X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamusie 2022
Odpowiedz

Lipcowe mamusie 2022

Oceń ten wątek:
  • PatkaPP Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jejuś szybciutko powiedziano płeć. W pierwszej ciąży dowiedziałam się na drugich prenatalnych czyli ok 20t, a w drugiej ciąży w 16t nie wiedziałam co ma być. Dlatego teraz się nie nastawiam na szybką informację. Czekam cierpliwie do wiosny ;)

3jgxskjopx38dbpv.png
    07.2020 - 16tc👼💔
    05.2019 - Zosia ❤️
  • MDW Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy___ wrote:
    Cześć dziewczyny, u mnie 5,20 cm ruchliwego bobaska, 11+6 tc :D FTR 153, widziałam model 3d <3 Pani Ginekolog spytała, czy chcemy znać płeć na 80% - złamałam się i poprosiłam o informację. Podobno dziewczynka - staram się nie nastawiać, bo dziecku koleżanki wyrósł siusiak ;), ale się ucieszyłam - gdybym nie wiedziała, to bym się męczyła zastanawianiem, jaka jest ta przewidywana płeć :D
    W przyszłym tygodniu prenatalne.
    Serio? Już było widać płeć?Ja mam zapisane w pamiętniku z poprzedniej ciąży że około 20 tc widać było że chlopak i się sprawdziło. Wcześniej jakaś szalona lekarka wróżyła chyba w 5-6 tc dziewczynkę! I wiecie, że ja się na te dziewczynkę nastawiłam a potem płakalam trzy dni, że jednak chlopak. I teraz sobie obiecuje, że co mi nie powiedzą odnośnie płci to do 20 tc nie będę tego brała na serio. A dziewczynki gratuluję!!!

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Daisy___ Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też byłam zaskoczona, że zaproponowano mi tak wcześnie podanie płci... :D I też chcieliśmy wiedzieć, jak będzie 100%, no ale ciekawość zwyciężyła. Zobaczymy, czy się sprawdzi ;) Cieszę się niesamowicie, że znowu wszystko jest dobrze i że za tydzień znowu podejrzę dzidzię.

Love22 lubi tę wiadomość

preg.png
    👧 07.2022
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 wrote:
    Ja krew na pappę będę przed USG dawać do badania, już w ten poniedziałek, żeby na wizycie z USG lekarz wszystko wyliczył. Oczywiście, o ile wynik przyjdzie, bo wczoraj czytałam, że do 10 dni trwa badanie pappy 💁‍♀️
    A w którym laboratorium robisz to badanie? Strasznie długi ten czas oczekiwania. Ja ostatnio wyniki miałam z dnia na dzień (w Synevo), dziś pytałam w przychodni i dostałam info, że max 2 dni się czeka. Robię w poniedziałek po świętach, a w środę będę miała usg juŻ z uwzględnieniem PAPPA.

Co do płci, to w poprzedniej ciąży lekarz w trakcie prenatalnych obstawił chłopca na 80% i miał rację.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 14:51

Qx7mp2.png
    11.2019 cb 💔 02.2021 SYNEK ❤️ 10.2021 - 12 dpo (1 cs) ⏸ 🍀
  • Love22 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też płeć sprawdzała się ta podana na prenatalnych. Umówiłam się na te prenatalne do kliniki do której dostałam skierowanie między świętami, ale jeszcze nie wiem czy pojadę bo godzina wieczorna i nie wiem czy dojadę. Za tydzień mam dzwonić czy się nie zwolniliło coś koło południa. A jak nie to w razie czego samo usg prenatalne zrobi prowadzący i też jakoś będzie . Na połówkowe umowie się już wcześniej prywatnie dodatkowo. Od wczoraj boli mnie brzuch, chyba za dużo ruchu i dźwignia. Jeszcze dziś synek marudny i chce się cały czas nosić i lulac. Coś go brzuszek boli. Właśnie dziewczyny, ile was wasze maluchy które nosicie? Czy noszenie 13 kg może mi zaszkodzić?

202206271756.png
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas w 11+2 na prenatalnych lekarz obstawiał dziewczynkę dlatego, że nic nie było widać między nóżkami. Sprawdziło się. Mój lekarz w 15 tc już twierdził, że na pewno dziewczynka po długim przyglądaniu się. Ja dopiero zaufałam koło 20 tc jak nic nie wyrosło :D

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 wrote:
    U mnie też płeć sprawdzała się ta podana na prenatalnych. Umówiłam się na te prenatalne do kliniki do której dostałam skierowanie między świętami, ale jeszcze nie wiem czy pojadę bo godzina wieczorna i nie wiem czy dojadę. Za tydzień mam dzwonić czy się nie zwolniliło coś koło południa. A jak nie to w razie czego samo usg prenatalne zrobi prowadzący i też jakoś będzie . Na połówkowe umowie się już wcześniej prywatnie dodatkowo. Od wczoraj boli mnie brzuch, chyba za dużo ruchu i dźwignia. Jeszcze dziś synek marudny i chce się cały czas nosić i lulac. Coś go brzuszek boli. Właśnie dziewczyny, ile was wasze maluchy które nosicie? Czy noszenie 13 kg może mi zaszkodzić?
    Moja córka waży 10 kg. Mam krwiaka, a i tak muszę ją nosić. Staram się jakoś gwałtownie jej nie dźwigać/schylać po nią tylko np. Ze schodów sie podnoszę z nią całą. I robie to tylko jak już nie mam wyjścia bo nie współpracuje. Sama jestem drobna więc te 10 kg to dla mnie sporo 🙈 lekarzowi powiedziałam jak to wygląda, ale nic mnie nie krytykował. Czytałam u mamyginekolog na ten temat. Np. Była informacja, że podnoszenie 11 kg do 10 razy dziennie jest bezpieczne. Ja się może zmieszcze w tym po zmianach. W zależności od kraju podają różnie. Wiadomo inaczej to będzie w zdrowej ciąży, a inaczej jak cos jest nie tak. Jezeli boli Cię po tym brzuch to może postaraj sie nosic go rzadziej albo więcej odpoczywaj.

https://mamaginekolog.pl/mamusiu-na-raczki///

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 17:28

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • MDW Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie syn ma 12,5 kg i czasem go podnoszę ale on ma już ponad dwa lata więc jest to sporadycznie np. gdy trzeba go pocieszyć. Staram się coraz mniej ale codziennie kilka razy go podniosę.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • 910608 Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lolita wrote:
    A w którym laboratorium robisz to badanie?

Badanie Pappy robię w przychodni, gdzie przyjmuje mój lekarz, a oni mają umowę z Synevo. Zapisywała mnie recepcjonistka i to ona, nie lekarz, zasugerowała zrobić to wcześniej niż USG. Jak dobrze, że Ty zapytałaś u źródła o czas oczekiwania na wyniki <3 Chyba się wyrobię :D

Daisy__, jak się cieszę! Co za cudne wieści :D Mamy pierwszą dziewczynkę na pokładzie! 🥳

Daisy___ lubi tę wiadomość

age.png

05/2021 - 💔
    02/09/21 - 💔
    27/10/21 - ⏸ 🤯 beta 484 ⏩ 6677🙏 (2️⃣5️⃣cs)
    23/11/21 - USG ⏩ 1 cm 👶
    23/12/21 - I prenatalne ⏩ 58 mm człowieka, pomiary w normie 👌
    15/02/22 - połówkowe ⏩ 346 g dziewczynki, w USG PRUV 😔
    14/07/22 - Inka 🎀, 2730g, 48 cm
  • mcdulka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2021, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wrocilam od lekarza. Zrobił mi usg genetyczne- wszystko jest idealnie, na 80% dziewczynka ❤️. We wtorek idę na badanie prenatalne do specjalisty FMF i wtedy odetchne już całkowicie z ulga.

Daisy___, myszajda, Katsy, Lolita, Izolda7913, 910608, Moniika, Wiolala, PatkaPP, JUST7797, Justaaa lubią tę wiadomość

• mcdulka Ekspertka

Wysłany: 17 grudnia 2021, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i ja na wyniki pappy w Alabie czekałam 1dzien a lekarz kazał zrobić tydzień przed usg dla pewności.

• Lolita Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    910608 też robię w przychodni, która ma kontrakt z Synevo. Uprościłam moja wypowiedź ;) to raczej powinnaś mieć znacznie szybciej wyniki. Z ciekawości sprawdziłam zeszłoroczne, i okazało się, że wynik miałam tego samego dnia, co pobranie z godz. 11 :)

Qx7mp2.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei jadę jutro zrobić jakieś takie podstawowe badania dla lekarza z kliniki, z którym mam zamiar się już pożegnać we wtorek. Z hitów to kazał mi zrobić trzeci raz homocysteine w przeciągu 4 miesięcy (przy wyniku 5,6- dolna granica) i crp! Nie chce mieć z nim na pieńku więc zrobię ale strasznie wydziwia a ja na prawdę mam na co wydawać pieniądze. Za to alloprzeciwciała (bo już raz rodzilam) nie zlecił, chociaż niby należy to zrobić do 11 tc. Na szczęście moj docelowy ginekolog prowadzący trzymał rękę na pulsie.

Badam też jutro Tsh bo chociaż nie jestem pacjentem endokrynologicznym to procedura ivf wywróciła do góry nogami mogę idealne Tsh. Schodzę powoli z pierwszych leków: estrogeny i encorton. I to też już może zmienić wynik Tsh. Obecnie biorę Euthyrox 50 ale mam nadzieję że będę mogła zejść do 25 czy 37,5.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MDW wrote:
    Ja z kolei jadę jutro zrobić jakieś takie podstawowe badania dla lekarza z kliniki, z którym mam zamiar się już pożegnać we wtorek. Z hitów to kazał mi zrobić trzeci raz homocysteine w przeciągu 4 miesięcy (przy wyniku 5,6- dolna granica) i crp! Nie chce mieć z nim na pieńku więc zrobię ale strasznie wydziwia a ja na prawdę mam na co wydawać pieniądze. Za to alloprzeciwciała (bo już raz rodzilam) nie zlecił, chociaż niby należy to zrobić do 11 tc. Na szczęście moj docelowy ginekolog prowadzący trzymał rękę na pulsie.

Badam też jutro Tsh bo chociaż nie jestem pacjentem endokrynologicznym to procedura ivf wywróciła do góry nogami mogę idealne Tsh. Schodzę powoli z pierwszych leków: estrogeny i encorton. I to też już może zmienić wynik Tsh. Obecnie biorę Euthyrox 50 ale mam nadzieję że będę mogła zejść do 25 czy 37,5.
    MDW nie mam pojęcia co to za badania, ale mam nadzieję, że Ci dobrze powychodza i że będziesz mogła zejść z tylu leków 🤞 ja już jestem "chora", że muszę brać tego dupka. Z witaminami, magnezem to już robi się garść leków jak dla staruszki 🙈

MDW lubi tę wiadomość

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Wiolala Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja biorę witaminy, luteinę i metformine.
    Zostało mi ostatnie opakowanie glucophage i będę brała teraz po pół tabletki żeby stopniowo zejść z dawki i akurat w 14 tc skończę.
    Dowiedziałam się, że mój lekarz nie robi prenatalnych ale znalazłam już miejsce gdzie chce zrobić także jeżeli wszystko będzie dobrze we wtorek to umawiam się od razu :)

Zapominamy o tym co było złe bo jesteś już z nami Synku ♥️♥️♥️

age.png
  • MDW Autorytet

Wysłany: 17 grudnia 2021, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moniika wrote:
    MDW nie mam pojęcia co to za badania, ale mam nadzieję, że Ci dobrze powychodza i że będziesz mogła zejść z tylu leków 🤞 ja już jestem "chora", że muszę brać tego dupka. Z witaminami, magnezem to już robi się garść leków jak dla staruszki 🙈
    Nooo ja mam walizkę leków dziennie także już nawet nie jak staruszka a poważnie chora :p
    Trzymajcie kciuki za to nieszczęsne Tsh 🙏🏻
    Już coraz mniej dni do wizyt i zaczynam świrowac.

2019 IUI, CC 40 tc
    2022 IVF, CC 36+1 tc
  • Lolita Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2021, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Love22 wrote:
    Dziewczyny, ile was wasze maluchy które nosicie? Czy noszenie 13 kg może mi zaszkodzić?
    Ja targam 10,5 kg niechodzącego bombla. I z pewnością podnoszę go więcej niż 10 razy, o których pisze mama nie-ginekolog. No ale co zrobić, sam się do krzesełka czy do łóżeczka nie wsadzi. Ważne, żeby to robić umiejętnie, przede wszystkim w trakcie podnoszenia wypuszczać powietrze, aby nie zwiększało się ciśnienie srodbrzuszne, zamiast schylania robić przysiad i wstawać całym ciałem, a nie przeciążając kręgosłup itp. Ja nie mam na tej moment żadnych dolegliwości bólowych związanych z noszeniem dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2021, 08:25

Qx7mp2.png
  • Justaaa Ekspertka

Wysłany: 18 grudnia 2021, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie płci. Wyrostek płciowy u chłopców jest skierowany do góry a u dziewczynek bardziej rownolegle do kręgosłupa. Zależy od jakości usg, ale czasem widoczne jest to jako dwie rurki. Jak rownolegle to dziewczynka, takie info mam🙈
    Drugie zdjęcie z mojej pierwszej ciąży, już było dobrze widać ze dziewczyna. Miala 5,3cm. :)

03deb69b8f52.jpg

721900a91914.jpg

910608 lubi tę wiadomość

2nn3skjovezv3wxq.png
    iv09t5odpg9q4qsv.png
    29.10.21 dwie kreski 🥰
    19.02.21 💔6tc [*]
    2.02.21 kolejne dwie kreski ❤️
    5.03.18 dwie kreski na teście !!! :D
    Hiperinsulinemia, PCOS
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, nie jest teoretycznie ginekologiem, ale tylko u niej znalazłam jakieś konkrety ;) sa to informacje z publikacji medycznej, a nie wymyślone przez nią. Póki mnie to uspokaja to się na tym opieram. Gdybym nie miała krwiaka to pewnie miałabym to w nosie ile razy dokładnie ją podnoszę 😌

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2021, 10:54

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
  • Moniika Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2021, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justaaa wrote:
    Odnośnie płci. Wyrostek płciowy u chłopców jest skierowany do góry a u dziewczynek bardziej rownolegle do kręgosłupa. Zależy od jakości usg, ale czasem widoczne jest to jako dwie rurki. Jak rownolegle to dziewczynka, takie info mam🙈
    Drugie zdjęcie z mojej pierwszej ciąży, już było dobrze widać ze dziewczyna. Miala 5,3cm. :)

03deb69b8f52.jpg

721900a91914.jpg
    Słyszałam o tym wcześniej, ale nie umiałam tego sama ocenić i tak 😁 tutaj dość prosto to wygląda.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2021, 10:50

ckai3e3kwr8svtby.png

06.2020 córeczka 🧚‍♀️❣
‹‹ 97 98 99 100 101 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ