Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Update szczepionkowy - siekło mnie trochę po ponad 24 godzinach
dostałam lekkich dreszczy i poczułam się osłabiona. Mimo to dałam radę zrobić szybkie zakupy (na początku myślałam, ze po prostu zimno mi na dworze) i zrobić obiad 😂 poprosiłam męża o pościelenie łóżka, jak się położyłam, od razu zrobiło mi się lepiej, a potem drzemałam 4 godziny 🙊 zmierzyłam tez temperaturę, mam 36,95. Generalnie daję mocne 7/10, jeśli chodzi o samopoczucie 😇
W kontekście wyprawki - zaczynam się powoli rozglądać i kuszą mnie już zakupy (do tej pory kupiłam 3 body), tym bardziej że inflacja szaleje… a wózek często można odebrać w dniu wypisu ze szpitala 🤔 niemniej czekają nas jeszcze porządki w mieszkaniu, żeby przygotować się na dzidzię, ale powoli chcemy już wywozić rzeczy do babci męża (moje notatki ze studiów, zeszyty etc - nie do wyrzucenia, ale zbędne na tu i teraz).Justaaa lubi tę wiadomość
-
To prawda, czasem czytam gdzieś, ze cos jest musthave wyprawki a ja w ogóle tego noe używałam. Nawet przy dwójce dzieci różne rzeczy mi się sprawdzały. Przy synku używałam rożka, przy córce nie, nie lubiła go. Przy synku katarek był w użytku non stop, przy córce nie używałam. Jedno było niezmienne, nie spali w łóżeczku, nie jeździli w wózku dłuuuugo i nie znosili jazdy w foteliku 😅
-
Bumszakalaka, zgadzam się z tym, co napisałaś. Dlatego, jak ktoś pyta o opinię, to zawsze podkreślam, że to tylko i wyłącznie moje subiektywne zdanie, żeby nie było później rozczarowania, że coś poleciłam, a się w ogóle nie przydaje
Bumszakalaka lubi tę wiadomość
-
Domistr wrote:
Kupiliśmy anem m Type dla syna. Bardzo polecam. Używamy go od 14 miesięcy i jesteśmy mega zadowoleni. Mam nadzieję że pozostałe typy są równie fajne. Nawet spacerówki nie kupiliśmy jeszcze innej tylko używamy tej z zestawu.Domistr lubi tę wiadomość
-
Lolita no dokładnie, ja mówię, że u nas sprawdziło się to i to
ja np. Zakładałam zawsze body plus spodnie a moja siostra u córeczki ciągle tylko pajace i półśpiochy, których ja nie znosiłam. My też sporo używamy koszulek ze względu na wielopieluchy a całkiem sporo mam w ogóle nie używa koszulek tylko bodziaki. Tak jest też z czapeczkami- mama mi mówiła "tylko wiązane kupuj, inne się przekręcają" no i dupa, bo wiązane też się przekręcały i wtedy sznurki po buzi się majtały 😅 no i można tak ze wszystkim, trzeba znaleźć swój system na wszystko
-
Jeszcze raz dziękuję za życzenia komu jeszcze nie zdążyłam 🙂
Witam nowe dziewczyny,fajnie że jest nas coraz więcej 🙂
Co do wózków podoba mi się Mima xari,ale narazie jeszcze przeglądam,jak czytałam opinie to dobrze wypada choć wady też znalazłam. Mamy w planie pojechać w tym tygodniu na zakupy to może wstąpimy do sklepu z wózkami zobaczyć sobie na żywo, spróbować, bo wiadomo w necie to wszytsko pięknie wygląda 😁
A z innej beczki,czy któraś z Was ma doświadczenie z pieluszkami wielorazowymi i może jakieś polecić? Powiem szczerze,że bardzo się zastanawiam nad takim rozwiązaniem 🤔 -
Bumszakalaka wrote:Lolita no dokładnie, ja mówię, że u nas sprawdziło się to i to
ja np. Zakładałam zawsze body plus spodnie a moja siostra u córeczki ciągle tylko pajace i półśpiochy, których ja nie znosiłam. My też sporo używamy koszulek ze względu na wielopieluchy a całkiem sporo mam w ogóle nie używa koszulek tylko bodziaki. Tak jest też z czapeczkami- mama mi mówiła "tylko wiązane kupuj, inne się przekręcają" no i dupa, bo wiązane też się przekręcały i wtedy sznurki po buzi się majtały 😅 no i można tak ze wszystkim, trzeba znaleźć swój system na wszystko
To się zgrałyśmy z postami 😁 jak się sprawdzają w praktyce wielopieluchy? Bo mi wszyscy odradzają a nikt nie używał 😂 -
Nam się z wózków podoba Coletto Floriana New ale głównie przez różne kombinacje kolorystyczne, które można wybrać. Liczę że już niedługo będę się lepiej czuła to pojedziemy wypróbować wózki i wtedy pewnie coś wybierzemy tak jakbym miała nakaz lezenia to mąż wtedy sam będzie w stanie kupić.
-
Czy Wy w pracy już powiedzieliście o ciąży? Pracujecie czy na L4?
Ja jeszcze nie mówiłam, ciągle odkładać od wizyty do wizyty bo boje się że jak powiem a potem będzie coś nie tak to będę miała ciężko psychicznie to odkręcać. Mąż już nalega zzebym powiedziała i wzięła L4 bo widzi jak się mecze, nie jestem w stanie pracować bo jestem zmęczona, senna itd -
Ja tak podpowiem od siebie (i fizjoterapeutów mojej córki 😂) żeby szukac dość dużej/długiej gondoli. Nasze dzieci pewnie na wiosnę dopiero usiądą i ważne żeby jak najdłużej wozić je na leżąco/nie sadzać. W zimie sporo miejsca w wózku zajmie spioworek/kombinezon. Ja dlatego z pierwsza corka kupiłam bebetto bo miał duza gondole jednak wyrwałam tylko do lutego i przesiadłam się na Baby joggera, który miał całkowicie na płasko rozkładane, zabudowane siedzisko. Kuzynka miała wózek mutsy, dziecko okazało się ogromne i już w wieku 4msc przełożyła do spacerówki bo przestała się mieścić.
-
Ja powiedziałam przed Nowym Rokiem, ale nie wszystkim. Troche w sumie sytuacja mnie zmusiłam bo nie chcialam nikomu jeszcze mówić... ale w sumie przynajmniej nie musze się ukrywać jak jest mi źle, no i zrozumieli dlaczego przestałam podnosić dzieci 😃 nie ukrywam że jest mi bardzo ciężko pracować bo okropnie się rano czuje a jak wracam to jestem tak zmęczona, że do niczego się nie nadaje. Dlatego zamierzam porozmawiać we wtorek z moim lekarzem o l4 i popracować max te ostatnie 2 tyg żeby zdążyła jakieś zastępstwo za mnie zorganizować.13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne -
Domistr wrote:Ja powiedziałam przed Nowym Rokiem, ale nie wszystkim. Troche w sumie sytuacja mnie zmusiłam bo nie chcialam nikomu jeszcze mówić... ale w sumie przynajmniej nie musze się ukrywać jak jest mi źle, no i zrozumieli dlaczego przestałam podnosić dzieci 😃 nie ukrywam że jest mi bardzo ciężko pracować bo okropnie się rano czuje a jak wracam to jestem tak zmęczona, że do niczego się nie nadaje. Dlatego zamierzam porozmawiać we wtorek z moim lekarzem o l4 i popracować max te ostatnie 2 tyg żeby zdążyła jakieś zastępstwo za mnie zorganizować.
-
Ja miałam mutsy, dziecko urodzone w czerwcu. Przesadziłam ją w wieku 6 miesięcy do spacerówki na pollezaco, zawsze zapinałam pasy, nie podnosiła się więc myślę, że krzywda jej się nie działa, niektórzy w tym wieku sadzają sami dziecko bez oporów 🤦♀️ Ale wiadomo lepiej w gondoli, nawet cieplej jeżeli jest taka możliwość. Dużo dziewczyn z forum przesiadło się w podobnym czasie mimo większych wózków. W naszym przypadku nawet gdyby nie mała gondola to długo byśmy tak nie pojezdzily. Młoda jest antywózek i ta zmiana nieznacznie wydłużyła spacery, przynajmniej na początku. Jeszcze się mieściła, ale na styk. Tyle, że wielka nie była 😊 zawsze zazdrościłam znajomym które mogły spacerować godzinami, a dziecko sobie spało. Moja córka zasnęła dosłownie 2-3 razy jak była oslabiona przy ząbkowaniu, a tak to spacery trwały średnio 30 minut. Każde dziecko jest inne i matka też potrzebuje czegoś innego, trzeba próbować 🤗 ja w tej ciąży na pewno zainteresuje się bardziej chustami bo wszystko inne mam. Ostatnio odpuściłam ostatecznie temat. Mialam tyle wczesniej napisane i sobie usunęłam 🤦♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia 2022, 09:43
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Izolda, bo odradzają tylko te osoby, które nie stosowały 😅 ja używałam przy dwójce dzieci i super polecam. Po prostu zamiast do kosza pieluchę wrzucamy do wiaderka w łazience a raz na dwa czy trzy dni robimy pranie. Bardzo szybko się je wiesza, więc tak naprawdę roboty przy tym 15 minut raz na 3 dni. Są różne rodzaje pieluszek, wkłady plus otulacze, wkłady plus kieszonki, wełniaki moje ulubione i all in one, które są najbardziej zbliżone do zwykłych pampersów, ale długo schną. Mnóstwo jest różnych webinarów itp. Ja się szkoliłam w temacie 6 lat temu i pewnie się sporo zmieniło
polecam każdemu, bo nie dość, że są o wiele bardziej zdrowe dla dziecka to ekologicznie wiadomo ile śmieci generują pampersy
nie widzę minusów, no chyba że na wakacjach pod namiotem
910608, Izolda7913, Justaaa lubią tę wiadomość
-
https://www.pinkorblue.pl/moon-wozek-dzieciecy-resea-kombi-black-melange-exclusiv-a291193.html#product-reviews
Właśnie trafiłam przypadkiem na promocję wózka Moon Resea Kombi. Z kodem KUP5509 kosztuje 1359.00 pln. Ja go nie znam, nie testowałam ale opinie ma dobre, więc jak ktoś szuka budżetowo to może warto sprawdzić.910608 lubi tę wiadomość
-
Izolda7913 wrote:A z innej beczki,czy któraś z Was ma doświadczenie z pieluszkami wielorazowymi i może jakieś polecić? Powiem szczerze,że bardzo się zastanawiam nad takim rozwiązaniem 🤔
Ja na pewno będę inwestować w wielopielo. Póki co robię research, raczej będę kupować używane otulacze. Na ten moment podobają mi się najbardziej kieszonki, chyba tak się nazywają (z uwagi, że mama moja odłożyła ze 40 pieluch tetrowych po mnie i po moim bracie jeszcze 🤯, zwykła oszczędność mną kieruje, nie ukrywam), a najmniej AIO, czyli wszystko w jednym. Nie wiem też ile starczy mi sił na pielęgnacje takich pieluch, bo nie mam tu nikogo do opieki nad dzieckiem, więc pewnie będą raz na jakiś czas zwykłe pieluchy. A może w ogóle mi to się nie spodoba? Może nie będę dała rady? Bo chciałabym też później stosować BLW, ale jak wyjdzie, to już życie zweryfikuje
Wiem, że są wypożyczalnie wielopielo, można wypożyczyć, wypróbować, który rodzaj najbardziej nam odpowiada. Szukałam pod hasłami "wypożyczalnia pieluch wielorazowych" albo "pieluchoteka", ale nie znalazłam w Warszawie nad czym ubolewam.
W każdym razie, jeśli któraś z Was stosowała wielopielo, albo trafi na dobry, rzetelny materiał o tej metodzie, to ja również z chęcią taką wiedzę przygarnę
Izolda7913 lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny, dodałam na forum na fb zestawienie wózków, o których już wspominałyście. Myślę, że taka wiedza nam się jeszcze przyda, a tam jednak łatwiej będzie cokolwiek znaleźć
Sendi94, Domistr lubią tę wiadomość
-
GoskaSamoska1 wrote:A gdzie to będzie można znaleźć?
Na naszym tajniackim forum na Facebooku, tak jak napisałamŻeby się tam dostać należy kontaktować się naszą szefową, Lolitą 😎