Lipcowe mamusie 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Mój tak samo się boi, ja też w sumie jakoś nie mam parcia i ochoty 😔 Boję się również ze coś się stanie 🙈 złe wspomnienia związane z aplikatorem 🙄 Ciągle mówi, ze on nie chce zrobić krzywdy fasolce 🥺
02.11.2021 - II
04.11.2021 - beta 63 mlU/ml 6
1 wizyta - 17.11.2021 (przecherzyk ciążowy z mini zarodkiem)
2 wizyta - 06.12.2021🎅8+1 (jest ❤️ CRL 1,8 cm )
3 wizyta - 10.01.2022 - 13+1 (CRL 7,7 według usg 13+6)
4 wizyta - 07.02.2022 - 💖 czy 💙? -
Byłam na wizycie. Wyniki okej. Doktor mnie jeszcze zbadał, krwiak się zmniejszył ❤ kolejna wizyta za miesiąc:)
myszajda, JUST7797, Izolda7913, PatkaPP, Sylwia1182, Lolita, Wiolala, Katarina1103, Katsy, Sendi94, Domistr, Justaaa lubią tę wiadomość
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Mój mąż bał się w czasie od testu do pierwszej wizyty u gin, na której byliśmy już razem, to był 5+5tc wg USG. I wtedy lekarz sam z siebie powiedział, że możemy uprawiać seks, nie widzi przeciwskazań. Ale ani razu nic się nie zdarzyło, żebym miała wystarczająco dużo sił 🤷🏼♀️
Moniika, super wieści 😍 za miesiąc to który już tc będzie? Ja nie wiem dziewczyny jak wy wytrzymujecie miesiąc cały między wizytami. Do tej pory miałam co 2 tygodnie, aż do 23.11. Teraz prenatalne dopiero przed wigilią i że stresu po którejś nocy wyprałam koszule nocne, żeby ze dwie świeże mieć gotowe w razie czego... wiem, blondynka. Ale to chyba mój sposób przeżywania traumy.
Ale dziś liczę na przyjemne sny, i Wam też spokojności życzę! 😊 jutro już piątek! 🥳 -
A na te badania prenatalne to muszę się sama zapisać czy mój gin to zrobi ? On jeszcze nic nie wspominał o tym a ja się boję, że będą długie terminy to nie zrobię w tym wyznaczonym czasie... Sorki za głupie pytanie ale na prawdę nie mam o tym pojęcia 🙄
Sylwia1182 lubi tę wiadomość
-
U mnie prenatalne robi mój gin. Najlepiej zadzwoń i się zapytaj co i jak
Co do seksu, wywołałam mojego bojaźliwego wczoraj wieczorem chyba na tym forum 🙈 po dłuższej abstunencji mowi:tak jakoś inaczej, lepiej 🙈 ciąża a rządzi się swoimi prawami 🤫Katsy, Wiolala lubią tę wiadomość
02.11.2021 - II
04.11.2021 - beta 63 mlU/ml 6
1 wizyta - 17.11.2021 (przecherzyk ciążowy z mini zarodkiem)
2 wizyta - 06.12.2021🎅8+1 (jest ❤️ CRL 1,8 cm )
3 wizyta - 10.01.2022 - 13+1 (CRL 7,7 według usg 13+6)
4 wizyta - 07.02.2022 - 💖 czy 💙? -
Dzień dobry Drogie Panie😊
Witam się z Wami w piąteczek,u mnie tydzień wymagający,miałam wizytę u gin w De bo potrzebowałam L4 ,przy okazji wypłynął temat wystąpienia o całkowity zakaz pracy do końca ciąży. Ale przyznam że generalnie temat całkiem mi obcy jeśli chodzi o formalności,więc będę musiała jakoś to ogarnąć,popytać tu i ówdzie.
Na wizycie okazało się,że mam kiepską cytologię ( dodam,że przed ciążą była ok) i dostałam skierowanie na rozszerzoną diagnostykę.
Ogólnie samopoczucie podobnie jak u wszystkich,mózg jakby walczył ale ciało nie współpracuje😜🤷
Wiola,jeżeli skończyłaś 35 lat dostaniesz skierowanie na prenatalne z automatu w ramach rządowego programu,jeżeli nie,to musisz sobie sama to ogarnąć.
Najlepiej spytaj swojego giną,napewno coś Ci podpowie.
910608, widzę,że stoimy przed podobnym dylematem,mój mąż ma urodziny w czwartek a ja z prezentem dalej w lesie.
Oczywiście miałam zapędy upiec mu torta,ale jak to Ty mówisz"Borze Tucholski" skąd ja wezmę tyle siły😂😂😂 -
910608 wrote:
Dziewczyny co do prenatalnych to zależy od tego, czy Wasz lekarz je robi. Jeżeli nie ma odpowiedniego sprzętu albo z innych względów nie czuje się na siłach to powinien dac Wam wcześniej znać żebyście gdzieś indziej poszły zrobić, raczej bez względu na wiek.. chyba, że to na NFZ to może wtedy tylko jak spełniacie jakieś "wymagania". Mój lekarz robi prenatalne chociaż się z nim nie dogadałam za bardzo (nie wiedziałam jak mi to wypadnie i bałam się że na jego urlop, ale wychodzi idealnie). Jakbym nie była zadowolona to będę na szybko szukać terminu tam gdzie byłam w poprzedniej ciąży (myślałam że mój nie robi bo dopiero kupił nowy sprzęt, a wolałam mu nie mówić że się wybieram gdzie indziej xD przynajmniej mam ładne zdjęcia).Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 grudnia 2021, 10:00
06.2020 córeczka 🧚♀️❣ -
Wiolala wrote:A na te badania prenatalne to muszę się sama zapisać czy mój gin to zrobi ?
To chyba zależy od przychodni i samego lekarza. Mój prowadzący np. ma uprawnienia, ale i tak na prenatalne wysłał mnie do innego 🤷♀️ Ale zapisywałam się sama w tej przychodni, gdzie prowadzę ciążę. Na NFZ wysyłają do szpitali, z którymi mają umowę, więc musisz podpytać, bo jest dużo różnych możliwości.
I nie ma głupich pytań, serio. Lepiej zapytać i zrobić dobrze, niż potem się stresować i próbować naprawiać
Sylwia1182, kurcze, te podejrzane wyniki cytologii zawsze budzą we mnie niepokój, bo kilka lat temu miałam zmiany przedrakowe CIN2. A jaką metodą miałaś robioną cytologię? Na wydruku z wynikiem powinna być wpisana. Jest jakaś stara metoda, w której w ciąży wychodzą jakieś zapalenia. Mam nadzieję, że to nic poważnego 🍀 A co do tortu - idę dziś do piekarni, sama nie piekę, nie ryzykujęMam nadzieję, że dalej będzie mnie kochać
Sylwia1182 lubi tę wiadomość
-
Ja moją lekarkę wzięłam podstępem 🤭 Zapytał na ostatniej wizycie, czy lepiej będzie 29.12 czy 8.01 jak zrobimy te prenatalne. Odpowiedziała, że ona woli bliżej 12-13 robić, bo wtedy więcej widzi 😁 I od razu skierowanie na krew na pappa wypisała. Powiedziała, żeby spuścić krew nastepnego dnia po usg.
-
Ja krew na pappę będę przed USG dawać do badania, już w ten poniedziałek, żeby na wizycie z USG lekarz wszystko wyliczył. Oczywiście, o ile wynik przyjdzie, bo wczoraj czytałam, że do 10 dni trwa badanie pappy 💁♀️
-
Ciekawi mnie różne podejście lekarzy do terminu pobierania krwi na pappe właśnie. Obiło mi się o uszy, że pobranie krwi powinno być jak najbliżej terminu usg, bo wtedy wyniki odnoszą się do tego, co we krwi było w czasie właśnie usg, nawet jak trzeba na wyniki poczekać. Ale to i tak głównie statystyka 🤷♀️
-
Hej dziewczyny, czytam was na bieżąco ale mało się udzielam.
Ja usg prenatalne mam 20.12 dostałam skierowanie od mojej gin, ze względu na wiek, natomiast na Pappa nie dostałam.
Też bardzo się boję ale staram się myśleć pozytywnie, zresztą chyba przed każdym usg się stresuje.
Od 9 tyg czuje się całkiem nieźle, mdłości minęły, zostało zmęczenie, senność i totalny brak sił.
Co do libido to moje totalnie siadło, padam spać.
Jutro zaczynam 12 tydz
W pracy już wszystkich poinformowałam, ogólnie się ucieszyli, ale mają nadzieje że popracuję jeszcze trochę. Póki dobrze się czuję zadeklarowałam, że zamierzam pracowac do końca kwietnia chyba że bedę gorzej się czuła.
w firmie już jestem 4 ciężarną, także ciąże sie posypały.
Życzę wam dziewczyny Wesołych Świąt i duuużo siły.
Lolita, Sylwia1182 lubią tę wiadomość
-
Jest taki artykul mamyginekolog traktujący właśnie o teście Pappa i tam jest napisane, że krew na białko Pappa można oddawać już od 8 tc. Mój ginekolog prowadzący jest właśnie ekspertem w dziedzinie ultrasonografii płodu i on rekomenduje najpierw pobrać krew (z uwagi na czas oczekiwania na wyniki 7-10 dni wcześniej niż usg)i zgłosić się z wynikami na usg prenatalne. Trwa to około godziny - co pamiętam było dla mnie zaskoczeniem. Ale po wizycie dostałam kilka stron opisu skorelowanego już o wyniki białka Pappa, a nie musiałam na nie dodatkowo czekać dwóch tygodni. Dla mnie taki wariant jest wygodny bo nie muszę czekać na kompletne badanie ale wydaje mi się, że każda wersja jest poprawna i nie ma tu lepszej czy gorszej.2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Barbaritka84 to koniecznie dawaj znać w poniedziałek po badaniu. Włączam kciuki! Fajnie, że w pracy tyle ciężarówek. Potem będziecie mogły kącik malucha w pracy zorganizować 🤗
MDW, a wiesz może czy przed badaniem Pappy trzeba np. być wyspanym? Czy to nie ma takiego wpływu na wynik jak na hormony? Bo na czczo chyba nie trzeba być, prawda?Barbaritka84 lubi tę wiadomość
-
910608 wrote:Barbaritka84 to koniecznie dawaj znać w poniedziałek po badaniu. Włączam kciuki! Fajnie, że w pracy tyle ciężarówek. Potem będziecie mogły kącik malucha w pracy zorganizować 🤗
MDW, a wiesz może czy przed badaniem Pappy trzeba np. być wyspanym? Czy to nie ma takiego wpływu na wynik jak na hormony? Bo na czczo chyba nie trzeba być, prawda?2019 IUI, CC 40 tc
2022 IVF, CC 36+1 tc -
Cześć dziewczyny, u mnie 5,20 cm ruchliwego bobaska, 11+6 tc
FTR 153, widziałam model 3d
Pani Ginekolog spytała, czy chcemy znać płeć na 80% - złamałam się i poprosiłam o informację. Podobno dziewczynka - staram się nie nastawiać, bo dziecku koleżanki wyrósł siusiak
, ale się ucieszyłam - gdybym nie wiedziała, to bym się męczyła zastanawianiem, jaka jest ta przewidywana płeć
W przyszłym tygodniu prenatalne.myszajda, MDW, Wiolala, Katsy, PatkaPP, Lolita, 910608, Sylwia1182, Moniika, Justaaa lubią tę wiadomość
-
Wiolala wrote:Daisy ale fajnie
pewnie na prenatalnych potwierdzą płeć ?
Tak, zobaczymy, czy między nogami coś się pojawiło - czy nadal nic, dystans czasowy będzie mały, ale sprzęt lepszy. Zdziwiłam się, bo przeczuwałam chłopca, ale okazało się, że mąż obstawiał dziewczynkę. Natomiast w przypadku mojej koleżanki pomylił się świetny ekspert od prenatalnych, napisał jej wynik na karteczce, więc zaczęła zamawiać ciuszki, a na rutynowej wizycie za 3-4 tygodnie płci nie dało się pomylić, bo dzidziuś dumnie demonstrował siusiaka
Więc staram się być zen
Wiolala lubi tę wiadomość