Lipcowe mamy 2021
-
WIADOMOŚĆ
-
Niezapominajka5 wrote:Życzę Wam dużo siły i żeby mimo wszystko dzidzia była zdrowa ❤️
Czyli musicie zaczekać do 16 tygodnia?
Może warto rozważyć biopsję kosmowki?
Przepraszam, że pytam, ale rozważacie terminacje ciąży, gdyby wyniki jednak wyszły źle?
Aneta8, pamiętaj proszę, że mimo wszystko to tylko badania z krwi (statystyka).
USG nie wyszło najlepiej, ale w takich przypadkach zazwyczaj pappa leci na łeb na szyję. Tutaj nadal nie masz 100% pewnosci, że dziecko jest chore. Nadal jest szansa, że coś po prostu odbiega od normy i zakłóciło wyniki. Tylko amniopunkcja może potwierdzić, czy dzidzia jest chora.
Pamiętam jak trafiłam kiedyś na forum o amniopunkcji. Bywały przypadki, że dzieci rodziły się chore, owszem. Ale pamiętam też dwa przypadki, gdzie ryzyka wyszły 1:2 i 1:4, a dzieci mimo wszystko nie miały zespołu Downa i urodziły się zdrowe.
Dawaj znać po rozmowie z genetykiem.
Dziękuje Niezapominajko za słowa otuchy.
Muszę przyznać, że pojawiła się myśl o terminacji.. zwłaszcza ze największe ryzyko jest trisomii 13.. nie wiem jednak jak te kwestie w tej chwili wyglądają w naszym kraju.. zanim podejmiemy decyzję o zrobieniu biopsji kosmówki zamiast amnio, chcę przegadać ten temat z genetykiem oraz zrobić kolejne usg.
-
Kosmo wrote:Aneta, bardzo mi przykro że ta pappa tak źle wyszła. A myślałaś może jeszcze raz za kilka dni zrobić USG prenatalne u innego lekarza z certyfikatem? Bobas już byłby większy, może coś lepiej by zauważył no i miałabyś dwie opinie. Czekać do 16tc brzmi jak wieczność, trzymaj się kochana
Tam kochana, zaraz następnego dnia umówiłam się na kolejne usg z odstępem czasowym aby maluszek troszkę podrósł.
Może genetyk da tez skierowanie..Niezapominajka5 lubi tę wiadomość
-
Aneto, nie wiem czy jesteś na fB w jakiejś grupię, więc wklejam ci tekst jednej dziewczyny ku pokrzepieniu. Okazuje się, że często pappa to niezbyt dobre narzędzie. Więc się nie martwe, będzie dobrze.
"
No i wszystko jasne...poryczałam się jak bóbr, na początku chyba z tych wszystkich emocji i napięcia, i strachu, i radości. Wynik SANCO (po 3 dniach w sumie - pobranie we wtorek, wynik w piątek) jest prawidłowy, w sensie w dzidzią wszystko w porządku 😊 Co prawda z Helenki zrobił się Henryczek, ale to już tylko drobny szczegół 😉. Krew wysłana do Genomed w Warszawie (ja jestem ze Śląska).
Ale nie o tym chciałam...chciałam Wam podziękować za wsparcie, trzymanie kciuków, dobre słowo. Mnie samą bardzo zaskoczyło ile kobiet, w różnym wieku, spotyka ta koszmarna gra nerwów, myśli, wiary i nie wiem czego jeszcze...mnie dało to jakoś nadzieję na to, że faktycznie szczegółowe badania pokażą, że jest dobrze. Bo przecież nie może być tyle razy źle...a codziennie ktoś tu pisze o słabym wyniku PAPPY lub średnim USG. Najgorszemu wrogowi nie życzę. Nie traćcie nadziei...musi być dobrze ❤🧡💛💚Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 22:12
Aneta8 lubi tę wiadomość
35 lat
starania 2 lata
3 inseminacje - invimed -brak wyników
Kir BX
Nk 31 -encorton
Mąż - 1% 1 KLASY MSOME
HBA -68%
AMH 2,12
Histeroskopia 14 luty 2020
1 In-vitro Krótki protokół - 16 komórek pobranych, 11 dojrzalych - 8 zapłodnioych - 4 zarodki, 5doba -0 -
Zula36 wrote:Wszystko zależy na kogo trafisz i tez od rejonu Polski ale myśle, ze aż tak czarnych scenariuszy o terminacji nie zakładaj. Trzeba wierzyć, ze powtórne usg więcej wyjaśni. Czy ja dobrze kojarzę, ze idziesz na usg do zony zmarłego profesora Dębskiego czy to zbieżność nazwisk?
Tak, udało się umówić właśnie do niej. Liczę na jej doświadczenie. -
Ojej nie fajnie się tu weszło po kilku dniach 😥
Aneta trzymam kciuki żeby było wszystko jednak dobrze 🙂🌸 mimo tego usg i pappa! Dużo sił i pisz na bierząco co tam u was. Najgorszy ten czas ze niewiadomo co robić , czy lecieć na nifty czy czekać...
Swoją drogą tak myśle o tej pappie ze jest tyle czynników co może ją zaburzyć to po co oni ją robią? Kiedyś tego nie było. Po co robić badanie które pewności nie daje bo skoro wychodzą fałszywie negatywne to rozumiem ze także fałszywie dodatnie?
Tak mysle o słowach mojego lekarza „ proszę się nie nastawiać tylko czekać na pappa bo ona może wyjść mimo dobrego usg zła albo mimo złego usg dobra” to co to jest totolotek? Bez sensu trochę... ja rozumiem obie rzeczy wyszły ok lub obie źle ale nie rozumiem co mają zrobić dziewczyny którym wyszło jedno tak drugie tak.. chyba po to pobierały krew żeby mieć większa pewność a nie większy zamęt 🙄
Aneta8, Alunis lubią tę wiadomość
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
14.04.21 / 1459g 🤍 (28+3)
12.05.21 / 2375g 🤍 (32+3)
02.06.21 / 2880g 🤍 (35+3)
10.06.21 / 3150g 🤍 (36+4)
18.06.21 / 3240g 🤍 (37+5)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Alunis wrote:Hej, ja mam trombofilię i przyjmuję Clexane 0,4 + Acard 150mg (leczenie dobierał mi hematolog + ginekolog)
Jeżeli w rodzinie były przypadki udarów, zakrzepicy + masz za sobą poronienie, to polecam Ci wykonanie badania, np. ze strony test dna, wysyłają wymazówkę do domu, wykonujesz wymaz i odsyłasz. Wynik w ciągu kilku dni.
Warto to zbadać, bo niestety trombofilia potrafi sporo namieszać w sprawach ciążowych.
Ale oczywiście nie chcę straszyć, sama mam mutację czynnika V Leiden, 0 strat i zdrowe dziecko. https://www.testdna.pl/trombofilia-wrodzona-badanie/
Gdybyś chciała wiedzieć wiedzieć, to pytaj śmiało, u mnie w rodzinie sporo się działo w tym zakresie, pomogę na tyle, ile wiem.
PS córka nie odziedziczyła trombofili
Alanis dzięki bardzo... tak zmówiłam ten test w poniedziałek będzie.. zobaczymy co z tego wyjdzie.
Nigdy nie wnikalam w takie rzeczy dobrze ze ten genetyk podpytał bo ja nawet nie ogarnęłam 😕 jak pytali o choroby to ja mialam w głowie raki.. białaczki ZD a nie wiem czemu zawały ,udary czy cukrzyce nawet nie przeszly mi przez myśl.. tyle tego jest ze juz chyba jako chorobe tego nie biore 😕
No ale test zamowiony zobaczyny
dzieki 😚
-
Dziewczyny czy któraś ma tsh w granicach normy Dla ciężarnych 2,5 lub miała? Czekam na wizytę u endo ale tak się zastanawiam co miałyście przepisane? Jod czy euthyrox? Ja przed ciąża i w ciąży miałam tsh zawsze na poziomie 2,3-2,5 ? Czy jak będę szła do endo to mam oprocz świeżego tsh zrobić tez ft3 i ft4? Miałam to robione miesiac przed zajściem w ciąże i były one w normie tylko samo tsh wynosiło 2,3. A przed 10 tc powtarzałam tsh i było 2,5 .Chciałabym się przygotować żeby nie jeździć 100 razy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 13:39
Natka95 lubi tę wiadomość
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
vatolina wrote:Dziewczyny czy któraś ma tsh w granicach normy Dla ciężarnych 2,5 lub miała? Czekam na wizytę u endo ale tak się zastanawiam co miałyście przepisane? Jod czy euthyrox? Ja przed ciąża i w ciąży miałam tsh zawsze na poziomie 2,3-2,5 ? Czy jak będę szła do endo to mam oprocz świeżego tsh zrobić tez ft3 i ft4? Miałam to robione miesiac przed zajściem w ciąże i były one w normie tylko samo tsh wynosiło 2,3. A przed 10 tc powtarzałam tsh i było 2,5 .Chciałabym się przygotować żeby nie jeździć 100 razy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 14:05
-
vatolina wrote:Dziewczyny czy któraś ma tsh w granicach normy Dla ciężarnych 2,5 lub miała? Czekam na wizytę u endo ale tak się zastanawiam co miałyście przepisane? Jod czy euthyrox? Ja przed ciąża i w ciąży miałam tsh zawsze na poziomie 2,3-2,5 ? Czy jak będę szła do endo to mam oprocz świeżego tsh zrobić tez ft3 i ft4? Miałam to robione miesiac przed zajściem w ciąże i były one w normie tylko samo tsh wynosiło 2,3. A przed 10 tc powtarzałam tsh i było 2,5 .Chciałabym się przygotować żeby nie jeździć 100 razy
Ja biorę Euthyrox. Kontrolę mam co 4 tygodnie i zawsze razem z TSH mam robić FT4. Tak zaleciła mi endo, która mnie prowadzi -
Ginekolog mi zwrócił uwagę i kazał się zapisać ale u nas prywatnie do dobrego endo trzeba czekać miesiąc. To jak to zrobić najlepiej ? Iść do niej od razu ze wszystkim czyli tsh, ft3, ft4 i anty-tpo, anty-tg? Czy zrobić tylko tsh i ft4? Boje się ze pojde bez niczego i na kolejna wizytę znowu będę miesiąc czekać żeby jej wyniki pokazać .....
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 14:28
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
vatolina wrote:Ginekolog mi zwrócił uwagę i kazał się zapisać ale u nas prywatnie do dobrego endo trzeba czekać miesiąc. To jak to zrobić najlepiej ? Iść do niej od razu ze wszystkim czyli tsh, ft3, ft4 i anty-tpo, anty-tg? Czy zrobić tylko tsh i ft4? Boje się ze pojde bez niczego i na kolejna wizytę znowu będę miesiąc czekać żeby jej wyniki pokazać .....
-
Ja się właśnie nigdy nie leczyłam na tarczyce przed ciążą poprostu robiłam te badania bo mimo ze nie jadłam duzo to tyłam. Lekarz stwierdził ze to może przez poziom tarczycy. Tak się stało ze wtedy w tym cyklu zaszłam w ciąże i po badaniach 1 trym kazal mi sie zgłosić do endo. Potem u nas covid był w domu🙄 No o tak się to przeciągnęło . Idę w tym tygodniu.. jeszcze zwolnił się wcześniej termin bo teraz na poniedziałek na 9 . I nie wiem waśnie jakbym ugryźć czy iść z listopadowymi badaniami czy odpuścić poniedziałek 😏
Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2021, 14:58
20.01.21 / 168g 🤍 (16+4)
17.02.21 / 391g 🤍 (20+4)
17.03.21 / 773g 🤍 (24+3)
05.07.21 / 3700g 🐻🎂🎈 -
Kosmo wrote:Dziewczyny a czy Wy na tym etapie 14/15tc macie jeszcze takie pobolewanie podbrzusza i okolic? U mnie ze dwa tygodnie był spokój a dzisiaj znowu 🤔
Taaaak, wczoraj cały dzień bolało mnie podbrzusze, nie był to silny ból, wiec pewnie rozciąganie macicy. W pierwszej ciąży tego nie miałam, aczkolwiek jestem 10 msc po cięciu cesarskim i odczuwam już powoli tego skutki.Córeczka 13.03.2020
Jest i on 💕 24.06.2021r.
Mutacja czynnika V Leiden hetero. -
Aneta8 wrote:Dziękuje Niezapominajko za słowa otuchy.
Muszę przyznać, że pojawiła się myśl o terminacji.. zwłaszcza ze największe ryzyko jest trisomii 13.. nie wiem jednak jak te kwestie w tej chwili wyglądają w naszym kraju.. zanim podejmiemy decyzję o zrobieniu biopsji kosmówki zamiast amnio, chcę przegadać ten temat z genetykiem oraz zrobić kolejne usg.
Teoretycznie chyba nie podpisano tego co trzeba i chyba zmiany są nieważne 🤔
Jednak pewności nie mam.
Na razie odganiamy te złe myśli i wierzymy, że będzie dobrze ❤️
Dobrze, że tak szybko udało się umówić wizytę z genetykiem.Aneta8 lubi tę wiadomość
Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.
Naturalsik ❤️
Po latach walki 💝