Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Jeśli chodzi o łupinę, to najlżejsza na rynku jest pixel pro, niecałe 3kg. Fajny daszek i ma super wkładkę regulowaną pod pupę, którą dopasowuje się do rozmiaru dziecka. Upatrzyłam ją sobie i pani w bobowózkach też ją polecała. Miałam ją w ręku i naprawdę jest leciutka 😊
-
My mamy Avionaut Pixel. I tak ledwo nosiłam córkę w tym foteliku, a lżejszego chyba już nie ma 🤣 (przynajmniej nie bylo). Waży 2,5 kg (w porównaniu do ok 4,5 kg innych - bodajże Cybex tyle waży), ma wszystkie niezbędne testy, parę wkładek (poduszka rozkłada się jeszcze na części), którymi można super dopasować wielkość do dziecka. Jedyny minus jest taki, że następny fotelik, który pasuje do tej bazy nie ma bodajże jakiegoś atestu (znowu.. nie miał jak kupowaliśmy, teraz może ma). My i tak kupiliśmy następny innego producenta, obrotowy. Ten będzie teraz dla maleństwa więc jakoś się to rozwiązało
bo tak to byśmy musieli kupić druga bazę.
Edit. Pro to chyba jakaś nowsza wersja, też waży 2.5 kg. Bardzo polecam w każdym razie. Jeszcze widzę, że ta wersja ma poprawioną jedyną rzecz, która mnie wkurzała - daszek. Gumki czesto spadały z rączki, a cały daszek leciał do tyłu. Zwróćcie uwagę na te wkładki bo jak widziałam jak noworodki wpadają w te niektóre foteliki 🤦♀️
Jeszcze dziewczyny z Krakowa, polecam sklep entliczek. Jeżeli kupicie więcej rzeczy albo nawet nie to możecie dostać rabat. Ja ostatnio kupowałam ten drugi fotelik przez internet i zapytałam konsultanta na ich stronie, czy da mi jakiś rabat i dostałam jakieś 100 zł, czy ileś, nie pamiętam, ale warto próbować. Za to przy kupnie wózka i fotelika dostaliśmy większy rabat (zależał od wydanej kwoty bodajże 7%-10%). Udało nam sie tez kupić wózek 500 zł taniej bo akurat była u nich obniżka na kolor, który nam się najbardziej podobał. Warto zaglądać jak macie blisko, wziąć nawet numer do któregoś z Panów, którzy fajnie doradzają i pytać.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 12:55
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Moniika dzięki za opinię 😁 my będziemy zapinać pasem fotelik, także baza jest nieistotna. Skoro polecasz, to chyba jestem zdecydowana na 100% w takim razie 😊
Moniika lubi tę wiadomość
-
Co do fotelika to polecam podjechać. Do sklepu 8 gwiazdek żeby dobrali pod auto. Ja nastawiam się na avionaut. Następny mieliśmy britax maxway. Corka do 6lat jeździła tyłem i teraz mamy Diono Monterey- wszystkie fotele kupione właśnie w 8 gwiazdkach. Dobrane pod auto i dziecko.
Lolita lubi tę wiadomość
-
My mamy fotelik kiddy rozkładany na płasko, to też ważna funkcja jeśli zdarza się używać fotelika na stelażu od wózka
a w chuście nie da się zrobić krzywdy, ma same korzyści dla dziecka, więc warto to dla niego zrobić
a druga sprawa, że są dzieci, które w wózkach po prostu nie jeżdżą, wtedy nie ma innego wyjścia
-
Duzaa możesz mi wpisać niebieskie serduszko na pierwszej stronie 🙂 co prawda lekarz mówił na 80% ale pokazywał nam jajka więc to już jest dla nas na 100 😅
Moniika, Asia2309, Bumszakalaka, 910608, Lolita, PatkaPP, Duzaa, Gońcia lubią tę wiadomość
-
Bumszakalaka wrote:My mamy fotelik kiddy rozkładany na płasko, to też ważna funkcja jeśli zdarza się używać fotelika na stelażu od wózka
a w chuście nie da się zrobić krzywdy, ma same korzyści dla dziecka, więc warto to dla niego zrobić
a druga sprawa, że są dzieci, które w wózkach po prostu nie jeżdżą, wtedy nie ma innego wyjścia
Mcdulka my mamy britax Romer obrotowy i też uważam, że super sprawa
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
No to Twoje zdanie i Twoje lęki
teraz módl się, żeby Twoje dziecko chciało jeździć w wózku 😅 ja o to też się modlę, bo choć chusty kocham miłością wielką to obawiam się o noszenie w upały jeśli wózek w ogóle nie będzie akceptowany, skleimy się 😅 obym mogła chusty i wózka używać zamiennie
dlatego w ogóle kupuję gondolę, gdyby dziecko nie było letnie to by pewnie znowu w ogóle w wózku nie jeździło 😅
-
Dziewczyny, najlżejszy fotelik na rynku to Maxi Cosi Coral - ma wyjmowaną wkładkę z łupiny, więc nie trzeba nosić całego fotelika, skorupa zostaje w samochodzie. Waga wkładki to 1,7 kg. Niestety do naszego auta nie pasował, więc wzięliśmy wspomnianego Pixela. Nie widziałam wersji Pro, ale tak jak któraś napisała, daszek w wersji podstawowej to nieporozumienie. I to prawda, że wyższy fotelik nie przechodził dotąd testów ADAC, dlatego też nie kupujemy kolejnego Avionauta, a obecny zostanie dla niuni.
Przy doborze fotelika koniecznie podjedzcie do sklepu, niech pracownik pomierzy kąty pod konkretny fotelik, bo to bardzo istotne z punktu widzenia bezpieczeństwa.
Ja z kolei nie wyobrażam sobie montowania fotelika pasami. W bazie nie ma mowy o nieprawidłowym przypięciu fotelika no i zajmuje to dosłownie 3 sekundy.
A jeśli chodzi o chusty, to z początku byłam sceptycznie nastawiona, ale ponieważ młody miał kolki i był wtedy zupełnie nieodkladalny, spróbowałam i uważam to za jeden z najbardziej udanych zakupów. Wiązać uczyłam się z tutiriali na YT, sa naprawdę bardzo szczegółowe i zwracają uwagę na mnóstwo kwesti, jak Wiązać, by nie wyrządzić dziecku krzywdy. Ale oczywiście doradca chustonoszenia jak najbardziej wskazany, jeśli ktoś nie vzuje się na siłach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 14:25
910608, Izolda7913 lubią tę wiadomość
-
Lola098 wrote:Mysle ze nieumiejetne wiazanie moze przyniesc wiecej szkod niz korzysci
ja bym sie nie podjela, bo sie boje zwyczajnie
Zgadza się, ale właśnie po to są szkolenia i doradcyKażde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, myślę, że warto być otwartą na każdą możliwość, bo nigdy nic nie wiadomo
Lolita, dzięki za polecenie tutoriali wiązania na yt, ja na pewno z tego skorzystam
Pamiętacie jak byłam nawet zadowolona z zakupów na Asos? No to zmieniłam zdanie. Chciałam zrobić zwrot, wygenerowałam formularz zwrotu jak należy i... od kilku dni czekam aż ten zwrot przyjdzie na maila. I nie przychodzi! Nie można stworzyć drugiego formularza, nie ma nic w zakładce moje zwroty, ani nie ma kontaktu do supportu. Nie rozumiem takiej polityki. Zirytowałam się na maksa -
910608 wrote:Zgadza się, ale właśnie po to są szkolenia i doradcy
Każde dziecko jest inne i ma inne potrzeby, myślę, że warto być otwartą na każdą możliwość, bo nigdy nic nie wiadomo
Lolita, dzięki za polecenie tutoriali wiązania na yt, ja na pewno z tego skorzystam
Pamiętacie jak byłam nawet zadowolona z zakupów na Asos? No to zmieniłam zdanie. Chciałam zrobić zwrot, wygenerowałam formularz zwrotu jak należy i... od kilku dni czekam aż ten zwrot przyjdzie na maila. I nie przychodzi! Nie można stworzyć drugiego formularza, nie ma nic w zakładce moje zwroty, ani nie ma kontaktu do supportu. Nie rozumiem takiej polityki. Zirytowałam się na maksa
Ja też będę oglądać tutoriale, ale i tak chyba chciałabym żeby ktoś na żywo mi to pokazał i skontrolował. Najpierw będę sama się szkolić, później zobaczymy 😊 mam na poprzedniej grupie dziewczynę, która dobrze ogarnia temat więc jak coś to będzie się kogo doradzić. Nawet wrzucała filmik jak mota swojego już sporego synka na plecach. Wygladalo to na wyższa szkole jazdy 😅Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 15:25
Izolda7913 lubi tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Moniika wrote:Mi od razu przyszło. Sprawdziłaś wszystkie zakładki? Spam itp?
Sprawdzałam kilkukrotnie w ciągu tych paru dni i nicNapisałam do nich maila, zobaczymy, czy to cokolwiek pomoże.
Dla relaksu odrabiam "pracę domową" zadaną przez ginekologa. Uzupełniam jakąś ankietę sprawdzającą predyspozycje do depresji 🤨 i spisuję pytania na jutrzejszą wizytę. Odrobinę się stresuję i tak się zastanawiam, kiedy to się skończyTen stres, bo przecież nie ma żadnych objawów złych, a głowa i tak swoje!
-
910608 ten stres chyba będzie towarzyszył nam cały czas 🤦♀️ o której masz jutro wizytę? Będzie wszystko pięknie ✊🏼
Ja też będę chciała dorwać jakiegoś doradcę do chust 😊
Dziewczyny, która już była u fizjo? Strasznie bolą mnie plecy, na wysokości krzyza ? Czasami mam takie blokady że ciężko mi chodzić i teraz zastanawiam się czy to od ciąży czy coś innego się dzieje 😥
21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
Asia ja też takie mam. Szczególnie jak się położę na przykład na podłodze z młoda to nie mogę się potem ruszyć. W tamtej ciąży też bolał mnie krzyż, ale raczej później. Jak młoda dawała popalić to trafiłam na całodobową.. Tak mnie coś strzyknęło właśnie w tym miejscu jak się do niej schylałam, że runęłam na podłogę. Maz mnie ledwo przeniósł na łóżko, a próba pójścia do toalety skończyła się prawie utratą przytomności. Myślę, że to mogą byc dolegliwości od kręgosłupa albo coś w tym stylu, idź do fizjo żeby nie narobić sobie problemów jak ja 🤦♀️ później chodzilam do fizjo i chyba teraz też powinnam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 18:10
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Ja też jutro wizytuje 🙈 stres mnie trzyma... Włącze sobie zaraz serial żeby nie myśleć 🙄 910608 o której wizytujesz jutro?02.11.2021 - II
04.11.2021 - beta 63 mlU/ml 6
1 wizyta - 17.11.2021 (przecherzyk ciążowy z mini zarodkiem)
2 wizyta - 06.12.2021🎅8+1 (jest ❤️ CRL 1,8 cm )
3 wizyta - 10.01.2022 - 13+1 (CRL 7,7 według usg 13+6)
4 wizyta - 07.02.2022 - 💖 czy 💙?