Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Love22 najlepsze, że potrafię zjeść śledzie, grzybki i inne takie i nic mi nie jest, a zjadłam kanapkę ze zrobiona przez siebie pastą z awokado i jajka i miałam lekką zgage. W tamtej ciąży nie miałam takich problemów 😑 najlepsze bo po jednym dniu wymiotów jakąś taka lżejsza się czuje, brzuch nie jest wzdęty i waga prawie jak na początku ciąży 🤣🤣 w tamtej cały czas wymiotowałam, a i tak tyłam. To pewnie woda, czy coś, ale nadzieję można miec 😝
Goska według mnie takie bole są normalne. Bylam ostatnio u teściowej w dopasowanych spodniach, pojadłam sobie i brzuch zrobil się wzdęty. Ledwo dosiedziałam do końca bo tak było nieprzyjemnie. Takie "wzdęcia" wieczorami to u mnie normai brzuch wtedy też troszkę boli. Ja do tego mam czesto jakieś kłucia w okolicach jajników itp.
GoskaSamoska1 lubi tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Witam wszystkie w nowym roku 😘
I ja w końcu po prenatalnych... tyle razy miałam przekładane, że stres sięgał zenitu i końcu mi zrobili w 14t2d. Test NIPT nie wykazał nic niepokojącego, tak samo jak USG. Co do płci to dopiero na połówkowych mogą mi powiedzieć. Niestety takie zasady w Holandii. Może Wy coś po zdj rozpoznacie 😀 niestety nie mam ładnych zdjęć bo dzidzia źle się ułożyła.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 11:35
Wiolala, Moniika, Domistr, Lola098, Daisy___, PatkaPP, 910608, Izolda7913, Lolita, Asia2309, myszajda lubią tę wiadomość
-
Domistr, piękny bąbelek!
Najważniejsze, że zdrowy, jednak nawet czytając o Twojej wizycie mam jakiś niesmak odnośnie lekarza. Mój na początku poinformował, że badanie ma charakter przesiewowy, więc nie ma tu nic pewnego, ani dobrego, ani złego. Ale kurcze, ten Twój lekarz to albo miał zły dzień albo słabe szkolenie z komunikacji z pacjentem przeszedł
Wiolala, jaki duży bobas już! 7 cm to kawał człowieka!Chyba tylko mój jakiś drobny replikant będzie, chociaż i mąż i ja wysocy. Mam nadzieję, że jak zrobisz pappę to będzie git i ta przezierność to tylko chwilowo wysoki pomiar. Dawaj znać jak będziesz miała już wyniki i opis
Moniika, gratulacje! I dobrych wieści i samego faktu, że dotarłaś do lekarza, mimo tych wcześniejszych przebojówPiękny dzieć
Cześć Katrina, gratuluję udanej wizyty!A dlaczego miałaś tak późno wizytę?
Dziewczyny, te detektory tętna są bezpieczne? Kiedyś słyszałam, że nie można tego nadużywać, a teraz większość, widzę, jest w posiadaniu i używa regularnie. To jak to jest?Moniika, Wiolala, Domistr lubią tę wiadomość
-
910608 a ile ma Twój maluszek? U mnie 4,66 cm w 11+5. Tylko ten parametr taki niski, reszta ponad 12+, ale ja wielka nie jestem. Zresztą moja córka zapowiadała sie mała, a urodziła się całkiem duża (3680 i 56 cm) 😅 później zwolniła i raczej będzie drobna. Także 🤷♀️
Mcdulka na spokojnie 🤗 na tym etapie na pewno już serduszko nie przestanie bić, nie myśl tak w ogóle! 😘Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 13:44
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
910608 wrote:Dziewczyny, te detektory tętna są bezpieczne? Kiedyś słyszałam, że nie można tego nadużywać, a teraz większość, widzę, jest w posiadaniu i używa regularnie. To jak to jest?
-
Myślę, że nasze dziecko pójdzie wzrostem w męża bo ja mam 165 wzrostu a on 185
910608 ja też czytałam o detektorze, że rodzice nieświadomie narażają dziecko ale ja nie wiem jaka jest prawda bo to nie był żaden naukowy artykuł. A widzę, że dużo dziewczyn używa i jest dobrze 🙂 -
Katarina1103 wrote:W końcu mogę się rozglądać za rzeczami dla dziecka. A Wy dziewczyny już coś kupujecie?
Katarina1103 lubi tę wiadomość
-
Moniika wrote:910608 a ile ma Twój maluszek? U mnie 4,66 cm w 11+5
Na etapie prenatalnych 12+1 miał 58 mm, zobaczymy ile mu się urosło przez 2 tygodnie, bo w poniedziałek mam wizytę u prowadzącegoMoże znowu nadgonił.
Wiolala wrote:910608 ja też czytałam o detektorze, że rodzice nieświadomie narażają dziecko ale ja nie wiem jaka jest prawda bo to nie był żaden naukowy artykuł. A widzę, że dużo dziewczyn używa i jest dobrze 🙂
Ja słyszałam też o tym, że to może zwiększać temperaturę w brzuszku przez wywoływanie tych fal, ale to tylko ze słyszenia, możliwe, że to wieść ludowa i tyle. Na pewno zapytam swojego lekarza, co on na to i dam znać
Bo jak GośkaSamośka napisała, pewnie naukowego artykułu się nie znajdzie. Ale szczerze, to ja nawet nie szukałamPóki co nie kupowałam właśnie dlatego, żeby się niepotrzebnie nie stresować.
-
Ja kupiłam już pierwszy komplecik (body, spioszki i spodenki)@ jak nie znałam płci w takim uniwersalnym kolorze 😉 chciałam już utulac te maleńkie ubranka i musiałam zbyć kołtuna chociaż tym 🙈
Katarina1103, Asia2309 lubią tę wiadomość
-
Co do detektora to wiadomo z umiarem jak wszystko, odkąd potrafię znaleźć serduszko (od całych 3 dni😅) to używam go z 5 min, nie dłużej. Tak jak Wy nie znalazłam żadnych artykułów naukowych żeby detektor miał jakieś szkodliwe działanie, nie okłamujmy się ale telefony vhyba wysyłają więcej różnych fal niż użyty przez chwilę detektor 😉 ale na następnej wizycie też zapytam się mojej prowadzącej co o tym mysli 😊21 cs- 5.11.2021 r. ⏸
23.11- 6t1d jest 💙
8.07- 38t+3d Antoś już z nami 🥰 4070g, 56 cm, poród sn -
mcdulka wrote:Nie wiecie czy można w ciąży używać clotrimazol krem i tantum rosa?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2022, 17:12
-
Ja też nie pomogę, poczytaj ulotkę co pisze. Tatum rosa to do przemywania to myślę że nie powinno być przeciwwskazań. To drugie to już raczej zgodnie z zaleceniem lekarza bo jesli dobrze kojarzę to jest maść na receptę..
Witaj Ank@. To twoja pierwsza ciąża?
Co do wyprawki to ja o tym nie myślę. W zasadzie w każdej ciąży przygotowania zaczynałam dopiero po 30 tc. Większość rzeczy łącznie z wózkiem miałam używane. Część rzeczy dostałam, część kupiłam, część była pożyczone, ale generalnie nie wydawała majątku na wyprawkę. Dopiero potem jak już dzieci były na świecie to z czasem coś nowego im dokupilam. Wózek ma już 10 lat A jest jak nowy (gondola) , tylko wzór już oczywiście niemodny. Ale był mega praktyczny i wygodny do jazdy. Teraz krucho u nas z kasą więc pewnie przy nim zostaniemy. Choć marzy mi się taki nowocześniejszy. A spacerowke mam taka lekką nową prawie. Ale wolałabym mieć też taka z zestawu 2w1 bo dużo jeździmy po polnych drogach i w tych lekkich nie ma takiej amortyzacji. No i moje dzieci do 1,5 roku jeździły przodem do mnie. Dla mnie to była istotna zaleta żeby móc zmienić siedzisko w obie strony. I duże koła nie pompowane. Zobaczymy, może jak uda mi się odłożyć i znaleźć jakiś fajny używany który mi się spodoba w rozsadnej cenie to się skuszę. A jak nie to damy radę z tymi co mamy. Resztę rzeczy w zasadzie mam. Tylko wiadomo nowe butelki, smoczki pampersy środki higieniczne itp. Pewnie od koniec zamarzay się jeszcze coś nowego, jakiś kocyk albo coś. No i nowe koszule do szpitala , bo te co miałam to zauzywalam do karmienia które trwa nadal 🙈 -
Clotrimazol nie jest na receptę 🙂
Co do wyprawki, ja również nie będę się zbytnio śpieszyła. Trochę rzeczy, ubranek dostanę lub odkupię od znajomych. Wózek również mam możliwość kupić używany w super stanie. Nową i lepszą kupię spacerówkę, która przynajmniej trochę posłuży. Pewnie jak znajdę super słodkie śpioszki w sklepie to się nie powstrzymam 😅 Ogólnie będę starała się zaplanować wszelkie wydatki z głową.910608 lubi tę wiadomość
-
Ja to popłynęłam na przeglądaniu stron z rzeczami dla maluszków, od wczoraj nic innego nie robie😅 jednak nie mam jeszcze odwagi żeby coś kupić 🙂 robie przynajmniej rozeznanie żeby wiedzieć na cenowo to wygląda bo są naprawdę spore rozbieżności w zależności od firm. A że ja zielona w temacie to powoli się wdrażam 🤪 na pewno mam już upatrzony wozek, marzył mi się już jak jeszcze w ciąży nie byłam 😍13dpo ⏸ Beta hcg 131,20 mlu/ ml 🥰 (13.11.21)
30.11 Jest ❤
14.12 19,4mm szczęścia 🥰
07.01 Badania prenatalne- zdrowy dzidziuś ❤CRL 5,77 cm
11 01 CRL 6,25 cm 🥰
08.02 usg- wszystko dobrze z dzidziusiem 🥰
03.03 360g II prenatalne wczynka 💞
08.03 374g 💞
05.04 754g💞
10.05
13.05 III prenatalne