Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
karm3lka wrote:Niezły armagedon nam się szykuje 😊🧡 jakieś masz przeczucia co do płci? :-p czy prawo serii - trzecia dziewczyna? 🍀
-
nick nieaktualny
-
Katsy wrote:
29.10.21 dwie kreski 🥰
19.02.21 💔6tc [*]
2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
5.03.18 dwie kreski na teście !!!
Hiperinsulinemia, PCOS -
Na różyczkę nie trzeba robić badań, jeśli dostarczy się dokumentację potwierdzającą szczepienie z tego co kojarzę. Ja chorowałam za dziecka, więc zleciła dla weryfikacji. W sumie jak tak porównuję z tym, co w internetach pisze jako obowiązkowe badania, to miałam zlecone wszystkie 😁
Justaaa lubi tę wiadomość
-
Witam
Narazie jeszcze niesmialo ale witam sie
Testowalam w poniedzialek... Piekne dwie kreski widac 🤩 Termin wedlug moich obliczen na 31.07. Dzis zrobilam pierwsza bete a pierwsza wizyte zarezerwowalam na 9.12 🙂 Pozdrawiam 🙂 Milego dzionka 💋
Sylwia1182, karm3lka, Lolita, Duzaa, PatkaPP lubią tę wiadomość
-
Madn3ss wrote:Patrzę na wasze zlecone badania i chciałam zapytać czy któraś z was nie miała zleconych badań na różyczkę i cytomegalie? Mi poza podstawowymi badaniami zalecił tylko toksoplazmozę, HIV, kiłę, HCV ... 🤔
Witam się z rana! Od piątku z dnia na dzień czuje się coraz gorzej. Mam ciagle mdlosci,wymioty, kręci mi się w głowie, a z piersi idą pojedyczne krople mleka. Nie jestem w stanie nic zrobić tylko leze. Miałam wyrzuty sumienia z powodu L4, ale teraz już wiem, ze nie dałabym rady chodzić do pracy. -
Dzień dobry wszystkim😊 ciężkie dni za mną. Niestety brązowe plamienia przeszły w krwawienie i oczywiście czarne scenariusze w głowie. Wczoraj byłam w szpitalu i na USG wszystko w porządku. Dzidek ma się dobrze i nie widać żadnych nieprawidłowości. A nawet w tydzień nadrobił jeśli chodzi o wzrost 😀 aż się popłakałam. Niestety dalej plamię. Skontaktowałam się również z gin w Polsce i zwiększyła mi dawkowanie Dupasthonu z 2x1 na 3x2 i odstawienie Acardu oraz doraźnie nospe. Także do pracy już nie wracam. Leżę i nic praktycznie nie robię po za wstawaniem do wc i zrobieniem sobie jedzenia. Wczoraj po wizycie w szpitalu emocje tak opadły, że przespałam całe popołudnie ale za to w nocy nie mogłam zasnąć. 10.12 kolejna wizyta wiec jak na Holandię to dosyć szybko. 😊
-
Katarina1103 wrote:Dzień dobry wszystkim😊 ciężkie dni za mną. Niestety brązowe plamienia przeszły w krwawienie i oczywiście czarne scenariusze w głowie. Wczoraj byłam w szpitalu i na USG wszystko w porządku. Dzidek ma się dobrze i nie widać żadnych nieprawidłowości. A nawet w tydzień nadrobił jeśli chodzi o wzrost 😀 aż się popłakałam. Niestety dalej plamię. Skontaktowałam się również z gin w Polsce i zwiększyła mi dawkowanie Dupasthonu z 2x1 na 3x2 i odstawienie Acardu oraz doraźnie nospe. Także do pracy już nie wracam. Leżę i nic praktycznie nie robię po za wstawaniem do wc i zrobieniem sobie jedzenia. Wczoraj po wizycie w szpitalu emocje tak opadły, że przespałam całe popołudnie ale za to w nocy nie mogłam zasnąć. 10.12 kolejna wizyta wiec jak na Holandię to dosyć szybko. 😊
Dobrze ze nic sie nie dzieje ale podejrzewam jaki miałaś stres....
Teraz tylko leżeć i pachnieć! 🤭 Odpoczywaj 🍀✊Katarina1103 lubi tę wiadomość
-
Skinny wrote:Witam
Narazie jeszcze niesmialo ale witam sie
Testowalam w poniedzialek... Piekne dwie kreski widac 🤩 Termin wedlug moich obliczen na 31.07. Dzis zrobilam pierwsza bete a pierwsza wizyte zarezerwowalam na 9.12 🙂 Pozdrawiam 🙂 Milego dzionka 💋
Witamy witamyopowiedz cos o sobie 😊
-
mcdulka wrote:Porównywałam swoje badani z koleżankami które teraz są w ciąży (w drugiej i w trzeciej) i one różyczkę miały gdzieś w 12tc, tak samo coombsa. Cytomegalii w ogóle nie miały. Ja w pierwszej ciąży tez nie miałam zleconej cyrk bo tego ponoć i tak się nie leczy. Za to na pewno resztę nadań miałam od razu po pierwszej wizycie- to było 7 lat temu. Teraz jakoś bardziej to rozbijają.
-
Lolita wrote:To chyba zależy jednak od lekarza, bo ja różyczkę miałam zleconą na pierwszej wizycie. Cytomegalii nie badałam ani teraz ani poprzednio, a o chorobie/zespole (?) Coombsa pierwsze słyszę 🤷♀️
-
Pod kątem konfliktu serologicznego badania zleca się kobietom z Rh-. Kobieta z Rh- po kontakcie z krwią dziecka z Rh+ głównie podczas porodu wytwarza przeciwciała. W następnej ciąży, gdyby dziecko miało Rh+, organizm matki starałby się go zwalczyć tymi przeciwciałami. Takim kobietom podaje się immunoglobulinę D cośtam, żeby te przeciwciała zablokować.
-
Nawet jak lekarz nie zleci to rozyczke i cytomegalią warto zrobić, żeby wiedzieć na czym się stoi. Rozyczke też po to żeby sprawdzić poziom przeciwciał, bo wiadomo że z czasem spadają. A jeśli ktoś nie chorował i nie szczepiony to wiadomo, że musi bardziej uważać. A z cytomegalią jak z toksoplazmozą. Większość podobno przeszła ja w dzieciństwie nawet nie wiedząc i wtedy jak wiemy że przeszliśmy to mamy spokój. A jak nie to wiadomo, ryzyko w ciąży zawsze jest i jak będziemy mieć badanie ujemne z początku ciąży, a nie daj boże cos się wydarzy złego, to jak potem wyjdzie że mamy przeciwciała to wiadomo że mogłyśmy chorować w ciąży. Moja koleżanka zachorowała obciąży, nie wiedziała o tym. Maluszek urodził się pozornie zdrowy, ale od początku chorował na częste zapalenie płuc. I dopiero jak miał kilka miesięcy trafiła do lekarki, która kazała porównać badania z ciąży i po. Wyszło że chorowała w ciąży. Zrobili dziecku badania i wyszło że urodził się z tym dziadostwem. Na szczęście wyleczyli go. Opis chaotyczny, bo chciałam krótko. Ale chodzi o to że tyle się straszy tokso, a o cytomegalii wiele osób nie słyszało.
-
Ja jako dziecko miałam i tokso i cytomegalie. Znaczy nie wiem kiedy dokładnie. Ale jak zrobiłam w pierwszej ciąży badania to miałam przeciwciała te świadczące o dawnej infekcji. Czytałam,że najczęściej właśnie łapią to dzieci i od niech najłatwiej ciężarna może się zarazić. Chodzi o cyto. Przypomina to ponoć przeziębienie i dlatego możemy nie wiedzieć, że przechodzimy.
Ale z kolei ja nie kojarzę niektórych badań o których wy piszecieWspólnie wszystkiego się dowiemy:)
Ja mam wizytę za 2 tygodnie i póki co mam tylko morfologia i mocz. Ale zawsze dostawałam zlecenie reszty badan dopiero na drugiej wizycie.