Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
A my w week na wesele 2 dniowe jedziemy...Jas z moimi rodzicami zostaje. Tak sie cieszyłam na wyjscie, ze pobawimy się bo dużo znajomych będzie itd ale ta pogoda normalnie mnie przytlacza...na Śląsku 7st..teraz i pada wrrr.
Iwo a Ty jak po rozmowie z szefową??? -
któraś z Was pytała o baby swimmera, my go używamy od około 2 tygodni, Franio codziennie wieczorem w nim pływa w wannie około 30 min, bardzo to lubi, pływa na pleckach i na brzuszku, nauczył się robić nawroty jak prawdziwy pływak
misia_k1, Karola:), Mandalena lubią tę wiadomość
-
Aniulka wrote:któraś z Was pytała o baby swimmera, my go używamy od około 2 tygodni, Franio codziennie wieczorem w nim pływa w wannie około 30 min, bardzo to lubi, pływa na pleckach i na brzuszku, nauczył się robić nawroty jak prawdziwy pływak
kupiłam już ten od 6 kg a Ty>>
i jak zaczęłaś z Franiem tzn ile wody na poczatku wlewałaś do wanny?? -
misia_k1 wrote:Ja się pytałam:)
kupiłam już ten od 6 kg a Ty>>
i jak zaczęłaś z Franiem tzn ile wody na poczatku wlewałaś do wanny??
kupiłam ten mniejszy rozmiar, wody w wannie na maksa wlewałam od poczatku żeby sobie swobodnie pływał. Wcześniej przez około tydzień kąpałam się z nim razem w dużej wannie.Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Iwo wrote:Jestem, jestem... tylko u nas ostatnio wszystko się poodwracało...
młody do tej pory anioł, zegar w d..., jak to mówiłam.
Wstawał o 9, drzemka na spacerze od 12 do 14, potem drzemka 17-19, kapanie o 20 i o 22 chodził spać. Wszystko przewidywalne, dziecko grzeczne, wszystko można było zrobić i zaplanować. I zawsze byłam rano ogarnięta, wymalowana, w domu posprzątane, obiad ugotowany, wyprasowane.Normalnie reklama dziecka, aż chciałoby się takich 10do tego nigdy, przysięgam nigdy nie płakał, tylko 2 razy na szczepieniach i jak był noworodkiem
aż się zaczęłam zastanawiać czy wszystko z nim w porządku, czy to dziecko w ogóle umie płakać
zawsze pogodny, uśmiechnięty, umiał sam się zabawiać, żadnych bólów brzucha, kolek, problemów z kupą...słowem NIC...
Niestety od kilku dni, tygodnia może jakaś masakra się zaczęła... śpi inaczej niż zwykle lub w ogóle. Na noc zasypia o 1-2- masakra. Płacze po 2 godziny wieczorami...Może to ten skok rozwojowy, o którym piszecie. Ostatnio w bardzo krótkim czasie nauczył się wyciągać ręce po zabawki, przekłada je z ręki do ręki, zaczął o wiele więcej "gadać", pięknie podnosi główkę w pozycji na brzuchu. Nauczył się tego w 1-2 dni- prawdziwy skok. Tyle, że ja przyzwyczaiłam się do tego, że Dawid ma swój harmonogram, jest grzeczny, w ogóle nie płacze- słowem ideał. I teraz jestem w szoku, normalnie, jakby mi dziecko podmienili po 3 miesiącach...
No to witaj w klubie, u nas się pozmieniało dokładnie 3 tygodnie temu. Też Wiki była przewidywalna i bardzo grzeczna, stawiałam na skok rozwojowy ale już sama powątpiewam w to. Chyba po prostu jest starsza i mądrzejsza, troszkę wymusza. Już do tego przywykłam, że trzeba ją nosić i zabawiać, ale przed 3 tygodniami byłam załamana...
Iwo lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny odebrałam wyniki krwi Julki pod kątem alergii i uwaga... z 20 alergenów które miała badane nie jest na nic uczulona, nawet na mleko! Za tydzień mamy usg brzuszka więc może tu jest przyczyna ulewania... Ale skąd u niej atopowe zapalenie skóry na które cierpi? Przeważnie choroba ta ma podłoże alergiczne a tu nic? Sama już nie wiem co o tym myśleć?!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 17:16
-
Camilia wrote:Dziewczyny odebrałam wyniki krwi Julki pod kątem alergii i uwaga... z 20 alergenów które miała badane nie jest na nic uczulona, nawet na mleko! Za tydzień mamy usg brzuszka więc może tu jest przyczyna ulewania... Ale skąd u niej atopowe zapalenie skóry na które cierpi? Przeważnie choroba ta ma podłoże alergiczne a tu nic? Sama już nie wiem co o tym myśleć?!
U kuzynki z krwi nie wyszlo zadne uczulenie tylko jak robili na skorze, dziwnie to wlasnie wygladalo... -
A u nas od kilku dni coś nie tak:( Zuzia nie chce jeść i zaczęła ulewać ma maxa, po każdym karmieniu po kilka razy
Byliśmy u pediatry ale ta powiedziała, że wygląda na to, że Zuzia zdrowa i trzeba przeczekać, ale to dziwne skoro dziecko wcześniej tak nie ulewało. Teraz boję się jej przewijać po karmieniu bo normalnie fontanna z ust wylatuje i mała się krztusi
Pytałam koleżanki pediatry, ona mówi,że to objawy które mogą świadczyć o jakimś zapaleniu dróg moczowych, więc dziś łapaliśmy mocz do kubeczka i czekamy na wyniki
Co Wam pediatrzy mówili na takie mocne ulewanie? -
Iwo wrote:Jeśli chodzi o przyrosty masy,to nie liczcie dziewczyny , że dzieciaczki będą cały czas tyle przybierały co do tej pory. Wytyczne medyczne wg Lawrence mówią, że dzieci po 3 miesiącu przybierają 17-18 g/dobę. Spójrzcie też na siatki centylowe dzieci między 3 a 6 miesiącem zwalniają.
Dzieci powinny w 4-5 miesiącu życia podwoić masę urodzeniową, potroić w 12 miesiącu. Także spokojnie
a nasza wlasnie teraz przybiera znow ok 35 g/ dobe a wczesniej przybierala przez pewnien czas 20-22g, ciekawe czy to efekt kuracji zelazem
to chyba jednak kwestia indywidualnaKarola:), Iwo lubią tę wiadomość
-
Paula_29 wrote:A u nas od kilku dni coś nie tak:( Zuzia nie chce jeść i zaczęła ulewać ma maxa, po każdym karmieniu po kilka razy
Byliśmy u pediatry ale ta powiedziała, że wygląda na to, że Zuzia zdrowa i trzeba przeczekać, ale to dziwne skoro dziecko wcześniej tak nie ulewało. Teraz boję się jej przewijać po karmieniu bo normalnie fontanna z ust wylatuje i mała się krztusi
Pytałam koleżanki pediatry, ona mówi,że to objawy które mogą świadczyć o jakimś zapaleniu dróg moczowych, więc dziś łapaliśmy mocz do kubeczka i czekamy na wyniki
Co Wam pediatrzy mówili na takie mocne ulewanie?
Paula nasza praktycznie nie ulewa, raz na jakis czas, wiec ja nie pomoge. My dzis tez czekalismy na mocz,do woreczka, ale sie udalo
Biedna Zuzka...
My w sob na wizyte, tez mocz i krew do odbioru zobaczymy co wyjdzie, eh.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 19:43
Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Lolka ale czy takim małym dzieciom robi się testy skórne?
Paula my mamy duży problem z ulewaniem i alergolog zlecił nam zrobić badanie krwi pod kątem alergii, posiew moczu oraz usg brzuszka. Na razie pierwsze za nami i nic nie wykazało. W przyszłym tygodniu posiew a za trzy tygodnie usg (takie długie są terminy).Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Camilia wrote:Lolka ale czy takim małym dzieciom robi się testy skórne?
Paula my mamy duży problem z ulewaniem i alergolog zlecił nam zrobić badanie krwi pod kątem alergii, posiew moczu oraz usg brzuszka. Na razie pierwsze za nami i nic nie wykazało. W przyszłym tygodniu posiew a za trzy tygodnie usg (takie długie są terminy).
My usg brzuszka i ciemiaczka robiliśmy prywatnie jak mala miala 3 tygodnie, dla sprawdzenia czy wszystko ok, gdybysmy mieli czekac na nfz..eh
Zapytam kolezanki kiedy te testy skorne byly robione.Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 20:58
Camilia lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:My usg brzuszka i ciemiaczka robiliśmy prywatnie jak mala miala 3 tygodnie, dla sprawdzenia czy wszystko ok, gdybysmy mieli czekac na nfz..eh
Zapytam kolezanki kiedy te testy skorne byly robione. -
nick nieaktualnyDziewczyny,jeśli maluszki często i mocno Wam ulewają,to sprawdźcie też pod kątem refluksu. Może tu jest problem?
My po 2 szczepieniu,tym razem obyło się bez dolegliwości,Victor tego nie odchorował.
U nas też już zimno. Teraz mały jeździ w ciepłym wełnianym sweterku,od środka ma też kożuszek. Do tego ciepły kocyk. A na zimę mamy śpiworek z kożuszkiem w środku. No i na nóżki też już zakładamy butki ciepłe. Do tego bawełniana czapka z nausznikamiWiadomość wyedytowana przez autora: 23 października 2014, 21:08
Iwo, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Iwo wrote:Oczywiscie, ze indywidualna
pisze tylko, zeby dziewczyny, których dzieci przyrastaja mniej, nie martwily sie. A w siatkach wyraznie widac, ze przyrost po 3 miesiacu zwalnia. Moze Wikusia przeskoczy na wyzszy kanal?
Właśnie pocieszam się, że Wiki przybiera swoim tempem. Aczkolwiek u nas duże przyrosty - powyżej 30 a nawet 40 na dobę były w pierwszym miesiącu, później spadły do 20-25, teraz już od miesiąca są poniżej 20stu...
Aby podwoić wagę urodzeniową w wieku 6 m-cy (ja słyszałam, że do tego czasu dzieci powinny podwoić wagę ur.), to musiałaby przybierać ok.23 gram na dobę.
Zobaczę co będzie za 6 tygodni na szczepieniu.
Wkur*** mnie jak niektórzy ludzie komentują - jaka ona drobniutka, nie rozumiem trendu aby niemowlaki były grubiutkie i miały fałdkę na fałdce...
Iwo lubi tę wiadomość