Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie z brzuchem podobnie. Z rana jest ok, ale na wieczór to twardnieje i jest nieprzyjemnie. Nawet często jeść się nie chce przez to. Magnez średnio się sprawdza, ale może jedna tabletka to za mało, nie mam pojęcia. Najwyraźniej to normalny objaw
GoskaSamoska1, co masz na myśli inne akcesoria? Ja kokonu nie kupuję, planuję złożyć wniosek o wyprawkę Warszawiaka, wtedy miasto da kosz mojżesza na początek. Nie kupuję kołderek ani poduszek, ani ochraniaczy na łóżko. A rożek też nie wiem czy kupować, jak już to na Vinted coś upoluję -
GoskaSamoska1 wrote:Gdzie będziecie kupować kokon i inne akcesoria z tym związane? Przeglądam i ceny są w allegro od 100 zł za komplet kilku elementowy do 500 zł w dedykowanych sklepach... Duża rozbieżność coś i nie wiem czy ma sens przepłacać....
-
Ja z tych rzeczy kupię tylko kokon i to raczej na vinted,można znaleźć piękne w świetnych cenach,kokon już mam,kupiłam w promocji bambusowy z firmy bonjour cherie,jest cudowny w dotyku i myślę że latem bambusowy będzie najbardziej odpowiedni. Do pościeli mamy jeszcze sporo czasu a o ochraniaczach czy warkoczach nawet nie myślę,raczej nie chce tego używać.
-
GoskaSamoska1 wrote:Kokon, warkocz, rożek, pościel, ochraniacz, organizer itd
Ochraniaczy na łóżko nie powinno się kupować - zwiększają ryzyko śmierci łóżeczkowej; https://mamaginekolog.pl/dziecko/zdrowie-dziecka/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/
Jestem ostatnią osobą od pouczania, ale warto o tym wiedzieć.Izolda7913, Bumszakalaka, GoskaSamoska1 lubią tę wiadomość
👧 07.2022 -
GoskaSamoska1 wrote:Kokon, warkocz, rożek, pościel, ochraniacz, organizer itd
910608, Izolda7913, GoskaSamoska1 lubią tę wiadomość
-
Ja takie podstawowe rzeczy jak kremy, wodę/potem chusteczki, waciki, sól fizjologiczna itp. Trzymałam w koszyczku pod przewijakiem. Jak pampersy były małe to wkładałam do koszyczka, potem leżały obok. Teraz mam schowany w szafce bo nie potrzebuje pod ręką i młoda ciągle wszystko z niego wyciąga Ja mam zwykły kokon z allegro, który dostałam dla młodej. Rozka, ochraniaczy/warkoczy nie kupowałam. Posciel akurat miałam bo dostałam, ale dopiero niedawno zaczęliśmy używać. Na etapie niemowlaka to raczej polecam śpiworek/a w lecie jakiś oddychający kocyk/otulacz bambusowy.
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Ja tego typu rzeczy o których Gosiu piszesz kupowałam na allegro. Patrzyłam tylko żeby były w Polsce szyte A tak uważam że nie ma co przepłacać. Ale z tych rzeczy dla noworodka używałam tylko rożek bo w śpiworku nie mogli zasnąć. Córka od 4 m-ca śpiworek polubiła A syn nigdy. Jak wyrósł z rożka to spał w body i pizamce. E Do dziś nie lubi być niczym przykryty w nocy. Rożek potem może tez służyć jako kołderka gdy dziecko skończy roczek. Więc na początek spokojnie rożek ewentualnie konon, choć o nim czytałam ostatnio też negatywne wypowiedzi jeśli chodzi o śm. łóż. że może się przyczyniać tak samo jak ochraniacze. Nie używałam. Ale też nie popadalabym w skrajność. wielu rzeczy się nie zaleca A i tak to się robi. Kazdy ma swoje swoje podejscie. Generalnie przy noworodku im mniej tym lepiej jesli chodzi o gadżety i o kosmetyki. Ale reklamy słodkich maluszków w bajkowym łóżeczku i pokoiku kuszą bardzo więc się nie dziwię, że jak ktoś może to chce też tak mieć 🤗
-
Nie wiem czy wszystkie odpoczywają czy sprzątają, czy piszą na fb, ale przychodzi weekend i zapada cisza 😶
A ja sama nie wierzę co robię ale weszłam na stronę i wrzucam do koszyka drobiazgu typu podkłady itp rzeczy jednorazowe i przeglądam ubranka w najmniejszym rozmiarze na wyjście że szpitala. 🙈 oczywiście narazie tylko wrzucam do koszyka żeby zobaczyć ceny, ale sama jestem w szoku że w ogóle to robię. Ale jak czytam o wyrawkach to mi się tak zachciało chyba te ruchy sprawiają że coraz więcej myślę o maluszku.Bumszakalaka lubi tę wiadomość
-
Ja już nawet się nie odzywam bo mam już kupione sucharki bez cukru, które mam dozwolone w moim szpitalu po cc! Kupiłam też pieluszki newborn (kilka opakowań bambusowych, które używałam z pierwszym dzieckiem), wkładki laktacyjne kilka opakowań (bo już wiem, które lubię). Zostały mi podpaski poporodowe i podkłady. Od męża na walentynki dostałam wymarzoną koszulę nocna/ home wear. A w poniedziałek mamy połówkowe:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 17:02
Love22, Bumszakalaka lubią tę wiadomość
2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Z jakich stron zamawiacie te wszystkie tekstylia dzidziusiowe ? Tyle tego jest a chciałabym jak najlepsze jakościowo.
Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
Od 2018 już na poważnie...
02.2019 cb 6tc*
01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
Laparotomia.
*Pcos* + wszystkie tego objawy
09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
21.12 3.25cm 🐻
07.01 7cm chłopczyka 😍
22.02 360 g miłości ♥️
♥️♥️♥️ -
Wiolala 1 wrote:Z jakich stron zamawiacie te wszystkie tekstylia dzidziusiowe ? Tyle tego jest a chciałabym jak najlepsze jakościowo.
Ja już pisałam że mam z moterhood i lubię. Ubranka najmniejsze rozmiary to różne bo w spadku. Ale polecam jak ktos chce kupic nowe z firmy dolce sonno/ słodki sen - tak samo koszule do karmienia. Od dawna obserwuję też sklep szykowna mama - ubrania ciążowe i dla dzieci. Wyglądają fajnie ale nie kupiłam jeszcze nic od nich. A tak to na allegro jest duży wybór. Mam kilku sprawdzonych sprzedawców na rzeczy typu rozki , prześcieradła, poscielowe czy itp. u których poprz3dnio kupowałam.Bumszakalaka, Wiolala 1 lubią tę wiadomość
-
Ja mogę polecić lullalove, motherhood. Unikam małych homemadowych uszytków, bo często są kiepskiej jakości i nie wiadomo jak z jakością materiału, czy są certyfikowane itp. Bo co jak szyte w Polsce jak materiał chiński czy byle jaki.
Koszulę chce zamowic z dolce sonno, ale nie wiem jaką wybrać, żeby była dłuższa niż do połowy udaWiolala 1 lubi tę wiadomość
-
Mam przodujące promontorium, czyli taką anatomię że mam za wąski kanał rodny i nigdy nie urodzę dziecka naturalnie - co sprawdziłam przy pierwszym porodzie w pierwsze 12 godzin. Na następny dzień przyszedł ordynator i poinformował, że mogę rodzic tylko przez CC.
Co do pieluszek to bambiboo z rossmann mojemu dziecku pasowały. Są trochę sztywniejsze niż plastikowe pampersy ale u małych dzieci to nawet nieźle na bioderka jak jest więcej wypełnienia.
Sucharki też jakieś mini dla dzieci w rossmann kupiłam. Nic specjalnego ale ważne że bez cukruWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 19:57
2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Wiolala 1 wrote:Z jakich stron zamawiacie te wszystkie tekstylia dzidziusiowe ? Tyle tego jest a chciałabym jak najlepsze jakościowo.
Wiolala 1 lubi tę wiadomość
-
Koszule też polecam z dolce sonno, ja mam trzy różne i w zależności od modelu są trochę inne wymiary. Wziełam wszystkie bodajże M (musiałabym sprawdzić) i po porodzie jedna była dobra, a pozostałe za luzne. Przed martwiłam się, że ta jedna będzie ciasna 🤦♀️ Dwie większe były na pewno do kolana, ale ja jestem z tych niskich (162).
Ja ubranka kupuje glownie w H&M, odkupiłam coś z nexta, wezmę z dolce sonno jak będę dokupować koszulę, ogólnie w innych sieciowach tez. Pieluszki kupiłam bambusowe z bocioland na allegro i jakość jest super, mam też parę tańszych muślinowych (też allegro) i jakość też mnie zadowala do jakiejś brudniejszej roboty 😝 otulacz bambusowy z samiboo, recznik z effiki bo była dobra promocja (❣). Teraz się rozglądam za kocykiem dzianinowym na jesień na stronach memi, lullalove i la milou poczekam pewnie aż będzie jakaś promocja. Jakies higieniczne rzeczy, kremy itp. Pewnie zamówię później w aptece Gemini. Ja do torby na pewno spakuje jakieś słodycze bo ostatnio miałam taką ochotę 😅 miałam jakieś tubki, wafle ryżowe, batoniki zbożowe, dziewczyna mnie poratowała bułkami maślanymi i chyba cukierki. Po porodzie byłam mega gloda mimo, że jadłam całe beznadziejne jedzenie, które dawali.
Basia ja kupowałam zwykłe. A takie do karmienia już polecam alles mama easyWiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 23:26
Wiolala 1, BasiaIR lubią tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣