Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
mcdulka wrote:Na stronie FMF jest kalkulator ryzyka gdzie wprowadza się dane z usg i z krwi. Ja tak zrobiłam. Troszkę różniły się od wyniku u lekarza, ale przeliczenie krwi na jednostkę MoM było prawie identyczne bo wiedziałam, ze pappa powyżej 0,5MoM i beta poniżej 2,5 MoM jest ok 😀
Zrobiłam i wyszło😍 z tego co wyczytałam to nawet bardzo dobrze 😍Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 grudnia 2021, 00:31
Bumszakalaka lubi tę wiadomość
-
Daisy___ wrote:Jutro mija tydzień od wykonania mojej pappy, ale zapowiadali, że z powodu świąt na pełny wynik usg + pappa będę czekała 1,5 tygodnia - dwa, a jak coś będzie źle, będą dzwonić 😱 Jak wszystko będzie dobrze, to wyniki zostaną po prostu wysłane mailem. Pani doktor skomentowała, że to badanie zostało zdane przez nas i dziecko na piątkę, więc jestem dobrej myśli, ale stresik jest…
A 7.01, w 15 tygodniu, wybieram się za zgodą mojej pani doktor na trzecią dawkę szczepienia na covid - zostanie tylko krztusiec, bo na grypę szczepiłam się w cyklu, w którym zaszłam 🙊 -
Love22 wrote:Nie napisałam Wam że pani na badaniu bez cienia wątpliwości podała mi płeć. Nie wpisała w papiery bo nie widzę tego. Ale jak badała to powiedziała, że ładnie widać płeć. Zobaczymy czy na następnym badaniu u mojego lekarza zobaczy on to samo.
-
Cytrusowa wrote:Ten krztusiec mnie zastanawia bo w pierwszej ciąży się na niego nie szczepilam i nikt nawet tego nie zalecał. Powiesz coś więcej?
Mówiła mi o tym koleżanka, czytałam też o tym w segregatorze ciążowym.
„Choroba ta ma najpoważniejszy przebieg u niemowląt w wieku poniżej 6 miesięcy — wiele jest hospitalizowanych, występują u nich takie powikłania, jak zapalenie płuc i uszkodzenie mózgu. Niemowlęta w wieku poniżej 6 miesięcy nie mogą otrzymać pełnej dawki szczepionki”.
„Jak szczepionka przeciw krztuścowi podana w czasie ciąży ochroni mnie i moje dziecko?
Szczepionka pobudza system immunologiczny do wytwarzania dużej ilości przeciwciał zwalczających bakterie krztuśca. Te przeciwciała przechodzą do niemowlęcia w łonie matki i chronią je przez kilka pierwszych miesięcy życia.
Wiemy, że dzieci, których matki otrzymały szczepionkę przeciw krztuścowi w czasie ciąży, są mniej narażone na zachorowanie na tę chorobę w ciągu pierwszych miesięcy życia.
Była szczepiona przeciw krztuścowi w dzieciństwie, czy muszę ponownie się szczepić?
Tak. To bardzo ważne, aby zaszczepić się w czasie ciąży. Szczepionka, którą otrzymasz w ciąży, ma za zadanie chronić dziecko.”
Źródło: https://www.hse.ie/eng/health/immunisation/pubinfo/pregvaccs/pertussis/whoopingcoughplk.pdf
EDIT W Polsce doradzają szczepienie od 27 tygodnia do 36, żeby przekazać jak najwięcej przeciwciał dziecku: https://www.szpitalzelazna.pl/jakie-szczepienia-sa-rekomendowane-w-ciazy-i-dlaczego-to-takie-wazne-cz-i/.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 grudnia 2021, 23:19
Justaaa lubi tę wiadomość
-
Hejka
jeśli chodzi o shein to ostatnio o nich czytałam jakiś artykuł i radzę nie kupować. To najgorszej jakości materiały i zero etyki w swoim biznesie.
Najlepiej dla maluszków kupować używane ubranka tzn. Najlepiej dla ich zdrowiaewentualnie polskich producentów a jeśli już chińskie to jasne kolory. Taki robiłam research i tego się trzymam u moich dzieci, albo używane albo polskie
od wielkiego dzwonu coś kupię w sieciowce jak sytuacja nagła
Rozmawiałam dziś z koleżanką z pracy, która jest w 18 tygodniu i dalej ma mdłościjakoś mnie to nie pocieszyło, ja każdego dnia wyczekuję końca moich
Kto jutro wizytuje?Wiolala lubi tę wiadomość
-
Daisy___ wrote:Mówiła mi o tym koleżanka, czytałam też o tym w segregatorze ciążowym.
„Choroba ta ma najpoważniejszy przebieg u niemowląt w wieku poniżej 6 miesięcy — wiele jest hospitalizowanych, występują u nich takie powikłania, jak zapalenie płuc i uszkodzenie mózgu. Niemowlęta w wieku poniżej 6 miesięcy nie mogą otrzymać pełnej dawki szczepionki”.
„Jak szczepionka przeciw krztuścowi podana w czasie ciąży ochroni mnie i moje dziecko?
Szczepionka pobudza system immunologiczny do wytwarzania dużej ilości przeciwciał zwalczających bakterie krztuśca. Te przeciwciała przechodzą do niemowlęcia w łonie matki i chronią je przez kilka pierwszych miesięcy życia.
Wiemy, że dzieci, których matki otrzymały szczepionkę przeciw krztuścowi w czasie ciąży, są mniej narażone na zachorowanie na tę chorobę w ciągu pierwszych miesięcy życia.
Była szczepiona przeciw krztuścowi w dzieciństwie, czy muszę ponownie się szczepić?
Tak. To bardzo ważne, aby zaszczepić się w czasie ciąży. Szczepionka, którą otrzymasz w ciąży, ma za zadanie chronić dziecko.”
Źródło: https://www.hse.ie/eng/health/immunisation/pubinfo/pregvaccs/pertussis/whoopingcoughplk.pdf
EDIT W Polsce doradzają szczepienie od 27 tygodnia do 36, żeby przekazać jak najwięcej przeciwciał dziecku: https://www.szpitalzelazna.pl/jakie-szczepienia-sa-rekomendowane-w-ciazy-i-dlaczego-to-takie-wazne-cz-i/.
Kurczę, zapytałam siostrę i dwie koleżanki czy się szczepily i żadna z nich nie miała tej szczepionki. Muszę zapytać o to ginekologa. Dzięki za info
-
Bumszakalaka wrote:Hejka
jeśli chodzi o shein to ostatnio o nich czytałam jakiś artykuł i radzę nie kupować. To najgorszej jakości materiały i zero etyki w swoim biznesie.
Najlepiej dla maluszków kupować używane ubranka tzn. Najlepiej dla ich zdrowiaewentualnie polskich producentów a jeśli już chińskie to jasne kolory. Taki robiłam research i tego się trzymam u moich dzieci, albo używane albo polskie
od wielkiego dzwonu coś kupię w sieciowce jak sytuacja nagła
Rozmawiałam dziś z koleżanką z pracy, która jest w 18 tygodniu i dalej ma mdłościjakoś mnie to nie pocieszyło, ja każdego dnia wyczekuję końca moich
Kto jutro wizytuje?
Ja również nie pocieszę - przyjaciółka miała do końcówki 4 miesiąca -
Dziewczyno, koniecznie szczęście się na krztusiec. Przechorowalismy rodzinnie 5 lat temu i to był draaanat. Kaszel trwał pół roku, pierwszy miesiąc to było krztuszenie się krwią i wymiotami. Dusiłam się, miałam popękane naczynka na twarzy i szyi, w oczach. I najgorsze, ze niczym noe da się tego złagodzić- trzeba czekać na regenerację płuc. Szczepiona corka miała wtedy 14msc i przeszła z nas najlżej. W szpitalu powiedzieli, ze krztusiec jest teraz powszechny jednak lekarze nie potrafią go diagnozować. Szczepienie w ciąży ma uchronić dziecko przed zachorowaniem do czasu szczepienia w 6tyg. Mnie czeka wizyta u zakaznika czy muszę się szczepić po przechorowaniu.
-
Cytrusowa wrote:Uuuu:D i przeczucia się sprawdziły?
Chłopiec.
Moja pierwsza myśl po zrobieniu testu była taka. Ale wmówiłam sobie że będzie dziewczynka, bo to marzenie córki. To jeszcze dziecko i nie rozumie jak powstają dzieci. Boję się, że obrazi się na cały świat, że kolejny raz jej marzenie się nie spełni. Dla mnie płeć nie jest istotna, choć w pielęgnacji i wychowaniu uważam że dziewczynki o wiele łatwiejsze. Najważniejsze żeby był zdrowy.Justaaa, Wiolala, Moniika, Bumszakalaka lubią tę wiadomość
-
Love22 wrote:Chłopiec.
Moja pierwsza myśl po zrobieniu testu była taka. Ale wmówiłam sobie że będzie dziewczynka, bo to marzenie córki. To jeszcze dziecko i nie rozumie jak powstają dzieci. Boję się, że obrazi się na cały świat, że kolejny raz jej marzenie się nie spełni. Dla mnie płeć nie jest istotna, choć w pielęgnacji i wychowaniu uważam że dziewczynki o wiele łatwiejsze. Najważniejsze żeby był zdrowy.
No tak, dzieci postrzegają świat zupełnie inaczej 🙄 może powili przyzwyczajaj ja do myśli o małym chłopcu, sama nie wiem. Ktoś może ma tu już doświadczenie? -
Love22 wrote:Chłopiec.
Moja pierwsza myśl po zrobieniu testu była taka. Ale wmówiłam sobie że będzie dziewczynka, bo to marzenie córki. To jeszcze dziecko i nie rozumie jak powstają dzieci. Boję się, że obrazi się na cały świat, że kolejny raz jej marzenie się nie spełni. Dla mnie płeć nie jest istotna, choć w pielęgnacji i wychowaniu uważam że dziewczynki o wiele łatwiejsze. Najważniejsze żeby był zdrowy.
Tak wracając do pappy to porównałem wyniki z tymi sprzed 7lat. I wtedy miałam bardzo niska pappe (0,56MoM a norma od 0,5) i wtedy miałam kilkukrotnie wyższe ryzyko preeklampsji i porodu przedwczesnego, zahamowania wzrostu młodu niż teraz (teraz np. 1:272 a wtedy 1:7 🙄). -
Ja wczoraj odebrałam wyniki pappy i hcg. Czekam na prenatalne a one dopiero jutro. Co za stres. Nie mam tych MoM w wynikach z Diagnostyki. To ginekolog przelicza?AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍 -
Mcdulka ja mam wlasnie na odwròt. Z corka zadnych problemòw. Wiedzialm co i jak przemywac i pielęgnować, bo w zasadzie wygląda to tak samo u doroslej kobiety. Wiadomo, ze trzeba bardzo uważać na infekcje i zeby nie zabrudzić przy przewijaniu. Z chlopcem nasluchałam sie właśnie jakie to prostsze i wygodniejsze, ale nie potwierdzam. Z siusiqkiem problem od początku. Mial juz zapalenie i 3 wizyty u chirurga. Wystarczy zeby raz go nie wykąpać, a tylko podmyć i juz robi sie problem. Podobno do 4 rż ma sie to już "naprawić", a to jeszcze sporo czasu. To tylko tak w kwestii, że nie zawsze z tymi chlopcami prościej 😉 W pierwszej ciąży czlowiek wogole nie zdawał sobie sprawy jak takie banalne z pozoru czynnosci jak higiena dziecka mogą zaprzątać głowę 😅 Co to dopiero musi być przy wieloraczkach jak wszystko naraz trzeba robić. Zawsze podziwiałam. To już jest chyba wyższy poziom organizacji. Czasem podglądam artykuły o pięcioraczkach z Tylmanowej i zastanawiam się jak oni ten czas organizują. Czy zawsze mają kogoś do pomocy czy są w stanie sami. Z blizniakami wiem od kolezanek ze ciężko, jak jeszcze żywiolowe charaktery, a co dopiero 4,5,6.
Jeszcze daleko do końca, nie ma co mysleć na przód 🙂
Kto ma dzis wizytę? -
Dziewczyny, zadzwoniła lekarka z wynikami. Zakrzepowe, wątrobowe, crp itd ok.
Cytrusowa czyli to coś takiego co Ty miałaś. Tak się cieszę, ze wyniki ok, ale szczerze jestem w szoku bo to tak cholernie boli🤯🙈. Coś stosowałaś na złagodzenie bólu ? Mi mówiła ze paracetamol jak bardzo boli.910608, Moniika lubią tę wiadomość
29.10.21 dwie kreski 🥰
19.02.21 💔6tc [*]
2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
5.03.18 dwie kreski na teście !!!
Hiperinsulinemia, PCOS -
Ja dzisiaj wizytuję o 19.15, chociaż na pewno będzie opóźnienie 😅 Już od wczoraj czuję wewnętrznie zdenerwowanie, czy wszystko będzie dobrze 😣
-
Bumszakalaka ja absolutnie nie szukam na chińskich stronach rzeczy dla dziecka
to jest nasze długo wyczekane maleństwo i będzie miało wszystko najlepsze (chociaż planuje część używanych m.in. wozek). Wolę właśnie sobie odjąć niż jemu. Ostatecznie nie zamówiłam tych sukienek bo kurczę cena 30 zł za kieckę to raczej z plastikowych butelek robiona.
-
Też czytałam, że używane ubranka lepsze bo już częśc tej chemii uzytej przy produkcji jest wypłukana. Còrce kupowałam sporo używanych, dla synka mialam pożyczone. Teraz juz muszę kupować jak podrośli. Ale do roku te używane to najcześciej wyglądają jak nowe więc naprawdę to spora oszczedność. Dopiero buty jak dziecko zaczyna chodzić to podstawa i tu wydałam przyznaje sporo pieniędzy.
Bumszakalaka lubi tę wiadomość
-
Estrella wrote:Ja wczoraj odebrałam wyniki pappy i hcg. Czekam na prenatalne a one dopiero jutro. Co za stres. Nie mam tych MoM w wynikach z Diagnostyki. To ginekolog przelicza?
Tak, w odpowiednim programie. Jest to dostępne online, ale trzeba znać wymiary dziecka, żeby dobrze wyliczyło. Są też dostępne convertety z Ui na MoM, też oczywiście sprawdzałamKiedy masz wizytę? Bo może nie ma sensu stresować się i samemu sprawdzać. U mnie ryzyka ze strony były dwukrotnie wyższe niż te przeliczone przez lekarza.
-
Justaaa wrote:Dziewczyny, zadzwoniła lekarka z wynikami. Zakrzepowe, wątrobowe, crp itd ok.
Jejku, jaka ulga! Może na nerwoból fizjoterapia i nauka odpowiedniego oddychania? 🤔
Katsy, mocne kciuki za wizytę! Daj znać koniecznie po wszystkim 🍀Justaaa lubi tę wiadomość
-
910608 wrote:Tak, w odpowiednim programie. Jest to dostępne online, ale trzeba znać wymiary dziecka, żeby dobrze wyliczyło. Są też dostępne convertety z Ui na MoM, też oczywiście sprawdzałam
Kiedy masz wizytę? Bo może nie ma sensu stresować się i samemu sprawdzać. U mnie ryzyka ze strony były dwukrotnie wyższe niż te przeliczone przez lekarza.
Znalazłam już te konwertery 😅 jutro o 11. A muszę mieć te wyniki w wersji papierowej czy wystarczy jak pokaże na telefonie lekarce?AMH - 02.21 - 0.72, 10.21 - 0.49; 03.24 - 0.62
nasienie - ok
Ona: 36 lat, On: 36 lat
12.05.2021 start 1 IVF ICSI
08.08.2021 poronienie 9tc (puste jajo) 💔😥
23.10.2021(NATURALS) - 30,79 mIU/ml
25.10.2021 - 90,38 mIU/ml, prog 23,7 ng/ml 🙏✊
25.06.2022 - 2650 g i 50 cm (38+3) witaj Gwiazdeczko 😍😍
23.03.2024(NATURALS) - 28,4 mIU/ml
25.03.2024- 80,8 mIU/ml, prog 20,2 ng/ml 🙏✊
21.11.2024 - 3500 g i 53 cm (38+2) witaj Księciunio 😍😍