X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z brzuchem podobnie. Z rana jest ok, ale na wieczór to twardnieje i jest nieprzyjemnie. Nawet często jeść się nie chce przez to. Magnez średnio się sprawdza, ale może jedna tabletka to za mało, nie mam pojęcia. Najwyraźniej to normalny objaw :)

GoskaSamoska1, co masz na myśli inne akcesoria? Ja kokonu nie kupuję, planuję złożyć wniosek o wyprawkę Warszawiaka, wtedy miasto da kosz mojżesza na początek. Nie kupuję kołderek ani poduszek, ani ochraniaczy na łóżko. A rożek też nie wiem czy kupować, jak już to na Vinted coś upoluję :)

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2022, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosia ja kokonu nie planuję a o jakich innych akcesoriach piszesz?

• Lola098 Koleżanka

Wysłany: 17 lutego 2022, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Gdzie będziecie kupować kokon i inne akcesoria z tym związane? Przeglądam i ceny są w allegro od 100 zł za komplet kilku elementowy do 500 zł w dedykowanych sklepach... Duża rozbieżność coś i nie wiem czy ma sens przepłacać....
    Ja nie kupuje :) ale friolo handmade szyje piekne rzeczy na zamowienie

• GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2022, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumszakalaka wrote:
    Gosia ja kokonu nie planuję a o jakich innych akcesoriach piszesz?
    Kokon, warkocz, rożek, pościel, ochraniacz, organizer itd

p19udqk32h2163o8.png
  • Izolda7913 Przyjaciółka

Wysłany: 17 lutego 2022, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z tych rzeczy kupię tylko kokon i to raczej na vinted,można znaleźć piękne w świetnych cenach,kokon już mam,kupiłam w promocji bambusowy z firmy bonjour cherie,jest cudowny w dotyku i myślę że latem bambusowy będzie najbardziej odpowiedni. Do pościeli mamy jeszcze sporo czasu a o ochraniaczach czy warkoczach nawet nie myślę,raczej nie chce tego używać.

• Daisy___ Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:

Ochraniaczy na łóżko nie powinno się kupować - zwiększają ryzyko śmierci łóżeczkowej; https://mamaginekolog.pl/dziecko/zdrowie-dziecka/zmniejszyc-ryzyko-smierci-lozeczkowej/

Jestem ostatnią osobą od pouczania, ale warto o tym wiedzieć.

Izolda7913, Bumszakalaka, GoskaSamoska1 lubią tę wiadomość

👧 07.2022
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 17 lutego 2022, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    GoskaSamoska1 wrote:
    Z tego co piszesz to większość jest zbędna i nawet niezalecana dla maluchów. Warkocz, ochraniacz, pościel niepotrzebna, bo w łóżeczku powinno być tylko i wyłącznie dziecko w śpiworku. Organizer hm no to jak tam uważasz, ja trzymałam rzeczy w komodzie. A rożek i kokon są ok :)

910608, Izolda7913, GoskaSamoska1 lubią tę wiadomość

• Moniika Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja takie podstawowe rzeczy jak kremy, wodę/potem chusteczki, waciki, sól fizjologiczna itp. Trzymałam w koszyczku pod przewijakiem. Jak pampersy były małe to wkładałam do koszyczka, potem leżały obok. Teraz mam schowany w szafce bo nie potrzebuje pod ręką i młoda ciągle wszystko z niego wyciąga :) Ja mam zwykły kokon z allegro, który dostałam dla młodej. Rozka, ochraniaczy/warkoczy nie kupowałam. Posciel akurat miałam bo dostałam, ale dopiero niedawno zaczęliśmy używać. Na etapie niemowlaka to raczej polecam śpiworek/a w lecie jakiś oddychający kocyk/otulacz bambusowy.

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2022, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tego typu rzeczy o których Gosiu piszesz kupowałam na allegro. Patrzyłam tylko żeby były w Polsce szyte A tak uważam że nie ma co przepłacać. Ale z tych rzeczy dla noworodka używałam tylko rożek bo w śpiworku nie mogli zasnąć. Córka od 4 m-ca śpiworek polubiła A syn nigdy. Jak wyrósł z rożka to spał w body i pizamce. E Do dziś nie lubi być niczym przykryty w nocy. Rożek potem może tez służyć jako kołderka gdy dziecko skończy roczek. Więc na początek spokojnie rożek ewentualnie konon, choć o nim czytałam ostatnio też negatywne wypowiedzi jeśli chodzi o śm. łóż. że może się przyczyniać tak samo jak ochraniacze. Nie używałam. Ale też nie popadalabym w skrajność. wielu rzeczy się nie zaleca A i tak to się robi. Kazdy ma swoje swoje podejscie. Generalnie przy noworodku im mniej tym lepiej jesli chodzi o gadżety i o kosmetyki. Ale reklamy słodkich maluszków w bajkowym łóżeczku i pokoiku kuszą bardzo więc się nie dziwię, że jak ktoś może to chce też tak mieć 🤗

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy wszystkie odpoczywają czy sprzątają, czy piszą na fb, ale przychodzi weekend i zapada cisza 😶

A ja sama nie wierzę co robię ale weszłam na stronę i wrzucam do koszyka drobiazgu typu podkłady itp rzeczy jednorazowe i przeglądam ubranka w najmniejszym rozmiarze na wyjście że szpitala. 🙈 oczywiście narazie tylko wrzucam do koszyka żeby zobaczyć ceny, ale sama jestem w szoku że w ogóle to robię. Ale jak czytam o wyrawkach to mi się tak zachciało :) chyba te ruchy sprawiają że coraz więcej myślę o maluszku.

Bumszakalaka lubi tę wiadomość

202206271756.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już nawet się nie odzywam bo mam już kupione sucharki bez cukru, które mam dozwolone w moim szpitalu po cc! Kupiłam też pieluszki newborn (kilka opakowań bambusowych, które używałam z pierwszym dzieckiem), wkładki laktacyjne kilka opakowań (bo już wiem, które lubię). Zostały mi podpaski poporodowe i podkłady. Od męża na walentynki dostałam wymarzoną koszulę nocna/ home wear. A w poniedziałek mamy połówkowe:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 17:02

Love22, Bumszakalaka lubią tę wiadomość

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeśli mogę zapytać, to już wiesz napewno że będzie cc? Masz ogolne wskazania czy to twój wybór?
    I sucharki poleć jakie to? ;)

202206271756.png
  • GoskaSamoska1 Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MDW wrote:
    Kupiłam też pieluszki newborn (kilka opakowań bambusowych, które używałam z pierwszym dzieckiem)
    Jakie polecasz?

p19udqk32h2163o8.png
  • Wiolala 1 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2022, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z jakich stron zamawiacie te wszystkie tekstylia dzidziusiowe ? Tyle tego jest a chciałabym jak najlepsze jakościowo.

nzjdlhb8w8f3pzsf.png

Starania od 10.2016 na tzw. "luzie"
    Od 2018 już na poważnie...
    02.2019 cb 6tc*
    01.2021 cp w lewym i prawym jajowodzie
    Laparotomia.
    *Pcos* + wszystkie tego objawy
    09.2021 HyCoSy jajowody drożne, lewy zwężony
    03.11.21 ⏸️ promyczek nadziei 💛🙏
    30.11 nasze szczęście ma 1.07cm i bijące ♥️
    21.12 3.25cm 🐻
    07.01 7cm chłopczyka 😍
    22.02 360 g miłości ♥️
    ♥️♥️♥️
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala 1 wrote:
    Z jakich stron zamawiacie te wszystkie tekstylia dzidziusiowe ? Tyle tego jest a chciałabym jak najlepsze jakościowo.

Ja już pisałam że mam z moterhood i lubię. Ubranka najmniejsze rozmiary to różne bo w spadku. Ale polecam jak ktos chce kupic nowe z firmy dolce sonno/ słodki sen - tak samo koszule do karmienia. Od dawna obserwuję też sklep szykowna mama - ubrania ciążowe i dla dzieci. Wyglądają fajnie ale nie kupiłam jeszcze nic od nich. A tak to na allegro jest duży wybór. Mam kilku sprawdzonych sprzedawców na rzeczy typu rozki , prześcieradła, poscielowe czy itp. u których poprz3dnio kupowałam.

Bumszakalaka, Wiolala 1 lubią tę wiadomość

202206271756.png
  • Bumszakalaka Ekspertka

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mogę polecić lullalove, motherhood. Unikam małych homemadowych uszytków, bo często są kiepskiej jakości i nie wiadomo jak z jakością materiału, czy są certyfikowane itp. Bo co jak szyte w Polsce jak materiał chiński czy byle jaki.
    Koszulę chce zamowic z dolce sonno, ale nie wiem jaką wybrać, żeby była dłuższa niż do połowy uda

Wiolala 1 lubi tę wiadomość

• MDW Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam przodujące promontorium, czyli taką anatomię że mam za wąski kanał rodny i nigdy nie urodzę dziecka naturalnie - co sprawdziłam przy pierwszym porodzie w pierwsze 12 godzin. Na następny dzień przyszedł ordynator i poinformował, że mogę rodzic tylko przez CC.

Co do pieluszek to bambiboo z rossmann mojemu dziecku pasowały. Są trochę sztywniejsze niż plastikowe pampersy ale u małych dzieci to nawet nieźle na bioderka jak jest więcej wypełnienia.

Sucharki też jakieś mini dla dzieci w rossmann kupiłam. Nic specjalnego ale ważne że bez cukru ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 19:57

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Lola098 Koleżanka

Wysłany: 18 lutego 2022, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiolala 1 wrote:
    Ja juz zamowilam sobie koszule z dolce i tetry- tez z dolce, no i jedno ubranko w baloniki. Ogolnie ja ubranka najbardziej lubie z hm. Przecieradla z babymatex ze smyka

Wiolala 1 lubi tę wiadomość

• BasiaIR Przyjaciółka

Wysłany: 18 lutego 2022, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, moje piersi urosly znacząco. Muszę zmienić stanik. Chciałam się podpytać czy kupujecie jakieś specjalistyczne dla kobiet w ciąży czy po prostu mam kupić standardowy stanik tylko większy?

• Moniika Autorytet

Wysłany: 18 lutego 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koszule też polecam z dolce sonno, ja mam trzy różne i w zależności od modelu są trochę inne wymiary. Wziełam wszystkie bodajże M (musiałabym sprawdzić) i po porodzie jedna była dobra, a pozostałe za luzne. Przed martwiłam się, że ta jedna będzie ciasna 🤦‍♀️ Dwie większe były na pewno do kolana, ale ja jestem z tych niskich (162).

Ja ubranka kupuje glownie w H&M, odkupiłam coś z nexta, wezmę z dolce sonno jak będę dokupować koszulę, ogólnie w innych sieciowach tez. Pieluszki kupiłam bambusowe z bocioland na allegro i jakość jest super, mam też parę tańszych muślinowych (też allegro) i jakość też mnie zadowala do jakiejś brudniejszej roboty 😝 otulacz bambusowy z samiboo, recznik z effiki bo była dobra promocja (❣). Teraz się rozglądam za kocykiem dzianinowym na jesień na stronach memi, lullalove i la milou ;) poczekam pewnie aż będzie jakaś promocja. Jakies higieniczne rzeczy, kremy itp. Pewnie zamówię później w aptece Gemini. Ja do torby na pewno spakuje jakieś słodycze bo ostatnio miałam taką ochotę 😅 miałam jakieś tubki, wafle ryżowe, batoniki zbożowe, dziewczyna mnie poratowała bułkami maślanymi i chyba cukierki. Po porodzie byłam mega gloda mimo, że jadłam całe beznadziejne jedzenie, które dawali.

Basia ja kupowałam zwykłe. A takie do karmienia już polecam alles mama easy :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lutego 2022, 23:26

Wiolala 1, BasiaIR lubią tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
‹‹ 181 182 183 184 185 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ