X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mimi2 wrote:
    Leni A długo czekasz?
    Ja miałam mieć wyniki w ciągu tygodnia A tu dwa mijają i nic... Jak w poniedziałek nic nie będzie to zadzwonię.

Byłam na prenatalnych tydzień temu w czwartek (7.01) więc dziś 8 dzień czekam. Miałam. Nadzieję, że już będą. Mają na maila przyjść.

l22ndf9helggnp3z.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana__33 wrote:
    Mi wczoraj dał zdjęcie 3d,malo co widać, ale i tak się cieszylam :)
    Dziewczyny pomóżcie mi, bo troche nie ogarniam, chodzę do lekarza prywatnie, ale to jest ginekolog, który ma umowę z NFZ i przyjmuje też w szpitalu, jest tam ordynatorem. Czy jeśli chodzę prywatnie, to zawsze bede musiala płacić za badania, chodzi mi o krew, jakos nigdy się tym nie interesowałam, a do lekarzy chodziłam prywatnie, żeby nie czekać miesiącami.
    Dziś mnie w labo skasowała miła pani 340 zł, a mialam skierowanie, czy w takim razie żeby badania były darmowe wizyta też musi być w ramach NFZ?

Ja Tez chodzę prywatnie, tzn na medicover. Na szczęście w pakiecie mam badania też darmowe, więc nic nie płacę za nie.
    Mój lekarz przyjmuje w prywatnej klinice, tam chce rodzic. Mają umowę z Nfz więc poród będzie darmowy.

Ale ogólnie jest tak, że jeśli chodzisz prywatnie to mimo skierowania są to badania prywatne, więc odpłatne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 13:40

l22ndf9helggnp3z.png
  • Ana__33 Ekspertka

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati44 wrote:
    Cześć dziewczyny..
    długo tu nie zaglądałam ale po długich staraniach i poronieniu woleliśmy poczekać z większą radością.
    Teraz po prenatalnych w 13t+3 wszystko wyszło poprawnie ryzyka niskie.. ale wiadomo trzymamy kciuki caly czas za wszystkich :)
    Przeczytałam kilka ostatnich ston aby zobaczyć co sie tutaj dzieje :) I widzę że akurat była dyskucja o glukozie. Powiedźcie dlaczego niektóre robiły krzywą juz tak szybko?? Ja mialam tylko po prostu glukoze sprawdzaną (wyszło ok) a krzywa ma byc jakos później..
    Pytam ponieważ po rozmowie z genetykiem wyszło ze moze byc zagrożenie cukrzycy ponieważ sporo jej w rodzinie :(

Czy ktoś spotkał sie z tematem zakrzepicy?? Również poprzez udary w rodzinie może być takie ryzyko :( do tego cera naczynkowa i żylaki.. wyczytalam o trombofilii i zrobie badania ale dopiero wchodze w temat :(

Cześć, doskonale Cie rozumiem, ale już musi być dobrze :)
    Ja miałam krzywa, mam insulinooporość, pcos, i zawsze te cukry na granicy, poki co muszę się pilnować z dieta.
    Jeśli chodzi o zakrzepice, robilam kilka badań, czynnik v leiden, mutacja denu protombiny, mtfhr, po poronieniu antykoagulant toczniowy, przeciwciała przeciw kardiolipinie i dziś cos co się nazywa przeciwciała przeciw beta 2 glikoproteinie igg i igm, ogólnie mam tylko mtfhr, ale to bardziej o kwas foliowy chodzi, i podobno wiele osób to ma.
    Biorę acard profilaktycznie. Z tego co wiem, dużo ciąż jest prowadzonych na heparynie, ja tym razem nie chciałam.

Starania od 2014
    Mój mały cud.

iv092n0ap1ckjnkp.png
  • Anszelika Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana__33 wrote:
    Mi wczoraj dał zdjęcie 3d,malo co widać, ale i tak się cieszylam :)
    Dziewczyny pomóżcie mi, bo troche nie ogarniam, chodzę do lekarza prywatnie, ale to jest ginekolog, który ma umowę z NFZ i przyjmuje też w szpitalu, jest tam ordynatorem. Czy jeśli chodzę prywatnie, to zawsze bede musiala płacić za badania, chodzi mi o krew, jakos nigdy się tym nie interesowałam, a do lekarzy chodziłam prywatnie, żeby nie czekać miesiącami.
    Dziś mnie w labo skasowała miła pani 340 zł, a mialam skierowanie, czy w takim razie żeby badania były darmowe wizyta też musi być w ramach NFZ?

No właśnie jak idziesz prywatnie to płacisz za badania, chyba że skierowanie masz z pieczątka przychodni z NFZ. Jak z prywatnej to płacisz.

wnidvcqgjtjv7dui.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni, ja też chodzę na medicover. Lekarz zleca Ci więcej usg niż te 3? Ja mjalam dwa przed 10 tygodniem, zeby potwierdzić ciążę a potem serduszko. Teraz bylo dopiero w 12 i następne chyba dopiero połówkowe, bo nie dostałam żadnego skierowania.

👧 07.2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2021, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie wszystkie Panie na forum:)
    Jestem z wami na tym forum już od pierwszej storny, jednak nigdy sie nie udzielałam.
    Jestem w 16 tygodniu ciąży, po dzisiejszej wizycie nieco się podłamałam. Lekarz powiedział,że ciąża rozwija się prawidłowo, ale martwi mnie nisko ułożone łożysko. To moja pierwsza ciąża, czy któraś z Pań doświadczyła takiego "problemu"? Strasznie mnie to martwi :(

• anjaa25 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jaką polecacie poduszkę ciążową? tzn. jakiej firmy?. Mam taką w kształcie litery C kupioną na allegro ale jest ona nietrafiona bo jest dla mnie za mała. Dopiero potem wyczytałam że taka poducha jest dobra ale dla kobiet do 1.60 m. Więc szukam poduszki albo w kształcie litery U albo typu "7". Zależy mi jeszcze żeby nie była za miękka bo ta co mam po dwóch nocach w moim towarzystwie wygląda jak placek a nie poduszka :)

lprki09kusm93td5.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:
    Leni, ja też chodzę na medicover. Lekarz zleca Ci więcej usg niż te 3? Ja mjalam dwa przed 10 tygodniem, zeby potwierdzić ciążę a potem serduszko. Teraz bylo dopiero w 12 i następne chyba dopiero połówkowe, bo nie dostałam żadnego skierowania.

Robił mi usg na pierwszej wizycie by potwierdzić ciąże, potem na kolejnej by sprawdzić serduszko. Później dostałam skierowanie na to pierwsze prenatalne, więc dostanę jeszcze na połówkowe i to ostatnie. Natomiast na każdej wizycie co miesiąc robi mi usg u siebie w gabinecie.

l22ndf9helggnp3z.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni, a no widzisz, moj jak na złość nie robi w ogóle usg. Ale prowadzi ciążę na mecie, więc to jest jego plus. Dodatkowo zapisuje się na usg prywatnie, żeby mieć do 4 tygodnie.

👧 07.2021
  • Natka95 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie, z małym wszystko ok :)

Kolejna dopiero 17.02 :O nie wiem jak tyle wytrzymam 😬

Ana__33, LENi, olimama, Tabolek, Alunis, Maniuś, anjaa25 lubią tę wiadomość

08.2020 👼
    17.07.2021 👦
    22.09.2023 👧
    age.png
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati44 wrote:
    Cześć dziewczyny..
    długo tu nie zaglądałam ale po długich staraniach i poronieniu woleliśmy poczekać z większą radością.
    Teraz po prenatalnych w 13t+3 wszystko wyszło poprawnie ryzyka niskie.. ale wiadomo trzymamy kciuki caly czas za wszystkich :)
    Przeczytałam kilka ostatnich ston aby zobaczyć co sie tutaj dzieje :) I widzę że akurat była dyskucja o glukozie. Powiedźcie dlaczego niektóre robiły krzywą juz tak szybko?? Ja mialam tylko po prostu glukoze sprawdzaną (wyszło ok) a krzywa ma byc jakos później..
    Pytam ponieważ po rozmowie z genetykiem wyszło ze moze byc zagrożenie cukrzycy ponieważ sporo jej w rodzinie :(

Czy ktoś spotkał sie z tematem zakrzepicy?? Również poprzez udary w rodzinie może być takie ryzyko :( do tego cera naczynkowa i żylaki.. wyczytalam o trombofilii i zrobie badania ale dopiero wchodze w temat :(

hej!

tez się właśnie nawet dzisiaj zastanawiałam nad tym. ja miałam tylko cukier na czczo w listopadzie badany i tyle.
    nikt mi zadnej krzywej nie każe badać. ale może na wizycie na początku lutego zapytam kiedy to mam zrobić.

co do zakrzepicy nie pomogę, ja biorę acard i heparynę z powodu poronień ale tak na marginesie tez zawaly w rodzinie, cera naczynkowa i jeden mały żylak w tle.

maggaw lubi tę wiadomość

• martini92 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. A mnie właśnie skutecznie podnieśli ciśnienie. Dzwonili z kliniki w której wykonywałam usg prenatalne i pappę. Pani z rejestracji mówi że nie wie co mi wyszło w wynikach ale doktor kazała umówić do genetyka i na połówkowe na nfz. Czyli musiało wyjść coś źle skoro są wskazania. Na usg było wszystko ok, czyli coś z tą pappą. Genetyka mam w środę a wyniki mi wyślą najwcześniej wtorek-sroda. No to weekend zapowiada się zajebiście.

Edit: dzwoniła lekarka. Mówi ze ten genetyk dlatego że ryzyko trisomii 21 wyszedł 1:635 i to jest średnie ryzyko. Myślałam że ponizej 1:300 to jest wszystko spoko... Troche mnie uspokoiła.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 15:03

preg.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:
    Leni, a no widzisz, moj jak na złość nie robi w ogóle usg. Ale prowadzi ciążę na mecie, więc to jest jego plus. Dodatkowo zapisuje się na usg prywatnie, żeby mieć do 4 tygodnie.

To troszkę szkoda, że sam nie wykonuje usg, nie mają sprzętu czy poprostu nie wykonuje?

l22ndf9helggnp3z.png
  • adu Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leni, nie wiem w sumie czy w ogóle nie robi, ale widzialam, że nie ma w tych gabinetach usg co u niego bylam. Badal mnie dowcipnie i tyle.

👧 07.2021
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    Hej. A mnie właśnie skutecznie podnieśli ciśnienie. Dzwonili z kliniki w której wykonywałam usg prenatalne i pappę. Pani z rejestracji mówi że nie wie co mi wyszło w wynikach ale doktor kazała umówić do genetyka i na połówkowe na nfz. Czyli musiało wyjść coś źle skoro są wskazania. Na usg było wszystko ok, czyli coś z tą pappą. Genetyka mam w środę a wyniki mi wyślą najwcześniej wtorek-sroda. No to weekend zapowiada się zajebiście.

O kurcze, a nie możesz podjechać sobie te wyniki odebrać? Zwariowałabym.
    Może jednak tylko lekarz chce omówić, może nic złego nie wyszło. Ehh same stresy.
    skoro lekarz nic złego nie widział.. A podał ryzyka z usg? Teraz to i ja się zaczynam martwić.

Edit. To dobrze, że Cie uspokoiła :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 15:10

l22ndf9helggnp3z.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adu wrote:
    Leni, nie wiem w sumie czy w ogóle nie robi, ale widzialam, że nie ma w tych gabinetach usg co u niego bylam. Badal mnie dowcipnie i tyle.

To może nie ma usg, dlatego nie robi, ale dobrze, że sobie tego pilnujesz sama. Jednak fajnie jest wiedzieć po usg czy wszystko ok :)

l22ndf9helggnp3z.png
  • Ann0221 Koleżanka

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ogromne gratulacje. Jeszcze pamiętam to uczucie na początku, a zaraz będę rodzić:)
    Chciałabym wesprzeć Mamy kompletujące wyprawkę, bo ja mam to za sobą i wiem ile będziecie mieć na głowie. Postanowiłam podzielić się swoim doświadczeniem planowania i kompletowania wyprawki,ponieważ poszło mi mega sprawnie, pozwoliło oszczędzić sporo pieniędzy, nerwów i czasu. Mam termin na Luty 2021, więc wszystko gotowe. Może komuś to ułatwi ❤️ nawet jeśli jednej osobie coś podsunę to już dużo. Wstawiłam propozycję arkusza listy wyprawkowej i kilka tipow :)

http://www.goodtotry.pl/2021/01/wyprawka-dla-noworodka-cz-1-od-czego.html

f2w3ebkm46ihqgm4.png
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 14:16

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba skorygowane. Teraz czytam że powinno być powyżej 1:1000? Pocieszam sie ze na usg nie było się do czego doczepić. Ciekawe co mi ten genetyk powie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 15:27

preg.png
  • maggaw Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olimama wrote:
    Zapomniałam wczoraj odpisac. Jeśli chodzi o ostatni posiłek ważne żeby zjeść coś lekkiego przed snem ok. 22. Sama musisz dojść metodą prób i błędów co będzie najlepsze dla Ciebie. Może to być kromka chleba żytniego z twarożkiem albo plasterkiem schabu, jogurt naturalny. U mnie totalnie nie sprawdziło się chrupkie pieczywo. Za to często nie jestem głodna i zjadlam tylko mandarynke,a o dziwo po tym mam super wynik. Niektóre dziewczyny polecają tez bułkę drożdżowa i szklankę mleka lub maślanki. Generalnie staram się trzymać dietę, bo mam wtedy mniejsze mdłości i wagę pod kontrolą. Ale przyznam, że zdarzyło mi się zjeść coś zakazanego, a wyniki po posiłku nie przekraczają 120. Na czczo zwykle miedzi 83-95. Najgorszy wynik miałam po nocy sylwestrowej, co potwierdza, że problemy ze snem mają u mnie wpływ na poranne pomiary.

Dzięki ze odpisalas, czyli np średnio przespana noc tez może dawać wysoka glukozę na czczo ?

‹‹ 117 118 119 120 121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ