X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr, Wiolala - kciuki mocne! Czekamy na wieści od Was dzisiaj szczególnie 🤞 🍀

Izolda, wszystkiego co sobie wymarzysz niech Ci się spełnia i wiedzie! Najlepszości! 🥳 Świetnie Ci się trafiło świętowanie na długi weekend :D Przyznaj się, poszaleliście trochę?
    Gońcia wrote:
    A jak często lekarz kieruje Was na badania typu mocz i morfologia? 🙂
    Ja dostałam rozpiski i u prowadzącego, i będąc 2 raz yu lekarza na NFZ i wg nich morfo i mocz jest 5 razy w ciągu ciąży badane. U mnie TSH co 3 tygodnie mam nadzorować, ale reszta - zgodnie z rozpiską.
    PatkaPP, u Ciebie jest jakaś infekcja czy słabe wyniki, że musisz co wizytę badać wszystko? 🤯

Cześć, GośkaSamośka! :) Stres jest naturalny, bo chcemy jak najlepiej. Ale niestety, ciąża to taka okoliczność, na którą mamy wpływ w baardzo ograniczonym zakresie. Trzeba być pozytywnie nastawionym, skoro lekarz mówi, że wszystko ok :)

Daisy__, pochwalam postawę! 🤗 I życzę, żebyś bez żadnych objawów przeszła szczepienie. Ja poczekam do końca stycznia, po wizytach u prowadzącego i przed połówkowymi, celuję na 1.02, żeby się doszczepić :)
    Ja kompletnie nie mam obaw. Są przecież zalecenia ekspertów, no i im wierzę, a nie swoim przeczuciom czy mądrościom z fakenewsów, ale każdy zrobi jak uważa :)

Wiolala, Justaaa, Domistr lubią tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepilam się trzecia dawka 23.12 zaraz po prenatalnych. Lekarz mówił, ze teraz już zaleca się szczepienie od początku ciąży. 6letnia Corka tez zaszczepiona- pierwsza szczepionka po której nie miała temperatury ani żadnych innych dolegliwości. Mnie tez kompletnie nic nie było- lekko bolała mnie ręka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 10:02

910608, Justaaa lubią tę wiadomość

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też chcę się zaszczepic, jak wy to robicie to mam mniejszego stresa, dzięki :D generalnie to miałam jedną dawkę, potem po 3 mcach miała być kolejna, ale długo chorowałam na zatoki i kaszel, więc się przeciągnął ten drugi termin i w końcu mi powiedział lekarz, że pierwsza dawka przepadła i muszę na nowo się zaszczepic. Jednak, że czułam się słabo to zlecił mnóstwo badań i wyszła duża anemia i skrajny niedobór witaminy d. Pozwolił się zaszczepic po uzupełnieniu niedoborów. A w międzyczasie zaszłam w ciążę i tak o 🤷‍♀️
    A co do wyjazdów to my już mamy plany teraz na wyjazd lutowy, potem w kwietniu jedziemy do znajomych na Wielkanoc, potem w czerwcu Bieszczady, w sierpniu oni do nas przyjadą, w październiku jedziemy znowu w Bieszczady ale bez starszych dzieci na ambitniejsze szlaki. Uwielbiamy jeździć i to najlepiej pod namioty, do schronisk, klimat ogniskowo-gitarowy, obserwacje nocnego nieba itp. To kocham ❤️ nasze morze też lubię, ale zdecydowanie poza sezonem turystycznym 😅

Izolda7913, Lolita lubią tę wiadomość

• Katsy Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja lekarka co wizytę zleca morfologię i mocz, bo chce mieć mnie pod stałą kontrolą. Może zawsze szybciej zareagować, jakby coś się działo. Poprosiłam ją ostatnio o ft3 i ft4. 910608 jak będę mieć wyniki, poproszę Cię o zerknięcie na nie, bo ja się kompletnie nie znam na tych stosunkach hormonów tarczycowych 😅

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 tak, lekarz chce mieć pod kontrolą. Poprzednia ciąża zakończyła się przez infekcje. Dlatego teraz też co druga wizytę proszę o wymaz z pochwy. Dla świętego spokoju. Teraz też coś mnie tam swędzi i już wspomnienia wracają. Nie wiem czy pęcherza sobie nie załatwiłam. Byle do poniedziałku do wizyty.
    A TSH sama kontroluję. Bo z pół roku temu odstawiłam euthyrox który brałam jak staraliśmy się o pierwsze dziecko. Potem endokrynolog kazała mi cały czas brać bo my szybko chcieliśmy drugie. Ale potem odpuściłam branie, nie widziałam w tym sensu jak kontrolowałam wyniki to były w granicach 1,5 więc ok. Teraz jak będzie powyżej 2-3 to się skonsultuje z endo.

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robicie jakieś specjalne badania czy tylko ogólne z krwi i moczu?
    Myślę żeby zbadać progesteron bo nie biorę nic i żelazo przez te osłabienie a przed ciążą miałam niski poziom.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 11:03

p19udqk32h2163o8.png
  • KasiaL Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już mogę się szczepić 3 dawka ale lekarz zalecił poczekać do drugiego trymestru. Drugi trymest się zaczął a ja się waham czy już się szczepić czy nie
    Dwie dawki przyjęłam karmiąc syna piersią i nie miałam żadnych wątpliwości a teraz trochę się boję.

Co do badań to mocz robię na każdą wizytę. Nawet jak w ciąży z synem chodziłam czasami co 2 tygodnie to zawsze musiałam robić mocz. Morfologię robię średnio raz w miesiącu.

• Gońcia Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytam o częstotliwość badań tak z ciekawości 🙂 ja póki co miałam robione te badania tylko raz, gdy potwierdzono ciążę.

Obecnie mam jakąś małą infekcję, konsultowałam się z moim lekarzem więc wszystko pod kontrolą. Ale dziś sama z siebie poszłam sobie zbadać mocz.
    Czy polecacie może jakieś preparaty do higieny intymnej do stosowania w trakcie ciąży? 🙂

• 910608 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gońcia wrote:
    Czy polecacie może jakieś preparaty do higieny intymnej do stosowania w trakcie ciąży? 🙂

Najbardziej to czystą wodę + bawełniana bielizna i ewentualne spanie bez opancerzenia :)
    GoskaSamoska wrote:
    Ja robicie jakieś specjalne badania czy tylko ogólne z krwi i moczu?

Ja zbadałam raz tylko sama z siebie żelazo i ferrytynę, ale tylko po tym jak w morfo hemaktoryt i hemoglobina były zaniżone. Więcej niczego nie badam, bo niestety, ale koszta są ogromne. Muszę ciułać na wizyty 500 zł, więc mi więcej wiedzieć nie trzeba, skoro jest w widełkach wszystko :P

Katsy, super, że lekarka dała skierowanie na ft3 i ft4 <3 Niektórzy robią to z wielką łaską, albo w ogóle. Generalnie te wartości przelicza się wg wzoru i jeśli w ft3 i ft4 mają zbliżony wynik to jest w porządku konwersja, czyli tarczyca pracuje jak powinna :) No i wynik w % powinien być powyżej 50.

Wkleję link, z którego sama korzystam, żeby to wyliczyć, może komuś jeszcze się przyda:
    https://qchenne-inspiracje.pl/jak-procentowo-obliczyc-poziom-tyroksyny-t4-i-trojjodotyroniny-t3-aby-wlasciwie-zinterpretowac-wynik-badania-i-wreszcie-zrozumiec-dlaczego-wciaz-zle-sie-czujesz/

Wzór do liczenia konwersji jest w ramce, mniej więcej po środku artykułu.

Bumszakalaka, Justaaa, Gońcia lubią tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Oki, grupa założona :) Jest tajna i prywatna (nikt na fb nie może jej wyszukać, a członków grupy widzą tylko pozostali członkowie). Dołączyć do grupy można jedynie na moje zaproszenie, a żebym mogła je Wam wysłać, musimy być znajomymi na fb. Od razu po dołączeniu możecie mnie śmiało usunąć ze znajomków, nie wpłynie to na uczestnictwo w grupie. Dziewczyny, które mają ochotę dołączyć, musicie wysłać mi zaproszenie do przyjaciółek, a ja prześlę Wam dalsze instrukcje ;) Nowe osoby z forum będą mogły dołączyć do grupy na fb po co najmniej 1 miesiącu aktywności w wątku.

Love22 spokojnie, nasz lutowy wątek miał się bardzo dobrze, pomimo założonej grupy na fb. Dziewczyny w większości udzielały się i tu i na fb, ale oczywiście reguły nie ma.

Kochana a jak mam Ciebie szukac?😂❤

910608 lubi tę wiadomość

• Justaaa Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gońcia wrote:
    Pytam o częstotliwość badań tak z ciekawości 🙂 ja póki co miałam robione te badania tylko raz, gdy potwierdzono ciążę.

Obecnie mam jakąś małą infekcję, konsultowałam się z moim lekarzem więc wszystko pod kontrolą. Ale dziś sama z siebie poszłam sobie zbadać mocz.
    Ja polecam Ginexid -ginekologiczna pianka, polecała ją położna na szkole rodzenia jak byłam w pierwszej ciąży.
    Do stosowania przy infekcjach, albo po porodzie jak ma się szwy. Jest super zawsze mam ją w domu.
    Ja poczuje jakiś dyskomfort, czy swędzenie to zawsze mnie ratuje przed rozwojem infekcji:)

U mnie morfologia praktycznie co każdą wizytę, a te mam co 2,3 tyg. Mocz rzadziej.

Izolda wszystkiego co najlepsze !😁

Gońcia lubi tę wiadomość

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Domistr Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej ja już po badaniach 😁 wszystko jest dobrze ! 🥰 zaraz Was nadrobię, bo dopiero wrocilam wróciłam domu ale pochwale się zdjęciami 🙊😁

e45593b7fd4d.jpg

329f79bc3b51.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 12:57

Sendi94, JUST7797, Gońcia, Daisy___, PatkaPP, Bumszakalaka, Wiolala, Moniika, Duzaa, 910608 lubią tę wiadomość

13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
    30.11 Jest ❤
    14.12 19,4mm szczęścia 🥰
    07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
    11 01 CRL 6,25 cm 🥰
    08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
    03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
    08.03 374g 💞
    05.04 754g💞
    10.05
    13.05 III prenatalne
  • Domistr Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wizyty to gabinet super nowoczesny, ale lekarz troche gburowaty... mówił wszystko po kolei ale balam się o cokolwiek zapytać, bo jak spytałam pod koniec badania czy tzn. że wszystko jest dobrze to odpowiedział "niewiadomo. Z usg wszystko jest prawidłowe ale niewiadomo".
    Wyniki pappa i hcg we wtorek, lekarz powiedział że jeśli wyjdą nieprawidłowe to będzie dzeonil jeśli będzie ok to nie dzwoni a wyniki odbiorę sobie na połówkowych.
    Vo do płci to nic nie mówił a ja balam się spytać wiec poczekam na wizytę u mojego lekarza 😁 mam ja już we wtorek ale pewnie nic nie będzie jeszcze widac.

13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
    30.11 Jest ❤
    14.12 19,4mm szczęścia 🥰
    07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
    11 01 CRL 6,25 cm 🥰
    08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
    03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
    08.03 374g 💞
    05.04 754g💞
    10.05
    13.05 III prenatalne
  • Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr gratuluje piekny maluszek❤❤

Domistr lubi tę wiadomość

• Asia2309 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domistr super że z dzidzia ok🥰 a jakie masz piękne zdjęcia, dawno takich ładnych nie widziałam 😍

Domistr lubi tę wiadomość

21 cs- 5.11.2021 r. ⏸

23.11- 6t1d jest 💙
    8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sendi94 wrote:
    Kochana a jak mam Ciebie szukac?😂❤
    Napisałam w poście, który zacytowałaś 😄
    Wyślij mi zaproszenie do przyjaciółek, a w odpowiedzi wyślę Ci link do profilu. Nie chcę tego robić publicznie na forum.

Dziewczyny, gdyby któraś nie dostala ode mnie wiadomusci albo nie przyjęłabym jej zaproszenia na fb, to upominajcie się, bo czasem nie wyskakują powiadomienia i żyje w nieświadomości, że cokolwiek przyszło.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 14:17

Sendi94 lubi tę wiadomość

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Gońcia Koleżanka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    Wyślij mi zaproszenie do przyjaciółek, a w odpowiedzi wyślę Ci link do profilu. Nie chcę tego robić publicznie na forum.

Dziewczyny, gdyby któraś nie dostala ode mnie wiadomusci albo nie przyjęłabym jej zaproszenia na fb, to upominajcie się, bo czasem nie wyskakują powiadomienia i żyje w nieświadomości, że cokolwiek przyszło.
    To w takim razie upominam się 😃😃

• Sendi94 Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:

Zrobione😂❤ Czytanie ze zrozumieniem w dniu dzisiejszym 0😂😂😂

• Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2022, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:

To ja się upominam, wysłałam rano zaproszenie :D

• Lolita Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2022, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gońcia, Bumszakalaka - ale zaproszenie do przyjaciółek czy na fb? Bo Wam obu napisałam wiadomość na forum, ale nie mam na fb żadnych niezaakceptowanych zaproszeń.

Edit: właśnie się dokopałam do jednego 😬 Być może to któraś z Was 🙃 Jak coś to dawajcie na priv tu na forum, żeby nie zaśmiecać wątku, będziemy się szukać:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2022, 15:04

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
‹‹ 133 134 135 136 137 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 najczęstszych pytań o IUI, czyli inseminacja w pigułce

Czym jest inseminacja? Kiedy warto skorzystać z tej metody? Dla kogo jest szczególnie polecana? Jaki jest koszt inseminacji? Jakie są szanse na zajście w ciążę po zabiegu inseminacji? Odpowiedzi na 11 najczęstszych pytań o inseminację. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ