X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe Mamusie 2014
Odpowiedz

Lipcowe Mamusie 2014

Oceń ten wątek:
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja się podpisuję pod tym, że czasami są takie dni w których jest nam smutno i poprostu trzeba się wypłakać. Ponadto myślę, że podświadomie denerwujemy się jak damy sobie radę z Maluszkiem bo to dla nas coś nowego, nieznanego. Jednak myślę, że już niedługo będziemy śmiać się z naszych obaw i dzielić radami jak doświadczone Mamy :-)

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • am Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mikulka wrote:
    Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było. Proszę o dopisanie do listy 17 lipiec córeczka Julka
    WITAMY:
    1. mama_z_groszkiem 11.06.2014 OLIWIA <3 / 5.07 , (dziewczynka)

CZEKAMY NA:
    1. maggda 2.07 (dziewczynka)
    2. monaaa 3.07 (chłopiec)
    3. ewelina84 6.07 (dziewczynka)
    4. lolka83 7.07 (dziewczynka)
    5. madzia84 7.07 (dziewczynka)
    6. zabuszka 7.07 (chłopiec)
    7. Mandalena 7.07 (chłopiec)
    8. am 8.07 (chłopiec)
    9. maja89waw 9.07 (dziewczynka)
    10. Karola:) 10.07 (dziewczynka)
    11. AngelQa 12.07 (dziewczynka)
    12. Plumb80 12.07, (chłopiec)
    13. misia_k1 12.07 (chłopiec)
    14. Karusia 12.07 (dziewczynka)
    15. Iwo 14.07 (chłopiec)
    16. Paulina23 14.07 (dziewczynka)
    17. Kunita 14.07, (chłopiec)
    18. Mona:) 15.07, (chłopiec)
    19. mikulka 17.07 (dziewczynka)
    20. Paula_29 21.07, (dziewczynka)
    21. BIB 21.07 (chłopiec)
    22. KaroLinka 21.07 (chłopiec)
    23. Ecencia 21.07 (dziewczynka)
    24. Camilia 25.07, (dziewczynka)
    25. agagita 27.07, (chłopiec)

dxom6iyec1xrevh9.png a22c285df4fa527a.png
  • Paulina23 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co? te huśtawki nastrojów to każda ma, jedna mniejsze druga większe...:) no tak zostałyśmy stworzone z tymi hormonami ale też dzięki nim możemy być wspaniałymi matkami...wiecie co mi pomaga? ja też bardzo jestem wrażliwa...też muszę mieć wszystko na tip-top!! hehe i bardzo długo staraliśmy się o dziecko i bałam się,że jak Antosia się urodzi to coś mnie przerośnie...np. że nie będę w stanie karmić piersią, albo że mała nie będzie spała w nocy itp, wiecie o co mi chodzi...i bardzo mi pomogła lekcja z położną na temat połogu...ona właśnie tak super wytłumaczyła że często kobiety idealizują te swoje nienarodzone dzieci, naoglądają się filmów i myślą,że jest tak pięknie i cudownie a ona wręcz nawet w taki bezpośredni sposób ,mówiła że jest odwrotnie,że to wcale nie jest takie łatwe a na początku nawet i przyjemne...i uświadomiłam sobie,że przecież ma rację, ja bym chciała żeby moja Antosia była takim wzorowym dzieckiem ale przecież wcale nie musi tak być!!! i jak tak sobie uświadamiam co mnie naprawdę czeka przynajmniej na początku to jest mi lżej...myślę,że w ten sposób też warto myśleć bo później się rozczarujemy i dół....

Camilia, am, misia_k1 lubią tę wiadomość

8p3ovfxmkhui00ao.png gpedxzdv7oki5wqi.png
  • Camilia Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny napiszcie proszę jaki bierzecie magnez i ile bo od kilku dni mam lekkie skurcze co jakiś czas tam na dole i spinanie się brzucha. Chciałabym coś zrobić w tym temacie ażeby Mała nie wyszła za szybko.

ex2bi09kagxa44s8.png
    ex2bdf9hh28r1eq2.png
  • Karola:) Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina23 wrote:
    Wiecie co? te huśtawki nastrojów to każda ma, jedna mniejsze druga większe...:) no tak zostałyśmy stworzone z tymi hormonami ale też dzięki nim możemy być wspaniałymi matkami...wiecie co mi pomaga? ja też bardzo jestem wrażliwa...też muszę mieć wszystko na tip-top!! hehe i bardzo długo staraliśmy się o dziecko i bałam się,że jak Antosia się urodzi to coś mnie przerośnie...np. że nie będę w stanie karmić piersią, albo że mała nie będzie spała w nocy itp, wiecie o co mi chodzi...i bardzo mi pomogła lekcja z położną na temat połogu...ona właśnie tak super wytłumaczyła że często kobiety idealizują te swoje nienarodzone dzieci, naoglądają się filmów i myślą,że jest tak pięknie i cudownie a ona wręcz nawet w taki bezpośredni sposób ,mówiła że jest odwrotnie,że to wcale nie jest takie łatwe a na początku nawet i przyjemne...i uświadomiłam sobie,że przecież ma rację, ja bym chciała żeby moja Antosia była takim wzorowym dzieckiem ale przecież wcale nie musi tak być!!! i jak tak sobie uświadamiam co mnie naprawdę czeka przynajmniej na początku to jest mi lżej...myślę,że w ten sposób też warto myśleć bo później się rozczarujemy i dół....

No to ja mam podobnie. Wychowałam się bez rodziców, czyli bez takiej prawdziwej rodziny, którą każdy by chciał mieć. 5 lat zmarnowałam w związku, który nie dal mi praktycznie nic, prócz fajnych wspomnień z zagranicznych wakacji. Zawsze marzyłam o tym, płacząc nocami w poduszkę, że moim największym marzeniem jest szczęśliwa rodzina - mąż, który będzie mnie kochał i szanował i dzieci. Kiedy poznałam mojego męża, świat się zmienił z dnia na dzień, myślałam że takie rzeczy tylko w filmach. Po 5 miesiącach zamieszkaliśmy razem, po 1,5 roku był ślub, a 3 m-ce po ślubie zaszłam w ciąże. I od pierwszego dnia wiedziałam, że to jest już moje ZWYCIĘSTWO <3 Nie bez powodu córeczka będzie miała na imię Wiktoria. Oczywiście proza życia nie jest tak wspaniała, że tylko się uśmiechamy i wszystko idzie po naszej myśli. Ciąża to stres o dziecko, o to czy podołamy i jak to będzie dalej. Też myślami wybiegamy z mężem i sobie opowiadamy jaka Wiki będzie. Ale tego nie wiemy przecież. Dlatego staram się mu (mężowi) też tłumaczyć, że dziecka nie można sobie wyidealizować, to nie jest lalka, a życie nie będzie tylko usłane różami. Będą wzloty i upadki, tym bardziej w pierwszym m-cu, kiedy będziemy się "uczyć" macierzyństwa. Mimo wszystko wiem, że moje życie w końcu wygląda tak jak chciałam, że spełnia się to moje największe marzenie o posiadaniu szczęśliwej rodziny. Nie pozostaje nic innego jak modlitwa o zdrową dzidzie, poród bez komplikacji, a później duuużo wytrwałości, cierpliwości i miłości :)

Camilia, am, lolka83, monaaa, misia_k1, Mandalena, Plumb80 lubią tę wiadomość

l22n8u69ve8jfk3u.png
    f2w3sek2le1zbsij.png
  • am Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    Dziewczyny napiszcie proszę jaki bierzecie magnez i ile bo od kilku dni mam lekkie skurcze co jakiś czas tam na dole i spinanie się brzucha. Chciałabym coś zrobić w tym temacie ażeby Mała nie wyszła za szybko.

Brałam Asmag Forte (szukałam samego magnezu bez wit B6, bo tą jem w kompleksowych witaminkach, więc żeby nie przedawkować B6 jadłam ten magnez), najpierw 2 tabletki na dobę, a jak zaczęły się skurcze to 3x2 tabl plus 3x1 nospę - takie dawki miałam oczywiście po konsultacji z lekarzem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2014, 18:07

Camilia lubi tę wiadomość

• maggda Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:

ja po powrocie ze szpitala w 36 tc dostalam od lekarza recepte i mowil aby wykupila sobie magnez z wit.b6 wiec ja bralam 1 raz dziennie

Camilia, maja89waw lubią tę wiadomość

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • mikulka Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę dwa razy dziennie Aspargin czyli magnez i potas. Mam go brać do końca 38 tc

tb73e6ydzfb83uo0.png
  • BiB Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też biorę aspargin, 3 x 2 tab na dobę, i mam odstawić po 37tc

relg9vvjzvb9a3my.png
    f2w30dw4i59sqele.png
  • Marta207 Znajoma

Wysłany: 20 czerwca 2014, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:

Ja brałam Magne B6 2x2 tabl. (od ok 4 miesiąca ciąży bo miałam straszne skurcze) + pod koniec (jak już często zaczął napinać mi się brzuch) dostałam No-spę 3x1 tabl. I taki zestaw kontynuowałam do końca 37 tygodnia.

• monaaa Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilia wrote:
    ja miałam zalecony Dolomit (to jest magnez plus wapń) Brałam 2 dziennie-rano i wieczorem. Miałam odstawić ok. 2 tyg przed porodem. Nie wiem czy
    to to pomagało, ale nie miałam żadnego spinania.

81clk9i.png
  • lolka83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EFFERALGAN czopki 150MG 300 czy 80??? hmm...

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • am Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lolka83 wrote:
    EFFERALGAN czopki 150MG 300 czy 80??? hmm...

80 :)

misia_k1 lubi tę wiadomość

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    am wrote:
    80 :)

ok :)

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
  • aneczkaaa1985 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i ja prosze o dopisanie do listy :
    10 lipiec Chłopiec

Mnie też dorwało przeziębienie :-( Na razie sama herbatka z miodem cytryna i sokiem malinowym ale za bardzo zmian nie widzę, trzeba będzie zadziałać z czymś innym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2014, 21:59

zi13skjodn64ui4h.png
  • agagita Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2014, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem ostatnia na tej liscie a chcialabym juz miec za soba bo hemoroidy mnie wykanczaja

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • am Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 22:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WITAMY:
    1. mama_z_groszkiem 11.06.2014 OLIWIA <3 / 5.07 , (dziewczynka)

CZEKAMY NA:
    1. maggda 2.07 (dziewczynka)
    2. monaaa 3.07 (chłopiec)
    3. ewelina84 6.07 (dziewczynka)
    4. lolka83 7.07 (dziewczynka)
    5. madzia84 7.07 (dziewczynka)
    6. zabuszka 7.07 (chłopiec)
    7. Mandalena 7.07 (chłopiec)
    8. am 8.07 (chłopiec)
    9. maja89waw 9.07 (dziewczynka)
    10. Karola:) 10.07 (dziewczynka)
    11. aneczkaaa1985 10.07 (chłopiec)
    12. AngelQa 12.07 (dziewczynka)
    13. Plumb80 12.07, (chłopiec)
    14. misia_k1 12.07 (chłopiec)
    15. Karusia 12.07 (dziewczynka)
    16. Iwo 14.07 (chłopiec)
    17. Paulina23 14.07 (dziewczynka)
    18. Kunita 14.07, (chłopiec)
    19. Mona:) 15.07, (chłopiec)
    20. mikulka 17.07 (dziewczynka)
    21. Paula_29 21.07, (dziewczynka)
    22. BIB 21.07 (chłopiec)
    23. KaroLinka 21.07 (chłopiec)
    24. Ecencia 21.07 (dziewczynka)
    25. Camilia 25.07, (dziewczynka)
    26. agagita 27.07, (chłopiec)

agagita, maggda lubią tę wiadomość

• maggda Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ochh co ja widzę, stoję na podium do rodzenia :D ? Ja już chce urodzić i mieć Zuzie przy sobie <3

am, monaaa, monaaa, Camilia, misia_k1 lubią tę wiadomość

yuuds65g3xczefvz.png

twfgs7p.png

63nqryl.png[/url]
  • Mandalena Ekspertka

Wysłany: 20 czerwca 2014, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola:), tak piszemy wszystkie o tych huśtawkach nastrojów, ale czytając Twoją historię, to szczerze mówiąc poszła mi łezka. Dla mnie oprócz męża, największym wsparciem jest moja mama, nie wyobrażam sobie gdyby jej ze mną teraz nie było. Poza tym, w życiu zawiodło mnie wielu ludzi, stąd wiem, że właśnie rodzina jest najważniejsza, bo tylko na nią mogę liczyć. Życzę ci żebyś zbudowała rodzinę o której marzysz.

Co do naszych hormonów ciążowych, to muszę przyznać, że też mi się zdarza beksę puścić. W ogóle jestem wrażliwa, a teraz pod koniec ciąży, jakby jeszcze bardziej. Mama pocieszyła mnie kiedyś, że jeszcze nie raz zapłaczę nad dzieckiem, np. z bezsilności, gdy będzie płakało a ja nie będę wiedziała co jeszcze mogę dla niego zrobić.

Na Szkole Rodzenia mówiliśmy o Baby BLues, jak doszliśmy do Depresji poporodowej, pomyślałam: "Aha, taka płaczka jak ja jest idealną kandydatką na tą przypadłość", ale teraz jak czytam o Was, to już się uspokajam. Cieszę się, że daleko od normy nie odbiegam.

A co do obaw, to boję się, że jestem zbyt chaotyczna, że sobie z jakąś sytuacją nie poradzę. Z drugiej strony pocieszam się faktem, że nie takie ciamajdy od 2 tys lat rodzą dzieci i sobie radę dają, to dlaczego mi ma się nie udać...
    Tylko chciałoby się wszystko idealnie ;)

Poza tym czytałam w pewnym poradniku, że obawa jest rzeczą naturalną, a nawet dobrze świadczącą o przyszłej matce. Kobiety, które bagatelizują trud i zmęczenie związane z opieką nad dzieckiem, mogą się baaaardzo zdziwić, a wtedy zderzenie z rzeczywistością rodzi prawdziwe załamania...Kobiety, które mają obawy, są już gotowe na ten wysiłek.

tak wiec głowa do góry, jesteśmy normalne !

monaaa, Karola:), misia_k1 lubią tę wiadomość

• lolka83 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeny ile na koniec nowych twarzyczek przybyło :P

Karola:), misia_k1 lubią tę wiadomość

MamoZobacz.pl

wff22n0auovilby7.png
‹‹ 219 220 221 222 223 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ