X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lipcowe mamy 2021
Odpowiedz

Lipcowe mamy 2021

Oceń ten wątek:
  • Zula36 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 maja 2022, 14:16

event.png
    age.png
    ❤️👶🏼Adaś 22.06.2021🌈
    💔👼🏼09.04.2020 (9tc)
    ❤️👧🏼Zosia 28.06.2018
    👩🏼 Ja, 39 lat 🤦🏼‍♀️
  • maggaw Przyjaciółka

Wysłany: 15 stycznia 2021, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    shooa wrote:
    hej!

tez się właśnie nawet dzisiaj zastanawiałam nad tym. ja miałam tylko cukier na czczo w listopadzie badany i tyle.
    nikt mi zadnej krzywej nie każe badać. ale może na wizycie na początku lutego zapytam kiedy to mam zrobić.

co do zakrzepicy nie pomogę, ja biorę acard i heparynę z powodu poronień ale tak na marginesie tez zawaly w rodzinie, cera naczynkowa i jeden mały żylak w tle.

Dziewczyny chodzi o to ze do 10 tc co były badania z krwi tam była glukoza na czczo. Jeśli wynik nie wyszedł podwyższony (ponad 92) to jest w normie i jest wszystko ok i wtedy krzywa glukozowa wykonywana jest coś po 24 tc. Jeśli jednak glukoza wyszła ponad 92 to trzeba to wcześniej skontrolować i lekarz kieruje od razu na krzywa żeby było wcześniej wiadomo czy jest cukrzyca czy nie. Niestety wynik przekroczony nawet o 1 jednostkę to już cukrzyca ciążowa

shooa, Kama_86 lubią tę wiadomość

• Pati44 Debiutantka

Wysłany: 15 stycznia 2021, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za info... w czwartek mam wizyte to dopytam :)

Pierwsze badanie było ok 70 glukoza wiec na razie spokój nie mam co na zapas sie stresować
    Pozdrawiam

• StarającaSię Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martini92 wrote:
    Hej. A mnie właśnie skutecznie podnieśli ciśnienie. Dzwonili z kliniki w której wykonywałam usg prenatalne i pappę. Pani z rejestracji mówi że nie wie co mi wyszło w wynikach ale doktor kazała umówić do genetyka i na połówkowe na nfz. Czyli musiało wyjść coś źle skoro są wskazania. Na usg było wszystko ok, czyli coś z tą pappą. Genetyka mam w środę a wyniki mi wyślą najwcześniej wtorek-sroda. No to weekend zapowiada się zajebiście.

Edit: dzwoniła lekarka. Mówi ze ten genetyk dlatego że ryzyko trisomii 21 wyszedł 1:635 i to jest średnie ryzyko. Myślałam że ponizej 1:300 to jest wszystko spoko... Troche mnie uspokoiła.
    Kurde a u mnie wyszło ryzyko 1:381 i nikt nie proponował konsultacji u genetyka🤔

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, u mnie PAPPA wyszła dramatycznie :(
    Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1 do 8
    Trisomia 18 ryzyko skorygowane 1 do 195
    Trisomia 13 ryzyko skorygowane >1 do 4

Jestem załamana...

fxQZp2.png
    XJSep2.png
    Starania od marca 2018 r.
    01-07.2020r. - 4 IUI nieudane
    28.10.2020r. - rozpoczęcie procedury IVF
    10.11.2020r. - transfer udany - Jaś [*]
    22.05.2021r. - transfer ❄️ bl. 4.2.2 ❤️
    12.2021r. Nasz synek przyszedł na świat w 33+4 tc 💜
    07.2022r. Naturalny cud! ❤️ Czekamy na córeczkę!
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:

Jestem załamana...

:( a kiedy jakaś konsultacja z genetykiem? Lekarzem? Na tą amiopinkcje idziesz?

l22ndf9helggnp3z.png
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Kurde a u mnie wyszło ryzyko 1:381 i nikt nie proponował konsultacji u genetyka🤔

Lekarz nie komentował? Hmm a na usg wszystko ok?

Kurcze każdy inaczej...

l22ndf9helggnp3z.png
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LENi wrote:
    :( a kiedy jakaś konsultacja z genetykiem? Lekarzem? Na tą amiopinkcje idziesz?

Genetyk w poniedziałek..
    Amniopunkcja jest pewna, ale jestem dopiero w 12 tyg, muszę czekać do 16..

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • martamus Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 18:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Genetyk w poniedziałek..
    Trzymaj się kochana!! Dziewczyny nie raz już pisały, że pappanc zła im wyszła a po amnipunkcji wszystko ok!! Myśl pozytywnie będzie dobrze!!!

Aneta8, shooa lubią tę wiadomość

35 lat
    starania 2 lata
    3 inseminacje - invimed -brak wyników
    Kir BX
    Nk 31 -encorton
    Mąż - 1% 1 KLASY MSOME
    HBA -68%
    AMH 2,12
    Histeroskopia 14 luty 2020
    1 In-vitro Krótki protokół - 16 komórek pobranych, 11 dojrzalych - 8 zapłodnioych - 4 zarodki, 5doba -0
  • LENi Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, myśl pozytywnie. Będzie dobrze!
    trzymamy mocno kciuki, aby to był jakiś błąd pomiarów i dzidziuś okazał się zdrowy!

Aneta8 lubi tę wiadomość

l22ndf9helggnp3z.png
  • martini92 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 bardzo mi przykro, dużo siły dla Ciebie i Twojego męża, żebyście dali radę wytrzymać tyle czasu w niepewności 😞 Ściskam.

Aneta8 lubi tę wiadomość

preg.png
  • Alunis Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:
    Genetyk w poniedziałek..

O kurcze, oby ta pappa okazała się w tej sytuacji tylko straszakiem. :( A czy masz opcję zrobienia biopsji kosmówki? Czy wolisz amnio? Tyle czasu w stresie, trzymam kciuki, żeby Twój maluszek był zdrowy!
    Pati44 wrote:
    Cześć dziewczyny..
    długo tu nie zaglądałam ale po długich staraniach i poronieniu woleliśmy poczekać z większą radością.
    Teraz po prenatalnych w 13t+3 wszystko wyszło poprawnie ryzyka niskie.. ale wiadomo trzymamy kciuki caly czas za wszystkich :)
    Przeczytałam kilka ostatnich ston aby zobaczyć co sie tutaj dzieje :) I widzę że akurat była dyskucja o glukozie. Powiedźcie dlaczego niektóre robiły krzywą juz tak szybko?? Ja mialam tylko po prostu glukoze sprawdzaną (wyszło ok) a krzywa ma byc jakos później..
    Pytam ponieważ po rozmowie z genetykiem wyszło ze moze byc zagrożenie cukrzycy ponieważ sporo jej w rodzinie :(

Czy ktoś spotkał sie z tematem zakrzepicy?? Również poprzez udary w rodzinie może być takie ryzyko :( do tego cera naczynkowa i żylaki.. wyczytalam o trombofilii i zrobie badania ale dopiero wchodze w temat :(

Hej, ja mam trombofilię i przyjmuję Clexane 0,4 + Acard 150mg (leczenie dobierał mi hematolog + ginekolog)
    Jeżeli w rodzinie były przypadki udarów, zakrzepicy + masz za sobą poronienie, to polecam Ci wykonanie badania, np. ze strony test dna, wysyłają wymazówkę do domu, wykonujesz wymaz i odsyłasz. Wynik w ciągu kilku dni.
    Warto to zbadać, bo niestety trombofilia potrafi sporo namieszać w sprawach ciążowych. :(
    Ale oczywiście nie chcę straszyć, sama mam mutację czynnika V Leiden, 0 strat i zdrowe dziecko. :) https://www.testdna.pl/trombofilia-wrodzona-badanie/
    Gdybyś chciała wiedzieć wiedzieć, to pytaj śmiało, u mnie w rodzinie sporo się działo w tym zakresie, pomogę na tyle, ile wiem. :)
    PS córka nie odziedziczyła trombofili

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 stycznia 2021, 19:36

Córeczka 13.03.2020 <3
    Jest i on 💕 24.06.2021r.
    atdcpiqv6jtb1fho.png

Mutacja czynnika V Leiden hetero.
  • Aneta8 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno zapytam genetyka o tą biopsje. Jeśli te wady są rzeczywiste, to do 16 tyg mogę tej ciąży w ogóle nie donosić..

fxQZp2.png
    XJSep2.png
  • Niezapominajka5 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ana__33 wrote:
    Mi wczoraj dał zdjęcie 3d,malo co widać, ale i tak się cieszylam :)
    Dziewczyny pomóżcie mi, bo troche nie ogarniam, chodzę do lekarza prywatnie, ale to jest ginekolog, który ma umowę z NFZ i przyjmuje też w szpitalu, jest tam ordynatorem. Czy jeśli chodzę prywatnie, to zawsze bede musiala płacić za badania, chodzi mi o krew, jakos nigdy się tym nie interesowałam, a do lekarzy chodziłam prywatnie, żeby nie czekać miesiącami.
    Dziś mnie w labo skasowała miła pani 340 zł, a mialam skierowanie, czy w takim razie żeby badania były darmowe wizyta też musi być w ramach NFZ?
    Wszystko zależy od lekarza. Ja w tamtej ciąży, przez moment chodziłam do lekarza, który przyjmował prywatnie i na nfz. Nawet gdy wizyta wypadała prywatnie, to wysyłał po skierowanie na badania do przyszpitalnej poradni. Może po prostu go zapytaj?

Tyle przeszliśmy, że wciąż nie wierzę, że Was mam..
    Nigdy się nie poddawaj, bo warto walczyć.

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 15 stycznia 2021, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angiee wrote:
    Witam serdecznie wszystkie Panie na forum:)
    Jestem z wami na tym forum już od pierwszej storny, jednak nigdy sie nie udzielałam.
    Jestem w 16 tygodniu ciąży, po dzisiejszej wizycie nieco się podłamałam. Lekarz powiedział,że ciąża rozwija się prawidłowo, ale martwi mnie nisko ułożone łożysko. To moja pierwsza ciąża, czy któraś z Pań doświadczyła takiego "problemu"? Strasznie mnie to martwi :(
    Witamy :)
    Często do 20 tyg nie ocenia się położenia łożyska, bo może się jeszcze podnieść. Sporo było takich przypadków na forum.
    Moje chyba też jest z przodu i to chyba dość nisko, ale póki nie stwierdzili łożyska przodującego, to nie martwię się na zapas 😉

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 15 stycznia 2021, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anjaa25 wrote:
    Dziewczyny jaką polecacie poduszkę ciążową? tzn. jakiej firmy?. Mam taką w kształcie litery C kupioną na allegro ale jest ona nietrafiona bo jest dla mnie za mała. Dopiero potem wyczytałam że taka poducha jest dobra ale dla kobiet do 1.60 m. Więc szukam poduszki albo w kształcie litery U albo typu "7". Zależy mi jeszcze żeby nie była za miękka bo ta co mam po dwóch nocach w moim towarzystwie wygląda jak placek a nie poduszka :)
    Polecam poduchę super mami w kształcie litery U. Miałam w poprzedniej ciąży i będę z niej korzystać i w tej.
    Jest dość duża, więc warto o tym wiedzieć przy zakupie. Natomiast jest ortopedyczna, dlatego się nie spłaszcza i nie ma z nią problemów.
    Ostatnio pożyczyłam ją siostrze. Oddala mi niedawno i nadal wygląda jak nowa.
    Wada to niestety cena.

anjaa25 lubi tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝

Wysłany: 15 stycznia 2021, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:

Jestem załamana...
    Życzę Wam dużo siły i żeby mimo wszystko dzidzia była zdrowa ❤️
    Czyli musicie zaczekać do 16 tygodnia?
    Może warto rozważyć biopsję kosmowki?

Przepraszam, że pytam, ale rozważacie terminacje ciąży, gdyby wyniki jednak wyszły źle?

Aneta8, pamiętaj proszę, że mimo wszystko to tylko badania z krwi (statystyka).
    USG nie wyszło najlepiej, ale w takich przypadkach zazwyczaj pappa leci na łeb na szyję. Tutaj nadal nie masz 100% pewnosci, że dziecko jest chore. Nadal jest szansa, że coś po prostu odbiega od normy i zakłóciło wyniki. Tylko amniopunkcja może potwierdzić, czy dzidzia jest chora.
    Pamiętam jak trafiłam kiedyś na forum o amniopunkcji. Bywały przypadki, że dzieci rodziły się chore, owszem. Ale pamiętam też dwa przypadki, gdzie ryzyka wyszły 1:2 i 1:4, a dzieci mimo wszystko nie miały zespołu Downa i urodziły się zdrowe.
    Dawaj znać po rozmowie z genetykiem.

Aneta8, vatolina lubią tę wiadomość

km5sp07wycc10ujp.png
    Naturalsik ❤️
    wnid9vvjhnimte9l.png
    Po latach walki 💝
  • Kosmo Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta, bardzo mi przykro że ta pappa tak źle wyszła. A myślałaś może jeszcze raz za kilka dni zrobić USG prenatalne u innego lekarza z certyfikatem? Bobas już byłby większy, może coś lepiej by zauważył no i miałabyś dwie opinie. Czekać do 16tc brzmi jak wieczność, trzymaj się kochana

Aneta8 lubi tę wiadomość

klz9mg7yyp19n25l.png
  • Tabolek Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta8 wrote:

Jestem załamana...

Aneta bardzo mocno trzymam kciuki żeby u Ciebie historia okazała się podobna jak u mojej znajomej i dzidzia urodziła się zdrowa, życzę Wam bardzo dużo cierpliwości, trzymajcie się mocno

Aneta8 lubi tę wiadomość

zem3mg7ythr95x2e.png
  • sandrina22 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2021, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aneta przykro mi. Jeżeli masz możliwość i nie jest za późno, to może warto biopsję kosmówki zrobić - tak jak dziewczyny piszą. Miałabyś wcześniej wynik, a z tego co mi wiadomo ma ona taką samą wartość diagnostyczną jak amnio.

Aneta8 lubi tę wiadomość

l22n8rib4ir19qsz.png

dqpr9vvjd8qbaglu.png
‹‹ 118 119 120 121 122 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Prolaktyna a zajście w ciążę. Jak regulować poziom tego hormonu?

Prolaktyna to bardzo ważny hormon zarówno na etapie starań o dziecko, w ciąży, jak i po porodzie. Jakie są normy stężenia prolaktyny? Kiedy jej poziom może utrudniać zajście w ciążę i co robić w takiej sytuacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ