twój synek w normie, czy dla odmiany poniżej? Wiem, że się musisz oszczędzać. Z tego, co widzę na Twoim suwaczku, to już niedługo dobijesz do magicznego 37 tyg:) Będzie dobrze:)
Iwo, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Camilia wrote:Moja Mała na ostatnim usg była o 10 dni większa ale lekarz nie mówił, że to coś złego pomimo, że ja mam cukrzycę ciążową. Nie wiem natomiast jak by zareagował gdyby to były 3 tygodnie. Myślę, że warto go o to zapytać i postarać się nie denerwować na zapas. A może na kolejnej wizycie ta różnica pomiędzy wielkością z usg a wielkością według miesiączki będzie mniejsza
Też mam taką nadzieję Camilia, 10 dni byłoby chyba jeszcze ok, ale ja poszłam do niego w 33 tyg+kilka dni, a niektóre wymiary były na poziomie 37+.. Tak jakbym miała zaraz rodzić, a tu do połowy lipca jeszcze daleko...
Ale ok, dzięki dziewczyny za pomoc, jestem dobrej myśli, byle do następnego usg:)Camilia lubi tę wiadomość
-
wiecie co dziewczyny z tymi pomiarami to nie ma co tak się stresować moja znajoma ostatnio miała cesarkę bo stwierdzili,że dziecko jest za duże żeby urodziła bo 4 kg, i wiecie co? dziecko wyciągnęli 2800 gram także powiem Wam,że ja w te pomiary to tak nie do końca... nawet mój lekarz mówi mi zawsze,że na te pomiary trzeba brać poprawkę
misia_k1 lubi tę wiadomość
-
Buu odebrałam te wyniki GBS i jest dodatni przykro mi z tego powodu totalnie, w środę idę do lekarza, ciekawe co mi powie. Lolka to jak napisz co Tobie lekarz w środę powie na temat tego GBS, będę porównywać.
Ewelina84 a Ty wydawaj polecenia na pewno rodzinka się spisze, a w ten upał to lepiej się nie przesilać.
Iwo powodzenia na jutrzejszym zaliczeniu
A upał straszny, do tego korki na mieście jak w piątek po południu, nie wiem co Ci ludzie powariowali, ledwie wróciłam do domu bo gorąco w autobusach okrutne, dobrze że choć można usiąść bo przeważnie znajdzie się ktoś i litościwie ustąpi miejsca… czasem z łaską totalną, ale dziś to bym nie wystała.
Teraz relaks przed kompem z miską truskawek i zaraz muszę zmykać jakieś jedzonko zrobić.
-
ja rozumiem,że można się pomylić tak jak mówi mi mój lekarz 300gram w tą lub w tą...ale widzicie nawet takie pomyłki się zdarzają...dlatego na zapas się nie zamartwiajcie dziewczynki bo te pomiary nie są takie do końca wiarogodne, to takie przypuszczenia na podstawie wymiaru kości udowej czy obwodu główki ale żaden lekarz nie jest w stanie określić np. wagi kości, bo jedne dzieci mogą mieć ciężkie kości inne nie...
-
Paulina23 wrote:wiecie co dziewczyny z tymi pomiarami to nie ma co tak się stresować moja znajoma ostatnio miała cesarkę bo stwierdzili,że dziecko jest za duże żeby urodziła bo 4 kg, i wiecie co? dziecko wyciągnęli 2800 gram także powiem Wam,że ja w te pomiary to tak nie do końca... nawet mój lekarz mówi mi zawsze,że na te pomiary trzeba brać poprawkę
No jeszcze czegos takiego nie słyszałam...przy takiej wadze to rozumiem że bład pomiaru może być powyżej 0,5kg ale nie gdzieś z 1,5 kg skoro miała mieć powyżej 4 kg. No też bym się wkurzyła i byłoby mi przykro no ale rozumiem że dzidzia zdrowa? -
am wrote:Buu odebrałam te wyniki GBS i jest dodatni przykro mi z tego powodu totalnie, w środę idę do lekarza, ciekawe co mi powie. Lolka to jak napisz co Tobie lekarz w środę powie na temat tego GBS, będę porównywać.
OK. Napisałam, też do mojej drugiej gini maila z ciekawości, zobaczymy czy cos odpisze
Moja kuzynka miała posiew, ale zrobili za pozno, bo nie odebrala wynikow, a pojechala na porodowke, to na wszelki wypadek dali jej antybiotyk chyba w kilku dawkach. Natomiast jakas dziewczyna obok niej tak szybko urodzila, ze zdarzyli dac tylko dwie...hmm..nie wiem jak to jest z tymi dawkami.
Wlasnie u mnie ponoc cc wiec moze inne postępowanie.
Co do masy urodzeniowej, co prawda to było 15 lat temu, moja ciocia, rodziła swojego syna mial wazyc 2800, co dziwne dwoje poprzednich wazylo powyzej 4.
Miala miec porod naturalny, ale maly nie chcial się przekrecic, byl miednicowo i musieli zrobic cc. Okazalo się, że mały miał 4800! Wiec cale szczescie, że sie nie przekrecil.
Jednak myslalam, że takie sytuacje to iles lat temu
Ale z ta waga to tez roznie bywa...Karola:), am lubią tę wiadomość
-
Lolka ja co prawda jeszcze nie miałam robionego GBS ale jestem ciekawa jak to jest gdy wynik wyjdzie dodatni a ma się planowaną cesarkę. Czy wtedy w ogóle nie dają żadnego antybiotyku czy może mniej dawek? Daj znać co Ci lekarz powie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 czerwca 2014, 21:55
lolka83 lubi tę wiadomość
-
Camilia wrote:Lolka ja co prawda jeszcze nie miałam robionego GBS ale jestem ciekawa jak to jest gdy wynik wyjdzie dodatni a ma się planowaną cesarkę. Czy wtedy w ogóle nie dają żadnego antybiotyku czy może mniej dawek? Daj znać co ci lekarz powie
Pewnie, w środę jak będę to o wszystko będę pytać.Camilia lubi tę wiadomość