Lipcowe Mamusie 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
misia_k1 wrote:kurczaki odrzucili mi becikowe-to jakaś masakra...czy ktoś z Was, ma może jakieś głębsze pojecie o becikowym???
Bierze sie dochody za cały rok 2012 czyli ciągiem 12 miesięcy, a mi to rozgraniczyli na stypendia( 6m) i 3 m pracy.
Współczuję, niestety nie wiem jak to dokładnie jest, bo w końcu jeszcze nie składałam dokumentów, jakoś mnie odpycha od tej biurokracji. Zresztą chciałam poczekać na listopad bo wolę dać dokumenty za 2013 rok, są "lepsze"
Ale co u Ciebie odrzucili przez za wysokie dochody? Wiem że jak one są z lat poprzednich a teraz już ich nie ma to można składać że jest to dochód utracony. Walcz dalej bo szkoda odpuścić. -
misia_k1 wrote:tak, za wysokie o 193 zl.
dochod utracony hm mialam stypendium,a teraz juz nie mam....czy to sie liczy??ale nerwy mammm
Moim zdaniem się liczy, jakby to była praca to dajesz świadectwo pracy i już - dochód utracony, więc tu może jakąś decyzję o czasie wypłacania tego stypendium. Dopytaj bo nie powinni tego brać pod uwagę. -
misia_k1 wrote:Mikulka, ja wypośrodkuję to, tzn jeśli przy kp dopiero wchodzi rozszerzenie od 6m a przy mm od 4 to ja zacznę w 5;)jakoś
Wg mnie powinnaś wg kp, bo 2 razy a 9 razy to znaczna różnica:)i pewnie mm ma tu niewielki wpływ.
U nas też pediatra mało kompetentna osoba jest, powiedziałabym, ze jest maksymalnie olewającą babką.
Co do becikowego, to my też się jeszcze za to nie zabraliśmy. Potrzebne są jakieś zaświadczenia z Urzędu Skarbowego, a jakoś nie mogę tam dotrzeć -
Maja niby te wagi u lekarzy powinny byc dokładne, u nas zawsze mala tez na wadze lazienkowej ma odrobinke wiecej(ok.50-100g)...Ale jesli rzeczywiscie taka waga to chyba trzeba to spawrdzić, bo normalne to nie jest?
Zawsze powinno sie obserwowac wage ważąc na tej samej wadze.
My wazymy ja co tydzien na wadze, maz z nia staje, pozniej sam i odejmujemy
Kotek u nas mala ponad 2 miesiace temu odrzucila smoczki, zaczela je wypychac i juz nie chciala, jedynie jeszcze toleruje wubba i czasem jak cos ja najdzie to go ssie, a tak to nie chce
Nasza od jakiegos czasu jak ja kladziemy na macie na pleckach, to za chwilkę przerzuca się na brzuszekI tak w kolo...
Butle trzyma od ok miesiaca sama, smiesznie to wyglada
Co do rozszerzania, ja zapytam pediatry, ona dobra lekarka, jedna lepszych w Wawie, wiec mysle, ze dobrze poradzi, napisze co i jak19 mamy szczepienie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 19:11
maja89waw lubi tę wiadomość
-
Maja jak my małą ważymy i się rusza to waga waha się momentami nawet o 200 gr, nie wiem czy mała się ruszała w trakcie ważenia,ale może nie zaczekali aż przestanie się wiercić
Co do pediatry jak Zuzia miała tą infekcję i mówiłam o silnym ulewaniu pediatra nie zareagowała, kazała nawet zaszczepić małą
gdybyśmy sami nie zrobili wyników na własną rękę, nie wiedzielibyśmy że coś jest nie tak
Lolka to ja nie wiem jak ja przeczytałam, że zrozumiałam że macie małą w innym pokoju
Misia ja mam wrażenie że Zuzia zje wszystko:)
Nie ważne czym pachniemaja89waw, lolka83, am lubią tę wiadomość
-
Dziecko śpi, mama robi jabłka
cóż ze mnie za wspaniała gospodyni domowa :p haha
No Misia ja mniej więcej orientuje się w becikowym, tzn. orientuje się w liczeniu dochodów, powinnaś podać Twój dochód z pita, pomniejszony o składki na ubezpieczenie zdrowotne i społeczne. Jeżeli przekroczy nawet o 1 grosz, no to niestety nie dostaniesz. U nas jest o tyle dobrze, że mąż ma działaność i wykazuje nadal jeszcze stratę, bo młoda firma, więc my załapaliśmy się nawet na dodatkowy tysiąc, czyli łącznie 2
Co do rozszerzania diety, to ja od skończonego 5 mca będę wprowadzać mm, zacznę od jednej butli, aby przez miesiąc przestawić się na mm i wtedy zacznę też wprowadzać po malutku posiłki.
Nasza pediatra też nie kompetentna. Co do trzymania butelki u Waszych pociech, Wiki trzyma sobie pierś jak butelkę, jak to zabawnie wyglądalolka83, Paula_29 lubią tę wiadomość
-
Paula ja tez nie wiem jak przeczytalas
bo nigdzie nie pisalam, ze mala spi oddzielnie
Pisalam, ze jak ja nakramie na noc to usypiam i odnosze do lozeczka
karmie w salonie, a odnosze do sypialni
Ja wlasnie zrobilam ciasto dyniowe, mega szybkie a pyszne, lece po drugi kawalek, byle malej nie zaszkodzilo..mam duzo tego musu z dyni, jutro trzeba cos z niego tez zrobic, moze ciasteczka lub placuszkiPaula_29, Karola:) lubią tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Paula ja tez nie wiem jak przeczytalas
bo nigdzie nie pisalam, ze mala spi oddzielnie
Pisalam, ze jak ja nakramie na noc to usypiam i odnosze do lozeczka
karmie w salonie, a odnosze do sypialni
Ja wlasnie zrobilam ciasto dyniowe, mega szybkie a pyszne, lece po drugi kawalek, byle malej nie zaszkodzilo..mam duzo tego musu z dyni, jutro trzeba cos z niego tez zrobic, moze ciasteczka lub placuszki
Lolka, ja robiłam sernik dyniowy z kwestii smaku. Wyszedł pyszny i Szymkowi nic od niego nie jest, mimo, że jest na spodzie brownie
Ja też miałam dużo musu z dyni, bo posadziłam sobie dynie u mamy w ogrodzie i teraz zbierałam. Zrobiłam mus i wrzuciłam do zamrażarki- będzie dla Szymusia jak znalazłlolka83, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny nie wiem co robić... Mała w ogóle nie chce pić tego mleka (Bebilon pepti). Rano jeszcze trochę wypije ale po południu i wieczorem to już istna masakra. Płacz, wyginanie się i błagalny wzrok o cycka. Myślę, że nie odpowiada jej smak ale co ja mam zrobić w tej sytuacji? Przecież muszę jej podawać mm jak dostaje ten Bactrim żeby nie uszkodził wątroby. Ech sama już nie wiem co dalej.
-
Camilia wrote:Dziewczyny nie wiem co robić... Mała w ogóle nie chce pić tego mleka (Bebilon pepti). Rano jeszcze trochę wypije ale po południu i wieczorem to już istna masakra. Płacz, wyginanie się i błagalny wzrok o cycka. Myślę, że nie odpowiada jej smak ale co ja mam zrobić w tej sytuacji? Przecież muszę jej podawać mm jak dostaje ten Bactrim żeby nie uszkodził wątroby. Ech sama już nie wiem co dalej.
Camilia, Karola:) lubią tę wiadomość
-
Camilia wrote:Dziewczyny nie wiem co robić... Mała w ogóle nie chce pić tego mleka (Bebilon pepti). Rano jeszcze trochę wypije ale po południu i wieczorem to już istna masakra. Płacz, wyginanie się i błagalny wzrok o cycka. Myślę, że nie odpowiada jej smak ale co ja mam zrobić w tej sytuacji? Przecież muszę jej podawać mm jak dostaje ten Bactrim żeby nie uszkodził wątroby. Ech sama już nie wiem co dalej.
Kochana wspolczuje, może wlasnie sprobuj w nocy podawac...
nasza jakos od razu je podlapala, ale jak skoncze opakowanie to bede powoli przechodzic na beblion dha a pozniej zwykly, mam nadzieje, ze nie bedzie ekscesów, bo może już z brzuszkiem jest ok.Camilia lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Kochana wspolczuje, może wlasnie sprobuj w nocy podawac...
nasza jakos od razu je podlapala, ale jak skoncze opakowanie to bede powoli przechodzic na beblion dha a pozniej zwykly, mam nadzieje, ze nie bedzie ekscesów, bo może już z brzuszkiem jest ok.
Włąsnie Lolka, jakie mleczko małej dajesz?lolka83 lubi tę wiadomość
-
lolka83 wrote:Kochana wspolczuje, może wlasnie sprobuj w nocy podawac...
nasza jakos od razu je podlapala, ale jak skoncze opakowanie to bede powoli przechodzic na beblion dha a pozniej zwykly, mam nadzieje, ze nie bedzie ekscesów, bo może już z brzuszkiem jest ok.
Lolka Ty również podajesz Bebilon pepti?lolka83 lubi tę wiadomość
-
Camilia współczuję, a nie możesz dawać innego mm? Pewnie nie, to chyba tylko na śpiocha musisz spróbować karmić, oby się udało.
Paula a jakie masz to łóżeczko turystyczne? Jakiej firmy? Bo tak jeszcze wracając do tematu, to teraz jeszcze właśnie da się położyć dziecko na podłodze na kocu czy macie, ale lada moment to już będzie gorzej, zwłaszcza jak będę chciała coś zrobić np. obiad i nie dam rady cały czas patrzeć co Mały robi, to wtedy zapakuję do kojca i tam będzie bezpieczniejszy niż buszujący po mieszkaniu
A co do spania w łóżeczku, Dawid śpi w nocy, tzn. od wieczora do pierwszej pobudki, bo potem już ze mną w łóżku.
Ostanie dni Mały znów przestał mi spać w dzień, tylko dwa razy po 20 minut i tyleA spacery to znów koszmar, bo nie chce leżeć we wózku, nie śpi i się wydziera
więc teraz jak jest piękne słońce to my na polu spędzamy 20 minut bo więcej się nie da, mam nadzieję że mu szybko przejdzie, bo mi strasznie żal takiej pogody, a jak czytam że Wy po kilka godzin spacerujecie... też bym tak chciała. Jedyny plus tego nie spania w dzień, to że wieczór pada sam, bez usypiania zaraz przy karmieniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 22:04
lolka83, Paula_29, Camilia lubią tę wiadomość
-
A ja pierwszy raz polozylam mala spac w rożku, dałam jej porządnie zasnąć i uwaga - śpi w łóżeczku
dzięki Lolka za podpowiedz z tym rożkiem !
A jeśli chodzi o wagę małej to rozmawiałam z siostrą i ona też tak miała z synem, lekarz od razu kazał dawać mm przed snem a na kolejnych wizytach przybierał za bardzo, aż w wieku 10 mcy kazała zmniejszyć posiłki... Tak więc uspokoiła mnie i kazała nie myśleć o mm dopóki nie mam potwierdzonej tej niskiej wagi na 100 %, bo ona żałowała, że posłuchała lekarki.
Zresztą tak na spokojnie przeanalizowałam wszystko i przed wyjazdem do lekarza mała zrobiła kupe i nie chciała cycka, wiec jak byla wazona to nie jadla jakieś 1,5 h plus ta kupa to wydaje mi sie ze moglo przez to tak malo wyjsc...
Karola daj znać jak tam słoiczkija w weekend będę robić jeszcze brokuły i gruszki:)
A co do słoiczków ja kupiłam u sprzedawcy o nicku "pudelkaisloiki" jest z pruszkowa więc wystarczyło się umówić tego samego dnia po odbior osobisty
Aaa zapomnialam sie pochwalic, ze upolowalam sliczny zimowy konbinezon dla malej na olx. Prawie nie uzywany z mothercare za 39 zl ! Do tego dwie czapeczki jeszcze wzielam po 5 zljeszcze teraz uwazam warto cos uzywanego kupic, bo te ubranka w ogole sie nie niszczą jak dziecko jeszcze nie chodzi i się nie brudzi.
am, lolka83, Karola:), Camilia lubią tę wiadomość
-
Maja super, ze sie udalo
Kochane ja karmilam najpierw bebilon, pozniej lekarka kazala przejsc na bebilon DHA, pozniej na pepti, teraz jedziemy na pepti, ale kupy ma normalne, wiec bede znow powoli chciala wracac do tego normalnego mleka a nie dla alergików, mam nadzieje, ze sie powiedzieKarola:), Camilia, maja89waw, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Słoiczki kupiłam u tego samego sprzedawcy
Pyszne wyszły te jabłuszka, wyjadalismy z gara z mężem
Kurcze, jestem z siebie dumna i mam ochotę jeszcze coś zrobić...
Poczytam jutro na ten temat.
Lecę spać dziewuszki, miłego :*Camilia, maja89waw, misia_k1 lubią tę wiadomość
-
Am w sumie to do końca nie wiem czy mogłabym dać Małej inne mm. Najprawdopodobniej ona ma alergię ale nie wiadomo na co i jeśli okazałoby się, że na białko mleka krowiego to zwykle mm mogłoby jej zaszkodzić (bóle brzuszka, wysypka). Z tymże pewnie chętniej by je jadła.
-
Camilia wrote:Am w sumie to do końca nie wiem czy mogłabym dać Małej inne mm. Najprawdopodobniej ona ma alergię ale nie wiadomo na co i jeśli okazałoby się, że na białko mleka krowiego to zwykle mm mogłoby jej zaszkodzić (bóle brzuszka, wysypka). Z tymże pewnie chętniej by je jadła.
A jest tylko to jedno mleczko dla alergików? Strasznie szkoda mi Twojej Julki jak pomyślę o tym jej błagalnym spojrzeniu o cycka. Może jakoś się przyzwyczai do tego mm. Oby, trzymam kciuki.Camilia lubi tę wiadomość