X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć kochane 😊
    Niby stary wyjadacz ze mnie i wiem ze niby powinno się robić betę w odstępie 48h i w tym samym labo. Ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana 😬 w sobotę beta 23,86 a wczoraj w innym labo 27h później wynik 48. Przyrost wg kalkulatora 269%. Będę dziś jeszcze raz (błagam nie krzyczcie) w tym samym co w sobotę i dzisiejszy wynik będę porównywać z tym sobotnim ale zastanawiam się czy wyniki między różnymi laboratoriami mogą się jakoś znacznie różnic? Przecież stężenie hormonu to stężenie hormonu, wynik powinien być taki sam nieważne na jakim sprzęcie robiony. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę 🙈

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 10:25

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krew oddana 💪 teraz najgorsze czekanie. Wyniki przeważnie są 16-18, więc muszę uzbroić się w cierpliwość, chociaż to nie łatwe :)

33l. ♀ ➥PCOS
  • Katarina1103 Znajoma

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny już sama nie wiem co robić.... Jestem za granica. 15.11 mam pierwsza wizytę w klinice w Holandii ale jutro mój mąż musi jechac do Polski i tak się zastanawiam czy nie jechac z nim i porobić przez te pare dni badania w Polsce. Powrót w niedziele. Problem w tym, że to aż 1500km. A ja biorę dosyć dużo leków ( accofil, Encorton, heparyna, Acard, Luteina, duphaston itd) i boje się czy taka długa podróż nie zaszkodzi...

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki wrote:
    Cześć kochane 😊
    Niby stary wyjadacz ze mnie i wiem ze niby powinno się robić betę w odstępie 48h i w tym samym labo. Ale ja jestem w gorącej wodzie kąpana 😬 w sobotę beta 23,86 a wczoraj w innym labo 27h później wynik 48. Przyrost wg kalkulatora 269%. Będę dziś jeszcze raz (błagam nie krzyczcie) w tym samym co w sobotę i dzisiejszy wynik będę porównywać z tym sobotnim ale zastanawiam się czy wyniki między różnymi laboratoriami mogą się jakoś znacznie różnic? Przecież stężenie hormonu to stężenie hormonu, wynik powinien być taki sam nieważne na jakim sprzęcie robiony. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę 🙈

Niby powinno być wszędzie tak samo, bo raczej są to książkowe zakresy no ale koniec końców każde labo ma "swoje" normy. Jak robiłam badania w szpitalu i porównywałam potem z Diagnostyką to dolne widełki się różniły. 😉

Czy wcześniej pisałam, że się nie stresuje? 😅 Zaczęłam odświeżać stronę, człowiek wie, że badania po 12 no ale kto zrozumie kobietę, na dodatek w ciąży. 😅🤷‍♀️ Na dodatek zauważyłam, że moje ulubione spagetti mi nie smakuje a JEŻYKI są dla mnie za słodkie. A, no i brzuch boli jak na okres (dziś miał się zacząć) i to potęguje moje nerwy.

Mam dziś luźny dzień w pracy i zajmuję głowę czytając i porównując zawartość poszczególnych składników w suplementach dla kobiet będących w ciąży i karmiących piersią. Wzięłam pod uwagę skład, dawkowanie, ilość w opakowaniu, no i oczywiście cenę. 😅 Jak skończę to podzielę się z Wami zdobytymi informacjami, może się przydadzą. 😁

11.2022r., Karol ❤
    12.2021r., 8tc 👼 Józef, trisomia 13 🖤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
    IG: @czytanki.matki
  • MamaTrójki Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ultra-Dżasta wrote:
    Niby powinno być wszędzie tak samo, bo raczej są to książkowe zakresy no ale koniec końców każde labo ma "swoje" normy. Jak robiłam badania w szpitalu i porównywałam potem z Diagnostyką to dolne widełki się różniły. 😉

Czy wcześniej pisałam, że się nie stresuje? 😅 Zaczęłam odświeżać stronę, człowiek wie, że badania po 12 no ale kto zrozumie kobietę, na dodatek w ciąży. 😅🤷‍♀️ Na dodatek zauważyłam, że moje ulubione spagetti mi nie smakuje a JEŻYKI są dla mnie za słodkie. A, no i brzuch boli jak na okres (dziś miał się zacząć) i to potęguje moje nerwy.

Mam dziś luźny dzień w pracy i zajmuję głowę czytając i porównując zawartość poszczególnych składników w suplementach dla kobiet będących w ciąży i karmiących piersią. Wzięłam pod uwagę skład, dawkowanie, ilość w opakowaniu, no i oczywiście cenę. 😅 Jak skończę to podzielę się z Wami zdobytymi informacjami, może się przydadzą. 😁

Widełki to wiem ze różne, ale chodzi mi o sam wynik ;) No nic, zobaczymy co tam dziś wyjdzie ;) dziękuję Ci za odpowiedz 😊

Jeśli chodzi o suplementy ja biorę DHA MAMA PREMIUM jestem w ciąży i karmie jeszcze piersią synka, skład i cenę maja ok tylko trzeba dwie tabletki dziennie :)

Love22 lubi tę wiadomość

Mama Piątki
    2005 🐭
    2019 🐹
    2021🐭
    2021 👼🏻 8tc
    2022 🐹🐹
  • Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie czytałam o nich i są bardzo okej, w sumie to najlepsze...Tylko ta cena mało zachęcająca. 😅

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • CarmeLatte93 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarina1103 wrote:
    Dziewczyny już sama nie wiem co robić.... Jestem za granica. 15.11 mam pierwsza wizytę w klinice w Holandii ale jutro mój mąż musi jechac do Polski i tak się zastanawiam czy nie jechac z nim i porobić przez te pare dni badania w Polsce. Powrót w niedziele. Problem w tym, że to aż 1500km. A ja biorę dosyć dużo leków ( accofil, Encorton, heparyna, Acard, Luteina, duphaston itd) i boje się czy taka długa podróż nie zaszkodzi...
    Ja też mieszkam za granica i tez mnie to kusiło żeby zajechać do Polski bo tam dużo łatwiej o badania wyniki itd ale.. Nie pojadę. Oczywiście to tylko moje zdanie i nie musisz się nim sugerować ale ja bym nie pojechała. To długa męcząca podróż. Nawet jeśli będziecie często robić przerwy to i tak dla organizmu duży wysiłek. Skoro bierzesz acard to pewnie tak jak u mnie istnieje u Ciebie większą możliwość powstania zakrzepu, czemu sprzyjają długie podróże w siedzącej pozycji. Mi lekarz to odradzał a właśnie jeżeli już to tylko z przerwami max co 2 godziny na 30 minut i wyjść pochodzić. Ale wtedy taka podróż jest jeszcze dłuższa i bardziej wykańczająca. Lepiej w pierwszym trymestrze zrezygnować.

Katarina1103 lubi tę wiadomość

preg.png
    08.07.2022 Oskar jest z nami ❤️
    21.10.2021 10dpo pozytywny test 😍😍😍
    26.04.2021 ❤ przestalo bić 8t6d 👼💔
    02.04.2021 beta pozytywna a😍
    Od 05.2019 starania o rodzenstwo
    9.10.2018 Benio jest już z nami 👨‍👩‍👦😍
  • Barbaritka84 Przyjaciółka

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś mam gorszy dzień pschicznie, nie dość że się martwie jutrzejszym USG to w końcu powiedziałam dzieciom o ciąży.
    I tak jak się spodziewałam córka 13 lat bardzo to przeżyła, tym bardziej że nie chciała mieć więcej rodzeństwa a i tak już ma młodszą 7 lat siostrę.
    Bardzo ciężko było, pierwszy dzień to był totalny bunt i robienie na złość a na drugi dzień dużo płaczu ( plakałyśmy obie) i duuużo wyjaśniania.
    Przeżywa to bardzo emocjonalnie, ma wiele obaw i już wiem że bez psychologa się nie obejdzie.
    Ogónie dupa blada.

Mam nadzieje, że z czasem wszystko się unormuje ale póki co mam totalny spadek formy.

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oczywiście dziewczyny trzyama kciuki za dzisiejsze wizyty i bety.
    Dawajcie znać co u was

Sendi94 lubi tę wiadomość

• CarmeLatte93 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do witamin to z tego co wiem to mama DHA premium są właśnie najlepsze. Ja w poprzednich ciążach brałam femibion, bo tak mi kiedyś poleciła lekarka. A teraz jak zmieniłam lekarza to mnie trochę zszokował. Powiedział że oczywiście jeśli chce mogę coś brac ale to absolutnie nie ma sensu chyba że dla mojego spokoju i to wszystko tylko biznes famacetyczny. Te wszystkie witaminy są ważne ale tylko w pierwszych tygodniach czyli brac je powinnyśmy ale już planując ciążę żeby się zgromadziły zapasy z których będzie czerpać dziecko tworząc organy. Po 10 tygodniu ciąży to już tylko biznes i nie ma żadnych badań wykazujących korzyści z suplementacji. Za to zdrów dieta ma ogromne znaczenie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 listopada 2021, 11:10

preg.png
  • CarmeLatte93 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Barbaritka84 wrote:
    Ja dziś mam gorszy dzień pschicznie, nie dość że się martwie jutrzejszym USG to w końcu powiedziałam dzieciom o ciąży.
    I tak jak się spodziewałam córka 13 lat bardzo to przeżyła, tym bardziej że nie chciała mieć więcej rodzeństwa a i tak już ma młodszą 7 lat siostrę.
    Bardzo ciężko było, pierwszy dzień to był totalny bunt i robienie na złość a na drugi dzień dużo płaczu ( plakałyśmy obie) i duuużo wyjaśniania.
    Przeżywa to bardzo emocjonalnie, ma wiele obaw i już wiem że bez psychologa się nie obejdzie.
    Ogónie dupa blada.

Mam nadzieje, że z czasem wszystko się unormuje ale póki co mam totalny spadek formy.
    W pewnym sensie wiem co przeżywacie. Jestem najstarsza z rodzeństwa. Kiedy mój mama zaszła w ostatnią ciążę najmłodsza siostra miała 12 lat. My starsze bardzo się cieszyłyśmy,byłyśmy już dorosłe i samodzielne ale wtedy najmlodsza siostra bardzo to przeżyła. Reagowała jak Twoja córka. Początki nawet po narodzinach były bardzo trudne. Ona czuła się już nieważna, że się znudziła, brakowało jej uwagi o którą ciężej przy takim maleństwie. Mama też wtedy zdecydowała się na pomoc terapeuty. Przyniosło to mega korzyści, ale też trochę trwało. Obecnie najmłodsza siostra ma 7 lat i obie nie mogą beż siebie żyć.pierwsze zarobione pieniadze siostra wydała na zabawki dla najmłodszej 😉

preg.png
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też się właśnie zastanawiałam nad witaminami, bo trochę ich biorę, ale każde oddzielnie (witamina D, kwas foliowy, witamina B5, olej z wątroby dorsza, cynk) I czy lepiej kupić takie typowo ciążowe i wtedy z tych zrezygnować, bo razem to już na pewno za duże dawki co poniektórych będą, czy sobie dalej je brać tylko ewentualnie dodać coś, co by się koniecznie przydało a jeszcze tego nie biorę. Jak myślicie?

33l. ♀ ➥PCOS

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CarmeLatte93 wrote:
    W pewnym sensie wiem co przeżywacie. Jestem najstarsza z rodzeństwa. Kiedy mój mama zaszła w ostatnią ciążę najmłodsza siostra miała 12 lat. My starsze bardzo się cieszyłyśmy,byłyśmy już dorosłe i samodzielne ale wtedy najmlodsza siostra bardzo to przeżyła. Reagowała jak Twoja córka. Początki nawet po narodzinach były bardzo trudne. Ona czuła się już nieważna, że się znudziła, brakowało jej uwagi o którą ciężej przy takim maleństwie. Mama też wtedy zdecydowała się na pomoc terapeuty. Przyniosło to mega korzyści, ale też trochę trwało. Obecnie najmłodsza siostra ma 7 lat i obie nie mogą beż siebie żyć.pierwsze zarobione pieniadze siostra wydała na zabawki dla najmłodszej 😉

Bradzo mnie ucieszyłaś tą wiadomością, ja wiedziałam że będzie z nią ciężko. Liczę na to że kiedys to się zmieni, wiem też że potrzebujemy na to dużo czasu.
    A z nią jest dokładnie tak jak mówisz, boi się że coś straci, że już nie będzie potrzebna. Staram się teraz poświęcać jej dużo uwagi i po porodzie też bedę chciała na tyle ile to możliwe spędzać z nią czas.
    Liczę, że pomoc psychologa wniesie dużo pozytywnych rzecz, tym bardziej że ona sama już tego chce ( wcześniej nawet nie chciała o tym słyszeć).

To jest takie ciężkie :(

Syn 19 lat jest znowu całkowicie obojętny, ale on już niedługo będzie mógł się usamodzielnić dlatego jemu to wisi.

• 910608 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i próbuję dojść do siebie.

Wg OM powinien być 6t1d, ale zakładając, że okres się wydłużył do 28 dni to powinien być 5t5d, a lekarz nawet nie był w stanie podać wieku ciąży 😭
    Widać pęcherzyk żółtkowy, który ma tylko 3,5 mm 😭 zarodka nie dało rady zmierzyć 😭 Beta dziś powinna wynieść ok. 24 tys., jeśli nadal jest prawidłowy przyrost, więc powinno dać radę zmierzyć zarodek.

Dostałam heparynę i skierowanie na badanie mutacji Leidena, białek C i S, p/antykariolipidowych i polecenie wizyty u hematologa.

I wiem, że może późne zagnieżdżenie albo coś. I że każda ciąża jest inna, ale... No mam jakieś złe przeczucia. Nie wiem czy dotrwam do wizyty za 2 tygodnie, czy będę dalej w ciąży...

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • CarmeLatte93 Ekspertka

Wysłany: 8 listopada 2021, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Jestem po wizycie i próbuję dojść do siebie.

Wg OM powinien być 6t1d, ale zakładając, że okres się wydłużył do 28 dni to powinien być 5t5d, a lekarz nawet nie był w stanie podać wieku ciąży 😭
    Widać pęcherzyk żółtkowy, który ma tylko 3,5 mm 😭 zarodka nie dało rady zmierzyć 😭 Beta dziś powinna wynieść ok. 24 tys., jeśli nadal jest prawidłowy przyrost, więc powinno dać radę zmierzyć zarodek.

Dostałam heparynę i skierowanie na badanie mutacji Leidena, białek C i S, p/antykariolipidowych i polecenie wizyty u hematologa.

I wiem, że może późne zagnieżdżenie albo coś. I że każda ciąża jest inna, ale... No mam jakieś złe przeczucia. Nie wiem czy dotrwam do wizyty za 2 tygodnie, czy będę dalej w ciąży...
    Nie denerwuj się, to jeszcze nic nie znaczy. Moim zdaniem naprawdę to jest ok. Pamiętam jak dziś jak byłam na pierwszej wizycie w pierwszej ciąży. Pracowałam fizycznie w chłodzie więc bardzo zależało mi na szybkim zaświadczeniu o ciąży żeby dostać zakaz zawodu. Byłam tam dokładnie w 5t6d, czyli tak jak Ty teraz i było widać dokładnie to samo czyli.. nic. Pani doktor mogła jedynie stwierdzić pęcherzyk który był w odpowiednim miejscu. Dzisiaj ten pęcherzyk ma 3.latka.

preg.png

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 jeśli to 5t5d to jeszcze ma prowo nie być widać zarodka.
    Zobaczysz że na następnej wizycie będzie już zarodek i bijące serduszko.

• Ultra-Dżasta Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 pamiętam jak na forum staraniowym dziewczyny pisały, że w 5t rzadko coś widać 😉. Kochana, nie myśl o najgorszym 😘, zrób coś, co poprawi Ci humor i sprawi, że na chwilę o tym zapomnisz. Bądź dobrej myśli!

11.2022r., Karol ❤

👩‍🏭 28 l.
    👨‍🔧 26 l.

🏃‍♀️🧗‍♀️🏞❤
  • Morgana Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 dziewczyny dobrze piszą. Nie można od razu nastawiać się na najgorsze. Każda ciąża jest inna. Ja bym na pewno nie wytrwałabym czekać 2 tygodnie na następną wizytę i od razu pobiegłabym zobaczyć co inny lekarz powie, bo wiadomo lekarz lekarzowi nie równy, a sprzęt jakim robi usg też ma znaczenie. Także ja dalej trzymam mocne kciuki ✊✊🍀

33l. ♀ ➥PCOS
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MamaTrójki, jak dobrze że jest tu jeszcze ktoś kto jest w trakcie kp. Zamierzasz karmić cała ciążę? Bierzesz jakieś witaminy oprócz kwasu foliowego? Zastanawiam się właśnie A pro po witamin czy nie zwiększyło się teraz zapotrzebowanie i sama dieta może już nie wystarczać... bo normalnie to zawsze brałam tylko folik +zdrowa dieta. Ale kp i ciąża to chyba jednak inna sytuacja...

202206271756.png
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 8 listopada 2021, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 będzie dobrze, rzadko przed 6 tygodniem widać coś więcej. Trzymam kciuki .

202206271756.png
‹‹ 7 8 9 10 11 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ