X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiu, teraz doczytałam. Tak mi przykro. Jeszcze zaświeci słońce, napewno. Ściskam.

202206271756.png
  • malutka199922 Koleżanka

Wysłany: 24 listopada 2021, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karm3lka wrote:
    Niezły armagedon nam się szykuje 😊🧡 jakieś masz przeczucia co do płci? :-p czy prawo serii - trzecia dziewczyna? 🍀
    Najmłodsza mi opowiada o małym chłopczyku. A nic dziewczynką nie mówiłam. Jak zgadnie to będzie niezły ubaw😅 i zostanie małą czarownicą 😊❤️

ganne6hhb130fhee.png

zpbn8iiks1s4kzhl.png
    zpbn8iikgfn8r0ke.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 listopada 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrzę na wasze zlecone badania i chciałam zapytać czy któraś z was nie miała zleconych badań na różyczkę i cytomegalie? Mi poza podstawowymi badaniami zalecił tylko toksoplazmozę, HIV, kiłę, HCV ... 🤔

• Justaaa Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2021, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katsy wrote:
    Wracając do badań, bo nie pamiętam już która z Was 😅 pytała, ja dostałam na pierwszej wizycie poniższy zestaw badań, wizyta była 5+4. Ogólnie to morfologia i mocz z tego co kojarzę są obowiązkowe do 10 tygodnia, więc masz jeszcze czas na nie, chociaż to dziwne, że od razu ich nie zlecił
    IMG-20211124-083058.jpg
    To ja byłam 😅 dzięki za odpowiedz, tak właśnie myślałam ze mało tych badań. Co za lekarz mi się trafił 🙈

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Katsy Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na różyczkę nie trzeba robić badań, jeśli dostarczy się dokumentację potwierdzającą szczepienie z tego co kojarzę. Ja chorowałam za dziecka, więc zleciła dla weryfikacji. W sumie jak tak porównuję z tym, co w internetach pisze jako obowiązkowe badania, to miałam zlecone wszystkie 😁

Justaaa lubi tę wiadomość

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png
  • Skinny Koleżanka

Wysłany: 24 listopada 2021, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) Narazie jeszcze niesmialo ale witam sie :) Testowalam w poniedzialek... Piekne dwie kreski widac 🤩 Termin wedlug moich obliczen na 31.07. Dzis zrobilam pierwsza bete a pierwsza wizyte zarezerwowalam na 9.12 🙂 Pozdrawiam 🙂 Milego dzionka 💋

Sylwia1182, karm3lka, Lolita, Duzaa, PatkaPP lubią tę wiadomość

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2021, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madn3ss wrote:
    Patrzę na wasze zlecone badania i chciałam zapytać czy któraś z was nie miała zleconych badań na różyczkę i cytomegalie? Mi poza podstawowymi badaniami zalecił tylko toksoplazmozę, HIV, kiłę, HCV ... 🤔
    Porównywałam swoje badani z koleżankami które teraz są w ciąży (w drugiej i w trzeciej) i one różyczkę miały gdzieś w 12tc, tak samo coombsa. Cytomegalii w ogóle nie miały. Ja w pierwszej ciąży tez nie miałam zleconej cyrk bo tego ponoć i tak się nie leczy. Za to na pewno resztę nadań miałam od razu po pierwszej wizycie- to było 7 lat temu. Teraz jakoś bardziej to rozbijają.

Witam się z rana! Od piątku z dnia na dzień czuje się coraz gorzej. Mam ciagle mdlosci,wymioty, kręci mi się w głowie, a z piersi idą pojedyczne krople mleka. Nie jestem w stanie nic zrobić tylko leze. Miałam wyrzuty sumienia z powodu L4, ale teraz już wiem, ze nie dałabym rady chodzić do pracy.

• Sylwia1182 Znajoma

Wysłany: 24 listopada 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Skinny,witamy serdecznie w gronie lipcowych mamusi❤️
    Spokojnej i nudnej ciąży życzę.
    Rośnijcie zdrowo😘

img
  • Katarina1103 Znajoma

Wysłany: 24 listopada 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry wszystkim😊 ciężkie dni za mną. Niestety brązowe plamienia przeszły w krwawienie i oczywiście czarne scenariusze w głowie. Wczoraj byłam w szpitalu i na USG wszystko w porządku. Dzidek ma się dobrze i nie widać żadnych nieprawidłowości. A nawet w tydzień nadrobił jeśli chodzi o wzrost 😀 aż się popłakałam. Niestety dalej plamię. Skontaktowałam się również z gin w Polsce i zwiększyła mi dawkowanie Dupasthonu z 2x1 na 3x2 i odstawienie Acardu oraz doraźnie nospe. Także do pracy już nie wracam. Leżę i nic praktycznie nie robię po za wstawaniem do wc i zrobieniem sobie jedzenia. Wczoraj po wizycie w szpitalu emocje tak opadły, że przespałam całe popołudnie ale za to w nocy nie mogłam zasnąć. 10.12 kolejna wizyta wiec jak na Holandię to dosyć szybko. 😊

• karm3lka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka199922 wrote:
    Najmłodsza mi opowiada o małym chłopczyku. A nic dziewczynką nie mówiłam. Jak zgadnie to będzie niezły ubaw😅 i zostanie małą czarownicą 😊❤️

Przydałby się księciunio 🤴🤴 hihi ale co będzie to będzie 😊

2014 <3
    2017 <3
    'wizyta 13.12
    f2w3s65gs62rzre2.png
  • karm3lka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarina1103 wrote:
    Dzień dobry wszystkim😊 ciężkie dni za mną. Niestety brązowe plamienia przeszły w krwawienie i oczywiście czarne scenariusze w głowie. Wczoraj byłam w szpitalu i na USG wszystko w porządku. Dzidek ma się dobrze i nie widać żadnych nieprawidłowości. A nawet w tydzień nadrobił jeśli chodzi o wzrost 😀 aż się popłakałam. Niestety dalej plamię. Skontaktowałam się również z gin w Polsce i zwiększyła mi dawkowanie Dupasthonu z 2x1 na 3x2 i odstawienie Acardu oraz doraźnie nospe. Także do pracy już nie wracam. Leżę i nic praktycznie nie robię po za wstawaniem do wc i zrobieniem sobie jedzenia. Wczoraj po wizycie w szpitalu emocje tak opadły, że przespałam całe popołudnie ale za to w nocy nie mogłam zasnąć. 10.12 kolejna wizyta wiec jak na Holandię to dosyć szybko. 😊

Dobrze ze nic sie nie dzieje ale podejrzewam jaki miałaś stres....
    Teraz tylko leżeć i pachnieć! 🤭 Odpoczywaj 🍀✊

Katarina1103 lubi tę wiadomość

2014 <3
    2017 <3
    'wizyta 13.12
    f2w3s65gs62rzre2.png
  • karm3lka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skinny wrote:
    Witam :) Narazie jeszcze niesmialo ale witam sie :) Testowalam w poniedzialek... Piekne dwie kreski widac 🤩 Termin wedlug moich obliczen na 31.07. Dzis zrobilam pierwsza bete a pierwsza wizyte zarezerwowalam na 9.12 🙂 Pozdrawiam 🙂 Milego dzionka 💋

Witamy witamy :) opowiedz cos o sobie 😊

2014 <3
    2017 <3
    'wizyta 13.12
    f2w3s65gs62rzre2.png
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mcdulka wrote:
    Porównywałam swoje badani z koleżankami które teraz są w ciąży (w drugiej i w trzeciej) i one różyczkę miały gdzieś w 12tc, tak samo coombsa. Cytomegalii w ogóle nie miały. Ja w pierwszej ciąży tez nie miałam zleconej cyrk bo tego ponoć i tak się nie leczy. Za to na pewno resztę nadań miałam od razu po pierwszej wizycie- to było 7 lat temu. Teraz jakoś bardziej to rozbijają.
    To chyba zależy jednak od lekarza, bo ja różyczkę miałam zleconą na pierwszej wizycie. Cytomegalii nie badałam ani teraz ani poprzednio, a o chorobie/zespole (?) Coombsa pierwsze słyszę 🤷‍♀️

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    To chyba zależy jednak od lekarza, bo ja różyczkę miałam zleconą na pierwszej wizycie. Cytomegalii nie badałam ani teraz ani poprzednio, a o chorobie/zespole (?) Coombsa pierwsze słyszę 🤷‍♀️
    Test coombsa wykonuje się żeby wykluczyć konflikt serologiczny między płodem a matka. W pierwszej ciąży miałam to jako jedno z pierwszych badań razem z grup krwi.

• Katsy Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pod kątem konfliktu serologicznego badania zleca się kobietom z Rh-. Kobieta z Rh- po kontakcie z krwią dziecka z Rh+ głównie podczas porodu wytwarza przeciwciała. W następnej ciąży, gdyby dziecko miało Rh+, organizm matki starałby się go zwalczyć tymi przeciwciałami. Takim kobietom podaje się immunoglobulinę D cośtam, żeby te przeciwciała zablokować.

3.11 ⏸ beta 93,1 5.11 beta 291,1 🥳
    10.12 jest ❤, CRL 1,95 cm 😍
    13.01 prenatalne 8,16 cm, wyniki ok ❤ 80% chłopak
    10.03 połówkowe 339g synka ❤
    23.03 1069g chłopa 😲❤

8p3oskjo6ng3mruf.png

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karm3lka wrote:
    Przydałby się księciunio 🤴🤴 hihi ale co będzie to będzie 😊
    Dokładnie tak. Ale tym razem czuję że będzie syn😊

ganne6hhb130fhee.png

zpbn8iiks1s4kzhl.png
    zpbn8iikgfn8r0ke.png
  • karm3lka Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    malutka199922 wrote:
    Dokładnie tak. Ale tym razem czuję że będzie syn😊

Trzymam kciuki ✊ ✊ ✊ :-)
    Już się nie mogę doczekać pierwszej wizyty 😌🧡

2014 <3
    2017 <3
    'wizyta 13.12
    f2w3s65gs62rzre2.png

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karm3lka wrote:
    Trzymam kciuki ✊ ✊ ✊ :-)
    Już się nie mogę doczekać pierwszej wizyty 😌🧡
    Dziękuję. Na przyszły tydzień spróbuję się wcisnąć na połowę grudnia do swojego lekarza. Może już będzie coś widać 😊

karm3lka lubi tę wiadomość

ganne6hhb130fhee.png

zpbn8iiks1s4kzhl.png
    zpbn8iikgfn8r0ke.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nawet jak lekarz nie zleci to rozyczke i cytomegalią warto zrobić, żeby wiedzieć na czym się stoi. Rozyczke też po to żeby sprawdzić poziom przeciwciał, bo wiadomo że z czasem spadają. A jeśli ktoś nie chorował i nie szczepiony to wiadomo, że musi bardziej uważać. A z cytomegalią jak z toksoplazmozą. Większość podobno przeszła ja w dzieciństwie nawet nie wiedząc i wtedy jak wiemy że przeszliśmy to mamy spokój. A jak nie to wiadomo, ryzyko w ciąży zawsze jest i jak będziemy mieć badanie ujemne z początku ciąży, a nie daj boże cos się wydarzy złego, to jak potem wyjdzie że mamy przeciwciała to wiadomo że mogłyśmy chorować w ciąży. Moja koleżanka zachorowała obciąży, nie wiedziała o tym. Maluszek urodził się pozornie zdrowy, ale od początku chorował na częste zapalenie płuc. I dopiero jak miał kilka miesięcy trafiła do lekarki, która kazała porównać badania z ciąży i po. Wyszło że chorowała w ciąży. Zrobili dziecku badania i wyszło że urodził się z tym dziadostwem. Na szczęście wyleczyli go. Opis chaotyczny, bo chciałam krótko. Ale chodzi o to że tyle się straszy tokso, a o cytomegalii wiele osób nie słyszało.

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jako dziecko miałam i tokso i cytomegalie. Znaczy nie wiem kiedy dokładnie. Ale jak zrobiłam w pierwszej ciąży badania to miałam przeciwciała te świadczące o dawnej infekcji. Czytałam,że najczęściej właśnie łapią to dzieci i od niech najłatwiej ciężarna może się zarazić. Chodzi o cyto. Przypomina to ponoć przeziębienie i dlatego możemy nie wiedzieć, że przechodzimy.

Ale z kolei ja nie kojarzę niektórych badań o których wy piszecie :) Wspólnie wszystkiego się dowiemy:)

Ja mam wizytę za 2 tygodnie i póki co mam tylko morfologia i mocz. Ale zawsze dostawałam zlecenie reszty badan dopiero na drugiej wizycie.

202206271756.png
‹‹ 41 42 43 44 45 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ